Težave s suho kožo?

Suho kožo povzročajo tako zunanji kot notranji dejavniki. Človeka lahko prizadene več kot le eden od teh dejavnikov, resnost suhe kože pa se povečuje s številom prisotnih vzrokov. Če razumemo, kateri dejavniki vplivajo na suho kožo, lahko bolje preprečimo pojav suhe kože in jo odpravimo.  

izredno suha koža

Problem suhe kože je pretirano lastno izhlapevanje vlage in posledično tudi izguba površinskih lipidov, ki tvorijo naravno bariero na koži. če je lipidna bariera poškodovana, vlaga izhlapeva in pomembne snovi, ki vežejo vodo, se zlahka izperejo. To privede do pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev, koža ne more zadržati toliko vode in postane suha. če se stanje ne popravi, oslabijo vlažilne mreže v globljih plasteh kože, zato se zmanjša naravni pretok vlage v zgornje plasti, posledica pa je zelo suha koža.  

Suho kožo lahko povzročijo zunanji dejavniki, kot:  

 • Ostri vremenski pogoji - vroč, mrzel in suh zrak
 • Spremembe letnih časov - simptomi suhe kože se pogosto poslabšajo pozimi ali poleti.
 • Ultravijolična (UV) svetloba lahko pospeši staranje kože, zato ta s staranjem postane bolj nagnjena k suhosti.
 • Neustrezna nega (pogosto umivanje ali dolge, vroče kopeli in prhe odstranijo lipide, ki sestavljajo bariero kože).
 • Delovni pogoji, kjer je umivanje pogostejše (npr. zdravstveni delavci in poklici, kjer je prisotna izpostavljenost kemikalijam).  

Notranji dejavniki za pojav suhe kože:

 • Genetski vplivi (nekateri ljudje imojo genetsko predispozicijo in podedujejo nagnjenost k suhi koži).
 • Hormonski vplivi (nosečnost in menopavza).
 • Starost (sposobnost kože za tvorbo potu in lipidov se zmanjša kot posledica zmanjšanega delovanja žlez lojnic in znojnic v koži).
 • Prehrana (pomanjkanje hranilnih snovi, nenasičenih maščobnih kislin in vitaminov).  

BOLEZNI IN TEŽAVE S SUHO KOŽO  

Suha kožo je lahko povezana tudi z nekaterimi boleznimi in se pojavi skupaj z ostalimi znaki bolezni. Najbolj pogosto opazimo pojav suhe kože pri bolnikih s sladkorno boleznijo, boleznimi ledvic in tudi luskavico.

Pojav suhe kože je stranski pojav nekaterih zdravil in postopkov zdravljenja (npr. obsevanje, dializa ali kemoterapija). Tudi diuretiki imajo ta stranski učinek.  

SUHA KOŽA ZARADI SLADKORNE BOLEZNI

Koža pacientov s sladkorno boleznijo je: 

 • Manj sposobna ohranjati lastno vlažnost (pospešeno je izgubljanje vode).
 • Porušeno je delovanje lojnic in znojnic - lastna kožna bariera je poškodovana.
 • Manjša je imunska zaščita.
 • Možnost nastanka ran je večja in celjenje ran je težje.
 • Pojavi se diabetična nevropatija (npr. slabše zaznavonje bolečine, če nastane poškodba oz. rana).  

Koža bolnikov s sladkorno boleznijo potrebuje posebno nego. Klinične študije dokazujejo, da redna nega lahko zelo izboljša stanje suhe kože in s tem tudi zmanjša možnosti za nastanek zapletov (rane, okužba).  

Približno štiri od petih diabetikov trpi zaradi kožnih težav na nogah in stopalih. Ta se kaže kot pojav srbenja in napetosti, razpokane kože in poslabša se proces celjenja ran.  

Za nego stopal uporabljamo izdelke, ki so razviti v sodelovanju z diabetologi in dermatologi. Vsebujejo naj naravne vlažilne dejavnike, kot so sečnina, glicerin in mlečno kislino ter zagotavljajo intenzivno vlaženje. To znatno zmanjša nevarnost poškodb, povečuje ugodje in kvaliteto življenja.  

SUHA KOŽA ZARADI LUSKAVICE  

Topično zdravljenje luskavice je večinoma sestavljeno iz izdelkov za mehčanje kože, vlažilnih izdelkov, keratoli· tičnih učinkovin in kortikosteroidov. Vlažilni izdelki in izdelki, ki mehčajo kožo, so najbolj blagodejni v vmesnih fazah ali fazah remisije.

Izdelki za mehčanje se uporabljajo zato, da je povrhnjica kože mehkejša, voljna in se zmanjša luskavost na površini kože. To so najpogosteje uporabljeni izdelki v dermatologiji. Delujejo tako, da ustvarijo okluziven film, ki zmanjša izgubo vode zaradi izhlapevanja iz kože.

Vlažilni izdelki so obogateni z naravnimi vlažilnimi faktorji. ki izboljšajo navlaženost poroženele plasti. saj privlačijo in vežejo vodo. Bolj napredni vlažilni izdelki vsebujejo tudi aktivne učinkovine, kot je glukoglicerol, ki poveča vlaženje v globljih plasteh povrhnjice, tako da aktivira koži lastno vlažilno mrežo, ki dovaja vodo v zgornje plasti kože.

Sečnina (urea) je še ena pogosto uporabljena keratolitična učinkovina. Vsebujejo jo mnogi vlažilni izdelki. npr. linija Eucerin UreaPlus, saj je tudi del naravnih vlažilnih faktorjev in pomaga vezati vodo v koži.

Komentarji