x
Vse kategorije

Prostata - strokovni nasveti za težave »tam spodaj«

sreda, 16 oktober 2013

Težave zaradi povečane prostate se sčasoma pojavijo pri večini moških, saj je nenevarno ali benigno povečanje prostate običajni del staranja. Te težave ima vsak drugi moški nad petdesetim letom in skoraj vsak nad osemdesetim letom starosti.»Eden izmed dejavnikov tveganja, ki vodijo do težav s prostato in celo do rakavih sprememb, na katerega pa lahko vplivamo, je prehrana,« je povedala Maja Lukanc, mag. farm. iz Lekarne Žužemberk in podala nekaj koristnih prehranskih nasvetov. Odpovedati se je treba hrani in pijači, ki draži (npr. papriki in popru), zmanjšati je treba pitje kave in količino zaužitih maščob v prehrani, priporočljivo je jesti več rib, perutnine, sveže zelenjave, sadja in posnetih mlečnih izdelkov ter uživati manj rdečega mesa, masla, margarine in olja. Verjetnost, da se bo razvil napredovali rak prostate, je namreč največja pri moških, ki pojedo veliko maščob, predvsem rdečega mesa in drugih živalskih maščob. Bolezen je, kot je poudarila farmacevtka, veliko bolj pogosta v deželah, kjer so meso in mlečni izdelki glavna sestavina prehrane, kot v deželah, kjer se ljudje prehranjujejo predvsem z rižem, izdelki iz soje in zelenjavo. Trditev je podkrepila s kliničnimi dokazi: »Študije so pokazale pomembnost jemanja dodatkov vitamina E,saj ta kar za tretjino zmanjša tveganje za pojav raka prostate, tveganje za smrt zaradi raka prostate pa se zmanjša kar za polovico. Podobno so študije pokazale za jemanje selena, likopena (rdeče barvilo v paradižniku, op. a.) in večjih količin soje,« je še dodala in poleg zdrave prehrane svetovala veliko gibanja. Po njenih besedah je zelo pomembno tudi, da moški ne zavlačuje z odhodom na stranišče po nepotrebnem in da pri uriniranju ne hiti.

Večina jih najprej potoži zdravniku

Tam imajo tudi večjo mero zasebnosti, je prepričana farmacevtka, ki za lekarniškim pultom opaža, da je za marsikoga v lekarni težko govoriti o problemih »tam spodaj«, ker smo po navadno obkroženi z znanimi obrazi. »Se pa najdejo tudi 'pogumni', ki brez sramu povprašajo, kar jih zanima,« je dodala. In kaj jim svetuje? »V lekarnah so na voljo zdravila rastlinskega izvora in druga dopolnila, ki vsebujejo ekstrakt palmeta, izvleček bučnih semen oziroma bučno olje, ekstrakt navadnega lanu, likopena, koprivo ...« je naštevala Lukančeva in dodala, da pripravki iz bučnih pešk ali bučnega olja lajšajo težave z uriniranjem pri povečani prostati ali razdražljivem mehurju. Tudi likopen, ki se nahaja v paradižniku, ščiti pred nastankom raka prostate. Zaradi topnosti v maščobah se nalaga v različnih organih (tudi prostati), kjer preprečuje oksidativne poškodbe. Ne nazadnje pa tudi lignani iz lanu zmanjšajo velikost povečane prostate ter neprijetnosti v zvezi z uriniranjem.

