Toksini, ki se jih je bolje izogibati!V tem seznamu želimo predstaviti 10 sestavin, ki so lahko celo del naše prehrane, vendar so vir  toksinov, ki pogosto škodijo človeškemu organizmu. Toksini, ki so našteti škodijo predvsem jetrnim celicam, ki skrbijo za metabolizem človeškega organizma.

Nekaterim izmed naštetih toksinov se je najbolje izogniti ali pa jih uživati kar se da najmanj in spadajo med razvade modernega sveta, spet druge toksine pa zaužijemo nevedoč skupaj s hrano.
1. visok vnos železa
Uživanje prevelike količine prehranskih dopolnil z železom lahko prej škodi kot koristi, še posebej v primeru, ko je vnos železa z raznovrstno prehrano zadovoljiv. Človeški organizem ne pozna mehanizma odstranjevanja odvečnega železa, zato se le-to pri prevelikih vnosih le akumulira v tkivih človeškega organizma.

Previsok vnos železa se lahko odraža na poškodbah jeter, cirotičnih spremembah, nenormalno visoki odmerki pa lahko povzročijo tudi razvoj rakavih obolenj.

Jemanje prehranskih dodatkov z železom pa ni zmeraj odsvetovano - različni tipi slabokrvnosti nakazujejo na bolj ali manj resno pomanjkanje železa v krvnem obtoku. V takšnih primerih je potrebno železo redno nadomeščati.

Obstaja pa tudi bolezensko stanje, ko je železa v krvnem obtoku preveč (primarna ali sekundarna hemokromatoza). Tovrstna težava lahko vodi v zaplete z delovanjem jeter, srca vodi pa lahko tudi do artritičnih spremeb ter diabetesa, zato je nujno hitro ukrepanje.
2. prekomeren vnos prehranskih dopolnil
Normalna zdrava prehrana ponavadi vsebuje večino vitaminov ter mineralov, ki jih človeško telo potrebuje. Določene skupine ljudi (starejše osebe, otroci, bolani ljudje) potrebujejo prehranska dopolnila, ki nadomešajo izgubo določenih snovi.

Visokih domerkov prehranskih dopolnil se je smiselno izogibati, oziroma je jemanje višjih odmerkov primerno le po dogovoru z osebnim zdravnikom. Odmerjanje in varnost jemanja kombinacij več prehranskih dopolnil hkrati lahko preverite tudi skupaj s svojim osebnim zdravnikom.
3. kajenje
Kajenje je zagotovo ena izmed razvad modernega časa. Človek s pričetkom kajenja postaja odvisen od nikotina in ga potrebuje iz dneva v dan več. Kajenje (aktivno in pasivno) je vir številnih težav. Poveča se verjetnost pljučnega ter jetrnega raka, sledijo pa tudi številni zapleti pri terapijah z zdravili, ki jih jetra ne uspejo normalno metabolizirati, saj so zaradi kajenja uničena oziroma poškodovana. 
4. kanabinoidi
Prekomerno odmerjanje kanabinoidov, še posebej pa nesmotrna in nepremišljena uporaba le-teh lahko vodi v številne zaplete. Uživanje kanabinoidov lahko deluje supresivno na delovanje človeškega imunskega sistema.

Bolniki, ki trpijo za hepatitisom C lahko z jemanjem kanabinoidov povzročijo nastanek fibroze in tako še poslabšajo svoje zdravstveno stanje. Manjše količine skrbno izbranih kanabinoidov lahko sicer nekoliko pripomorejo k izboljšanju stanja bolezni. Kljub pozitivnim izsledkom jemanja kanabinoidov pa jemanje tovrstnih pripravkov še posebej s črnega trga nikakor ni priporočljivo.
5. uživanje prepovedanih drog
Vsaka prepovedana droga je potencialni toksin za jetrno tkivo. Heroin in morfin sicer ne delujeta hepatotoksično, lahko pa delujeta hepatotoksično v kombinaciji z drugimi prepovedanimi drogami. Intravenska aplikacija prepovedanih drog je še posebej problematična, saj lahko povzroči prenos hepatitisa B in C.
6. uživanje zeliščnih pripravkov
Obstaja veliko rastlin, ki lahko ob zaužitju škodijo prav celicam jeter (hepatocitom). Med te lahko v previsokih koncentracijah spadajo sledeče: gabez, kitajski ginseng, čaj kombuče, sena, baldrijan v kombinaciji, Jamajškin čaj in še bi lahko naštevali. Velja namreč, da vse kar je naravno ni nujno tudi zdravilno.
7. predoziranje vitamina A
Ali ste vedeli, da se kar 50 do 80 % celotne vsebnosti vitamina A skladišči prav v jetrih? Prekomeren vnos vitamina A lahko povzroči težave ter poškodbe jetrnih celic. Priporočene količine tega vitamina zavisijo od spola ter starosti osebe. V kolikor ima oseba težave z delovanjem jeter, so ta morebiti celo zamaščena ali pa je težava previsoka koncentracija holesterola, potem je priporočljiv dnevni odmerek vitamina A zagotovo nižji kot je ta pri zdravi osebi.
8. zdravila na recept
Prav jetra so zopet tisti organ, ki metabolizirajo tudi zdravila, zato je normalno delovanje jetrnih celic ključnega pomena. Pri nedelujočih ali slabo delujočih jetrih je potrebna pozornost pri jemanju:

- kodeina,
- kortikosteroidov (snovi, ki vsebujejo steroidno ogrodje ter se jemljejo pri nekaterih vrstah vnetij),
- tetraciklinov (močnejši antibiotiki)
- benzodiazepinov (antidepresivi, ki pripomorejo pri anksioznosti)
- številni zepami (primer diazepam, temzepam)

Odmerjanje ter jemanje zdravil naj bo striktno po navodilih osebnega zdravnika.
9. paracetamol
Pri normalnem jemanju paracetamola zapletov ponavadi ni opaziti, jemanje paracetamola je varno celo za bolnike z jetrnimi težavami. Jemanje prekomernih količin paracetamola lahko povzroči resne poškodbe jetrnega tkiva. Maksimalni odmerek ne sme preseči 4000 mg paracetamola na 24 ur. Kakršnokoli predoziranje lahko vodi do motenj v delovanju jeter.

Ljudje z jetrno boleznijo lahko vzamejo le do 2000 mg paracetamola tekom 24 ur. Kombinacija alkohola (predvsem kronična oblika alkoholiziranosti) lahko vodi v številne zdravstvene in življensko ogrožujoče zaplete že pri nižjih dozah.
10. sol
Zagotovo ste že slišali, da prekomeren vnos kuhinske soli škoduje vašemu zdravju, saj s prekomernim uživanjem soli povečujete krvni tlak. Verjetno pa niste vedeli, da prekomerno uživanje soli lahko vodi tudi do zapletov in nastanka zamaščenih jeter. Priporočljiva dnevna doza soli znaša le 1 žličko soli tekom celotnega dne.

Komentarji