Seneni nahod (Alergijski rinitis) - DANES in v PRIHODNOSTI!

ponedeljek, 20 december 2021

Seneni nahod je imunska motnja, za katero je značilen alergijski odgovor na zrna peloda ali druge snovi. Poznan je tudi kot alergični rinitis oz. alergijski rinitis. Poznamo dva tipa: sezonski, ki se pojavlja le v letnem času, ko cvetijo določene rastline, in perenialni, ki traja vse leto. (Podobna težava, nealergijski rinitis, ima enake simptome kot seneni nahod, vendar ni posledica alergije). Simptomi alergijskega rinitisa | Posvet z zdravnikomVzroki | Diagnostika | Zdravljenje Preprečevanje nastanka | Alergijski-rinitis - strokovno | Vprašanja in odgovori | Viri/reference

 

Če imate seneni nahod spomladi, ste verjetno alergični na pelod dreves. Pelod trav in plevela je lahko povzročitelj alergijske reakcije poleti. Jeseni vas lahko muči grint, spore gliv pa lahko povzročajo težave od konca marca do novembra. Ljudje s perenialnim senenim nahodom so alergični na enega ali več teh zunanjih alergenih snovi.

Video: vzroki, simptomi, zdravljenje senenega nahoda

Perenialni seneni nahod pa lahko povzročajo tudi drugi alergeni (snovi, ki povzročajo alergije); mdr. hišne pršice, perje in živalski prhljaj (drobni koščki kože, ki z živali odpadajo skupaj z dlako), ki jih vse najdemo v blazinah, odejah in posteljnini, zavesah za prhanje, težkih zavesah iz blaga, oblazinjenem pohištvu in debelih preprogah. Drug pogost alergen, plesen, najdemo ponavadi v vlažnih predelih, kot so kopalnice in kleti.

Napadi senenega nahoda trajajo od 15 do 20 minut in se lahko v sezoni pojavljajo tudi večkrat na dan. Čeprav vas napadi izčrpajo, ne zapuščajo nobenih trajnih posledic.Simptomi alergijskega rinitisa

Napadi, največkrat sezonski, z znaki:

 • podaljšano, včasih intenzivno kihanje;
 • srbenje in bolečina v nosu, žrelu in na ustnem nebu;
 • izcedek iz nosu;
 • zamašen nos;
 • pocejanje v žrelo, kar povzroča kašelj;
 • solzenje in srbenje oči;
 • občutek napetosti v nosu in glavi;
 • pritisk, napetost v ušesih;
 • zaspanost.

Glavni simptom kroničnega rinitisa je zamašen nos. Morda se vam zdi, da bi morali zopet izpihati nos, vendar vedno znova ugotovite, da izpihate le malo sluzi. To je zato, ker zamašenost nosu ni posledica nabiranja sluzi, temveč zato, ker so nosni prehodi otečeni.

Tako alergijski kot nealergijski rinitis imata številne sorodne simptome, vendar obstaja nekaj ključnih razlik.

Simptomi Alergijski rinitis  Nealergijski rinitis
Izcedek iz nosu     
Zamašen nos     
Srbečica oči, nosu, grla     
Kihanje     
Kapljanje iz nosu     
Kašelj     
Glavoboli    
Modrikasto obarvanje pod spodnjimi vekami    
Simptomi so ponavadi sezonski     
Simptomi so običajno vse leto     Video: pokazatelji in simptomi alergijskega rinitisaPosvetujte se z zdravnikom, če

 • postane vaše stanje tako moteče, da vas ovira v vsakdanjem življenju, in vam zdravila v prosti prodaji ne pomagajo. Zdravnik vam lahko predpiše zdravila, kot so nesedativni antihistaminiki.
 • se v zamašenih obnosnih votlinah razvije sekundarna okužba; znaki so vročina, bolečina, rumeni ali zeleni izcedek iz nosu, pocejanje v žrelo, občutljivost obnosnih votlin ali zob Vzroki Senenega nahoda (alergijskega rinitisa)

