Vnetje mehurja, trebušne slinavke, ušes, sinusov, ledvic, dlesni ... pri odraslih in otrocih!

ponedeljek, 01 november 2021

Vnetje je proces, ki se dogaja znotraj vašega telesa, s čimer se organizem bori proti snovem in procesom, ki mu lahko škodijo. Ko pride do nenadne poškodbe telesnih celic, vaše telo sprosti snovi, ki sprožijo odziv vašega imunskega sistema. V tem prispevku vse in še več o najrazličnejših vnetjih in številnih ukrepih, ki jih pomagajo omejiti. Ob enem pa smo zapisali tudi veliko predlogov in rešitev.Vnetne bolezni ODRASLI | Vnetje mehurja | Vnetje sluhovoda | Vnetje ledvic | Vnetne bolezni OTROCI | Vnetje ledvic, sečnih poti, izvodil | Vnetje grlaVnetje kostnega mozgaVnetje mandljevVnetje žrelaVnetje grlaVnetje očiVnetje slepičaVnetje srednjega ušesaVnetje sklepovVnetje možganskih ovojnic | Vprašanja in odgovori Viri/referenceVNETNE BOLEZNI ODRASLIH

Okužbe in vnetje mehurja
Vnetje sluhovoda - plavalsko uho
Vnetje ledvic in okužbeOkužbe in vnetje mehurja

Simptomi:

 • Pekoč občutek pri mokrenju. To je najpogostejši znak okužbe in vnetje mehurja, čeprav lahko okužbo nakazuje sleherna bolečina ali težava pri mokrenju.
 • Pogosto siljenje na vodo.
 • Urin je močnega in smrdečega vonja.
 • Pri starejših: zaspanost, uhajanje urina, duševna zmedenost.
 • Pri hudih primerih lahko te simptome spremljajo vročina in mrzlica, bolečine v trebuhu ali kri v urinu.

Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • pekoča bolečina traja dlje kot 24 ur po tem, ko ste se že poskusili zdraviti sami. Nezdravljene okužbe in vnetje mehurja lahko vodijo do hujših stanj.
 • boleče mokrenje spremljajo bruhanje, vročina, mrzlica, krvav urin, bolečina v trebuhu ali križu. To lahko govori za morebitno življenje ogrožajočo ledvično odpoved, tumor na mehurju ali na ledvici ali okužbo prostate. Nemudoma poiščite medicinsko pomoč.
 • pekočo bolečino spremlja izcedek iz nožnice ali penisa, kar je lahko znak spolno prenosljive bolezni, vnetij
  v mali medenici ali kakšne druge hude okužbe. Nikar ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.
 • če občutite kakršnokoli stalno bolečino ali težavo pri mokrenju. To je prav tako lahko znak spolno prenosljive bolezni, okužbe nožnice, ledvičnih kamnov, povečane prostate (glejte Prostata, težave) ali tumorja sečnega mehurja ali prostate. Nikar ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.

Okužbe in vnetje mehurja - ponavadi jim rečemo kar cistitis, kar pomeni vnetje mehurja - so zelo pogoste pri ženskah in precej redke pri moških. Dejansko ima kar ena polovica žensk vsaj enkrat v svojem življenju okužbo mehurja.

vnetje-mehur

Čeprav zdravniki niso povsem prepričani, zakaj imajo ženske pogosteje okužbo mehurja kot moški, sumijo, da utegne to biti posledica dejstva, da imajo ženske krajšo sečnico, to je cevko, po kateri izteka seč iz sečnega mehurja. Ta razmeroma kratka pot, dolga le kakšne tri centimetre, bakterijam olajša vdor v sečni mehur. Poleg tega leži ustje sečnice zelo blizu nožnice in danke, kar bakterijam iz teh dveh področij omogoča dostop v sečila.

Okužbe in vnetje mehurja praviloma niso resna tegoba, če jih takoj zdravimo. Pogosto pa se lahko ponavljajo, še zlasti pri občutljivih ljudeh, in lahko vodijo do ledvičnih okužb, ki pa so bolj resno stanje in lahko povzročijo trajno okvaro na ledvicah. Zato je zelo pomembno zdraviti osnovni vzrok ponavljajočih se okužb mehurja in ustrezno preventivno ukrepati, da se izognemo ponavljajočim se okužbam.

Pri starejših ljudeh okužbe in vnetje mehurja pogosto težko diagnosticiramo, ker so simptomi manj specifični in jih pogosto pripisujemo starosti. Starejše ljudi, ki nenadoma postanejo inkontinentni ali pretirano zaspani ali zmedeni, moramo odpeljati k zdravniku, da izključi okužbo mehurja.Vzroki vnetja mehurja

Večino okužb mehurja povzročajo različni sevi bakterije Escherichia coli (E. coli), ki jo ponavadi najdemo v črevesju. Pri ženskah je včasih za okužbo mehurja neposreden vzrok spolni odnos, pri katerem se bakterije potisnejo skozi sečnico v mehur. Nekatere ženske dobijo okužbo - ki se ji reče »cistitis medenih tednov« — skoraj vsakič, ko imajo spolne odnose. Ženske, ki kot metodo za načrtovanje rojstev uporabljajo diafragmo, so prav tako zelo dovzetne za okužbe in vnetje mehurja, verjetno zato, ker diafragma pritiska na mehur in onemogoča, da bi se povsem izpraznil. Bakterije se v zastajajočem urinu v mehurju hitro razmnožijo. Noseče ženske, pri katerih rastoči plod pritiska na mehur, so zaradi enakih vzrokov bolj občutljive za okužbo. Nekateri ljudje dobijo simptome okužbe in vnetje mehurja, ne da bi dejansko imeli okužbo. Take motnje so ponavadi blage, a jih je težko zdraviti.

Čeprav so lahko okužbe in vnetje mehurja zelo neprijetne in tudi nevarne, kadar se pojavijo zapleti, se pri večini žensk hitro pozdravijo in so dokaj nenevarne. Pri moških pa je okužba mehurja skoraj vedno simptom neke druge bolezni, zato se obravnava z veliko več skrbi. Pogosto se okužba preseli s prostate ali s katerega drugega dela telesa in oznanja težave na teh mestih. Lahko pa pomeni tudi prisotnost tumorja ali kakšne druge ovire na sečilih. Nekatere študije so pokazale, da so neobrezani dečki bolj ogroženi glede okužbe in vnetje mehurja v prvem letu življenja, ker se lahko bakterije zbirajo na kožici spolnega uda.

V zadnjih nekaj letih se vse več okužb mehurja, tako pri ženskah kot pri moških, povezuje z dvema vrstama spolno prenosljivih bakterij, in sicer s klamidijami in mikoplazmami. Tudi uporaba katetrov - cevke, ki se vstavi v mehur, da se ta lahko izprazni - bodisi na domu ali v bolnišnicah, lahko privede do okužbe.Diagnostični postopki pri vnetju mehurja

Okužbe in vnetje mehurja je ponavadi mogoče takoj diagnosticirati s pomočjo urinskega testa. Če imate pogoste ali stalne okužbe ali obstaja sum, da je vzrok tega problema anatomska okvara, bo vaš zdravnik morda priporočal še cistoskopijo, diagnostični postopek, pri katerem cevčico z lučko porinejo skozi sečnico in preiščejo notranjost mehurja. Mogoče bo hotel zdravnik napraviti tudi intravensko pielografijo (IVP), da preveri, ali so vaše ledvice neprizadete. To je posebna rentgenska tehnika za pregled ledvic. Zdravnik bo morda naročil tudi ultrazvočni pregled, s katerim se lahko slikovno prikažejo vsa sečila.Zdravljenje okužb in posledično vnetij mehurja

Blage okužbe in vnetje mehurja se pogosto pozdravijo hitro že z uporabo preprostih domačih zdravil. Če pa vam po 24 urah ni nič bolje, se boste o zdravljenju morali posvetovati z zdravnikom. Če boste zamujali s čiščenjem bakterij iz svojega telesa, lahko to vodi do resnejših težav.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Okužbe in vnetje mehurja zdravimo z vrsto različnih antibiotikov za odstranitev okužbe in s pitjem več tekočin, da se sečila sperejo. Vrsta antibiotika, ki ga predpiše zdravnik, in določitev števila dni jemanja zdravila sta odvisni od vrste bakterije, ki je povzročila okužbo. Čeprav nekatere študije kažejo, da nezapletene okužbe terjajo le dan do tri dni zdravljenja, bo morda vaš zdravnik vendarle želel, da zdravila jemljete dlje, da se boste bakterij zanesljivo znebili. Starejši ljudje in tisti s kroničnimi osnovnimi boleznimi, kakršni sta sladkorna bolezen in okužba z virusom HIV, bodo morali antibiotike jemati dlje, včasih celo 14 dni.

