x
Vse kategorije

Praznične nevšečnosti z želodcem in prebavo!

petek, 09 december 2011

Prazniki nam lahko poleg veselih trenutkov prinesejo tudi veliko stresa - od mrzličnega nakupovanja daril do priprav na praznične večerje. Naš želodec je zelo dobro oživčen, saj le tako lahko pravilno opravlja zahtevno nalogo - prebavo hrane. Kombinacija predprazničnega stresa in dobre oživčenosti pa lahko hitro pripelje do prevelike vzdraženosti želodca.Tudi potem, ko je večina stresnih priprav za nami in naš želodec že težko čaka zaslužen oddih, ga začnemo obremenjevati z večjimi količinami hrane, pa tudi alkoholu se v tem času le redko kdo izogne. Penine, ki so med prazniki zelo priljubljene, lahko marsikomu povzročijo želodčne težave.

Več hrane in pijače v želodcu pomeni več pritiska na steno ter spodnji sfinkter med požiralnikom in želodcem. Zaradi omenjene sočasne vzdraženosti želodec ni dovolj sproščen, kar preprečuje njegovo prilagoditev prostornini zaužite hrane. Zato se ob prazničnih večerih večkrat pojavi zatekanje želodčne vsebine, ki je že postala kisla, nazaj v požiralnik. Ob tem se pojavijo simptomi zgage, ki se ji pridružijo še tiščanje, polnost, napihnjenost, slabost itd ..

Vendar vzrok te zgage ni povečana kislost ali moteno nastajanje želodčne kisline - pravilen proces prebave v želodcu namreč zahteva želodčno kislino. Takrat, ko imamo težave z želodcem zaradi vzdraženega želodca in večje količine hrane (na primer v prazničnem času), je to eden redkih mehanizmov v želodcu, ki še deluje kolikor toliko pravilno, zato ga je dobro pustiti, da opravi svoje delo.

Bolj pomembno kot uravnavanje kisline, ki sama po sebi ne povzroča težav, je uravnati motiliteto, zmanjšati razdraženost želodca in tako vzročno vplivati na nastanek značilne akutne zgage v času božično-novoletnih praznikov. To lahko učinkovito dosežemo z zdravilom lberogastv.

Zdravilo Iberogast z vplivom na serotoninske receptorje v želodčni steni uravnava pravilno gibanje želodca. S svojim delovanjem sprosti zgornji del (fundus), zaradi česar lažje zaužijemo hrano in tudi želodec se lažje prilagodi večji prostornini zaužite hrane. Obenem pa to zdravilo omogoča učinkovitejše krčenje spodnjega dela (antruma).
Zdravilne učinkovine zdravila Iberogast delujejo na steno želodca in črevesja ter s tem omejujejo količino aferentnih dražljajev iz prebavil. To pomeni manj slabosti in neugodnega občutka v želodcu, ki je pogosto posledica zaužitih alkoholnih pijač v prazničnem času. "Dan po tem", ki ga v ljudskem jeziku poimenujemo "maček", bo ob jemanju tega zdravila zato manj izrazit.

Želodec bo s pomočjo zdravila Iberogast - fitofarmaka, s katerim v svetu beležimo več kot 50 let izkušenj - deloval lažje in mirneje.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.