Za senenim nahodom trpite, ker vaš imunski sistem vdihani neškodljivi pelod ali druge snovi jemlje kot nevarne snovi, ki hočejo vdreti v vaše telo. Organizem se pretirano odzove, v krvni obtok se sprošča snov, imenovana histamin, ki povzroča vnetje sluznice obnosnih votlin, očesne veznice in sproži tudi druge simptome, povezane s senenim nahodom, kot je kihanje. Vsi ti simptomi naj bi vaše telo varovali s tem, da alergen izločijo ali pa z oteklino telesnih odprtin alergenu preprečujejo vstop v telo. Zaradi zadrževanja krvi v venskih pletežih v sluznici obnosnih votlin se pod očmi pojavijo temni kolobarji, če imate perenialni alergijski rinitis, so lahko prisotni vse leto. Otekanje sluznic lahko povzroči nastanek nosnih polipov; med napadom senenega nahoda so pogostejše tudi krvavitve iz nosu.

Alergijski_rinitis_vzroki

Nihče ne ve, zakaj se imunski sistem pri nekaterih ljudeh pretirano odziva na pelod ali druge snovi. Raziskave kažejo na možnost dedne nagnjenosti k senenemu nahodu. Pri ljudeh, mlajših od 40 let, z astmo ali ekcemom, je verjetnost, da bodo zboleli za senenim nahodom, večja kot pri tistih brez teh lastnosti.Diagnostični postopki

Zdravnik postavi diagnozo na osnovi fizikalnega pregleda in opazovanja vaših simptomov. Za določitev, za katere snovi ste najbolj preobčutljivi, lahko opravi kožne teste. Na hrbtu ali roki vam napravi drobne praske ali vbode z iglo, na to nanese kapljice, ki vsebujejo majhno količino možnih alergenov. Če postane koža po 20 minutah rdeča in srbeča, je test dokazal povzročitelja alergije. Z radioalergosorbentnim testom (RAST) lahko določi povišane koncentracije protiteles v krvi, ki jih imunski sistem tvori za zaščito proti določenim alergenom. Vaš zdravnik vas lahko napoti k specialistu alergologu za nadaljnje preiskave in zdravljenje.Zdravljenje

Na voljo je mnogo zdravil za zdravljenje senenega nahoda, vendar je najboljši pristop preprečevanje napadov ali izogibanje znanim alergenom ali oboje.Konvencionalna medicina

Strategija zdravljenja se ponavadi začne z izogibanjem alergenom, nadaljuje se z zdravljenjem z zdravili in lahko končno vključi tudi imunsko zdravljenje. Blage primere senenega nahoda lahko obvladate z zdravili v prosti prodaji, t.i. anti-histaminiki, npr. klorfeniraminom, ki imajo malo stranskih učinkov. Ta zdravila je treba redno jemati daljše obdobje, da se pokaže želeni učinek.

Fenilefrin in psevdoefedrin sta dekongestiva, ki pomagata sprostiti nosne prehode. Pomagata pri akutnih napadih, vendar ju lahko jemljemo le nekaj dni. Daljša uporaba sproži ravno nasprotni učinek - zamašenost nosu se še poslabša. Če jemljete zdravila za bolezni srca, antibiotik eritromicin ali protiglivično zdravilo ketokonazol, se pred uporabo dekongestivov posvetujte s svojim zdravnikom, saj lahko pride do medsebojnega učinkovanja zdravil. Pri težkih primerih senenega nahoda vam lahko vaš zdravnik predpiše močnejši antihistaminik, kot so loratadin, astern izol ali terfenadin.

zdravila-alergijski -rinitis

Nekateri nosni razpršilci v prosti prodaji vsebujejo oboje, dekongestiv in antihistaminik. Ti razpršilci pomagajo pri zamašenem nosu in srbenju, saj odprejo zaprte prehode in zmanjšujejo vnetje. Redna uporaba predpisanega razpršilca kromolina varuje sluznico nosnih poti tako, da reagira z alergenom, ki vam škoduje. Pri še hujših primerih lahko pomaga kortikosteroidni nosni razpršilec, npr. beklometazon.