Po končanem ciklu zdravljenja boste morda morali oddati vzorec urina zaradi sledenja. Prepričati se bodo hoteli, ali v vašem mehurju res ni več nobenih znamenj okužbe. Ljudem s pogosto ponavljajočimi se okužbami mehurja večkrat predpišejo nizke dnevne odmerke antibiotikov za obdobje naslednjih šestih mesecev ali še dlje. Bolnikom, pri katerih so okužbe povezane s spolno dejavnostjo, bodo priporočali majhne odmerke antibiotikov vsakič, ko spolno občujejo. Za preprečevanje pogostih ponavljanj okužb pri ženskah po menopavzi nekateri zdravniki predpisujejo hormon estrogen kot lokalno mazilo ali v obliki tablet. Pri ljudeh, pri katerih je okužba posledica zapore zaradi ledvičnega kamna ali povečane prostate, je ponavadi potrebna operacija.

ALTERNATIVNI NAČINI

Če začnemo zgodaj zdraviti, torej že ob prvih zaznavah pekočega mokrenja, se lahko z alternativnimi načini uspešno otresemo okužbe in vnetje mehurja. Če pa s temi metodami v 24 urah ne dosežete izboljšanja, morate k zdravniku, da vam predpiše antibiotik.Vnetje sluhovoda (Plavalsko uho)

Kljub imenu ni treba biti plavalec, da bi imeli težave s plavalskim ušesom.

Med simptomi so:

 • srbenje v ušesu;
 • voden izcedek iz ušesa;
 • močna bolečina in občutljivost v ušesu, zlasti pri premikanju glave ali obzirnem potegu za uhelj;
 • rumenkast izcedek neprijetnega vonja iz ušesa;
 • prehodno pridušeno zaznavanje zvokov (zaradi zapore sluhovoda).

Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • se pojavljata omotica ali zvonjenje v ušesih; ta simptoma lahko nakazujeta resnejšo težavo, ki zahteva zdravniško ukrepanje.
 • imate močne bolečine; zdravnik bo proti njim predpisal zdravila.
 • opazite tudi izpuščaj na lasišču ali ob ušesu; morda imate seboroični dermatitis, za katerega lahko zdravnik predpiše zdravljenje. 

Plavalsko uho — zdravniki ga latinsko imenujejo otitis eksterna - je vnetje sluhovoda.

vnetje-ušesa

Ime »plavalsko se ga je prijelo, ker se takšno vnetje pogosto pojavi pri otrocih in mladih odraslih, ki veliko plavajo. Vnetje včasih privede do okužbe, ki je lahko zelo boleča.Vzroki vnetja sluhovoda

Vnetje sluhovoda je pogosto posledica čezmerne vlažnosti v njem po plavanju ali celo po občajnem prhanju. Vlaga povzroči luščenje kože v sluhovodu; znano je kot ekcem. Ko se človek zaradi trdovratnega srbenja, ki ga povzroči ekcem, poskuša popraskati v sluhovodu, pogosto poškoduje kožo. Skozi poškodbo lahko vdrejo bakterije ali (redkeje) glive in povzročijo okužbo.

Plavanje v onesnaženi vodi je zato posebno pogost vzrok plavalskega ušesa: bakterije iz vode najdejo gostoljubno okolje v vlažnem in vnetem sluhovodu. Do vnetja sluhovoda lahko privedejo tudi druge kožne spremembe, npr. seboroični dermatitis ali luskavica.

Drug pogost vzrok je čezmerno in nepravilno čiščenje ušesnega masla. Njegova maščoba ne varuje le kože sluhovoda pred čezmerno vlago, ampak je tudi zatočišče koristnih bakterij. Odstranitev te zaščite, zlasti z lasnimi sponkami, nohti ali drugim, kar lahko opraska kožo, olajša razmah okužbe. Tudi pršila in barve za lase, ki razdražijo sluhovod, lahko privedejo do njegove okužbe.Zdravljenje vnetja sluhovoda

Plavalsko uho običajno ni nevarno in pogosto mine samo v nekaj dneh. Če je okužba blaga, boste zato morda najprej poskusili z alternativnimi načini. Če se bolečina stopnjuje ali se v 24 urah ne izboljša, morate k zdravniku. V redkih primerih se lahko okužba razširi in poškoduje kosti in hrustanec v bližini.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Zdravnik vam bo uho verjetno očistil z vatirano paličico ali sesalno napravo, da bo olajšal draženje in bolečine. Morda bo predpisal ušesne kapljice s kombinacijo hidrokortizona za ublažitev srbenja in antibiotika proti okužbi.

Če je bolečina huda, vam bo zdravnik nemara svetoval acetilsalicilno kislino, paracetamol ali kakšno drugo zdravilo proti bolečinam, ki je na voljo brez recepta. Svetoval vam bo tudi, da okuženega ušesa med zdravljenjem ne močite. Če se okužba v treh ali štirih dneh ne izboljša, vam bo predpisal antibiotik za zaužitje.

ALTERNATIVNI NAČINI 

 1. AROMATERAPIJA
  Za izboljšanje pretoka krvi skozi ta predel, kar naj pripomore k zdravljenju, nežno masirajte okolico uhlja z oljem, pripravljenim iz 3 do 5 kapljic bodisi evkaliptusovega (Eucalyptus globulus) ali sivkinega (Lavandula officinalis) olja, razredčenega v 1 čajni žlički olivnega ali drugega rastlinskega olja. Vtrite olje na sencih, vratu in uhlju.
 2. ZELIŠČA
  Olje drobnocvetnega lučnika (Verbascum thap- sus), ki deluje protivnetno, lahko ublaži in ozdravi vneti sluhovod. Dajte v okuženo uho vsake tri ure 1 do 3 kapljice.
  Druga koristna rastlina pri vnetju sluhovoda je česen, ki dokazano deluje kot naravni antibiotik. Zmešajte enake dele česnovega soka, glicerina in oljne osnove (npr. olivnega ali mandljevega olja); dajte v okuženo uho vsake tri ure 1 do 3 kapljice.
 3. HOMEOPATIJA
  Homeopati za olajšanje bolečine pri vnetju slu-hovoda predpisujejo najrazličnejše snovi. Po-svetujte se s homeopatskim zdravilcem o speci-fičnih sredstvih, kot so npr. aconitum, apis ali graphites.

