x
Vse kategorije

Porod vse bližje tudi bodočemu očetu!

nedelja, 17 december 2017

”Nov otrok je kot začetek vseh stvari - čudež, upanje, sanje o možnostih” Eda J. LeShan

Še ne dolgo nazaj bodoči očetje nismo smeli biti navzoči pri porodu, danes pa je to nekaj povsem običanjega. V Evropi je pri več kot 90 % porodov prisoten bodoči očka.

"Moški so vse bolj prisotni ne samo v družinskem življenju, ampak tudi pri porodih. Občutek imam, da v sodobnih zvezah partnerja življenje - zlasti pa nosečnosti - načrtujeta veliko bolj skupaj kot nekoč," je povedala naša sogovornica doc. dr. Nataša Tul Mandić, predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo v UKC Ljubljana.

Moški in porod?

Po besedah doc. dr. Nataše Tul Mandić so moški vse bolj prisotni ne samo v družinskem življenju, ampak tudi pri porodih. Meni, da v sodobnih zvezah partnerja življenje - zlasti pa nosečnosti - načrtujeta veliko bolj skupaj kot nekoč. Partnerji vse pogosteje spremljajo svoje partnerke na ginekološke preglede; zlasti veliko jih pride na ultrazvočni pregled med 11. in 14. tednom, na t. i. pregled nuhalne svetline, ki je po mnenju predstojnice Porodnišnice Ljubljana najlepši ultrazvok, ker takrat običajno bodoči starši prvič na zaslonu vidijo celoten plod, ki se že tudi aktivno premika. Tako moški »aktivno« spremljajo potek nosečnosti; zanima jih, kako se razvija plod in kaj se dogaja z nosečnico. Večina, 90 %, pa jih pride tudi k porodu. To je izjemno dobro, ker ima ženska podporo partnerja, kar je pozitivna izkušnja za oba, dodaja doc. dr. Nataša Tul Mandić. 

Za večino moških Jje prisotnost ob porodu nepozabna izkušnja. Nekateri pa si tega ne želijo, kar ni nič narobe, pravi doc. dr. Nataša Tul Mandić. Zaradi tega ne smejo imeti slabe vesti - niti moški niti ženske, ki si tega ne želijo. To ne pomeni, da bodo slabi očetje ali možje. Če si ne želijo in če se tako domenita in pride gospa sama, bomo zanjo ravno tako poskrbeli, pove doc. dr. Nataša Tul Mandić.

Kateri je najugodnejši položaj za porodnico?

Pri fizioloških porodih, pri katerih vse poteka po naravni poti, ni potrebno, da ženska med porodom ves čas leži. Porodnice lahko hodijo naokrog, lahko počepnejo, v nekaterih porodnih sobah imajo žoge, na katerih lahko posedijo. Ko prihaja do iztisa ploda, je večini žensk najudobnejše, da se uležejo na hrbet, se primejo pod koleni in pritisnejo. Leže ima večina porodnic najboljši občutek nadzora nad svojim telesom in tudi babica najlažje pomaga novorojenčku na svet ter varuje presredek, pravi doc. dr. Nataša Tul Mandić. 

Nekatere ženske si želijo med porodom sedeti. Postelje lahko pripravimo tako, da so porodnice v polsedečem položaju. To se mi zdi izjemno primeren in udobeh položaj za žensko, dodaja doc. dr. Nataša Tul Mandić. Manj udobni (in zato redki) so porodi v drugih položajih, npr. porodi na porodnih pručkah.

Metode lajšanja porodnih bolečin

Lajšanje porodne bolečine je zelo pomembna dejavnost pri porodu. Porodna bolečina je edina pozitivna bolečina, saj te pripelje do rojstva otroka, kar je velik in pozitiven dogodek. Porodna bolečina je lahko zelo močna in naporna; žensko izčrpa. 

Najpogostejše metode 

INHALACIJSKA ANALGEZIJA: porodnica si za lajšanje bolečine med popadkom na nos in usta pritisne masko in vdihuje mešanico plina (smejalni plin) in kisika. Ta metoda je idealna za blažjo porodno bolečino, zlasti med hitrimi in kratkimi porodi. 

KOMBINIRANA INHALACIJSKA IN INTRAVENSKA ANALGEZIJA: ko vdihovanje plina ni dovolj, lahko to metodo kombiniramo še z intravenskim dajanjem zdravil, ki delujejo hitro in zelo močno lajšajo bolečino. 

EPIDURALNA ANALGEZIJA: to je metoda, ko zdravnik anesteziolog nosečnici vstavi kateter v ledveni del hrbtenice in v epiduraini prostor vbrizga zdravilo za lajšanje bolečine. S to metodo najučinkoviteje lajšamo obporodno bolečino. Primerna je zlasti za prvesnice, pri katerih so porodi navadno daljši in napornejši, pa tudi za mnogorodnice, saj je varna in zelo učinkovita metoda. 

SODOBNA SISTEMSKA ANALGEZIJA S KRATKO DELUJOČIM ANALGETIKOM (»ULTIVA«): uporablja se že vrsto let. Porodnici v žilo na hrbtišču roke nastavimo droben kateter, ki je povezan z infuzijskim sistemom in s črpalko. Porodnica s pritiskom na gumb sproži aplikacijo zdravila in tako si lahko sama daje zdravilo proti bolečinam v tistem trenutku, ko ga potrebuje. Zdravilo zelo hitro in zelo dobro zmanjša porodno bolečino, po koncu popadka pa se zelo hitro razgradi. Metoda je zelo priljubljena, ker porodnice same nadzorujejo svojo bolečino in terapijo. Metoda ni primerna, če pričakujemo dolgotrajen porod. 

Vse omenjene metode so ponavadi v porodnišnicah na voljo nepretrgoma in za nosečnice s slovenskim zavarovanjem brezplačne.

Porod na domu ali v porodnišnici? 

Porod na domu je bil tradicionalen porod do petdesetih let prejšnjega stoletja. Pri porodu na domu je bila smrtnost mater in otrok veliko večja, kot je danes. Velik uspeh smo dosegli, ko smo ženske prepričali, da so začele rojevati v porodnišnicah. S tem je zelo padla umrljivost najprej mater in nato tudi otrok. Še vedno mislim, da so porodnišnice najvarnejši kraj za rojevanje, zlasti za ženske, ki rojevajo prvič, in za tiste, ki niso popolnoma zdrave, poudarja doc. dr. Nataša Tul Mandić. 

Videla sem že porode, ki so čudovito potekali, nato pa je ženska začela tako krvaveti, da če ne bi bila v porodnišnici, verjetno ne bi preživela. V bolnišnici je veliko strokovnjakov, ki porodno krvavitev pravilno ustavijo. Če se to zgodi nekje na terenu, je vprašanje, ali bodo uspeli to krvavitev zaustaviti in žensko pravočasno pripeljati v bolnišnico, še dodaja doc. dr. Nataša Tul Mandič.

Vir: mojDOKTOR, www.mydoctor.si

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.