Stevia sladilo brez kalorij

Stevia rebaudiana je rastlina iz družine Chrysanthemum, ki je divja rastlina oz.  majhen grm v delih Paragvaje in Brazilije. Glikozidi v listih rastline so odgovorni za njeno neverjetno sladkost, zaradi česar je edinstvena med skoraj 300 vrstami rastlin Stevia. Obstajajo dokazi, da so Stevio (ali Ca-he-he) uporabljali za sladkanje pijač domorodci že v času pred Kolumbom.
Uporaba Stevie po vsem svetu
Stevia kot sladilo je predvsem popularna na Japonskem, v celotni Južni Ameriki, Braziliji, Južni Koreji, Kitajski in v predelu pacifiškega pasu, danes pa čedalje bolj tudi v Evropi, Avstraliji in Severni Ameriki. Rastlino gojijo predvsem v Paragvaju, Braziliji, na Japonskem in Kitajskem. Stevio gojijo tudi v južnem Ontariu in Mehiki. Presenetljivo pa jo uspešno gojijo celo v Kaliforniji in na jugu Anglije. Steviol glikozide kot sladilo so prvi vpeljali na trg Japonci leta 1971. Stevia je v prvi vrsti nadomestek za sladkor in druga umetna sladila. Na drugi strani pa je uporabljena v različnih živilih, vključno z japonsko različico žvečilnih gumijev brez sladkorja Wrigley,v Beatrice Foods jogurtih in celo v sestavi lahke Coca Cole.

Na splošno velja, da je Stevia povsem naravni zeliščni izdelek z več stoletno varno uporabo, npr. v prehrani Indijancev v Paragvaju. Temeljito je bila preizkušena v številnih raziskavah po svetu, ki so pokazale da je popolnoma nestrupena.
Ali je Stevia lahko uporabljena namesto sladkorja v prehrani?
Odgovor je da. Rafinirani sladkor je skoraj brez prehranske vrednosti in v najboljšem primeru predstavlja le prazne kalorije v prehrani. Stevia je veliko slajša kot sladkor in ne vsebuje nobene nezdrave pomanjkljivosti kot npr. beli sladkor.
Kako sladka je v resnici Stevia?
Za surove Stevia liste (in zeliščni prah - zeleni) poročajo, da so 10-15 krat slajši od sladkorja. Za rafinirane izvlečke Stevie, imenovane Steviosides (bel prah, 85-95% Steviosides) trdijo, da so 200-300 krat slajši od sladkorja. Oba produkta imata rahlo grenak okus.
Ali je lahko Stevia nadomestek umetnih sladil v prehrani?
Stevia ponuja varno, povsem naravno, alternativo strupenim umetnim sladilom. Tudi v industrijski rabi, na Japonskem dokazujejo, da je ta zamenjava praktična in ekonomična.
Koliko je kalorij v Stevii?
Praktično nič. Za rafinirane Stevia izvlečke velja, da so brez kalorij.
Ali Stevia dvigne raven sladkorja v krvi?
Sploh ne. Dejstvo je, to dokazujejo v nekaterih raziskavah, da Stevia lahko dejansko zniža raven sladkorja v krvi. Vendar pa te raziskave še niso dokončno potrjene in na dokončne rezultate, bo treba še malo počakati.
Stevia v prehrani sladkornih bolnikov
Sladkorna bolezen je zdravstveno stanje, ki ga je treba redno spremljati in zdraviti. Vendar pa je lahko Stevia del zdrave prehrane za vsakogar, tudi za tiste s težavami ravni sladkorja v krvi, saj ne poveča raven sladkorja v krvi. Če ste v dvomih, se posvetujte z zdravnikom.
Raziskave kažejo, da naj bi imela Stevia v nasprotju s prvotnimi sumi na njeno škodljivost, celo pozitivne učinke pri diabetikih, ljudeh z visokim krvnim tlakom, vnetji in pri nekaterih drugih zdravstvenih stanjih. Te lastnosti Stevie do sedaj še niso potrjene oziroma splošno priznane, kot smo napisali že prej.
Ključne sestavine
Stevia, poleg steviol glikozida, vsebuje še nekatera druga mikrohranila:
-    vitamin C, provitamin A,
-    cink, magnezij in krom.

Uporaba Stevie kot nadomestila sladkorju ima pozitivne lastnosti tudi pri uravnavanju prekomerne telesne teže. S svojim sladkim okusom ter odsotnostjo kalorične vrednosti je idealna za nespremenjeni okus jedi (in pijač)  ter s tem potešitve želje po sladkem ne glede na kalorično vrednost, posledično pa nižjo telesno maso.

Stevia je v naši spletni trgovini na voljo v obliki prahu in tabletk za dodajanje prehrani.

Komentarji