DOMAČA ZDRAVILA

 • Izperite okuženi sluhovod z lokalnim antisep-tikom, ki ga dobite brez recepta. Poskusite lah-ko tudi z doma pripravljeno raztopino enakih delov alkoholnega kisa in izopropilnega alko-hola. Dajajte nekaj kapljic raztopine v uho vsaki dve do tri ure. Kapljice naj ostanejo v ušesu vsaj 30 sekund.
 • Za olajšanje bolečin položite na okuženo uho toplo grelno blazinico ali topel suh obkladek.
 • Proti bolečinam vzemite acetilsalicilno kislino ali kakšen drug analgetik.
 • Poskrbite, da bo sluhovod med zdravljenjem suh, tudi kadar se prhate; uporabite ušesne čepe ali kopalno kapo.Preprečevanje vnetja sluhovoda

 • Pri čiščenju ušes bodite previdni. Obrišite zunanje uho s čisto brisačo. Ne drezajte v sluhovod in nikdar ne uporabljajte koničastih predmetov.
 • Kadar plavate, uporabite ušesne čepe. Ko pri-dete iz vode, nagnite in stresite glavo, da bo voda stekla iz ušes.
 • Ne plavajte v umazani vodi. Uporabite ušesne čepe ali kopalno kapo, da boste ohranili ušesa suha med prhanjem, ali ušesa po prhanju osušite s sušilnikom za lase. Sušilnik nastavite na najnižjo stopnjo in ga držite približno 30 cm stran od ušesa.
 • Ušesa lahko osušite, klice pa zatrete, če po plavanju ali prhanju daste v sluhovod za polno kapalko izopropilnega alkohola ali alkoholnega kisa. Nagnite glavo, da bo raztopina prišla do konca sluhovoda, nato pustite, da izteče.
 • Preden greste plavat, zagotovite sluhovodu zaščitno prevleko tako, da vanj daste za polno kapalko tekočega parafina, otroškega olja ali lanolina.
 • Če nosite slušni aparat, ga čim pogosteje vze-mite iz ušesa, da se bo sluhovod lahko osušil; slušni aparati namreč lahko v njem zadržujejo vlago.Vnetje ledvic in okužbe

Simptomi:

 • Stalna bolečina, ki se ponavadi začne v hrbtu nad pasom in se širi proti dimljam.
 • Hitro naraščanje telesne temperature - pogosto nad 40 ° C.
 • Pogosta potreba po mokrenju, tudi če je mehur prazen.
 • Moten ali krvav seč.
 • Huda slabost in bruhanje.

Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • opazite simptome, pri katerih pomislite na okužbo ledvic; bolezen je nevarna in je potrebna takojšnja zdravniška oskrba.
 • v seču opazite kri; to je lahko tudi znak ledvične odpovedi, ledvičnih kamnov, tumorja mehurja ali ledvic, okužbe in vnetje mehurja ali okužbe prostate (glejte geslo Prostata, težave). Brez odlašanja poiščite zdravnika.
 • ob mokrenju občutite bolečino ali težko odvajate seč; to je lahko tudi znak spolno prenosljivih bolezni, nožničnih težav, ledvičnih kamnov ali tumorja mehurja ali prostate. Brez odlašanja poiščite zdravnika.

Ledvične okužbe in vnetja nastanejo, ko mikrobi - po navadi bakterije - vstopijo v telo, se naselijo v ledvicah in povzročijo vnetje. Okužba ledvic je lahko akutna (nenadno nastala) ali kronična (se več let periodično ponavlja). Okužbe ledvic so nevarne.

ledvice-vnetje

Če jih ne zdravimo, lahko povzročijo trajno okvaro ledvic in se končajo z ledvično odpovedjo. Okužba se lahko razširi v kri in povzroči sepso. Pojavijo se lahko pri vseh ljudeh. Bolj občutljive so noseče ženske, deloma zato, ker plod pritiska na mehur in otežuje njegovo popolno izpraznitev (seč, ki ostaja v mehurju, je gojišče za bakterije).Vzroki vnetja ledvic

Tako kot okužbe in vnetje mehurja tudi okužbe ledvic najpogosteje povzročajo bakterije Escherichia coli (E. coli) ali druge bakterije, ki normalno naseljujejo črevo. Okužba se ponavadi začne v mehurju, bakterije vstopijo skozi sečnico in se od tam razširi v ledvice.

Okužbo povzročijo tudi katetri - cevke vstavljene v mehur za njegovo praznjenje. Kateter vstavijo bolnikom v obdobju okrevanja po kirurških posegih, včasih tudi starostnikom za nego v domovih ter bolnikom z nevrološkimi boleznimi, ki imajo okvarjen nadzor nad mokrenjem.Diagnostični postopki

Zdravnik vas mora temeljito pregledati in opraviti preiskave krvi in seča, da ugotovi okužbo ledvic in določi, kateri mikrob jo povzroča. Če se vam okužbe ponavljajo ali zdravnik sumi, da je vzrok okužbe strukturna nepravilnost, vam bo predlagal nadaljnje preiskave. Naroči lahko intiavensko pielografijo (IVP), rentgensko slikanje, pri katerem se prikažejo ledvice; cistoskopijo, pri kateri mehur preiščejo z optično cevjo, ki jo vstavijo skozi sečnico; ali ultrazvočno preiskavo, s katero prikažejo podrobno sliko ledvic.Zdravljenje vnetja in okužb ledvic

Pri okužbah ledvic je nujno takojšnje zdiavljenje. Če z zdravljenjem odlašamo in povzročiteljev ne odstranimo iz telesa, se lahko okužba konca z resnimi zapleti. Zagovorniki alternativne medicine poudarjajo, da se lahko njihovi načini zdravljenja uporabljajo le kot dopolnilo konvencionalnim.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Ponavadi so potrebni le antibiotiki in mirovanje, da se akutna okužba ledvic pozdravi. Zdravnik vam bo tudi naročil, da pijte velike količine vode - vsaj 4 litre na dan - da telesu pomagate odplaviti bakterije iz sečil. Majhne otroke, starostnike in bolnike, ki so zaradi okužbe zelo oslabeli, sprejmejo v bolnišnico, kjer lahko nadzirajo vnos tekočine in antibiotikov

Tudi kronične okužbe ledvic zdravijo z antibiotiki in velikimi količinami tekočine. Kronična okužba včasih nastane zaradi zatekanja seča iz mehurja nazaj v ledvice; strukturno napako je treba kirurško popraviti.

Okužbe ledvic se lahko ponovijo brez očitnih bolezenskih znakov, zato vas bo zdravnik naročil na kontrolne preglede in opravil preiskave seča in krvi.

ALTERNATIVNI NAČINI

Ker so ledvične okužbe in vnetja nevarna bolezen, večina alternativnih zdravilcev zahteva, da poiščete konvencionalno zdravniško pomoč.

Če se odločite, da boste konvencionalno zdravljenje dopolnili z alternativnim, zagotovite, da bosta oba zdravnika med seboj sodelovala. Ko okužbo pozdravite, vam lahko alternativna medicina pomaga preprečevati ponovitve.

HOMEOPATIJA

Homeopati uporabljajo »drenažna zdravila« ali »evropske kombinacije«, s katerimi telesu poma- gajo premagati okužbo. Posvetujte se s strokovnjakom, ki ima izkušnje s temi zdravili. Ena izmed kombinacij vključuje apis, fosfor in teribinthino.Prehrana ob okužbi ledvic

Dokler okužbe ne pozdravite, se izogibajte hrani, ki draži sečila in ledvicam nalaga dodatno delo.

Dražljiva hrana je: alkohol, kava, sol, pravi čaj, čokolada, šumeče pijače, agrumi, paradižnik. začinjena hrana, kis, umetna sladila in sladkor.Preprečevanje vnetja ledvic

Večina ledvičnih okužb se začne v mehurju, zato se preprečevanje začne s tem, da bakterijam onemogočite vstop v sečila.