Zavedajte se, da lahko postanete odvisni od nosnih razpršilcev, ki so v prosti prodaji, zato jih uporabljajte previdno. Izogibajte se tudi zdravilom, ki vsebujejo salicilate, npr. acetilsalicilni kislini, ker lahko poslabšajo simptome senenega nahoda.

Druga pot, ki jo lahko preizkusite, so protialergijske injekcije oz. imunsko zdravljenje. To zdravljenje je sestavljeno iz serije injekcij z naraščajočo koncentracijo alergena, dokler organizem ni desenzibiliziran in se na alergen več ne odzove. Imunsko zdravljenje je uspešno pri več kot 75% bolnikov s hudimi oblikami senenega nahoda. Standardno zdravljenje traja od enega do treh let.Alternativni načini

Več vrst alternativnega zdravljenja vam lahko pomaga obvladati simptome senenega nahoda ali preprečevati napade.

Video: seneni nahod, kako ga pozdraviti na naraven način?

AROMATERAPIJA

Inhalacije evkaliptusa (Eucalyptus globulus), po-prove mete (Mentha piperita) ali ožepa (Hyssopus officinalis) olajšajo razdraženost obnosnih votlin in bolečino.

KITAJSKA ZELIŠČA

Efedra (Ephedra sinica) je že dolgo znana kot zdravilo za alergije in seneni nahod. Kitajski zeliščarji verjamejo, da s časom izgubi svojo učinkovitost, zato jo je najbolje uporabljati kratek čas v kombinaciji z drugimi zelišči. Kombinirajo jo z uralskim sladkim korenom (Glychyrrhiza uralensis), ki ima protialergijske in protivnetne lastnosti. Efedra lahko povzroča stranske učinke, kot so palpitacije (razbijanje srca), nespečnost in visok krvni tlak.

Tudi žen-šen (Panax ginseng) je zdravilo, kompatibilno z efedro. Posebej učinkovit je, če ga kombiniramo z zeliščnimi ekspektoranti, ki spodbujajo izkašljevanje sluzi. Pogosto uporabljani ekspektoransi so pinelija (Pinellia ternata), kokoševec (Cynachum stautoni) in grebenuša (Polygala tenuifolia). Za več nasvetov se posvetujte s strokovnjakom za zelišča v kitajski medicini.

ZELIŠČA

Naslednja mešanica lahko prepreči simptome senenega nahoda. V 1 skodelico vrele vode za 10 minut namočite: 2 dela bezga (Sambucus nigra), 1 del efedre (Ephedra sinica), 1 del smetlike (Euphrasia officinalis) in 1 del hidrastisa (Hydrastis canadensis). Popijte 1 skodelico tega čaja trikrat na dan v času dveh mesecev, preden se začne sezona senenega nahoda. Zavedajte se, da je za otroke efedra preveč stimulativna. Redno uživanje peteršilja (Petroselinum crispum) pomaga pri senenem nahodu; deluje tako, da zmanjša tvorbo histamina v telesu.

terapija_alergijski_rinitis

Tvorbo sluzi v telesu upočasnite z zlato rozgo (Solid ago virgaurea), česnom (Allium sativum), rmanom (Achillea millefolium) ali repikom (Agrimonia eupatoria). Razdražene oči si spirajte z obkladki, namočenimi v smetliko (Euphrasia officinalis) ali kamilico (Matricaria recutita); iz listov napravite čaj, razredčite ga na polovico z vodo ali fiziološko raztopino in vanj namočite obkladke.

HOMEOPATIJA

Za vroče, solzeče se oči, pekoč izcedek iz nosa, kihanje in simptome, ki se poslabšajo pozno ponoči, poskusite arsenicum album. Če imate vnete oči, ki se močno solzijo, ponoči zamašen nos, čez dan pa vodeni izcedek ter vas boli glava, lahko uporabite euphrasio.