Izključiti je treba resnejšo bolezen

Ko se pojavijo težave z uriniranjem (npr. šibek ali prekinjen curek), pogostejše, predvsem nočno uriniranje, napenjanje za začetek mokrenja, kapljanje po koncu, nezmožnost izpraznjenja mehurja itd., si po besedah farmacevtke lahko pomagamo z omenjenimi rastlinami in njihovimi izvlečki, vendar moramo poprej vsekakor na pregled k zdravniku, da izključi možnost rakave bolezni. Kdaj gre za nenevarno ali benigno povečanje prostate in kdaj za rakavo ali maligno, na podlagi simptomov ni vedno lahko ugotoviti. Farmacevtka je predstavila znake prvega in drugega obolenja.»Benigna hiperplazija prostate je nerakavo povečanje žleze, do katerega pride zaradi staranja in neravnovesja spolnih hormonov. Povečana prostata sama po sebi ni nevarna, vendar pa lahko povzroči težave pri odtekanju seča iz sečnega mehurja. Najprej se pojavijo težave na začetku uriniranja, ko se bolniku zdi, da se mehur ni povsem izpraznil. Bolnik mora pogosteje urinirati, saj iz mehurja ne izteče ves urin. Tiščanje na vodo je bolj pogosto ponoči. Začetek uriniranja postane težaven, uriniranje pa spremlja pekoč in boleč občutek. Čas uriniranja se podaljša, saj curek urina postane oslabljen oziroma se prekinja,« je povedala farmacevtka in predstavila še znake raka prostate, ki so velikokrat podobni in zato zelo zavajajoči. »Rak prostate je maligna tumorska tvorba prostate, pri kateri se začno celice nenadzorovano in čezmerno razraščati.

Uživajte manj nezdravih maščob
»Odpovedati se je treba hrani in pijači, ki draži (npr. papriki in popru), zmanjšati je treba pitje kave in količino zaužitih maščob v prehrani; priporočljivo je jesti več rib, perutnine, sveže zelenjave, sadja in posnetih mlečnih izdelkov ter uživati manj rdečega mesa, masla, margarine in olja. Verjetnost, da se bo razvil napredovali rak prostate, je namreč največja pri moških, ki pojedo veliko maščob, predvsem rdečega mesa in drugih živalskih maščob,« opozarja farmacevtka Maja Lukanc.


Ko maligni tumor pomembno zveča velikost prostate oziroma se razraste preko nje, se lahko pojavijo simptomi, podobni kot pri benignem povečanju prostate – pogosto siljenje na vodo še posebno ponoči, težave pri začetku mokrenja ali zaustavitvi curka seča, šibek ali prekinjen curek seča ter boleč ali pekoč občutek med mokrenjem. Med simptome napredovalega raka prostate sodijo topa, nenehna bolečina ali okorelost v področju medenice, spodnjega dela hrbta oziroma zgornjega dela stegen, hujšanje in izguba apetita ter utrujenost, slabost ali bruhanje. Ker zgodnji rak prostate redko povzroča simptome, je zelo pomembno, da ga pravočasno odkrijemo z rednimi pregledi pri zdravniku,« je poudarila Lukančeva.

Pomoč iz narave ima manj neželenih učinkov

Starostno ali nenevarno povečana prostata se sama po sebi ne bo zmanjšala; napredovanje bolezni pa lahko ustavimo z zdravo prehrano v kombinaciji z gibanjem in jemanjem ustreznih prehranskih dopolnil, med njimi rastlinskih. »Z rastlinskimi pripravki lahko zdravimo samo težave pri uriniranju, povečana prostata se s tem ne pozdravi in ne zmanjša na 'normalno' velikost,« je pomembno razliko izpostavila sogovornica in nadaljevala z razlago: »Delovanje oziroma učinkovitost že omenjenih rastlin pri zdravljenju simptomov povečane prostate sta bila dokazana s številnimi študijami, predvsem pomembna prednost naravnih prehranskih dopolnil pa je, da naj ne bi povzročala motnje erekcije in upad spolne sle. Zato se vse več moških, ki se zavedajo, da ima kup zdravil, ki jih uživajo, tudi stranske učinke, odloča za pomoč iz narave. Ko občutijo izboljšanje ob podpori naravnih sestavin, z veseljem nadaljujejo takšno terapijo,« je sklenila strokovnjakinja.

Maja Lukanc, mag. farm.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.