 • Na stranišču upoštevajte higienska načela. Po uporabi stranišča se temeljito umijte. Ženske naj se brišejo od spredaj nazaj, da se črevesne bakterije ne razširijo v bližino sečnice.
 • Ko začutite potrebo, čim prej odidite na stranišče; mehur popolnoma izpraznite.
 • V predelu presredka preprečujte vlago in vročino - nosite bombažno spodnje perilo in ohlapna oblačila.
 • Pijte obilo tekočine.
 • Popijte vsaj 3 dl soka iz brusnic na dan. Raziskave so pokazale, da vsebujejo brusnice snovi, ki pomagajo v boju proti okužbi sečil. 
 • Ženske: Po spolnem odnosu izpraznite mehur, da odplavite bakterije, ki so bile vanj potisnjene. Če uporabljate diafragmo, je ne puščajte predolgo v nožnici. Ne uporabljajte odišavljenih mil, penečih kopeli in nožničnih deodorantov, saj vsi vsebujejo kemikalije, ki dražijo sečila in jih napravijo bolj občutljiva za okužbe. VNETNE BOLEZNI OTROK

Zbrali smo sledeče vnetne zaplete:

Vnetje ledvic, sečnih poti in izvodil pri otrocih

Vnetje grla

Vnetje kostnega mozga

Vnetje mandljev

Vnetje žrela

Vnetje grla

Vnetje oči

Vnetje slepiča

Vnetje srednjega ušesa

Vnetje sklepov (avtoimuno) ali Revmatoidni artritis

Vnetje možganskih ovojnic ali meningitis

 Vnetje ledvic, sečnih poti in izvodil pri otrocih

1. vnetje ledvic

2. vnetje (okužbe) sečnih poti

3. vnetje nožnice

4. vnetje kožice na spolnem uduVNETJE LEDVIC PRI OTROCIH

Najpogostejši simptomi

 • velikokrat po gnojnem vnetju grla ali škrlatinki
 • zmerna do visoka vročina
 • slabost in glavobol
 • krvavo-rjav seč
 • edemi na obrazu
 • bolečine zadaj v predelu ledvic, širijo se v dimlje

Če dobi otrok dva do tri tedne po škrlatinki ali gnojnem vnetju grla ponovno vročino z otečenimi vekami, glavobolom in je v seču opaziti kri (krvavo-rjav seč), se je verjetno pojavilo akutno vnetje ledvic (glomerulonefritis), ki je posledica avtoimunega procesa. Težave z ledvicami so pogosto posledica kake druge bolezni. Prizadeti so zlasti otroci med 2. in 12. letom starosti.

Povzročitelji so pretežno streptokoki ali virusi, ki po krvnih žilah prodrejo v ledvično tkivo, ali pa je bolezen avtoimune narave. Vnetje oteži izločanje seča, prekrvitev ledvic postane motena. Posledica je visok krvni tlak. Beljakovine in rdeča krvna telesca izstopijo iz krvi neposredno v seč, porabljeni, neizločeni produkti metabolizma in voda se zbirajo pod kožo (nastanejo edemi) ali se kopičijo v krvi (zastrupitev).

vnetje-ledvic-otroci

Edemi se opazijo predvsem na obrazu in vekah bolnega otroka: videti je zabuhel. Vnetje ledvic poteka večinoma nenevarno. Huda oblika bolezni je redka in z ustreznim zdravljenjem z antibiotiki je mogoče doseči popolno ozdravitev. Otrok mora biti dva do tri tedne v postelji, nato ga je potrebno paziti še štiri do šest tednov. Šolar lahko gre v šolo šele po dveh mesecih, šele po šestih mesecih pa se lahko prične udeleževati športne vzgoje.

Mora otrok k zdravniku?

Če kaže otrok značilne simptome in je pred kratkim prebolel gnojno vnetje grla ali škrlatinko, nemudoma obiščite zdravnika!

Tako vi pomagate otroku

 • Otrok mora mirovati v postelji.
 • Pri prehrani vašega otroka se natančno držite navodil lečečega zdravnika.
 • Pazite, da bo otroku toplo v predelu ledvic in da bo imel tople noge.

Tako pomaga zdravnik

 • Za dva do tri tedne predpiše otroku velike odmerke penicilina ali drugega antibiotika in mirovanje v postelji.
 • Zdravnik sestavi dietni jedilnik za razbremenitev ledvičnih funkcij (zaščitna prehrana za ledvice): manj beljakovin in brez soli, dovoljeni so maščobe in ogljikovi hidrati. Količina popite tekočine in količina izločenega seča morata biti natančno uravnoteženi.
 • V akutnem stanju je včasih nujno zdravljenje v bolnišnici.VNETJE IN OKUŽBE SEČNIH POTI PRI OTROCIH 

Najpogostejši simptomi

Pri majhnih otrocih:

 • izguba teka
 • bruhanje
 • vročina
 • ponovno močenje

Pri starejših otrocih:

 • bolečine pri izločanju seča
 • pogost pritisk na vodo
 • vročina

Pri okužbi sečnih poti se pojavi vnetje sečnice, mehurja ali sečevoda. Vnetje se lahko samodejno razširi na ledvični meh, notranjost ledvic in na ledvično tkivo. Povzročitelji so virusi ali bakterije, ki potujejo po sečnici do mehurja. V toplem seču se razmnožujejo kot v inkubatorju in se lahko dvignejo do ledvic. Okužbe sečnih poti so prav pogoste pri otrocih do tretjega leta starosti. Oboli do pet odstotkov deklic (krajše sečne poti) in en odstotek dečkov.

Akutno vnetje sečnih poti se lahko kaže s pekočim izločanjem seča, pogostim pritiskom na vodo, vročino do 38.5°C in glavobolom. Otroci, ki so že suhi, so nagnjeni k ponovnemu močenju. Če so obolele tudi ledvice, se vedno pojavi visoka vročina (preko 39°C) in mrzlica (vnetje ledvic).

Močne bolečine, ki se pojavljajo v ledvenem delu, se razširjajo v predel dimelj. Vendar šele starejši otrok toži zaradi značilnih težav. Ponavljajoče okužbe kažejo na deformacijo sečnih poti, ki se mora izključiti z zdravniško preiskavo.

Zapleti

Okužbe sečnih poti lahko postanejo kronične, če niso pravočasno prepoznane in zdravljene. V kasnejših letih so pogosto vzrok za vnetje in pešanje ledvic.

Mora otrok k zdravniku?

Kadar ima otrok nejasne motnje v razpoloženju, kot so zmanjšan tek, bolečine v trebuhu, driska ali vročina, ga peljite k zdravniku: lahko ima vnetje sečnih poti. Vsako vnetje sečnih poti spada v zdravniško zdravljenje.

Tako pomaga zdravnik

 • Pred vsakim zdravljenjem 
mora zdravnik pregledati
 otroški seč, ali obstaja nevarnost okužbe z bakterijami
 (urinski test).
 • Če odkrije bakterije,
 predpiše zdravnik antibio
tike in ponovno kontrolo
 seča. Pri kroničnem poteku
 bolezni ali njeni ponovitvi
 mora tudi v lažjih primerih
 predpisati antibiotike za 
daljše časovno obdobje.
 • Po vnetju sečnih poti mora
biti seč redno kontroliran
 več mesecev (vsaka dva do
 štiri tedne) zaradi prepozna-vanja in zdravljenja
 ponavljajočih okužb.

URINSKI TEST PRI ZDRAVNIKU

Za odvzem seča pri dojenčku morate v lekarni kupiti vrečico za odvzem seča. Otroka skrbno umijte in mu prilepite vrečico na predel genitalij. Čez mu oblecite spodnje hlačke ali plenico, da si urinske vrečice ne bo mogel odlepiti.

