Prvi znaki menopavze in zakaj uporabljati fitoestrogene?

petek, 28 januar 2022 (Pripravila: ekipa Moja-lekarna.com)Menopavza in njene tegobe

Menopavza je obdobje, ki pri ženski nastopi s staranjem. Menopavza je pravzaprav čas, ko se rodno obdobje zaključi. Pri vsaki ženski to obdobje nastopi prej ali slej. Takrat jajčne celice v jajčniku prenehajo dozorevati. V jajčnikih se namreč proizvajata ženska hormona progesteron in estrogen.

menopavza-problemi

Oba omenjena hormona sta odgovorna za uravnavanje menstrualnega cikla in ovulacije. S staranjem postopoma upada tudi raven teh hormonov. Usihanje delovanje jajčnikov je torej povsem naraven proces, ki pa ima več stopenj.

Predmenopavza lahko traja vse od dveh do osmih let. V tem obdobju se prične nihanje spolnih hormonov. Menstruacija je še vedno prisotna, vendar se pogosto zgodi, da ta zamuja.

Video: več o menopavzi, vzrokih, samopomoči.

Po tem obdobju nastopi obdobje, ki mu pravimo menopavza. Gre za zadnjo menstruacijo in jo določimo retrogradno.

Zadnje obdobje pa je pomenopavza. To je obdobje, ki se prične po menopavzi in kjer se simptomi pojavljajo še pet ali celo deset let.

O teh obdobjih ženske govorijo le redko. Ko se soočajo s simptomi, pogosto kar rečejo, da so v menopavzi in ne definirajo v katerem obdobju so. Če do obdobja menopavze pride povsem naravno, jo lahko ženske običajno pričakujejo po dopolnjenem 50. letu.

Mnoge ženske so se z menopavzo srečale kar čez noč, brez obdobja klimakterija. Ko menopavza nastopi, se v krvi, zaradi zmanjšanega izločanja estrogena in progesterona, poveča koncentracijo gonadotrpnih in androgenih hormonov.

S tem hormonskim neravnovesjem pa pride do težav, predvsem klimakteričnih. Te  pri ženskah povzročijo različne in izjemno velike telesne kot tudi duševne spremembe. Spremembe se izrazijo različno, od posameznice do posameznice.Kako se soočiti z menopavzo?

Pomembno se je torej zavedati, da menopavza niti pri dveh ženskah ne bo potekala enako. Vsako telo je unikatno in tudi ženske se drugače soočajo s simptomi menopavze.

Kot najpogostejši znak menopavze številne ženske navajajo nočno potenje oziroma vročinske oblive. Tem pogosto sledi naval znojenja in mrzlice. Pogosto pa vročinske oblive spremlja še pospešen srčni utrip.

Kar nekaj žensk se ob nastopu menopavze spopade tudi s povečanjem utrujenosti. Mnoge težijo pogosti glavoboli oziroma migrene, zaradi poslabšanega počutja in povsem novega obdobja, pa se predstavnice nežnejšega spola mnogokrat soočajo tudi z nihanjem in motnjami v razpoloženju.

Video: simptomi menopavze in kako se spopasti z njimi

V času menopavze se lahko pojavi tudi težava zaradi pogostejšega uriniranja in ponavljajočega se vnetja spodnjih sečil. Pri nekaterih ženskah nožnica postane bolj suha in občutljiva. Pri mnogih se pojavijo tudi bolečine med spolnim odnosom. Veliko žensk se sooča tudi s porastom telesne teže, izsušeno kožo telesa in izpadanjem las.

Če se želimo učinkovito spopasti z simptomi in težavami menopavze, se moramo najprej zavedati, da gre za naraven proces. Prav tako je to obdobje minljivo, težava je le v tem, da ne vemo, kdaj bo to obdobje dejansko minilo.

Z menopavzo se lahko v prvi vrsti soočite že z nekaj preprostimi koraki za ohranjanje zdravega načina življenja.

Svetujemo vam dovolj spanca. Nočni počitek naj traja vsaj od sedem do osem ur, da boste spočiti za nov dan. Potrudite se, da bodo vaši obroki čim bolj uravnoteženi, izbirajte veliko polnovrednih živil, sadja in zelenjave lokalnih pridelovalcev. Strokovnjaki svetujejo tudi uživanje živil, ki vsebujejo rastlinske estrogene (lan, soja, ovseni kosmiči, jabolka,…). Tem rastlinskim estrogenom pravimo tudi fitoestrogeni. Veliko prehranskih dopolnil namreč vsebuje prav različne naravne pripravke, ki vsebujejo fitoestrogene.

