Škatljica za zobni aparat

Škatljica primerna za shranjevanje zobnih aparatov. Škatljica primerna za shranjevanje zobnih aparatov.
486205 938

Ocene in mnenja

Opis

Škatljica je primerna za shranjevanje zobnih aparatov.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Spremembe na mrežnici pri sladkorni bolezni

Koga lahko bolezen prizadene?
Spremembe na mrežnici imajo izključno bolniki s sladkorno boleznijo. Pri dveh od treh sladkornih bolnikov pride zaradi motnje pri presnovi sladkorja do motenj v prekrvitvi mrežnice; veliko primerov odkrijejo že ob odkritju sladkorne bolezni. To pa zaradi tega, ker ima bolnik navadno že več let prej sladkorno bolezen, ne da bi to opazil.

Dlje kot je sladkorna bolezen neodkrita, večja je verjetnost, da bolnik zboli za posledicami: po dvajsetih letih trajanja bolezni so očesni zdravniki pri sedmih od desetih bolnikov s sladkorno boleznijo odkrili bolezenske spremembe očesnega ozadja. Drugi dejavniki, ki bolezen še pospešujejo, so dolgotrajne previsoke vrednosti sladkorja v krvi (HbA 1 c - glikiran hemoglobin, ki kaže dolgoročne vrednosti sladkorja v krvi), visok krvni tlak in beljakovine v urinu.

Dolgotrajno zvišana raven sladkorja v krvi povzroči poškodbe na majhnih krvnih žilah (mikroangiopatija) v mrežnici, zato pride do mikroanevrizem (tj. razširitev žilic), krvavitev ter mehkih in trdih eksudatov - izločkov. Zdravniki tej obliki pravijo neproliferativna diabetična retinopatija. Če je prizadeto območje najbolj ostrega vida v mrežnici (makulaedem), pride do zelo hude prizadetosti vida.

Če se bolezen nadaljuje brez zdravljenja, pride do zapore žil in zrastejo nove, nepravilne žilice. Te zelo rade krvavijo ali pa zaradi nastalih sil mrežnica odstopi (odstopitev mrežnice) - stadij se imenuje proliferativna diabetična retinopatija in se pojavi pri sladkornih bolnikih v visoki starosti. Bolezen se razvija počasi v obdobju desetih do petnajstih let. Spremembe, ki nastanejo pri neproliferativni diabetični retinopatiji, je z uravnavanjem sladkorja v krvi in krvnega tlaka mogoče izboljšati. Diabetična retinopatija brez zdravljenja vodi do oslepitve. Je eden najpogostejših vzrokov za oslepitev v zahodnem svetu.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Neopredeljen Neopredeljen
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Tanja