x
Vse kategorije

Zaščita malih živali pred zunanjimi zajedalci!

sreda, 05 september 2012

Bolhe in klopi so pogosti zajedalci hišnih ljubljenčkov, še posebej v poletnem in jesenskem času, ko se tako mi kot naši psi in mačke več gibljemo v naravi. Zajedalci so, poleg tega, da dražijo kožo, nevarni tudi kot prenašalci različnih bolezni. Zaradi tega je zelo pomembno, da hišne ljubljenčke pravočasno in v zadostni meri zaščitimo pred bolhami in klopi s primerno zaščito, ki je tudi del nove ponudbe proizvodov v lekarnah.

Bolhe se hranijo s krvjo in pri tem povzročajo draženje kože, pri nekaterih psih in mačkah pa se ob piku razvije alergična reakcija, ki jo spremlja huda srbečica. Alergija na bolhe je med vsemi alergijami, ki jih srečamo v veterinarski medicini najbolj pogosta. Bolhe so tudi prenašalke trakulje
Dipylidum caninum, s katero se lahko okužijo tako psi in mačke kot tudi ljudje – predvsem otroci.

Ugrizi klopov povzročijo draženje kože in srbenje, lahko pa tudi boleča vnetja. Ob prisotnosti velikega števila zajedalcev se lahko pojavi tudi anemija. Klopi so znani prenašalci borelioze, erlihioze in patogenov, ki so nevarni tako živalim kot tudi ljudem. Ker pride do prenosa bolezni s klopa nekje 24–48 ur po pritrditvi, je ključnega pomena hitra odstranitev.

Bolhe v našem domu

Razvojni krog bolhe je lahko zaključen že v 14 dneh, tako se na živali in v njihovi okolici lahko hitro pojavi zelo veliko število zajedalcev. Odrasli osebki živijo na koži psa ali mačke, kjer se hranijo s krvjo in ležejo jajca. Ta padajo na tla in se razvijejo v ličinko prve in druge stopnje ter nato v bubo. Vse te razvojne oblike se nahajajo v okolju (predvsem ležišča, preproge, tla), zato je pri zatiranju bolh zelo pomembno, da primerno očistimo in razkužimo tudi dom.

Zaščita pred zunanjimi zajedalci

Za zaščito pred zunanjimi zajedalci se že dolgo uporabljajo zaščitne ovratnice, v zadnjih letih pa vedno bolj priljubljeni postajajo tekoči preparati v obliki kožnih kapljic. Ker nekateri psi in mačke slabo prenašajo sintetične insekticide, se lastniki vedno bolj poslužujejo naravnih preparatov za zaščito pred zunanjimi zajedalci.

Geraniol je naravni biocid, ki repelentno deluje proti bolham in klopom. V obliki vodne raztopine se vpije v globje plasti povrhnjice in se sprošča v okviru obnavljanja kože, ter tako ščiti psa ali mačko pred pojavom bolh in klopov. Ker ne prehaja v kri, je varen za uporabo pri mladičih. Dobro poznana je zaščita v obliki zaščitne ovratnice iz umetnih materialov. Le-ta, prepojena z geraniolom, predstavlja učinkovito zaščito hišnih ljubljenčkov pred zunanjimi zajedalci.

Za zatiranje razvojnih oblik bolh se največkrat uporabljajo insekticidna razpršila, ki jih uporabimo
po temeljitem čiščenju okolice živali. Namesto insekticidov lahko uporabimo tudi naravne snovi kot
sta oktanojska (kaprilna) in dekanojska (kaprinska) kislina, ki sta naravni sestavini kokosovega olja.
Kislini ob stiku s povrhnjico bolh in njihovih razvojnih oblik povzročita kemično – fizično reakcijo, ki jih, zaradi posledične dehidracije in denaturacije beljakovin, uniči.

Kdaj lahko lastniki z vašo pomočjo pomagajo svojemu ljubljenčku do zdravja?

• Pri zaščiti pred bolhami in klopi.
• Ob blažjih prebavnih motnjah.
• Ob pomanjkanju vitaminov in mineralov.
• Pri manjših ranah in suhi, razdraženi koži.
• Pri negi ušes in oči.
• Pri starostnem ali pasemsko pogojenem artritisu.
• Pri prečevnanju nastanka bolezni kot so kronična odpoved ledvic pri mački, paradontalna bolezen pri psih, dermatoze.
• Pri lažjem premagovanju stresnih situacij.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.