Video: kako rešiti alergijske težave s pomočjo homeopatije?

Pulsatilla pomaga, kadar se simptomi - gosta, rumena sluz in izguba okusa in vonja - poslabšajo v toplih sobah in se zunaj izboljšajo. Če se v topli sobi poslabšajo srbenje in solzenje oči, kihanje in pekoč izcedek iz nosu, poskusite allium cepo. Posvetujte se s strokovnjakom za homeopatijo za določitev ustreznih odmerkov opisanih zdravil.

AKUPRESURA

1 Pritisk na točko Debelo črevo 4 v prostoru med palcem in kazalcem roke lahko olajša simptome senenega nahoda. S palcem in kazalcem desne roke eno minuto stiskajte točko na levi roki. Ponovite na desni roki. Če ste noseči, ne uporabljajte točke DČ 4.

2 Tudi pritisk na točko Glavna žila 24.5 pomaga olajšati simptome senenega nahoda. Konico sredinca postavite na vrh korena nosu, med obrvi. Nalahko pritiskajte dve minuti, dihajte globoko. Ponovite tri do petkrat, vsaj dvakrat dnevno.

PREHRANA

Dietetiki trdijo, da prečiščeni sladkor in kazein, beljakovina v mlečnih proizvodih, pospešujeta tvorbo sluzi, zato naj se ju bolniki s senenim nahodom v sezoni izogibajo. Komercialni pripravki mineralnega dolomita, ki vsebujejo kalcij in magnezij, pomagajo uravnavati tvorbo histamina.

Video: prehrana, kaj uživati in kaj ne?

Nekateri raziskovalci menijo, da ima med desenzibilizirajoči in protialergijski učinek, ki olajša nekatere simptome senenega nahoda. Dva meseca pred začetkom sezone dnevno pojejte dve žlici surovega medu, ki ga dobite od bližnjega čebelarja. Poskusite lahko tudi žvečiti za grižljaj velik kos čebeljega voska, od 5 do 10 minut dvakrat na dan (vendar ga ne pogoltnite), ali pa vsak dan več tednov pred začetkom sezone senenega nahoda vzemite pet tablet nadomestka izvlečka peloda.

Pred tem se posvetujte s svojim zdravnikom, saj so možne alergijske reakcije. Mnogi ljudje s senenim nahodom so alergični tudi na določeno hrano. Simptome lahko občutijo po zaužitju alergenov v živilih, kot so jajca, oreški, ribe, školjke, čokolada, mlečni izdelki, pšenica, citronsko sadje, ali v živilskih barvilih in konzervansih. Da boste lahko določili, ali je alergija na hrano vzrok ali dodatni pojav pri težavah senenega nahoda, poskusite z izločevalno dieto. Nehajte jesti vsa sumljiva živila, vključno z zgoraj omenjenimi, in hkrati vso vnaprej pripravljeno hrano za čas 10 dni. Če se simptomi zmanjšajo ali izginejo, začnite živila spet uvajati, a le eno vrsto naenkrat, in spremljajte, ali se bodo simptomi spet pojavili. Če se bodo pojavili, iz svojega vsakodnevnega jedilnika izločite živilo, ki jih povzroča, in vse njegove proizvode.

ZDRAVLJENJE DOMA

Najboljši način boja proti alergenom, ki vam škodujejo, je, da se jim izogibate. Zjutraj od šestih do desetih ostanite doma in tudi ob dnevih, ko je v zraku veliko peloda. Peloda je manj v deževnih dneh, največ pa ga je v vročih, sončnih in vetrovnih dneh. Če morate biti zunaj, nosite zaščitna očala, pred nosom in usti pa držite robec ali si nataknite zaščitno masko s filtrom za pelod. Premagajte skušnjavo, da bi si mencali oči.

