Portalak sirup, 500 mL
Portalak sirup, 500 mL
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Portalak sirup, 500 mL

Proizvajalec: Belupo
Osmozno odvajalo in vsebuje tekočo laktulozo.
Cena: 7,37 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, sirup

OpisZdravilo Portalak je osmozno odvajalo in vsebuje tekočo laktulozo, sintezni sladkor, ki je sestavljen iz fruktoze in galaktoze. Portalak sirup vsebuje 667 mg laktuloze na 1 ml sirupa.
Zdravilo Portalak uporabljajte za lajšanje praznjenja črevesja v primerih občasnega ali dolgotrajnega zaprtja (obstipacija). Lahko ga uporabljate tudi za mehčanje blata pri hemoroidih, po operativnih posegih na debelem črevesu ali danki in podobno. za preprečevanje in zdravljenje jetrne encefalopatije.

Ne uporabljajte zdravila PORTALAK

Če ste bolnik na dieti brez galaktoze (galaktozemija) ali imate zaporo črevesja (ileus).

Delovanje

Laktuloza, tekoča ima več načinov delovanja:
- V debelem črevesu veže nase vodo in elektrolite, mehča črevesno vsebino in pospešuje gibanje prebavil (peristaltiko).
- Pri razgradnji tekoče laktuloze s črevesnimi bakterijami nastanejo v debelem črevesu organske kisline (npr. mlečna, ocetna kislina). Nastajenje teh kislin pospešuje prehajanje amonijaka iz krvi v
črevesje, zato se pri bolnikih z možgansko motnjo zaradi napredovanja bolezni jeter, zmanjša koncentracija amoniaka v krvi.
- Deluje tudi prebiotično. Pospešuje rast črevesnih bakterij (npr. bifidobakterije, laktobacili) in nanje deluje zaščitno.

Bodite posebno pozorni
- kadar se vam določa odmerek, da ne pride do driske. Na začetku zdravljenja jetrne encefalopatije ne smete uporabljati drugih odvajal. Povečano odvajanje, ki je posledica hkratne uporabe drugih odvajal, lahko privede do napačnega odmerjanja tekoče laktuloze.
- če ste bolnik s sladkorno boleznijo ali bolnik s pomanjkanjem encima laktaze,
- če ste bolnik z obstrukcijo (oviranje pretoka) črevesja,
- če ste bolnik s sumom na vnetje slepiča,
- če ste bolnik s kolostomo ali ileostomo,
- če ste bolnik s sumom na krvavitve v danki.

Jemanje drugih zdravil

V času zdravljenja s tekočo laktulozo v terapevtskih odmerkih ne pride do medsebojnega delovanja z drugimi zdravili, vendar vam v času dveh ur po zaužitju zdravila PORTALAK ne priporočamo zaužitja drugega zdravila.

Jemanje zdravila PORTALAK skupaj s hrano in pijačo

Zdravilo PORTALAK lahko zaužijemo v nerazredčeni obliki, ali ga razredčimo z vodo ali sadnim sokom. Lahko ga jemljemo skupaj s hrano ali brez nje (npr. z jogurtom ali z žitaricami). Med zdravljenjem jetrne encefalopatije, še posebej na začetku zdravljenja z zdravilom PORTALAK, ne pijte gaziranih pijač in ne uživajte živil, ki pospešujejo gibanje črevesja (peristaltika).

Kako jemati zdravilo Portalak?

Jetrna encefalopatija: jemljite 30 do 45 ml sirupa (2-3 velike žlice) 3 do 4 krat na dan. Odmerjanje po potrebi prilagodite, da dosežete 2 do 3 iztrebljanja mehkega blata na dan. Ni dovolj podatkov o uporabi zdravila PORTALAK pri otrocih z jetrno encefalopatijo.
Zaprtje in mehčanje blata: zdravilo jemljite 1 krat dnevno. Če ne zaznate učinka dva dni po začetku jemanja zdravila, lahko odmerek povečate. Odvajalni učinek lahko nastopi že 2 uri po zaužitju zdravila PORTALAK, običajno pa je potrebno 24-48 ur, da prične delovati. Če zaprtje po enem tednu jemanja zdravila PORTALAK ne mine, mora bolnik obiskati zdravnika. Odmerjanje prikazuje naslednja preglednica:

Starostna skupina     Začetno odmerjanje (tri dni)     Nadaljevalno zdravljenje
Odrasli in mladostniki (starejši od 15 let)     15 - 45 ml sirupa (1 do 3 velike žlice)     15 - 30 ml sirupa (1 do 2 veliki žlici)
Otroci od 7 do 14 let     15 ml sirupa (1 velika žlica)     10 ml sirupa (2 mali žlici)
Otroci od 1do 6 let     5 -10 ml sirupa (1 do 2 mali žlici)     5 -10 ml sirupa (1 do 2 mali žlici)
Dojenčki od 1 meseca do 1 leta     5 ml sirupa (1 mala žlica)     5 ml sirupa (1 mala žlica)

Pri uporabi odvajal pri otrocih je potrebna previdnost, zaradi možnosti zmanjšanja refleksa iztrebljanja. Ni dovolj podatkov o uporabi zdravila PORTALAK pri otrocih mlajših od enega meseca (novorojenčki). Če po enem tednu jemanja zdravila PORTALAK ne pride do izboljšanja ali če se po končanem zdravljenju stanje poslabša, se posvetujte z zdravnikom.

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Ocene in mnenja

Priloge

Ali ste vedeli

Crohnova bolezen

Posebna opozorila
Za ugodnejši potek bolezni je pomembno prenehanje kajenja. Pri stenozantni obliki bolezni je možen in dokaj pogost nastanek obstruk?cijskega ileusa. Pozorni moramo biti na možnost nastanka toksičnega megakolona in perforacije črevesja. Pozorni moramo biti na stranske učinke zdravil. Sulfonamidi lahko povzročijo prehodno oligospermijo. Ob jemanju kortikosteroidov je nujna profilaksa osteoporoze. Po dolgotrajnejšem jemanju kortikosteroidov je potrebno preveriti kostno gostoto in delovanje nadledvičnice. Ob sočasnem jemanju kortikosteroidov in ciprofloksacina obstaja nevarnost nastanka tendinitisa Ahilove tetive z nevarnostjo rupture le-te. Ob nastopu bolečin v področju Ahilove tetive je potrebno prekiniti zdravljenje s ciklofloksacinom.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Vivanorm povoji - 8cmx4m, 1 kom

0,44 €

Flexofytol, 60 mehkih kapsul

19,27 €

Dulcolax, 6 svečk

6,19 €

Lekadol 500 mg, 20 tablet

3,69 €
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, sirup

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.