x
Vse kategorije

Sezona klopov in bolh se začenja!

nedelja, 07 april 2013

Pomlad je čas, ko se lastniki psov po dolgi zimi zopet odpravijo na daljše sprehode v naravo, mnogo raje se zunaj zadržujejo tudi hišne mačke. Več gibanja in preživljanja časa na svežem zraku pa pomeni tudi večjo izpostavljenost nevarnostim, kot so klopi in bolhe.Klopi prenašajo nekatere zelo nevarne bolezni, kot so borelioza, rikecioza, anaplazmoza in številne virusne bolezni. Za njimi lahko zbolijo tako živali kot tudi ljudje. Za prenos bakterij in drugih mikroorganizmov s slino iz prebavil klopa v kri gostitelja je v povprečju potrebnih 48 ur. Zato je zelo pomembno pravočasno odkrivanje in odstranjevanje klopov. Po vsakem sprehodu je pomembno pregledati kožuh psa ali mačke, za odstranjevanje pa se priporoča uporaba pincete za klope, ki zajedalce odstrani hitro in varno.

Uporaba olja ali losjonov za odstranjevanje klopov se odsvetuje, saj v tem primeru klop hitreje izloča slino in prej pride do prenosa bolezni na žival ali človeka.
Bolhe so povzročitelji neprijetnih srbečih pikov, tudi alergij, in so prenašalci nekaterih bolezni, kot so pasja trakulja, ki je lahko nevarna tudi otrokom, in bolezen mačje praske.
Alergično vnetje kože je ena najpogostejših bolezni psov in mačk, najpogostejši sprožilec pa prav slina bolh. Za zaščito pred zunanjimi zajedalci so na voljo številni preparati v obliki kožnih kapljic ali zaščitnih ovratnic, ki so lastnikom psov in mačk na voljo tudi v lekarnah v Spletni lekarni Žužemnberk pa so tovrstni produkti 20 % cenejši.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.