Okna - v hiši in avtu - naj bodo zaprta, prezračevalne naprave vključene. Enkrat na mesec zamenjajte filtre v prezračevalnih napravah. Alergene odstranite iz zraka z ionizirajočimi čistilci zraka.

Nastanek plesni v vlažnih kleteh preprečujte z ogrevanjem in razvlaževanjem prostorov.

Ne kosite trave ali grabite listja, saj te dejavnosti dvigujejo pelod in plesni. Vendar pa naj vaša trava spomladi in poleti ne bo višja od treh centimetrov, saj s tem preprečujete nastanek peloda. Kadar morate delo na vrtu opravljati sami, nosite zaščitna očala in masko s filtrom. Po vstopu v hišo si umijte obraz, roke, lase in izperite oči, da ne boste peloda prenašali na blazino.

alergeni_iz_okolja

Pršice živijo v hišnem prahu in se jih je nemogoče povsem znebiti, vendar lahko z določenimi ukrepi njihovo število zmanjšate na najmanjše možno: odstranite debele preproge, težke zavese in oblazinjeno pohištvo; blazine in vzglavnike prekrijte s plastiko; redno čistite tla; izogibajte se puhu (perju) v odejah, posteljnini, spalnih vrečah in vzglavnikih; kadar sesate nosite masko.

DOMA NAREJENI DEKONGESTIVI

Sami si napravite dekongestive tako, da v vodi, pomešani z medom, vrete lupino grenivke, pomaranče ali limone skupaj s strženom, dokler lupine ne nabreknejo; občasno premešajte. Pazite, da ne skuhate preveč - nastalo bo kandirano sadje. Pojejte košček, ko se začnejo simptomi, in košček zvečer pred spanjem med vso sezono senenega nahoda. Snovi v olupku in beli skorji delujejo protivnetno in izsušijo sluznice. Limona tudi spodbuja izkašljevanje, kar pomaga iz pljuč izločiti sluz.Preprečevanje

Čeprav je nagnjenost k nastanku senenega nahoda zapisana v vaših genih, se lahko simptomom izognete z ukrepi preprečevanja in budnim spremljanjem opozorilnih znakov. Če imate astmo ali ekcem, se zavedajte, da je verjetnost, da zbolite za senenim nahodom, večja. Posvetujte se z alergologom ali poskusite omenjeno izločevalno dieto ali dieto s surovim medom. Okrepite svoj imunski sistem z zdravim načinom življenja, vključno s polnovredno prehrano, telesno dejavnostjo, vitaminskimi dodatki in zelišči. Poskušajte čimbolj zmanjšati zunanje onesnaževalce in strupe, tako da redno čistite svojo hišo in dvorišče.Alergijski Rinitis, danes in v prihodnosti

Asist. Jure Urbančič, dr. med., spec. ORL
 
Premalokrat se zavedamo, da je alergijski rinitis ena najpogostejših bolezni odrasle dobe. Obenem je ena najpogostejših kroničnih bolezni otroške dobe in, vsaj v ZDA, peta najpogostejša kronična bolezen nasploh. Dvajset do trideset odstotkov evropske populacije ima alergijski rinitis.
 
Najizrazitejša težava je kongestija v nosu. Lahko ji enostavno rečemo kar zamašenost nosu. Seveda alergijski rinitis ni edini vzrok za otežkočeno dihanje skozi nos, vendar pa anamneza zamašenosti, izcedka, kihanja in srbečice klinika kar vodi, da potrdi ali ovrže diagnozo alergijskega rinitisa. Oboleli lahko seveda navajajo tudi izcedek nazaj v žrelo in alergijski konjunktivitis. Včasih povedo, da skoraj ne vohajo ali so pogosto prehlajeni.
 