Fitoestrogene mnogi poimenujejo tudi »naravna zdravila«. Ta namreč delujejo preko estrogenskih receptorjev in lahko posnemajo delovanje humanega estrogena. Razlika je v tem, da je njihova moč delovanja nekoliko šibkejša. Glede na vašo starost ter koncentracijo zaužitih fitoestrogenov in prisotnih spolnih hormonov v telesu, lahko ti povečujejo ali zmanjšujejo učinke estrogena. Vedno več študij namreč kaže pozitivne učinke tovrstnih rastlinskih »estrogenov« v obdobju menopavze.

Video: fitoestrogeni, vpliv na nivo estrogenov in splošno zdravje.

Med nasvete za lažje spopadanje z menopavzo se definitivno uvršča tudi redna telesna dejavnost. Telovadba naj bo prilagojena vašim sposobnostim, odločite se za hojo, kolesarjenje, vadbo z utežmi, oziroma nekaj v čemer boste tudi uživali in se ob tem sprostili. V primeru da uživate alkohol, uživanje čim bolj omejite. Prav tako omejite kofein in opustite kajenje.Prehransko dopolnilo Menodea in obdobje menopavze

Pri spopadanju s simptomi in težavami, ki jih prinaša menopavza, se lahko ženske odločijo tudi za uživanje prehranskih dopolnil, ki so posebno prilagojena za to obdobje življenja.

Eno takšnih prehranskih dopolnil je tudi Menodea prehransko dopolnilo.

Namen kapsul je, da vam pričarajo sproščeno menopavzo. Prehransko dopolnilo je primerno za vse dame po 40. letu starosti. Odlično je za tiste ženske, ki se že soočajo z vročinskimi oblivi in nočnim potenjem. Prav tako je to prehransko dopolnilo odlično, če ste redno utrujeni ali imate težave s spanjem. Hkrati pa ga lahko uporabljate tudi, če vašo menopavzo spremlja tesnoba ali razdražljivost.

Tako ugodni učinki prehranskega dopolnila Menodea v kapsulah so mogoči zaradi skrbno izbranih sestavin. Ob naravnih izvlečkih rastlin je v prehranskem dopolnilu na voljo še širok spekter vitaminov, ki ugodno vplivajo na organizem.

Posebne učinke prehranskemu dopolnili Menodea daje izvleček navadnega hmelja. Hmelj ugodno vpliva na spanje, saj ima tudi pomirjujoč učinek. Hmelj sodeluje pri delovanju živčnega sistema in deluje tudi kot antioksidant, ob enem pa ima pomembno vlogo v udobju  menopavze. Hmelj spada v skupino naravnih fitoestrogenov, ki se priporočajo za uživanje v fazi menopavze.

hmelj

Hkrati pa prehransko dopolnilo Menodea vsebuje širok spekter vitaminov iz skupine B.

Tiamin je vitamin, ki prispeva k normalni psihološki funkciji in k normalnemu delovanju srca. Hkrati pa pripomore tudi k normalnemu delovanju živčnega sistema.

Dodani vitamin B2 prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Hkrati pa pripomore k vzdrževanju normalne sluznice. Podobno deluje tudi niacin. Ta pa ob enem pripomore še k vzdrževanju normalne kože.

Niacin prav tako prispeva k vzdrževanju normalne sluznice, hkrati pa pripomore še k vzdrževanju normalnega izgleda kože.

Vitamin B5 oziroma pantotenska kislina prispeva k normalni sintezi in presnovi steroidnih hormonov, vitamina D in nekaterih nevrotransmiterjev. Ta vitamin namreč pripomore tudi k normalni duševni zmogljivosti.

Vitamina B6 in B12 v kombinaciji prispevata k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin B6 pripomore tudi k uravnavanju hormonske aktivnosti. Medtem pa vitamin B12 prispeva k normalni psihološki funkciji.

Dodan je tudi vitamin B7, ki pripomore k vzdrževanju normalnih las in sluznice ter tudi kože. Prav tako pa prehransko dopolnilo vsebuje folate. Ti pripomorejo k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter prispevajo k normalni psihološki funkciji.

Vitamin D je eden izmed zelo pomembnih vitaminov, in tudi ta je dodan prehranskemu dopolnilu Menodea. Vitamin D prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema. Pripomore pa tudi k vzdrževanju normalnega delovanja mišic, hkrati pa ima vlogo v procesu delitve celic.

Cink je mineral, ki pripomore k zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Hkrati pa prispeva k vzdrževanju normalnih nohtov, las in kože. Cink pripomore tudi k presnovi vitamina A, maščobnih kislin, makrohranil in ogljikovih hidratov.

Menodea prehransko dopolnilo vsebuje res pester nabor sestavin. Sinergijsko delovanje skrbno izbranih vitaminov in mineralov pa resnično ugodno vpliva na ženske v obdobju menopavze.Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.