Prhljaj

torek, 27 april 2021

Seboroični dermatitis je kronična, recidivna in običajno blaga oblika dermatitisa, ki se lahko pojavi pri dojenčkih kot pri odraslih.

prhlja-na-laseh

Resnost se lahko razlikuje od minimalne, asimptomatske luskavosti lasišča (prhljaj) do širše vpletenosti. Prhljaj spada med pogoste dermatološke težave lasišča pri adolescentih in kasneje odraslih. Značilen je nastanek drobno belih ali belo-rumenih kožnih lusk na lasišču, ki so lahko suhe ali mastne in njihovo luščenje. Lahko je prisotna tudi srbečica Lasišča. Moški so pogosteje prizadeti kot ženske.

Razlog za nastanek prhljaja, kljub razširjenosti še ni natančno poznan. Ena ključnih povezav z nastankom prhljaja naj bi bila povečana aktivnost lojnih žlez, pri kateri imajo glavno vlogo hormoni in različne hormonske spremembe. Povečano pojavnost se povezuje tudi z moškim dedno zasnovo, čustveno nezdravo uživanjem različnimi zunanjimi dejavniki, utrujenostjo, debelostjo, motnjami imunskega sistema (npr. HIV), neustrezno nego lasišča, z določenimi spolom, fizično in obremenitvijo, prehrano alkohola, in z nevrološkimi stanji (npr. Parkinsonova bolezen), redkim krtačenjem ali česanjem las, z mastnimi lasmi, s suho kožo.

Povečana aktivnost lojnih žlez naj bi z ustvarjanjem ugodnega okolja za rast gliv kvasovk iz rodu Malassezia, katerih naj ne bi bila ključna prisotnost ampak dovzetnost se njihova posameznika na njihov vpliv. Ker glivica začne prekomerno množiti, se posledično zaradi draženja lasišča hitreje začnejo tvoriti nove kožne celice v zaščitni pregradi plasti kože, ki poroženijo, odmrejo ter odpadejo, kar se izrazi kot prhljaj.

Prhljaj zdravimo s šamponi, ki se uporabljajo v samozdravljenju. Razen, kadar izdelki proti prhljaju kljub ustrezni uporabi ne pomagajo ali lasišče postane občutljivo, pordelo in otečeno, se priporoča obisk dermatologa, ki predpiše ustrezno zdravljenje.

Ker je prhljaj kronična oblika dermatitisa, ga ne moremo pozdraviti. Lahko pa preprečimo in zmanjšamo možnost vpliva različnih dejavnikov na poslabšanje (ustrezna prehrana s čim manj nasičenimi in trans-maščobami, uživanje probiotikov, zadostnih količin vitaminov B, cinka, selena in omega-3 maščobnih kislin, izogibanje stresu, redna telesna aktivnost,...) ter skrbimo za ustrezno nego lasišča. Priporoča se zdravljenje s šamponi, ki vsebujejo antimikotik (2 % ketokonazol, ciklopiroks, cinkov pirition, selenov sulfid), ki dokazano delujejo na glivice in keratolitik (kot sta salicilna kislina, žveplo), ki pospešujejo luščenje kože. Zdravilne šampone je potrebno uporabiti po navodilu proizvajalca, dokler le-ta ne izgine. Če je prhljaj prisoten tudi v bradi ali obrveh, se lahko uporabi tudi na teh mestih. Po tem se zdravljenje prekine za 1-3 mesece. V tem času se svetuje uporaba nežnih pH nevtralnih šamponov. V primeru ponovitve prhljaja zdravljenje z zdravilnim šamponom ponovimo.

K manjšemu pojavu prhljaja vpliva tudi večje izpostavljanje UV žarkom, ki zaustavijo rast glivic. Zato imajo v večini ljudje v poletnem času manj težav s pojavnostjo prhljaja

mag Grohar Maležič mag. farm.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.