Prizadeta je predvsem aktivna populacija med 15. in 30. letom. Večina prizadetih bolnikov je v starostnem obdobju med 6. in 40. letom. Če podatke preslikamo v vsakdanje življenje, nas alergijski rinitis spremlja od osnovne šole in srednje šole, univerze ter zgodnjega delovnega obdobja in ves čas razvoja profesionalne kariere. Šele po vrhuncu kariere naj bi postopoma izgubil svojo ostrino.Diagnostika in opredelitev alergijskega rinitisa

Diagnostika je v prvi vrsti usmerjena v ustrezno natančno anamnezo, povezano tudi s podobnimi obolenji v družini. Obsega osnovni pregled nosu, v težjih primerih celo endoskopijo nosu in seveda sistemske teste. Med njimi poznamo uveljavljene kožne vbodne teste, določanje specifičnih IgE protiteles v serumu in redkeje uporabljene provokacijske teste. Bolezen dejansko predstavlja od IgE odvisno imunsko pogojeno vnetje po izpostavljenosti alergenu.
 
Alergen je lahko naravno prisoten krajši ali daljši čas. V prvem primeru govorimo o intermitentnem alergijskem rinitisu. Traja manj kot 4 dni v tednu ali manj kot 4 tedne v letu. Ocenjujemo, da ima takšno obliko večina, t.j. 71 % bolnikov. Alergijski rinitis lahko bolnikom povzroča težave dalj časa. Torej več kot 4 tedne zapored ali več kot 4 dni v tednu. Takšno obliko ocenimo kot perzistentno.
 
Kar 20 % bolnikov z alergijskim rinitisom ima perzistentno obliko, ki zahteva vsaj vztrajnejše zdravljenje. S stališča povzročitelja so namreč v tem primeru alergeni prisotni dalj časa. Največkrat govorimo o alergiji na pršico oziroma na hišni prah, lahko tudi o alergiji na plesni, živalske in nekatere poklicne alergene. Blag alergijski rinitis traja do deset dni in ne moti življenjskih aktivnosti. Zmeren alergijski rinitis traja več kot trinajst dni in moti vsaj eno od običajnih življenjskih aktivnosti kot so spanje, športne aktivnosti, počitek in delo.
 
Stopnjo obremenjenosti obolelega s simptomi alergijskega rinitisa ocenjujemo po vizualno analogni lestvici od 0 do 10. Ocena nič predstavlja stanje brez simptomov, ocena deset pa najhujše težave. Oceno manj kot pet opredelimo kot urejen, več kot pet pa kot neurejen alergijski rinitis. Samoocena omogoča vključitev obolelega v opredelitev jakosti simptomov.
 
Torej na osnovi zaznavanja iz dneva v dan spreminjajočih se simptomov alergijskega rinitisa ponuja boljši nadzor nad boleznijo. S tem so snovalci pobude ARIA (Alergijski rinitis in njegov vpliv na astmo) pravzaprav pripravili enostavno in močno orodje, ki ga lahko uporabimo za individualizacijo terapije.Zdravljenje alergijskega rinitisa

Pri zdravljenju se poudarja predvsem zmanjšanje izpostavljenosti alergenu. Včasih je to stanje težko doseči. Prevečkrat se opaža, da oboleli podcenjujejo bolezen in se vseeno izpostavljajo alergenom.
 
Kadar to dejansko ni mogoče, lahko z vzdrževanjem higiene nosu sicer zmanjšamo čas izpostavljenosti. Za zagotavljanje higiene priporočamo uporabo izotonične ali hipertonične slane raztopine. Nekatera, pri bolnikih priljubljena in pogosto najprej uporabljena zdravila, so za zdravljenje manj pomembna ali celo neustrezna. Tak primer so nosni dekongestivi. Zmanjšajo kongestijo, so del zdravljenja samo na prvi pogled podobne bolezni (akutnega rinitisa), a še to le za sedem dni.
 