Če hočete sami doma vzeti seč, kuhajte deset minut steklenico s pokrovom (od marmalade), bolje pa je, da uporabite posebno posodo, ki jo dobite v lekarni ali pri zdravniku. Zjutraj dobro umijte otroka in pojdite z njim na stranišče ali na nočno posodo. Spodbudite ga, da spusti seč. Otrok naj začne lulati v stranišče ali nočno posodo, nato pa ujemite 10 do 50 mililitrov seča v posodo (srednji curek). Preostali seč naj otrok spet spusti v stranišče. Zaprto posodo lahko hranite v hladilniku do dve uri.

Tako vi pomagate otroku

 • Če zdravnik potrdi diagnozo, mora otrok v akutni fazi in pri hudem poteku bolezni ostati v postelji.
 • Otrok naj veliko pije, da se sečne poti dobro sperejo.
 • Otrok naj ima tople noge in trebuh.
 • Homeopatsko pomaga:
 trikrat dnevno 1 tableta 
rhus toxicodendron C30 ali dulcamara C30, pri deklicah tudi pulsatilla C4 do dokončnega izboljšanja. Če se stanje po desetih dneh ne izboljša, nadaljujte štiritedensko poskusno zdravljenje z dulcamara C3 in berberis vulgaris C3 za štiri tedne in solidago D4 za naslednje štiri tedne ob enakem odmerjanju. Istočasno naj otrok veliko pije.

Ženski sečni organi

Sečnica je bistveno krajša kot pri moških, kjer se izteka v glavici penisa. Zaradi take anatomske zgradbe imajo deklice in ženske pogostejše okužbe sečnih poti: povzročitelj bolezni lažje pride do mehurja.VNETJE NOŽNICE PRI OTROCIH

Najpogostejši simptomi

 • vneta in otečena koža v predelu genitalij
 • srbenje
 • pekoče odvajanje vode

Vnetja v predelu nožnice in velikih sramnih ustnic so pogosta in se lahko ponavljajo. Koža deklice je v celotnem predelu genitalij rdeča in otečena.

vaginalne-tezave

Povzročitelji vnetja nožnice so virusi ali bakterije, lahko tudi glivice, paraziti ali tujki, ki se vrinejo pri igri in lahko izzovejo vnetje. Posebej pri ponavljajoči (recidivirajoči) bolezni so lahko različni vzroki, zato mora otroka pregledati zdravnik. V takih primerih je treba pomisliti tudi na spolno zlorabo otroka.

Mora otrok k zdravniku?

Pri pojavljanju in predvsem pri ponavljajočih značilnih vnetjih morate obiskati zdravnika - tudi, da izključi vnetje sečnih poti.

Tako pomaga zdravnik

 • zdravnik pregleda otroka, ali je v nožnici tujek, ga odstrani in naredi bris
 • pri bakterijskem vnetju so nujni antibiotiki
 • proti glivicam ali parazitom predpiše ustrezna zdravila

Če so povzročitelji bolezni virusi, ni ciljne terapije. Priporočeno je zdravljenje kot pri dermatitisu pod plenicami.

Tako vi pomagate otroku

 • Predel genitalij naj bo suh.
 • Pomaga sedeča kopel s kamiličnim čajem. Uporabite lahko tudi kamilično rožno olje, ki ga dobite v lekarni, prav tako lahko uporabite za sedečo kopel tinkturo arnike ali jo daste v vodo za umivanje.
 • Če deklica še nosi plenice, naj bodo ohlapne, boljše so plenice iz blaga, ki jih je treba zamenjati večkrat kot papirnate plenice. Predvsem ponoči morate najmanj enkrat dodatno zamenjati pleničko.

Nikakor ne dajajte otroku manj piti, da bi preprečili močenje. Čez dan rajši pustite otroka tekati okrog brez plenic.

VNETJE KOŽICE NA SPOLNEM UDU

Najpogostejši simptomi

 • boleča oteklina kožice ali celega penisa
 • pekoča bolečina pri izločanju seča
 • zadrževanje seča 

Vnetje kožice na spolnem udu je akutna, vneta in boleča oteklina kožice ali dela celotne kože na penisu. Koža penisa in kožica sta močno rdeči, edematozno otečeni in lahko krvavita. Pod kožico se lahko zbira gnoj. Izločanje in zadrževanje seča je pekoče.

vnetje-penisa

Vzrok so bakterije (streptokoki ali stafilokoki), ki pridejo na kožico z umazanimi rokami pri izločanju seča ali med igro.

Mora otrok k zdravniku?

Pri zelo bolečem vnetju kožice morate nemudoma obiskati zdravnika.

Tako pomaga zdravnik

 • Otroku predpiše kopeli in antibiotično mazilo.
 • V hudih primerih napoti zdravnik otroka v bolnišnico.

Tako vi pomagate otroku

 • Bolečine lajšajo kopeli v mlačni vodi s kamiličnim rožnim oljem ali dezinficirajoče kopeli iz lekarne. Lahko uporabite tudi jogurtov kozarček, v katerem kopate penis vašega otroka
 • Homeopatska pomoč: apis mellifica D3 in arnica D4, vsaki 2 uri skupaj pogoltniti 5 kapljic. Pri krvavem vnetju kožice dajajte trikrat dnevno 5 globul lachesis D12 do izboljšanja.Vnetje grla 

Najpogostejši simptomi

 • suh kašelj
 • hripavost
 • vročina

Vnetje grla (Laryngitis) največkrat povzročajo virusi, ki lahko okužijo tudi sapnik. Nekaj dni po kapljično prenosljivi okužbi se pojava suh, hrapav, lajajoč kašelj in hripavost. Včasih je kašelj slabo slišen. Glas zveni zamolklo, od časa do časa lahko izgine, tako da bolnik lahko samo šepeta.

vnetje-grla

Nekateri otroci dobijo vročino.
Posebna oblika je epiglotitis, smrtno nevarno vnetje poklopca. Kašlja ni, govor je kepast. Zaradi nevarnosti zadušitve morate takoj k zdravniku ali poklicati nujno medicinsko pomoč.

Zapleti
Posebej pri dojenčkih in majhnih otrocih se zaradi otečene sluznice lahko razvije krupozni kašelj.

Mora otrok k zdravniku?

 • Nenaden, močan, suh kašelj lahko pomeni tudi, da je otrok pogoltnil tujek, ki je ostal v sapniku. Tudi na to morate pomisliti!
 • Če otrok kašlja dlje kot dva dni ali če so znaki oteženega dihanja, mora k zdravniku.

Tako pomaga zdravnik

 • Ugotovil bo, ali otrok trpi zaradi oslovskega kašlja, ali je kaj pogoltnil ali je zbolel za epiglotitisom.
 • Predpiše lahko zdravilo za pospešeno izločanje sluzi in za blaženje kašlja.

Tako vi pomagate 
otroku

 • Otrok naj inhalira ra
topino kuhinjske soli
.
 • Doma narejeni sirup proti kašlju odstranjuje sluz in blaži draženje kašlja.
 • Če otrok nima vročine, ga pustite na svežem zraku - v hladnem vetru s šalom preko nosu in ust. Ne sme se telesno naprezati.
 • Otrok sme po nekaj dneh v šolo, vendar se ne sme udeleževati športne vzgoje.
 • Govoriti je potrebno čim manj in čim bolj tiho.

Najboljša pomoč je vaša pomoč, pa vendar se je potrebno od časa do časa obrniti tudi na zdravmiško pomoč. VNETJE KOSTNEGA MOZGA

Najpogostejši simptomi 

 • vročina
 • bolečine na vnetih kosteh
 • otečene, pordele in vroče okončine

Vnetje kostnega mozga (Osteomyelitis) povzroči bakterijska okužba. Povzročitelji - večinoma stafilokoki, ki pridejo v telo pri poprejšnji bolezni, kot sta vnetje mandljev ali okužba kože, preidejo po krvnih žilah v kost in povzročajo gnojno vnetje v kostnem mozgu.

