Rosacea in rdečica kože!


Z občasno rdečico kože se srečujemo vsi, kadar pa rdečica kože po pospešeni vadbi ali "trenutni zadregi" ostane na obrazu daljši čas, je priporočljivo, da razmislimo o zdravljenju oziroma o uporabi posebne ciljane nege.

Rdečica nastane zaradi razširjenih žilic, ki so izgubile sposobnost, da bi se po začasni razširitvi skrčile nazaj v prvotno stanje. Rdečica lahko sčasoma preide v rosaceo, ki spada med pogosta kožna obolenja in prizadene večinoma ženske po tridesetem letu. Če pride do napredovanja rosaceje, se lahko pojavi tudi otekanje obraza, povečanje žlez lojnic in celo izbruh gnojnih mehurčkov. Vse naštete pojave običajno spremljajo še izredno suha in srbeča koža.  
Pri napredovani bolezni je nujen obisk dermatologa, začetne težave v blagi obliki pa lahko uspešno omilimo tudi s pravilno nego.  

Za nego rdečice je izrednega pomena, da uporabljamo izdelke brez alkohola, parfumov in alergenov (alergenih dišav). Kreme in losjoni naj ne bodo mastni, temveč   zelo vlažilni in lahki.  

Za nego rdečice je izrednega pomena, da uporabljamo izdelke brez alkohola, parfumov in alergenov (alergenih dišav). Kreme in losjoni naj ne bodo mastni, temveč zelo vlažilni in lahki. Med učinkovita rastlinska izvlečka za nego rosaceje spadata izvleček koreninice golostebelnega sladkega korena (INCI ime: Glycyrrhiza Glabra Root Extract) in izvleček korenine bodeče lobodike (lNCI ime: Ruscus Aculeatus Root Extract), ki okrepita stene kapilar in tako pri redni uporabi učinkovito zmanjšujeta rdečico in razširjanje žilic. Redna uporaba kozmetike, ki vsebuje aktivne učinkovine za zmanjševanje rdečice, lahko občutno pripomore k izboljšanju. Če spremembe po enem mesecu nege niso vidne oz. če se stanje še poslabša, pa je nujen obisk dermatologa, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje.  

Poleg ustrezne nege se je priporočljivo izogibati prevelikim temperaturnim spremembam, vetru, alkoholu, zelo vročim napitkom in močno začinjenim jedem.  
Sladki koren
Sladki koren je zdravilna rastlina, znana že iz antičnih časov, kjer so jo najpogosteje uporabljali za zdravljenje kašlja, pri želodčnih težavah in pri boleznih sečil. V zdravilne namene se uporablja koreninica sladkega korena, ki nima posebnega vonja, ima pa zelo sladek okus - sladkost je tudi razlog, da ponekod to rastlin o uporabljajo za izdelovanje sladkarij. Sladki koren izvira iz Sredozemlja, v Sloveniji raste ob morju. Glavna sestavina izvlečka koreninice, ki daje sladek okus, je glicirizin, vsebuje pa še mnogo drugih učinkovin, ki pomagajo pri različnih obolenjih, pa tudi pri kožnih težavah, povezanih z rdečico in dermatitisom.  
Bodeča lobodika
Bodeča lobodika raste na področju Azije in Evrope. Je vednozelena rastlina z rdečimi jagodami, poleg uporabe v ljudski medicini se uporablja tudi kot okrasna rastlina. Učinkovine izvlečka koreninice bodeče lobodike pomagajo pri izboljšanju stanja kože z rdečico, pa tudi pri težavah s hemoroidi, pri povišani telesni temperaturi, vnet ju sečil in težavah z revmo. Uživanje pripravkov iz bodeče lobodike ni primerno za ljudi z visokim krvnim tlakom. Pri nas je ta rastlina delno zavarovana, saj od leta 1981 na območju Nove Gorice ni dovoljeno nabrati več kot 10 primerkov.

vir: Eko Dežela, marec 15, Nina Špegel

Komentarji