Prospan peroralna tekočina v vrečkah, 21x5 mL

<p>Prospan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem ka&scaron;lju. Zdravilo ni primerno za otroke, mlaj&scaron;e od 6 let.</p>

Prospan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem kašlju. Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 6 let.

Artikel ni dobavljiv zaradi enega izmed sledečih razlogov:

  • samo trenutna nedobavljivost izdelka (izdelek bo kmalu zopet na voljo)
  • artikel se ne proizvaja več, izdelek bomo v kratkem izbrisali
  • zamuda v dobavi s strani dobavitelja
  • zamuda zaradi morebitnih carinskih postopkov
145989 13149

Ocene in mnenja

Opis

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Prospan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem kašlju. Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 6 let.

Nova oblika zdravila prospan - karakteristike

> količinska sestava: 1 ml peroralne tekočine vsebuje 7,0 mg suhega ekstrakta lista navadnega bršljana (5-7,5:1)
> nov okus s svežino mentola
> idealen za na pot
> peroralna tekočina v vrečicah (21 x 5 ml)
> primeren tudi za posebne skupine bolnikov (diabetiki, astmatiki)
> primeren za večerni odmerek

Učinkovitost in varnost peroralne tekočine Prospan EA 575 pri zdravljenju akutnega kašlja v primerjavi s placebom

Vrsta študije: Randomizirana, kontrolirana, dvojno slepa, multicentrična klinična raziskava

Število bolnikov: 181

Diagnoza: Akutni produktivni kašelj

Potek: Spremljanje učinkov terapije na potek kašlja s pomočjo mednarodne ocene BSS (bronchitis severity score)

Prva skupina bolnikov je prejemala: Peroralno tekočino, ki je vsebovala suhi izvleček iz bršljanovih listov (5-7,5:1), Srni v odmerku (ekstrakcijsko topilo: 30% etanol m/m), Prospan.

Druga skupina bolnikov je prejemala: Placebo peroralno tekočino.

Rezultati raziskave

Vsi ključni parametri so se v skupini s Prospanom statistično značilno bolje izboljševali, kot v skupini s placebom (pri vseh obiskih p < 0,001). Zaznavno izboljšanje je nastopilo že znotraj prvih 48 ur terapije.

Pacienti so zdravilo dobro prenašali in varnost je bila primerljiva s placebom.

Ugotovljeni so bili štirje neželeni učinki (1 v skupini Prospan, 3 v skupini placebo). Pri nobenem od teh se ni pokazala povezanost z uporabo Prospana ali placeba.

Bistvene informacije iz povzetka glavnih značilnosti zdravila

Sestava Prospan peroralne tekočine

Zdravilna učinkovina je suhi ekstrakt lista navadnega bršljana. 1 ml peroralne tekočine vsebuje 7 mg, 1 ml sirupa 7 mg, 1 šumeča tableta 65 mg, 1 pastila pa 26 mg zdravilne učinkovine. Terapevtske indikacije: Zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem kašlju.

Odmerjanje in način uporabe Prospan peroralne tekočine

Odrasli in mladostniki nad 12 let: 3x dnevno 1 vrečico peroralne tekočine, 3x dnevno 5 ml sirupa ali 1 šumečo tableto zjutraj in pol šumeče tablete zvečer ali 4x dnevno po 1 pastilo.

Otroci od 6 do 12 let: 2x dnevno 1 vrečico peroralne tekočine, 2x dnevno 5 ml sirupa ali pol šumeče tablete zjutraj in pol šumeče tablete zvečer ali 2x dnevno po 1 pastilo.

Otroci od 2 do 5 let: 2x dnevno 2,5 ml sirupa.

Trajanje jemanja: če se znaki bolezni ne izboljšajo v 7 dneh, se mora bolnik posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Kontraindikacije: preobčutljivost za zdravilno učinkovino ali katero koli pomožno snov ali rastline iz družine bršljanovk.

Uporaba zdravila je pri otrocih, mlajših od 2 let, kontraindicirana zaradi možnosti poslabšanja respiratornih simptomov, ugotovljenih pri uporabi mukolitikov/sekretolitikov.

Posebna opozorila in previdnostni ukrepi

če se pojavi oteženo dihanje, vročina ali gnojni sputum, se mora bolnik posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Sočasna uporaba zdravila Prospan in antitusikov, kot sta kodein in dekstrometorfan, ni priporočljiva brez posveta z zdravnikom. Bolniki z gastritisom in želodčno razjedo morajo biti pri uporabi zdravila Prospan previdni. Bolniki z redko dedno intoleranco za fruktozo ne smejo jemati tega zdravila.

Sirup in peroralna tekočina: Zdravilo vsebuje naraven rastlinski ekstrakt, zato lahko postane motno in nekoliko drugačnega okusa, vendar to ne vpliva na njegovo učinkovitost. Pri otrocih, starih od 2 do 4 leta, ki imajo dolgotrajen ali ponavljajoč kašelj, je pred uporabo zdravila potreben posvet z zdravnikom.

Šumeče tablete, pastile in peroralna tekočina: Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 6 let.

šumeče tablete: Zdravilo vsebuje 6,58 mmol (ali 151,33 mg) natrija v eni šumeči tableti.

To morajo upoštevati bolniki, ki so na dieti z nadzorovanim vnosom natrija. Zdravilo vsebuje 0,2 mg makrogolglicerol hidroksistearata v eni šumeči tableti. Ta snov lahko povzroči želodčne težave in drisko. Aroma v šumečih tabletah vsebuje laktozo (29,7 mg v eni šumeči tableti). Bolniki z redko dedno intoleranco za galaktozo, laponsko obliko zmanjšane aktivnosti laktaze ali malabsorocijo glukoze/galaktoze ne smejo jemati tega zdravila. Pastile, sirup in peroralna tekočina: zdravilo vsebuje majhne količine etanola, in sicer manj kot 100 mg na odmerek.

Način izdaje zdravila: Brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Imetnik dovoljenja za promet: Farmedica d.o.o., Leskoškova cesta 12, 1000 Ljubljana. Telefon: 01/524-02-16, t-pošta. nasveti@farmedica.si. Datum priprave informacije: junij 2018.

Reference: 1. A.Schaefer et al, A randomized, controlled, double-blind, mu Iti-center trial to evaluate the efficacy and safety of a liquid containing ivy leaves dry extract (EA 575"') vs. placebo in the treatment of adults with acute cough, Pharmazie 71: 504-509 {2016).

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Srbenje zadnjika

Zadnjik ali anus je končni del prebavne cevi oziroma zadnji del danke. Srbenje zadnjika oziroma anaIne odprtine (pruritus ani) je pogost simptom. Pri večini bolnikov (60%) ne najdemo specifičnega vzroka.

Najpogosteje je potrebno pomisliti na gliste, hemoroide, reakcijo na zdravila in na lokalno vnetno reakcijo zaradi grobega ali pretiranega čiščenja zadnjika in odvajanja trdega blata.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Engelhard arzneimittel Engelhard arzneimittel
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja

Oznake
Izberite željeno oznako za pregled izdelkov