V 50-ih odstotkih primerov ni mogoče določiti vira okužbe. Otrok ima ves čas vročino, vendar pogosto nobenih drugih bolezenskih znakov. Kadar so prizadete votle kosti rok ali nog je prizadeta okončina otečena, pordela in vroča. Otrok toži o bolečinah in se giblje z odporom.

Zapleti

Vnetje kostnega mozga se lahko razvije v kronično vnetje, ki se lahko vedno znova pojavlja več let.

Mora otrok k zdravniku?

Otroka takoj peljite k zdravniku. Samo on lahko postavi diagnozo in začne zdravljenje.

Tako pomaga zdravnik

 • Zdravnik mora odvzeti kri, da lahko odkrije povzročitelja. Za več mesecev predpiše antibiotike.
 • Prizadete kosti mora pregledati z rentgenom in scintigrafijo, da prepozna obseg žarišča vnetja.
 • V nujnih primerih zdravnik obolele okončine utrdi s podpornicami ali mavcem.

Tako vi pomagate otroku

 • Poskrbite, da otrok redno jemlje antibiotike v predpisanem obdobju - samo tako so rezultati zdravljenja dobri.
 • V primerih, ko zdravnik prepove določene športne dejavnosti, pazite na upoštevanje teh prepovedi.
 • Pri gnojnih vnetjih mandljev, ušes, obnosnih votlin in okužbah kože pazite, da otrok redno in predpisan čas jemlje antibiotike, da preprečite razširitev bakterij po krvnih žilah.VNETJE MANDLJEV

Najpogostejši simptomi

 • visoka vročina
 • bolečine v žrelu
 • izguba teka
 • močno pordeli mandlji
 • gnojne pege na mandljih

Akutno vnetje mandljev (Angina tonsillaris) je okužba nebnice zaradi virusov ali bakterij. Bakterijsko angino najpogosteje povzročajo streptokoki in se večinoma začne z nenadno visoko vročino in močno oteženim požiranjem. Otrok se počuti zelo bolnega in nič več ne je.

V ustni votlini so vidni močno pordeli mandlji, porclelost pa prehaja pogosto tudi na jeziček, nebo in zadnjo žrelno steno. Na mandljih so lahko vidne gnojne pege ali črte v obliki mreže. Limfni vozli na vratu in pod ušesi so močno otečeni in boleči na pritisk. Pomembno: škrlatinka je posebna oblika streptokokne angine in jo je treba pri angini vedno izključiti.

Nasprotno so pri virusni angini limfni vozli komajda povečani, mandlji in jezik niso obloženi. Mandlji in zadnja žrelna stena so zelo rdeči. Otrok se ne počuti zelo bolnega.

Mora otrok k zdravniku?

 • Otrok z angino mora vedno k zdravniku!

Tako pomaga zdravnik

 • Samo zdravnik lahko določi, ali so angino povzročili streptokoki ali virusi. Pri streptokokni angini zdravnik takoj predpiše antibiotike za deset dni. Dajanja antibiotika ne smete prekiniti, tudi če so težave izginile.
 • Če se pojavi gnojno (bakterijsko) vnetje mandljev z vročino več kot trikrat letno, je potrebno razmisliti glede operativne odstranitve mandljev.

Tako vi pomagate otroku

 • Dajte mu svečke proti bolečinam za lajšanje težav v žrelu in pri požiranju.
 • Za zniževanje vročine so primerne svečke proti vročini ali obkladki. Otrok mora ostati doma, dokler ima vročino.
 • Otrok naj veliko pije, najboljši je topli čaj, na primer kamilični čaj ali pomarančni sok.
 • 24 ur po začetku zdravljenja z antibiotiki ni več možnosti okužbe, vendar otrok še ni zdrav in mora med desetdnevnim zdravljenjem z antibiotiki ostati doma.
 • Homeopatsko pri virusni angini (pri akutnem začetku); trikrat dnevno 1 tableta aconitum D30 ali belladonna D30. Pri oblogah so v pomoč mercuris solubilis D6 in hepar sulfuris D6 (3 globni izmenično vsaki dve uri). Proti bolečinam: apis mellifica D6 in cantharis D6, trikrat dnevno 1 tableta.
 • Bakterijska angina mora biti vedno zdravljena z antibiotiki! Tri tedne po preteku streptokokne angine ali škrlatinke je potrebna kontrola srca in seča (zaradi nevarnosti obolenja.  VNETJE ŽRELA

Najpogostejši simptomi

 • bolečine v žrelu
 • oteženo požiranje
 • rdeče obarvan žrelni
 prostor in otečena
 sluznica
 • vročina
 • povečani vratni limfni
 vozli

Vnetje žrela lahko povzročijo virusi ali bakterije. Pri otrocih do drugega leta se največkrat pojavi virusno vnetje, pri predšolskih in šolskih otrocih pa večkrat bakterijsko vnetje žrela, predvsem s hemolizirajočimi streptokoki skupine A, ki so tudi povzročitelji škrlatinke.

Vnetje žrela se prenaša s kapljično okužbo in umazanijo. Nenadoma se pojavijo bolečine v žrelu, težko požiranje, zadnja žrelna stena, nebo, jeziček in nebnici pordečijo in zatečejo. Sluznica je lahko prevlečena s stekleno-sluzasto oblogo. Nekateri otroci imajo vročino. Vratni limfni vozli so otipljivi in lahko dosežejo velikost fižola. Pri virusnem vnetju je sluznica steklena, svetlordeča, otečena. Pojavi se zmerna do visoka vročina. Bakterije povzročajo bolj temnordečo, otečeno sluznico z umazanimi oblogami ali gnojnimi pegicami in blago do zmerno vročino.

Če se hočete prepričati, ali ima vaš otrok vnetje žrela, potrebujete svetlo luč (s pisalne mize ali žepno svetilko). Otrok naj položi glavo močno nazaj, odpre usta in reče zategnjeni "aaaaah". Na tak način lahko vidite zadnjo žrelno steno. Če vam jezik kljub temu zakriva pogled, ga potisnite navzdol s suhim, lesenim, po možnosti širokim ročajem žlice ali leseno lopatko. Ampak, prosim, z občutkom: sicer lahko izzovete bruhanje

Topli ali hladni obkladki na vratu blažijo bolečine v žrelu in lajšajo požiranje.

Mora otrok k zdravniku?

 • Pri izrazitih bolezenskih znakih ali če po treh do štirih dneh ni znakov izboljšanja, mora otrok nujno k zdravniku, da izključi zaplete ali zaradi zdravljenja.
 • Pri sumu na škrlatinko morate z otrokom takoj k zdravniku.

Tako pomaga zdravnik

 • Predpiše lahko tablete ali raztopino, ki lokalno omami sluznico. Lahko vzame bris žrela, da ugotovi povzročitelja. Po potrebi predpiše antibiotik.

Tako vi pomagate otroku

 • Proti oteženemu požiranju pomagajo pastile ali čaj iz rastlinskih izvlečkov žajblja, timijana, bršljana ali ozkolistnega trpotca.
 • Otroku polagajte na vrat tople ali hladne obkladke, odvisno od tega, kaj ima raje.VNETJE GRLA

Najpogostejši simptomi

 • suh kašelj
 • hripavost
 • vročina

Vnetje grla (Laryngitis) največkrat povzročajo virusi, ki lahko okužijo tudi sapnik. Nekaj dni po kapljično prenosljivi okužbi se pojavi suh, hrapav, lajajoč kašelj in hripavost.

vnetje_grla

Včasih je kašelj slabo slišen. Glas zveni zamolklo, od časa do časa lahko izgine, tako da bolnik lahko samo šepeta. Nekateri otroci dobijo vročino. Posebna oblika je epiglotitis, smrtno nevarno vnetje poklopca. Kašlja ni, govor je kepast. Zaradi nevarnosti zadušitve morate takoj k zdravniku ali poklicati nujno medicinsko pomoč.

