Skrb za zdravje otroka

Čiščenje otroškega noska
Zamašen nosek pri otrocih predstavlja veliko težavo. Še posebej občutna je pri novorojenčkih in dojenih otrocih, ki zaradi oteženega dihanja ne morejo sesati materinega mleka. To posledično pomeni premajhno pridobivanje na teži.
Praznjenje nosne votline je pomembno tudi zaradi preprečevanja širitve okužbe v žrelo in zgornje dihalne poti. Ker je pri otroku povezava med nosno votlino in srednjim ušesom precej krajša in širša ter leži bolj vodoravno kot pri odrasli osebi, se lahko sleherna infekcija ali nahod hitro razširita v uho.
Vnetje srednjega ušesa preprečimo ali vsaj bistveno zmanjšamo s sprotnim zdravljenjem ter s temeljitim čiščenjem noska.
Elektronski aspirator
Z uporabo elektronskega aspiratorja, ki deluje z ustvarjanjem nizkega podtlaka, se težave kot so pokanje kapilaric ne bodo pojavile.
Aspirator enostavno, hitro ter neboleče prazni zamašeni otroški nosek. Preprečuje vnetje srednjega ušesa in pospeši zdravljenje vnetja dihalnih poti. Učinkovitost elektronskega nosnega aspiratorja so spoznali in ga priporočajo mnogi zdravniki pediatri ter zadovoljne mamice.
Merjenje telesne temperature
Povišana telesna temperatura je način s katerim se naše telo bojuje proti okužbam, alergijskim reakcijam ali hormonskim motnjam oz. je lahko tudi posledica pretirane fizične aktivnosti ali stresa. Z dvigom telesne temperature se v telesu spodbudijo obrambni dejavniki, ki pripomorejo k hitrejšemu okrevanju. Zato vročine do 38,5 O( (aksilarno izmerjene) načeloma ne znižujemo, razen če gre za bolnike s kroničnimi težavami. Čez dan telesna temperatura niha, najnižja vrednost je ponavadi zjutraj, najvišja pa v večernih urah.
S termometrom lahko telesno temperaturo izmerimo na različne načine. Oralno, pod pazdušno oz. aksiralno, rektalno in ušesno. Oralna in aksiralna meritev je manj zanesljiva, saj je natančnost merjenja odvisna od dejavnikov kot so slina, lega termometra, čas merjenja, temperatura kože ali potenje. Rektaina in ušesna meritev sta zelo natančni in sta primerni za merjenje temperature tudi pri majhnih otrocih.
Temperaturo merimo v mirujočem stanju in nikakor takoj po jedi. Na pravilno meritev lahko vpliva tudi telesna aktivnost, zaužitje toplega napitka ali zadrževanje na soncu.
Ušesni termometer OMRON GentleTemp
OMRON GentleTemp meri temperaturo bobniča, kar je natančna preslikava temperature možganov. Uho je idealno mesto za merjenje teesne temperature saj ni vpliva dejavnikov, kot so temperatura okolja, potenje, slina, itd. Ušesni termometer nam ponuja sekundno in daljšo, osem sekundno meritev, kadar je sredino bobniča zaradi ovir v ušesu težje ujeti. Tako se zanesljivost ušesnega termometra poveča. Opozorilni signal nas obvesti ob končani meritvi. Termometer je varčen in se samodejno izklopi. Baterija zadostuje za okrog 5000 meritev.
3,0 um za učinkovito inhalacijsko terapijo spodnjih dihalnih pri otrocih.
Visokokakovostni kompresorski inhalator OMRON CompAIR C801 KD deluje na principu virtualne razpršiine tehnologije ventilov (V.T.V.). Virtualna zaklopka se odpira in zapira z vdihavanjem in izdihavanjem in je tako usklajena z ritmom dihanja. Inhalatorji razpršijo vse vrste zdravilnih sredstev, pri tem pa je velikost razpršenih delcev manjša od treh mikrometrov, kar omogoča, da zdravilno sredstvo prodre tudi do spodnjih dihalnih poti.
Inhalator je zelo lahek, tih in izredno enostaven za uporabo. Zaradi rumene barve ohišja in dodanih figuric na inhalacijskim setu je namenjen predvsem otrokom, ki lahko inhalacijsko terapijo izvajajo tudi ob igri. Kot medicinski pripomoček, pa ga lahko uporabljajo tudi odrasli. V kompletu se nahaja ustnik, maska za otroke ter maska za dojenčke.

Komentarji