Zakaj je pomembno, da je nos zdrav?

torek, 27 april 2021

Izpiranje in umivanje nosne votline je prastara metoda iz ajurvedske tradicionalne medicine. 

V zahodni medicini so jo pričeli uporabljati v 19. stoletju, nato pa je pričela postopno in vztrajno pridobivati na popularnosti po celem svetu. Danes jo uporabljamo kot dopolnilno zdravljenje pri boleznih nosu in obnosnih votlin, kot je na primer kronični rinosinusitis. Izpiranje nosne votline pri otrocih zmanjšuje pogostost infekta zgornjih dihalnih poti. Otorinolaringologi jo predpisujejo v vsakodnevni klinični praksi. Za izpiranje največkrat uporabljajo morsko vodo, ki si jo sami pripravijo in vsebuje tudi minerale morja, ki pozitivno vplivajo na respiratorni epitelij.

Mehanizem delovanja

Mehanizem delovanja ni natančno pojasnjen, vendar gre najverjetneje za kombinacijo med mehaničnim učinkom tekočine, ki spere površino nosne sluznice ter sestavo tekočine s katero izpiramo. Na+ in Cl- ioni v raztopini naj bi pozitivno vplivali na funkcijo respiratornega epitelija, Mg2+ ioni pa vplivajo na reparacijo celic in metabolizem arahidonske kisline in s tem na vnetje. Bikarbonatni ioni znižujejo viskoznost sluzi na nosni sluznici.

Mehansko čiščenje nosne sluznice je zelo pomembno, saj tok raztopine razredči in poplakne produkte vnetja, ki se nakopičijo na nosni sluznici in v sluzi. Pretok tekočine tudi pomaga pri izpiranju biofilma na nosni sluznici, ki je pomemben patogenetski dejavnik pri nastanku kroničnega rinosinusitisa. Uporabljamo dve tehniki načina izpiranja nosne votline z velikimi volumni tekočine: nizko in visoko tlačno izpiranje. Pri obeh načinih velik volumen tekočine izpere površino sluznice nosnega organa.

Pri intaktni nosni votlini le manjši del tekočine zaide tudi v obnosne votline (sinuse). To se spremeni, če obnosne votline kirurško odpremo v nosno votlino, kar je potrebno pri nekaterih kroničnih boleznih. Takrat se količina tekočine v obnosnih votlinah drastično poveča.

Za izpiranje največkrat uporabljajo morsko vodo.

Pri katerih boleznih uporabljamo izpiranje nosne votline?

Izpiranje nosne votline z izotonizirano, pufrano in sterilno morsko vodo je priporočljivo pri vseh kroničnih in tudi akutnih vnetnih boleznih ter po operacijah obnosnih votlin. Izpiranje nosu lahko bistveno pripomore pri nadzoru kroničnega rinosinusitisa brez nosne polipoze, kjer je eden od mehanizmov vnetja tudi biofilm. Pri bolnikih z nosno polipozo je izpiranje oteženo zaradi polipoznih mas, ki zapirajo nosno votlino. Predstavlja pa učinkovito nego po operacijah obnosnih votlin, ko tekočina doseže tudi obnosne votline.

Bolniki z alergijskim rinitisom lahko pomembno zmanjšajo odmerke zdravil (npr. intranazalnih steroidov) in zmanjšajo simptome, če si nos redno izpirajo z izotonizirano morsko vodo. S tem si razredčijo produkte vnetja in koncentracijo alergenov.

Izpiranje nosu z izotonizirano morsko vodo je varno in nima nobenih pomembnih kratko ali dolgotrajnih stranskih učinkov. Blagodejno vpliva na sluznico, razredči produkte vnetja ali biofilm in tako pomembno zmanjša odmerke intranazalnega steroida. Tako predstavlja odlično dopolnilno zdravljenje pri bolnikih s kroničnim rinosinusitisom ali po operaciji obnosnih votlin. In tako redno izpiranje nosu pomaga, da je nos zdrav.

Doc. Dr. Boštjan Lanišnik. dr. med..

Viri:
1. Marchisio P.. Picca M . Torretta S, Baggi E.. Pasinato A , Bianchini S. Nazzari E . Esposito S . Principi N. Nasal saline irrigation in preschool children: A survey of attitudes and prescribing habits of primary care pediatricians working in northern Italy. Ital. J Pediatr. 2014:40:47
2. Beswick D M.. Ramadan H , Baroody F.M.. Hwang PH. Practice patterns in pediatric chronic rhinosinusitis: A survey of the American Rhinologic Society. Am. J. Rhinol. Allergy. 2016;30:418-423
3. Slapak I., Skoupa J., Strnad P. Hornik P Efficacy of isotonic nasal wash (seawater) in the treatment and prevention of rhinitis in children. Arch Otolaryngol. Head Neck Surg 2008.134 67-74
4. Ludwig P. Petrich K. Schewe T. Diezel W Inhibition of eicosanoid formation in human polymorphonuclear leukocytes by high concentrations of magnesium ions. Biol. Chem 1995;376:739-744
5. Chusakul S.. Warathanasin S. Suksangpanya N.. Phannaso C. Ruxrungtham S. Snidvongs K.. Aeumjaturapat S. Comparison of buffered and nonbuffered nasal saline irrigations in treating allergic rhinitis Laryngoscope 2013:123 53-56
6. Craig JR. Zhao K. Doan N. et al Cadaveric validation study of computational fluid dynamics model of sinus irrigations before and after sinus surgery Int Forum Allergy Rhinol 2016:6(4)423-428. doiio 1002/alr 21677

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.