x
Vse kategorije

Voda in detoksifikacija - vedno najboljša rešitev!

sreda, 27 avgust 2014

Pri pitju tekočin moramo paziti na številne zanke, v katere smo ujeti pod vplivom slabih navad in reklam. Najboljša pijača – čista voda – je namreč še vedno skoraj zastonj. Številne bolj ali manj drage gazirane in negazirane umetne pijače pa polnijo proračune industrije ter naše zaloge maščob in telesnih strupov. Če pogledamo deklaracije omenjenih pijač, opazimo, da le-te vsebujejo le majhen delež sadja, obilo sladkorja ali še bolj nevarnih umetnih sladil, umetne arome in barvila ter številne konzervanse.Zaradi prebujanja zavesti o pomembnosti pitja čiste vode se je v zadnjih letih na trgu pojavil bum prodaje ustekleničenih vod. Ker so te vode večinoma polnjene v plastenke, je lahko pogosto njihova končna kakovost slabša od vode, ki nam je na voljo v javnem vodovodnem omrežju ali lastnem vodnjaku. Seveda je v našem onesnaženem svetu pogosto ravno zaradi zdravstvenih razlogov oziroma slabe kakovosti pitne vode treba seči prav po ustekleničeni vodi, ki pa je, kot kažejo bioenergetske meritve, energijsko mrtva. Pri tem ne gre zanemariti tudi ftalatov, težkih kovin in drugih kemikalij, ki dokazano prehajajo v hrano in iz same plastične embalaže tudi v okolje. Da prečistimo svoje telo pa lahko uporabimo tudi nekatere kvalitetne farmacevtske proizvode po imenu zeolit - preberi več >>

Temperatura tekočine naj bo enaka telesni temperaturi

Četudi se zdi, da v poletni pripeki telo kliče po ledeni pijači, v resnici telo najbolje sprejme tekočino, ki ima enako temperaturo kot organizem sam. Hlajenje telesa s hladno pijačo (in tudi hrano) se v poletnih mesecih ne obrestuje najbolje in lahko kljub kratkotrajnemu užitku prinese težave, tako s prebavili kot tudi dihali.

V poletnih mesecih je zaradi uravnavanja telesne temperature s potenjem (te skrbi - preveri kako se ga rešiš >>) telesu treba skupaj z vodo zagotoviti tudi nekaj elektrolitov (mineralov). Le-te lahko v zadostni količini dobimo s pomočjo naravnih sokov, ki pa jih zaradi visoke koncentracije sicer naravnih sladkorjev raje razredčimo z vodo. Kupujmo le 100-odstotne sokove (juice), med katerimi so najboljši tisti, ki niso narejeni iz koncentrata. Označeni so kot direktno stisnjeni sokovi. Pod oznako nektar se skrivajo sokovi z 25- do 50-odstotnim deležem sadja in z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja ali sladil. Kot pijače živilska industrija deklarira napitke z okoli 10-odstotnim sadnim deležem in z visoko vsebnostjo dodanih snovi za izboljšanje okusa. Sladkor v pijačah je po raziskavah še bolj obremenilen za telo in dokazano povečuje nevarnost bolezni srca in ožilja, diabetes, karies in debelost.

S kozarcem vode v nov dan

Količina zaužite vode, ki naj bi jo človek spil, ni odvisna le od spola, starosti, zunanjih okoliščin (temperature), temveč tudi od stanja našega organizma – obremenjenosti s strupi in od načina prehranjevanja. Ljudje, ki uživajo velike količine svežega in nepredelanega sadja in zelenjave ter telesa ne preobremenjujejo z velikimi količinami beljakovin, jim ni treba popiti tako velikih količin vode kot ostalim.

S pitjem vode je treba pričeti vsak nov dan (morda kar dva kozarca na tešče), da lahko telo laže odplakne odpadne snovi, katere je telo med nočnim čiščenjem in regeneracijo pripravilo za odplako. S pitjem vode in drugih zdravih tekočin (nesladkani zeliščni in sadni čaji, razredčeni naravni sokovi...) nadaljujemo skozi ves dan, držimo pa se pravila pitja predvsem na prazen želodec – pred obrokom. Med obrokom prebavil praviloma ne preobremenjujemo z večjimi količinami tekočine, saj na tak način otežujemo prebavo hrane s pomočjo encimov, ki jih izločajo prebavila. Da dosežemo primerno gostoto kašaste hrane po zaužitju, lahko morda nekaj tekočine spijemo le med uživanjem bolj koncentriranih – suhih živil (kruh oz. žitne jedi,  beljakovinska živila), k obroku pa namesto pitja raje vključimo večji delež sočnih živil (zelenjave).

Pitju vode se je še zlasti pametno izogniti medtem, ko uživamo sadje, saj lahko omenjena kombinacija ljudem z bolj občutljivo prebavo povzroči težave. Pijemo počasi, raje v požirkih, da ne preobremenimo prebavil. Še posebej velja to za hladnejše pijače, ki jih lahko s počasnim pitjem vsaj nekoliko ogrejemo na telesno temperaturo. Pijmo, še preden postanemo žejni, žeja je namreč že alarm telesa, ki javlja dehidracijo. Le-to pa lahko sami opazimo tudi ob temnejši barvi urina. Hidriranost – oskrbljenost telesa z vodo – je osnova za nemoteno delovanje večine funkcij našega telesa. Neupoštevanje le-tega pa nas dolgoročno zagotovo vodi do številnih civilizacijskih bolezni in težav.

Vir: revija Eko Dežela, julij 2014, Matjaž Kološa

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.