x
Vse kategorije

Valgusno stopalo pri otroku!

nedelja, 08 marec 2015
Vprašanje stranke:

pozdravljeni, prosim za nasvet, otrok junija bo dopolnil 2 leti, ima prirojeno valgusno stopalo. Ali je primeren poganjalec pri taki nepravilnosti stopala? ali bo to še bolj poslabšalo situacijo, ker baje otrok se odriva s notranjim delom stopala...? kaj svetujete?    

Odgovor 

Pri hallux valgusu ali deformaciji nožnega palca gre za kostno zadebelitev samega sklepa palca, ki povzroča nenormalen odmik palca proti notranjosti.  Omenjen primer je pogosto posledica dednosti, kot drugi vzrok pa je ta lahko nošenje zelo ozkih čevljev.

Seveda vaš otrok nikakor ne nosi “ozke” obutve, zato lahko to nesrečno deformacijo dejansko pripišemo le genetski predispoziciji - tako kot ste sami nakazali.

Sami ne vemo namreč kako zelo težavna je deformacija. Seveda v vsakem primeru priporočamo obisk pri ortopedu. Otroku ponavadi ni priporočljivo omejevati razgibavanja, zato bi do neke določene mere ob uporabi ustrezne ortopedske obutve, ki ne obremenjuje tega palca, lahko omogočili tudi uporabo poganjalca.  

Seveda bo otrok v tem letu starosti sam nakazal ali je to zanj morebiti neprijetno oziroma preveč boleče. V kasnejših letih pa je možna samopomoč z najrazličnejšimi korekcijskimi vložki, distančniki ipd. V najslabšem primeru je možna operacija, ki pa ni nujno dokončna rešitev, saj se zaplet čez nekaj let lahko zopet ponovi.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.