Valgusno stopalo pri otroku!

nedelja, 08 marec 2015
Vprašanje stranke:

pozdravljeni, prosim za nasvet, otrok junija bo dopolnil 2 leti, ima prirojeno valgusno stopalo. Ali je primeren poganjalec pri taki nepravilnosti stopala? ali bo to še bolj poslabšalo situacijo, ker baje otrok se odriva s notranjim delom stopala...? kaj svetujete?

Odgovor

Pri hallux valgusu ali deformaciji nožnega palca gre za kostno zadebelitev samega sklepa palca, ki povzroča nenormalen odmik palca proti notranjosti.  Omenjen primer je pogosto posledica dednosti, kot drugi vzrok pa je ta lahko nošenje zelo ozkih čevljev.

Seveda vaš otrok nikakor ne nosi “ozke” obutve, zato lahko to nesrečno deformacijo dejansko pripišemo le genetski predispoziciji - tako kot ste sami nakazali.

Sami ne vemo namreč kako zelo težavna je deformacija. Seveda v vsakem primeru priporočamo obisk pri ortopedu. Otroku ponavadi ni priporočljivo omejevati razgibavanja, zato bi do neke določene mere ob uporabi ustrezne ortopedske obutve, ki ne obremenjuje tega palca, lahko omogočili tudi uporabo poganjalca.  

Seveda bo otrok v tem letu starosti sam nakazal ali je to zanj morebiti neprijetno oziroma preveč boleče. V kasnejših letih pa je možna samopomoč z najrazličnejšimi korekcijskimi vložki, distančniki ipd. V najslabšem primeru je možna operacija, ki pa ni nujno dokončna rešitev, saj se zaplet čez nekaj let lahko zopet ponovi.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.