Zapleti

Posebej pri dojenčkih in majhnih otrocih se zaradi otečene sluznice lahko razvije krupozni kašelj.

Mora otrok k zdravniku?

 • Nenaden, močan, suh kašelj lahko pomeni tudi, da je otrok pogoltnil tujek, ki je ostal v sapniku. Tudi na to morate pomisliti!
 • Če otrok kašlja dlje kot dva dni ali če so znaki oteženega dihanja, mora k zdravniku.

Tako pomaga zdravnik

 • Ugotovil bo, ali otrok trpi zaradi oslovskega kašlja, ali je kaj pogoltnil ali je zbolel za epiglotitisom.
 • Predpiše lahko zdravilo za pospešeno izločanje sluzi in za blaženje kašlja.

Tako vi pomagate otroku

 • Otrok naj inhalira raz-topino kuhinjske soli.
 • Doma narejeni sirup proti kašlju odstranjuje sluz in blaži draženje kašlja.
 • Če otrok nima vročine, ga pustite na svežem zraku — v hladnem vetru s šalom preko nosu in ust. Ne sme se telesno naprezati.
 • Otrok sme po nekaj dneh v šolo, vendar se ne sme udeleževati športne vzgoje.
 • Govoriti je potrebno čim manj in čim bolj tiho.VNETJE OČI

Najpogostejši simptomi

 • povečano solzenje iz enega ali obeh očes
 • zbiranje gnoja na notranji strani očesnih kotičkov

Pri novorojenčkih se pogosto pojavi vnetje solznih vrečic, tako imenovane zlepljene oči. Eno ali obe očesi se solzita, včasih lahko opazite drobne gnojne kosmiče na notranji strani očesnih kotičkov.

Vzrok: kožica zapira solzne kanale proti nosu, solzna tekočina ne more odtekati in zastaja. Lahko se naselijo bakterije, ki povzročijo vnetje. Če vnetja ne zdravite, lahko ostaja tudi več tednov.

Mora otrok k zdravniku?

Pri sumu na vnetje solznih vrečic morate k zdravniku. Če se vnetje solznih vrečic po zdravljenju ne popravi, morate vprašati za nasvet očesnega zdravnika. Samo on lahko odloči, ali je potrebno solzne kanale proti nosu sondirati, pri čemer odteče tekočina v kanal in vnetje preneha.

Tako pomaga zdravnik

 • Zdravnik iztisne zagnojene solzne vrečice, da se zapiralo solznih kanalov odpre in solzna tekočina odteče v prehod proti nosu.
 • Pokazal vam bo, kako lahko sami masirate solzne vrečice, da lahko gnoj odteka.
 • Zdravnik vam bo po potrebi predpisal kapljice za oči proti bakterijskim vnetjem.

Tako vi pomagate otroku

 • Po zdravnikovih navodilih dnevno masirajte predel solznih vrečic in solznih kanalov.
 • Ko se otrok prebudi, mu s prekuhano mlačno vodo izmijte oči. Za vsako oko uporabite svež, vlažen tampon ali laneno krpico - ne uporabljajte vatiranih paličic, ker se lahko razcefrajo. Kamilice niso primerne, ker lahko še bolj dražijo oko.
 • Homeopatska zdravila dodatno pomagalo pri rumenem gnojenju, neskelečem iztoku iz oči: uporabite pulsatila D4, trikrat dnevno 5 globul oralno in za oči euphrasia - kapljice za oči ali euphrasia - kopel za oči (štirikrat dnevno 1 kapljica v oči ali štirikrat dnevno kopel za oči). Pri vodenem izcedku se je izkazal allium cepa D4, tri do petkrat dnevno 5 globul, medtem ko pri močnem gnojenju pomaga hepar sulfuris D6, trikrat dnevno 5 globul.VNETJE SLEPIČA

Najpogostejši simptomi

 • bolečine v vsej trebušni votlini, posebej v desnem spodnjem delu trebuha
 • napeta trebušna stena
 • visoka vročina do 38°C
 • slabost in bruhanje, zaprtje ali driska

Vnetje slepiča (apendicitis) je akutno bakterijsko vnetje slepiča - priveska slepega dela debelega črevesa. Dečki zbolijo pogosteje kot deklice. Čeprav se lahko vnetje slepiča pojavi v vsaki starosti, zboli 70 odstotkov prizadetih med 5. in 30. letom življenja z vrhuncem pri 10. do 15-ih letih.

Vnetje slepiča se skoraj vedno začne z neenakomernimi napadi bolečin v vsej trebušni votlini, velikokrat tudi v zgornjem delu trebuha in ob popku. Šele postopoma se bolečina lokalizira v desnem spodnjem delu trebuha in ostane stalna. Nekaj ur kasneje se pojavi značilna bolečina v desnem spodnjem delu trebuha: povečana bolečina na pritisk in trda trebušna stena. Značilno je tudi krčenje desnega kolena kot pri poskoku. Pojavijo se lahko tudi vročina, driska ali zaprtje in tudi bruhanje, ki zmotno navede na sum vnetja želodčno-črevesne sluznice.

Mora otrok k zdravniku?

Pri vsaki akutni in nejasni bolečini v trebuhu, ki traja dlje kot dve uri, morate vprašati zdravnika za nasvet. Tudi na počitnicah otroka takoj peljite v najbližjo zdravstveno ustanovo, predvsem če so se nenadoma pojavile bolečine v trebuhu v obliki kolik in če otrok leži spontano na desni strani s pokrčenim desnim kolenom.

Tako vi pomagate otroku

 • Po prihodu iz bolnišnice mora otrok najmanj 1 teden ostati doma - vendar ne v postelji. 
 • Otroku preprečite vsako naprezanje, vsaj štiri tedne naj ne nosi težkih bremen. Več tednov se ne sme udeleževati nobenega športa, ki zahteva izrazitejše telesno naprezanje.
 • Vsekakor so priporočljive preproste gimnastične vaje doma, ki vam jih priporoči zdravnik.

Tako pomaga zdravnik

Zaradi postavitve diagnoze izmeri zdravnik otroku telesno temperaturo in pregleda krvno sliko. Če ugotovi vročino in visoka bela krvna telesca, ostane kot edino zdravljenje operativna odstranitev slepiča. Pri zapletenem poteku bo moral otrok ostati v bolnišnici do 10 dni.

Zapleti

Če po nekaj urah bolečina nenadoma izgine in je trebušna stena spet mehka, obstaja sum za akutno kilo slepiča. Gnoj lahko izstopi v trebušno votlino in povzroči vnetje potrebušnice. Otrok mora biti takoj operiran. VNETJE SREDNJEGA UŠESA

Najpogostejši simptomi

 • silne bolečine v ušesih
 • vročina
 • pri dojenčkih nemir, jokanje, morda driska in vročina 

Pri dojenčkih in majhnih otrocih se pogosto pojavi vnetje srednjega ušesa (Otitis media), ki največkrat nastane kot zaplet pri vnetjih nosno-žrelne votline. Povzročitelji bolezni, velikokrat virusi, morajo prepotovati samo kratko pot: pri majhnih otrocih je Evstahijeva cev, ki povezuje uho z žrelno votlino, še kratka in ozka in pri vnetju hitro toliko zateče, da izloček in gnoj zastajata v srednjem ušesu.

vnetje-srednjega-usesa

Vnetje srednjega ušesa se velikokrat pojavi nenadoma: močna, kljuvajoča bolečina otroka pogosto zbuja iz spanja. Otrok joče od bolečin. Majhen otrok suva z glavo sem in tja in se drži za boleče uho. Dojenčki z vnetjem srednjega ušesa so nemirni, slabo pijejo, lahko imajo drisko in vročino. Pri njih lahko pogosto spregledamo vnetje srednjega ušesa, dokler bobnič ne poči in ne izteče zastani izloček.

