x
Vse kategorije

Povečana prostata - problem moških v zreli dobi!

sreda, 11 januar 2012

Povečanje prostate je običajni del staranja.

Kdaj se prostata začne povečevati?

Prostata se pri moških običajno začne povečevati po 50.letu. Samo povečanje prostate samo po sebi ni nič posebnega, vendar pa lahko povzroči težave pri odtekanju seča iz sečnega mehurja.
 
Sečnica pri moškem namreč prehaja skozi prostato, zato njeno povečanje lahko zoži sečnico, kar ovira praznjenje sečnega mehurja. Nenevarno povečanje prostate imenujemo tudi benigna hiperplazija prostate.

Kateri so glavni razlogi za povečanje prostate?

Glavni razlog je seveda staranje in s staranjem povezano neravnovesje v delovanju spolnih hormonov.

Kaj je prostatitis?

Vnetje prostate oziroma prostatitis se lahko pojavi pri  katerikoli starosti. Včasih se pokaže z znaki vnetja sečnega  mehurja, kot so na primer pekoče bolečine pri odvajanju seča. Pri starejših moških pa se lahko že obstoječe težave zaradi povečane prostate nenadno poslabšajo. Prostata je med pregledom na dotik zelo boleča.

Kakšni so simptomi?

• ponoči hodite več kot dvakrat na vodo,
• pogosteje opažate močno tiščanje na vodo,
• težave z začetkom odvajanja seča,
• curek seča med uriniranjem pojenja in se spet okrepi.

Rak prostate

Rakave spremembe prostate s starostjo naraščajo in so zelo pogoste. Dejstvo je, da je rak prostate postal pri moških v razvitih deželah najpogostejši rak, saj se je v zadnjem desetletju njegovo število več kot podvojilo. To je posledica aktivnega iskanja raka prostate pri moških z določanjem označevalca PSA (prostata specifični antigen) v krvi, s katerim se odkrije vse več majhnih, na prostato omejenih rakov. Kar pri tretjini moških, ki nikoli v življenju niso imeli težav zaradi raka prostate in umrejo zaradi drugih vzrokov, ob obdukciji odkrijejo rak prostate. Ob odkrivanju vse več majhnih rakov se je zmanjšal delež bolnikov z nanovo odkritim, že razširjenim rakom na ok. desetino, žal pa se njihovo absolutno število ni zmanjšalo.

Nekatera dejstva o raku prostate

•    Rak na prostati je redek pri moških pod 50. letom starosti, povprečna starost ob odkritju te bolezni je 75 let. Test PSA vam lahko pomaga pri odkrivanju bolezni v predklinični fazi, preden pride do razvoja simptomov.

•    Vsako leto pri približno 32.000 moških v VB odkrijejo raka na prostati. Na Irskem je rak na prostati najbolj pogosta oblika raka (80% obolelih je v starosti nad 65 let (*vir: Cancer Research).


•    PSA je snov, ki jo izloča prostana žleza. V normalnih okoliščinah se PSA izloča v kri. Povečana raven PSA pa lahko nastane zaradi povečanja prostatne žleze, prostatitisa ali okužbe v urinu. Lahko gre za zgodnji znak raka na prostati.

•    Rak na prostati se pojavi, ko se začnejo celice prostate nenadzorovano množiti. Če je odkrit in zdravljen pravočasno, je možnost uspešnega zdravljenja več kot 90%.

•    Ko na prostati pride do problema, npr. v primeru povečane prostate, prostatitisa ali razvoja raka na prostati, se izloča vse več PSA, dokler ne doseže ravni, ko ga lahko enostavno odkrijemo v krvi. Ta test je občutljiv in omogoča zgodnje odkritje povečane vsebnosti PSA v krvi, s čimer vam omogoča zgodnje ukrepanje ter zahtevo po dodatnih testih s strani vašega zdravnika.

Diagnostika raka prostate - Referenčne vrednosti

Najpogosteje uporabljena mejna vrednost PSA za razlikovanje normalnih od povišanih vrednosti je 4 ng/ml ( ob upoštevanju dejstva, da normalne vrednosti PSA * Vrednosti veljajo za belce.
Če so rezultati rektalnega pregleda normalni, so priporočila za nadaljnjo diagnostiko naslednja:

1. Vrednosti PSA v krvi do 4 ng/ml veljajo za normalne.

2. Vrednosti PSA v krvi od 4 ng/ml do 10 ng/ml so mejne in jih je potrebno obravnavati ob upoštevanju pacientove starosti, genetskega materiala, časovne spremembe koncentracije PSA in simptomov. Te štiri spremenljivke lahko vplivajo na lažno pozitivne rezultate, zato je potrebno test ponoviti.
V kolikor se zdravnik na osnovi vrednosti PSA od 4 - 10 ng/ml odloči zgolj za spremljanje stanja, mora analizo PSA obvezno ponoviti v roku 4 – 6 mesecev.
Diagnostiko raka prostate potrdi tudi ultrazvok prostate. Če ultrazvok prostate ne pokaže sumljivih mest, se stanje pacienta spremlja z rednim periodičnim izvajanjem testov.

3. Vrednosti PSA v krvi nad 10 ng/ml so povišane in predstavljajo sum na raka prostate. V tem primeru je priporočeno, da se izvede diagnostični ultrazvok prostate z biopsijo:
- če ultrazvok prostate ne pokaže sumljivih mest, se izvede naključna biopsija različnih delov prostate.
- če so pri določenem pacientu na voljo rezultati preteklih analiz PSA, je vrednotenje rezultata bistveno lažje.
Vsako porast vrednosti PSA je treba vzeti resno;
velja, da visok rezultat znotraj mejnih vrednosti PSA (npr. 8 ng/ml), ki se časovno ne zvišuje, predstavlja manjši sum, kot stalni porast nekoliko nižjih vrednosti v istem časovnem obdobju (npr. 2, 4, 6 ng PSA/ml).

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.