Pri alergijskem rinitisu sicer zmanjšajo kongestijo, ne vplivajo pa na sam mehanizem nastanka bolezni. Pri predolgem prejemanju nosnega dekongestiva pride celo do medikamentoznega rinitisa in bistvenega poslabšanja kongestije v nosu. Osnova zdravljenja sta nosni glukokortikoid in antihistaminik, posebej v lokalni obliki - kot je prisoten v fiksni kombinaciji obeh zdravil. Panel Evropskega foruma za raziskave in izobraževanje o alergijskih boleznih dihal - EUFOREA, v posebnem poročilu v strokovni reviji Rhinology, poudarja ravno učinkovitost fiksne kombinacije azelastina in flutikazonpropionata. Prepričalo jih je zmanjšanje simptomov v 15 minutah in nadzor nad alergijskim rinitisom v samo treh dneh.
 
Vzrok za to je verjetno v boljšem učinku na nosno hiperaktivnost, ki je prisotna pri obolelih z najtežjim potekom bolezni. Z ustreznim zdravljenjem si torej želimo, da bi bolniki prešli v zmerno intenzivno ali celo blago obliko bolezni, dolgoročni cilj pa je preprečevanje razvoja strukturnih sprememb na nosni sluznici ter preprečevanje stanj, ki so slabo odzivna na zdravljenje. 
 
V švedski raziskavi TOTALL so ugotovili, da je blag ali nadzorovan alergijski rintis tudi stroškovno bistveno manj obremenjujoč za bolnika in družbo. Stroški družbe (bolnika, zdravstvenega sistema, zdravil, absentizma in prezentizma) pri blagem alergijskem rinitisu znašajo le 26 % stroškov enakega bolnika z zmerno ali težko boleznijo. Levji delež pripada slabi zmogljivosti pri delu ali nezmožnosti za delo. Kljub vsemu raziskave na žalost dokazujejo, da kar dvajset odstotkov bolnikov navaja oceno več kot 5 na vizualno-analogni lestvici. To pravzaprav pomeni, da so imeli bolniki ne glede na zadovoljivo pojasnjeno bolezen in ustrezno zdravljenje ter znane smernice zdravljenja, vseeno neurejeno bolezen. Vzroki so dobro opredeljeni tudi v pobudi ARIA, ki predlaga integrirane klinične poti. Oboleli se namreč ne posvetujejo o uporabi zdravil, uporabljajo zdravila, ki so na voljo brez recepta, zdravnika pa obiščejo le tisti z zmerno do težko obliko alergijskega rinitisa. Pri bolniku, ki ga zdravimo prvič, vsekakor v zdravljenje vpeljemo antihistaminik ali nosni glukokortikoid ali kombinirano zdravilo.
 
Poudarimo stališče glede izogibanja alergenom in toaleto nosne sluznice s slano raztopino. Ponovna ocena je smiselna po 48-72 urah. Zdravljenje nadaljujemo glede na oceno simptomatike. Pri obolelih z vztrajanjem težav ali poslabšanjem je potrebno v vseh primerih dodati nosni glukokortikoid ali kombinirano zdravilo. Priporočeno je dnevno ocenjevanje simptomatike in odhod k specialistu ob odsotnosti uspeha zdravljenja. Pri tem sta kot ključna specialista mišljena alergolog za dodatno sistemsko diagnostiko (testiranje, astma) in specifično imunoterapijo ter otorinolaringolog za diagnostiko ostalih ali sočasnih bolezni nosu, lahko tudi obnosnih votlin (ostali kronični rinitisi, kronični rinosinuzitis, anatomske ovire v nosu) ter kirurško terapijo navedenih bolezni.
 
Pobuda ARIA se uporablja v kar 70 državah. V zadnjih letih razvoj prehaja iz smernic za diagnosticiranje in obravnavanje alergijskega rinitisa ter astme v uporabo novih tehnologij za individualizirano in napovedno medicino. Zbiranje podatkov temelji na mobilni tehnologiji pametnih telefonov. Zbrani podatki so namenjeni razvoju kliničnih poti v multidisciplinarnih skupinah ter omogočajo bolnikom nadzor rinitisa in astme.
 
