Poznate svoja zdravila?

sreda, 27 marec 2013
Želja zdravega človeka je, da ostane zdrav in bolnega, da ozdravi.
Ljudje danes posvečamo zdravju toliko pozornosti, kot je nismo še nikoli. Zavedamo se, da so od zdravja odvisni naša služba, družina, dobra volja, moč in energija. Kljub temu pa vemo, da izidi zdravljenja predvsem kroničnih bolezni pogosto niso takšni, kot smo jih pričakovali. Zdravljenje kroničnih bolezni zahteva spremembe naših navad in razvad.

Ni se lahko spremeniti: razlog mora biti dovolj dober, motivacija za spremembo pa mora priti iz srca in glave.

Danes vemo, da dajanje kratkih pojasnil glede diagnoze bolezni in pravilne uporabe zdravil ter kratkih navodil za spremembo življenjskega sloga ne zadostuje. Uspešnost zdravljenja je odvisna od bolnika, zdravnika, farmacevta, družine in okolja, v katerem živimo in delamo.

Pomemben dejavnik uspešnega zdravljenja kroničnih bolezni je pravilna in redna uporaba zdravil. Vaša sodelovanje in razumevanje tega dela zdravljenja sta ključnega pomena, zato nikar ne pozabite naslednjega:

• pravočasno obnovite svojo zalogo zdravil (nov recept);
• zdravilo vzemite v predpisanem odmerku ob priporočenem času;
• ne prekinjajte jemanja zdravil brez posveta z zdravnikom.


V vsaki reklami za zdravila v medijih slišite ali preberete stavek: Pred uporabo natančno preberite navodila o tveganju in neželenih učinkih ter se posvetujte z zdravnikom ali farrnacevtorn.

V želji pojasniti zapletena navodila za uporabo zdravil smo vam pripravili nekaj pojasnil.

Preden začnete uporabljati zdravilo, morate vedeti naslednje:
1. Kako se imenuje zdravilo?
2. Zakaj se uporablja zdravilo?
3. Kako in kdaj ga moram uporabiti?
4. Kako dolgo je treba jemati zdravilo?
5. Kako na zdravilo vplivata hrana in pijača?
6. Kateri so možni neželeni učinki zdravila in tveganja uporabe več zdravil hkrati?


Dobro je vedeti tudi:
7. Kako in kje shranjevati zdravila?
8. Ali zdravilo vpliva na psihofizične sposobnosti upravljanja vozil in strojev?
9. Kaj narediti z zdravili, ki jih ne potrebujemo več?

Ime zdravila in zakaj se uporablja!
Ime zdravila in njegov namen uporabe sta najosnovnejši informaciji, ki ju je treba vedeti o določenem zdravilu. Farmacevti na žalost opažamo, da bolniki teh kljub dolgotrajni uporabi ne poznate dovolj dobro. Zlasti, če jemljete več zdravil hkrati, je treba poznati namen njihove uporabe. Včasih je treba kakšno zdravilo uporabiti po potrebi, recimo ob bolečinah. Če ne poznate namena uporabe zdravila, se lahko znajdete v precejšni zagati. Ob nesreči ali urgentnih stanjih je dobro poznati svoja zdravila ali imeti pri sebi v denarnici seznam zdravil, ki jih jemljete.
Odmerjanje
Zdravilo doseže svoj namen samo ob pravilni uporabi. Najpogosteje zdravila uporabljamo v obliki tablet ali kapsul, ki jih je treba zaužiti s kozarcem vode (približno 2 dl). Zdravilo je treba pogolrnit celo, ne smete ga razlomiti ali zdrobiti, razen če ima zarezo. Napis ob imenu zdravila (npr. tablete s prirejenim sproščanjem) pomeni, da je zdravilo narejeno tako, da se zdravilna učinkovina iz tablet sprošča dlje časa, zato je nikakor ne smemo prelomiti ali zdrobiti.

Pri uporabi zdravil v tekočih farmacevtskih oblikah (sirupi, kapljice) vedno uporabimo žličko, kapalko, merico ali brizgo, ki je priložena v škatli.
Čas odmerjanja
Pri večini zdravil čas odmerjanja na točne časovne intervale ni pomemben. Izjema so na primer antibiotiki, za katere je točno odmerjanje na uro zelo pomembno. Ne glede na to pa je dobro, da zdravila jemljete ob času, ki ste si ga določili, da zdravila ne pozabite vzeti. Pojasnilo, kdaj je najbolje vzeti določeno zdravilo (zjutraj, opoldne, zvečer), vam bo dal farmacevt ob izdaji zdravila v lekarni.

Kaj storiti, če pozabimo vzeti odmerek zdravila? Upoštevajmo navodila proizvajalca zdravila, ki jih najdemo v navodilu za uporabo.
• Če je od pozabljenega odmerka minil krajši čas, vzemimo zdravilo čim prej.
• Če se bliža čas naslednjega odmerka zdravila, pozabljeni odmerek izpustimo in vzamemo naslednjega ob predvidenem času.
Vpliv hrane in pijače
Hrana ima lahko pomemben učinek na delovanje zdravila, zato je zelo pomembno, da upoštevamo nasvet proizvajalca zdravila in pojasnilo farmacevta v lekarni, kdaj vzeti zdravilo.

