Staranja kože ne moremo preprečiti, lahko pa ga upočasnimo!

Staranje je naraven in neizogiben del življenja. Dogaja se vsem in naša koža je tista, ki na prvi pogled izdaja našo starost. Koža je odličen pokazatelj našega zdravja in počutja. Odraža ne le stanje okolja v  katerem živimo, temveč tudi naše navade in življenjski stil, ki ga živimo. Raziskave so pokazale, da obstajata dva tipa staranja. Staranje, ki je zapisano v naših genih, imenujemo intrizično staranje. Staranje, ki ga povzročajo vplivi iz okolja, pa stroka imenuje ekstrizično staranje. Zdrav način življenja, skrb za zdravje in telo, pravilna nega kože in uporaba anti-aging izdelkov ali celo bolj invazivnih metod, lahko pripomorejo k temu, da proces staranja zavremo.
Intrizično staranje kože
Intrizično staranje kože je naravno staranje kože. Koža se ponavadi začne starati po 20. letu starosti. Razlog za to je manjša tvorba kolagena. Poleg tega tudi vlakna elastina, ki zagotavlja prožnost kože, postajajo vse manj elastična. Kožne celice se ne obnavljajo več tako hitro kot v dobi intenzivne rasti, saj več celic odmre, kot se jih tvori na novo. Koža je videti manj elastična in vlažna, zaradi česar je tudi bolj upadla in manj sijoča. Vsi ti procesi dolgo časa niso vidni navzven in se na koži pojavijo kot vidne spremembe tam okoli 40ih.
Najbolj vidni znaki intrizičnega staranja so gube, tanka in prosojna koža, izguba podkožne maščobe, ki se kaže v upadlih licih in povešenih vekah, manj čvrsta koža na vratu in rokah, suha koža, manjša zmožnost potenja, sivenje in izguba dlak ter pojav nezaželenih dlak.
Hitrost intrizičnega staranja je določena z našimi geni. Razne genetske okvare in bolezenska stanja lahko ta proces pospešijo. Tudi hormonske spremembe pripomorejo k temu. Predvsem pri ženskah v menopavzi se gube povečajo zaradi upada estrogena.
Ekstrizično staranje kože
Na ekstrizično staranje kože vpliva cela vrsta zunanjih dejavnikov, ki v kombinaciji z normalnim procesom staranja povzročajo prezgodnje staranje kože. Največ prezgodnjega staranja kože povzroča izpostavitev soncu. Med pomembnejše dejavnike, ki povzročajo obrazne gube, prištevamo še ponavljajočo obrazno mimiko, kajenje, gravitacijo in  celo način spanja (kadar z obrazom pristiskamo vedno na isto mesto). Izpostavitev soncu oziroma natančneje UV žarkom pospešuje staranje kože, saj povzroča nastanek
pigmentnih madežev, izgubo vlage in zmanjšanje gladkosti kože. Koža, ki je bila nezaščitena izpostavljena soncu je ponavadi bolj zgubana in hrapava. Podobno tudi kajenje pospešuje nastanek gub, saj je zaradi nikotina koža manj prekrvavljena in s časom postane sivkasta. Raziskave kažejo, da ima oseba, ki kadi 10 ali več cigaret na dan vsaj 10 let, statistično visoko verjetnost, da razvije zelo gubasto in bolj usnjato kožo kot nekadilci. S kajenjem se povezuje tudi rumenskat ten kože.

Sili gravitacije žal ne moremo ubežati, marsikateremu dejavniku staranja pa se lahko uspešno izognemo. Dokazano je, da je pri ljudjeh, ki so po več letih opustili kajenje, s časom koža postala manj zgubana, izboljšal pa se je tudi njen ten. Upočasnite staranje kože s pravilno in učinkovito nego Z estetskimi posegi se lahko učinkovito spopademo z vidnimi znaki staranja, ki so že pustili pečat na našem obrazu. Če se jim želimo čim dlje izogniti, pa je treba začeti s pravilno in redno nego kože obraza že v mladih letih. Pravilna skrb za kožo po 30. letu, ko nastopi pojav prvih gub, je pomembna prav tako kot uravnotežena prehrana, redna vadba, sprostitev ter zadosti spanja. Z različnimi izdelki za nego kože proti gubam si lahko pomagamo v boju proti znakom staranja od zunaj. Tudi v primeru estetskih posegov je pravilna nega izredno pomembna za vzdrževanje učinka.

Komentarji