Pri pravočasnem in pravilnem zdravljenju otrok po enem do treh dneh ne čuti več bolečin. Vendar lahko ostane izliv v srednjem ušesu dalj časa.

Zapleti

Pri vsakem vnetju srednjega ušesa obstaja nevarnost, da se vnetje razširi na koščeno kepo za ušesom v lobanjskih kosteh. To razširitev vnetja imenujemo mastoiditis. Če je nezdravljen, lahko pripelje do vnetja notranjega ušesa in do vnetja možganskih ovojnic. 

Mora otrok k zdravniku?

Pri vsakem sumu na vnetje srednjega ušesa peljite otroka k zdravniku. Če ima otrok vročino, bo izkušen zdravnik takoj pregledal ušesa - tudi pri driski.

Tako vi pomagate otroku

 • Da uplahne sluznica Evstahijeve cevi in da se uho znova sprosti, obsevajte uho z infrardečo svetloboali delajte parne kopeli za glavo
 • kapljice za uho ker ne dosežejo območja vnetja, pomagajo zgolj pri vnetju zunanjega zvokovoda. 
 • Toplota blaži bolečine: položite otroka z vnetim ušesom na toplo steklenico ali delajte obkladke z razredčenim alkoholom ali čebulo.
 • Homeopatska pomoč: prvi dan apis mellifica D3 vsaki 2 uri 5 kapljic v usta, od drugega dne pulsatilla D4, štirikrat 1 tableta, raztopljena v malo vode. Istočasno naj bo uho na toplem.

Tako pomaga zdravnik

 • Zdravnik pregleda otroku ušesa z otoskopom in vidi vnet bobnič. Če je nujno, predpiše antibiotike in kapljice za nos.
 • Proti bolečinam predpiše svečke ali sirup, na primer paracetamol.REVMATOIDNI ARTRITIS

Najpogostejši simptomi

 • otečeni in vroči sklepi
 • bolečine
 • jutranja otrplost

Revmatoidni artritis (Polyartritis chronica) nima nič skupnega z revmatično mrzlico. Je kronično avtoimuno vnetje sklepov, ki izhaja iz notranjosti sklepov in prizadene predvsem sklepe kolen, prstov na rokah in stopal. Zasnova je podedovana. Revmatoidni artritis se začne razvijati v zgodnji mladosti in prizadene pretežno deklice.

artritis

Sklepi so boleče otečeni in vroči. Tipične so jutranje bolečine in občutek otrplosti v enem ali več sklepih. Ker mora otrok paziti na prizadete sklepe in jih ne more več pravilno premikati, se mišice krčijo. Zaradi kroničnega vnetja se sklepi sčasoma preoblikujejo in postanejo togi. Vzroki so še neznani, domneva se, da gre za obolenje imunskega sistema, pri katerem telo tvori protitelesa proti samemu sebi.

Mora otrok k zdravniku?

 • Vsak otrok s kroničnim vnetjem sklepov (dlje kot tri mesece) potrebuje trajno zdravniško zdravljenje.

Tako pomaga zdravnik

Specialne terapije še ni. Za preprečevanje otrdelosti sklepov odredi zdravnik masaže, gibalne vaje, fizio- terapijo, zdravila, ki zmanjšujejo vnetje, in spe- cialne ortopedske opornice, ki jih mora otrok nositi ponoči. Zdravila, ki vsebujejo kortikosteroide, se dajejo samo v izjemno nujnih primerih.

Tako vi pomagate otroku

 • Vaš otrok ne sme spati v vlažnih sobah: suha toplota prinaša olajšanje. Tudi pri počitniških načrtih upoštevajte bolezen vašega otroka.
 • Poskrbite za toplo obleko, ki prepušča zrak. Nobene sintetike: mrzel pot poslabšuje bolezen.
 • Otrok mora redno delati vaje, ki se jih je naučil pri fizioterapiji.VNETJE MOŽGANSKIH OVOJNIC

Najpogostejši simptomi

 • bruhanje
 • visoka vročina
 • apatičnost
 • glavoboli
 • otrdel vrat
 • bolečine na dotik

Vnetje možganskih ovojnic (Meningitis) je posledica virusne ali bakterijske okužbe: povzročitelj doseže ovojnico, ki obdaja možgane, bodisi preko krvi, bodisi neposredno, na primer ob vnetju zgornjih dihalnih poti ali ušes. Bakterije izzovejo gnojno vnetje možganskih ovojnic, ki se mora zdraviti z antibiotiki. Virusno vnetje možganskih ovojnic lahko nastane ob mumpsu, ošpicah ali rdečkah.

Bolan otrok je apatičen, ima glavobole, visoko vročino in bruha. Vsak dotik in gib je boleč. Pogosto otrok ne more premikati glave (otrdel vrat). Kadar otrok v ležečem položaju s stopali ne more doseči brade, je to alarmni znak za vnetje možganskih ovojnic. Pri dojenčkih se ne pojavijo tipični simptomi. So apatični, imajo vročino, njihova zavest je motena, pogosto imajo napade krčev. Če fontanela (mehčava na otroški glavi) še ni zaprta, se izboči.

Zapleti

Če gnojno vnetje možganskih ovojnic ni pravočasno zdravljeno, lahko povzroči hudo duševno prizadetost, ohromelost in napade krčev. Virusno vnetje možganskih ovojnic poteka večinoma brez posledic.

Mora otrok k zdravniku?

 • Pri vsakem sumu na vnetje možganskih ovojnic peljite otroka takoj k zdravniku.

Tako vi pomagate otroku

 • Ostanite - če je mogoče - pri otroku v bolnišnici.
 • Aktivno sodelujte pri njegovi negi. Zaupajte zdravnikom in prenašajte to zaupanje na otroka.

Tako pomaga zdravnik

Če ima otrok vnetje možganskih ovojnic, ga zdravnik napoti v bolnišnico. Z lumbalno punkcijo se ugotovi, ali gre za bakterijsko ali virusno vnetje. Pri bakterijskem vnetju mora otrok ostati v bolnišnici najmanj 14 dni in biti zdravljen z antibiotiki.

Virusnega vnetja v veliko primerih ni mogoče ciljno zdraviti. Otrok dobiva zdravila proti bolečinam in vročini, da se ublažijo simptomi. Če povzroča vnetje virus herpesa, je mogoča terapija z aciklovirjem.

 Vprašanja in odgovori

Kakšni so simptomi vnetega mehurja?

Okužbe mehurja lahko povzročijo vnetje mehurja (cistitis). Simptomi vključujejo bolečino in pekoč občutek pri uriniranju, povečano pogostost uriniranja in včasih bolečine v trebuhu. Vnetje se običajno izboljša po ciklu antibiotikov.[1]

 

Kako zdravite vnet mehur?

Grelna blazina, ki jo položite na spodnji del trebuha, lahko pomiri in po možnosti zmanjša občutek pritiska ali bolečine v mehurju. Ostanite hidrirani. Pijte veliko tekočine, da ostanete hidrirani. Izogibajte se kavi, alkoholu, brezalkoholnim pijačam s kofeinom in sokovom citrusov - kot tudi začinjeni hrani - dokler okužba ne izzveni. [2]

 Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. Bladder Inflammation (Cystitis) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21203-bladder-inflammation-cystitis

2. Cystitis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/diagnosis-treatment/drc-20371311Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.