Kaj pomenijo izrazi?
• Na tešče (zjutraj eno uro pred zajtrkom)
• Na prazen želodec (eno uro pred jedjo ali dve uri po jedi)
• S hrano (tik pred jedjo, med jedjo ali po jedi)

Zdravilo je najbolje vzeti z vodo, saj ta najmanj vpliva na delovanje zdravila. Mineralna voda, čaji, sadni sokovi (zlasti iz grenivke, brusnic, pomaranč), mleko ali kava lahko spremenijo delovanje zdravila. Prav tako se je treba ob zdravljenju z zdravili odpovedati pitju alkoholnih pijač.
Neželeni učinki
Jemanje nekaterih zdravil lahko na začetku zdravljenja povzroči manjše kratkotrajne težave, ki navadno kmalu povsem izginejo. Če so neželeni učinki zelo moteči, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
Medsebojno delovanje zdravil
Ob jemanju več zdravil hkrati se lahko zgodi, da eno zdravilo okrepi ali zmanjša učinek drugega zdravila. Kot posledica se lahko pojavijo neželeni ali celo toksični učinki zdravil. Pogosrost teh učinkov je odvisna od števila zdravil, ki jih jemljete.
Kako in kje moramo shranjevati zdravilo?
Zdravila vedno shranjujemo v originalni ovojnini s priloženim navodilom za uporabo. Pri shranjevanju zdravil upoštevajmo proizvajalčeva navodila. Navadno jih shranjujemo na suhem in temnem mestu pri sobni temperaturi. Nekatera zdravila je treba shranjevati v hladilniku pri predpisano nizki temperaturi. Vsa zdravila shranjujmo zunaj dosega otrok. Posledica nepravilno shranjenega zdravila je lahko manj učinkovito ali celo neučinkovito zdravljenje, lahko pa celo škoduje zdravju.

Najmanj primerna prostora za shranjevanje zdravil sta kuhinja in kopalnica. Zdravil nikoli ne shranjujemo v zamrzovalniku. Zdravil ne puščajmo v osebnem avtomobilu, zlasti ne poleti, ko temperatura močno naraste, ali pozimi, ko lahko pade pod ledišče.
Upravljanje vozil in strojev
Ker je danes naše življenje zelo odvisno od avtomobilov, se pred jemanjem zdravila prepričajmo, ali lahko to vpliva na naše psihofizične sposobnosti (omotičnost, zaspanost ... ).

Pozorni moramo biti na trikotnike, ki so natisnjeni na škatlici zdravila:


Δ - relativna prepoved upravljanja vozil
Ta zdravila zelo različno vplivajo na posameznika, zato je treba za vsakega posameznika oceniti (s strani lečečega zdravnika) vpliv zdravila na njegove psihofizične sposobnosti .

- absolutna prepoved upravljanja vozil

Z upravljanjem vozil in strojev je treba počakati toliko časa, da se zdravilna učinkovina in njeni presnovki izločijo iz telesa.
Zdravila, ki jih ne potrebujemo več
Zdravila s pretečenim rokom uporabnosti, ostanki neporabljenih zdravil in druga zdravila, ki niso več primerna za uporabo, ne sodijo med običajne gospodinjske odpadke. Oddate jih lahko v lekarnah, kjer imamo posebne zaboj nike za ločeno zbiranje takšnih zdravil.

S tem smo razrešili nekatere nejasnosti glede pravilne in varne uporabe vaših zdravil. Pa vendar zgolj znanje o zdravilih ne spremeni našega obnašanja. Lotiti se je treba še zniževanja telesne teže, gibanja, opustiti razvade, obvladati stres ... Šele tako bomo sklenili krog uspešnega zdravljenja.
Počutim se dobro! Zakaj naj bijemal/jemala zdravila?
Laboratorijski izvid, meritev krvnega tlaka, pogovor z zdravnikom ... in življenje se postavi na glavo, jaz pa se sploh ne počutim slabo. Zvišan krvni tlak, zvišana raven holesterola in glukoze ne bolijo, pa vendar lahko v telesu puščajo usodne posledice: srčni infarkt, možgansko kap, ledvično odpoved.

Ko se zavemo negarivnega vpliva, ki jih imajo zvišan krvni tlak, holesterol in glukoza na naše žile, se zavemo pomena bolezni in njenega preprečevanja. Spremeniti življenjski slog in opustiti nekatere razvade pa nikakor ni preprosto.
Zvišan krvni tlak ne boli, ampak ...
Optimalen krvni tlak je 120/80 mmHg.
O zvišanem krvnem tlaku govorimo, kadar je enak ali višji od 140/90 mmHg.