Bolnikova interakcija temelji na vizualno analogni lestvici in na krajevni umestitvi, pridruženi so podatki o pričakovanih alergenih. V aplikacijo vgrajen algoritem pomaga izvajalcem zdravstvene dejavnosti pri kliničnem odločanju in smiselni izbiri zdravil. Z uporabo aplikacije želimo izboljšati bolnikovo skrb za lastno zdravje, dvigniti nivo razumevanja bolezni ter zdravljenja in enostavno aktivirati bolnika. To je skupen cilj vseh profilov, ki stopijo v stik z bolnikom - od farmacevta do družinskega zdravnika in alergologa/otorinolaringologa.

 

vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje Vprašanja in odgovori

 

Kaj lahko sproži alergijski rinitis?

Alergijski rinitis sproži vdihavanje drobnih delcev alergena. Najpogostejši alergeni v zraku, ki povzročajo rinitis, so pršice, cvetni prah in spore ter živalska koža, urin in slina[1].

Ali je rinitis ozdravljiv?

Za alergijski rinitis ni zdravila, vendar je mogoče simptome lajšati z uporabo pršil za nos in antihistaminikov. Zdravnik lahko priporoči imunoterapijo – možnost zdravljenja, ki lahko zagotovi dolgoročno olajšanje. Prav tako je mogoče sprejeti določene ukrepe za preprečevanje alergenov.

Kateri je najhitrejši način za zdravljenje alergijskega rinitisa?

Zdravljenje alergijskega rinitisa:

 • Antihistaminiki. Za zdravljenje alergij lahko uporabite antihistaminike. ...
 • Dekongestivi. Za lajšanje zamašenega nosu in zamašenih sinusov lahko uporabite hitro delujoče dekongestive, običajno se jemljejo največ tri dni. ...
 • Kapljice za oko in pršila za nos. ...
 • Imunoterapija. ...
 • Sublingvalna imunoterapija (SLIT)

Kaj se zgodi, če rinitisa ne zdravimo?

Če se ne zdravi, alergijski rinitis pogosto postane kroničen in lahko povzroči zaplete, vključno z: kroničnim vnetjem in obstrukcijo nosu, kar lahko povzroči resnejše zaplete v dihalnih poteh. Akutni ali kronični sinusitis. Otitis media ali okužba ušes.

Ali je rinitis bolezen dihal?

Alergijski rinitis se v začetnih fazah zdi neškodljiv, vendar ima ogromen potencial za resnejše težave, kot so astma, vztrajne nenadzorovane alergije in sinusitis. Alergijski rinitis je kronična bolezen dihal, ki jo povzroča draženje in vnetje membran, ki obdajajo nos.

Ali para pomaga pri alergijskem rinitisu?

Obstrukcija nosu pogosto vpliva na kakovost življenja pri alergijskem rinitisu (AR). Vdihavanje pare je eno izmed široko uporabljenih domačih zdravil za pomiritev in odpiranje nosnih poti. Poleg tega lahko vdihavanje pare signifikantno pripomore k reševanju rinitisa.

Ali lahko cetirizin ozdravi alergijski rinitis?

Cetirizin (enkrat na dan), zelo selektiven H1-antagonist, je učinkovit pri zdravljenju sezonskega alergijskega rinitisa (SAR), celoletnega alergijskega rinitisa in kronične idiopatske urtikarije.

Ali lahko seneni nahod povzroči kašelj?

»Simptomi senenega nahoda in alergije so ponavadi blažji, na primer srbeče oči, kihanje in kašljanje. Simptomi se lahko spreminjajo čez dan ali glede na vreme, saj se količina cvetnega prahu spreminja. Običajno je mogoče stanje nadzorovati tudi z antihistaminiki ali pršili za nos[2].Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. Hay fever - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/symptoms-causes/syc-20373039

2. Don’t confuse hay fever with coronavirus, warns Leeds GP - https://www.leedsccg.nhs.uk/news/dont-confuse-hay-fever-with-coronavirus-warns-leeds-gp/Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.