Danes vemo, da so ljudje z zvišanim krvnim tlakorn bolj ogroženi za nastanek koronarne srčne bolezni in možganske kapi kor tisti z normalnim krvnim rlakorn. Zato je pomen bolezni, njenega preprečevanja ter zdravljenja na dlani.
Kako merimo krvni tlak?
Za domačo uporabo večinoma uporabljamo elektronske merilnike. pomembno je, da se pred merjenjem umirimo, ne pijemo kave in alkohola ter ne kadimo. Roka, na kateri merimo krvni tlak, naj bo podprta in mišice sproščene. Paziti moramo, da krvni tlak merimo z manšero, ki ustreza obsegu naše nadlahti. Meritev po nekaj minutah ponovimo. Opazili bomo, da bo druga meritev nižja od prve, kar je povsem normalno. Krvni tlak neprestano niha, zato lahko že ob manjšem naporu ali razburjenju naraste.

Kaj lahko naredimo sami?
• Razmislimo o svojih prehranjevalnih navadah,
• o tem, kako bi v svoj vsakdan vnesli več gibanja,
• kako bi opustili škodljive razvade (npr. kajenje),
• kako bi lahko obvladali stres.

Danes poznamo številna zdravila, ki pomagajo pri zniževanju in ohranjanju krvnega tlaka v normalnih mejah. Zdravnik se odloči za najprimernejšo kombinacijo, ki jo z vašim sodelovanjem optimizira. Takšno zdravljenje se nikoli ne zaključi, zato je treba zdravila jemati redno, v predpisanem odmerku ter skladno s priporočenim načinom jemanja.
Zvišana raven holesterola v krvi ne boli, ampak ...
Priporočene vrednosti krvnih maščob

• Skupni holesterol: manj kot 5 mmol/l
• Holesterol LDL: manj kot 3 mmol/l
• Trigliceridi: manj kot 1,7 mmol/l
• Holesterol HDL: več kot 1 mmol/l pri moških in več kot 1,3 mrnol/l pri ženskah

Zavedati se moramo, da zvišane vrednosti tako imenovanega slabega holesterola (LDL) niso usodne čez noč. Zaradi zvišane ravni slabega holesterola se počasi mašijo žile (temu strokovno rečemo ateroskleroza), kar lahko brez opozorilnih znakov povzroči razvoj srčno-žilnih bolezni. »Od viškov glava ne boli« - žal v zgodbi o holesterolu temu ni tako. Po prestani možganski kapi ali srčnem infarktu lahko glava močno boli. Na srečo lahko glavobol preprečimo, če pravočasno ugotovimo, da so vrednosti naših maščob v krvi zvišane, začnemo spreminjati svoje navada (prehrana, gibanje, diera, opustimo kajenje) oziroma začnemo redno jemati zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik.

Milijoni ljudi po svetu jemljejo zdravila za zniževanje ravni holesterola, saj so ta preizkušena in varna. Zdravila ne odpravljajo vzroka bolezni, zato ~ zdravljenje traja do konca življenja. Jemanje zdravila mora postati naša rutina, saj so zdravila učinkovita in varna samo, ko jih jemljemo redno, skladno z navodili za uporabo. Zdravljenje ni uspešno, če jih jemljemo samo občasno ali krajši čas.
Zvišana vrednost glukoze (sladkorja) v krvi ne boli, ampak ...
Normalne vrednosti glukoze v krvi zdravega človeka zjutraj na tešče:

Koncentracija glukoze mmol/l     Vrednost
Manj kot 6,1 na tešče                  Normalna
Med 6,1 in 6,9 na tešče               Mejna
Več kot 7,0 na tešče                    Možna sladkorna bolezen
Več kot 11,0 kadar koli               Možna sladkorna bolezen

Dve uri po zaužitju hrane ali pijače, bogate z ogljikovimi hidrati, navadno znaša od 6,7 do 7,8 mmoll!.

Skriti sovražnik, ki nas v 21. stoletju zelo ogroža, je prav gotovo sladkorna bolezen. Žal smo za razmah najbolj razširjenega tipa bolezni (tip 2) krivi sami. Nezdrave prehranjevalne navade, ki vodijo v debelost, in premalo gibanja nas vse bolj ogrožajo.

Vemo, da bolniki s sladkorno boleznijo v povprečju na svojo bolezen pomislite vsakih dvajset minut, vsak dan, do konca življenja, kar je ogromno breme. Vsak dan sprejemate odločitve in se sprašujete o stvareh, ki vplivajo na rezultate zdravljenja: katero hrano bom izbral/izbrala in v kakšni količini, kako bom poskrbeli poskrbela za čim več gibanja, ali bom opustili opustila kajenje, kakšna je moja telesna teža.
Ali sem zaužil/zaužila tabletke, mi morda katera od njih povzroča težave?
Sladkorna bolezen tipa 2 se pogosto pojavlja skupaj s previsokim krvnim tlakom in moteno presnovo maščob. Vsa tri stanja skupaj še hitreje povzročajo poškodbe drobnih in velikih žil, zato je za uspešno preprečevanje zapletov sladkorne bolezni nujno hkratno zdravljenje visokega krvnega tlaka in zvišane ravni maščob.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.