Zdravje nosečnic in otrok je v zdravih celičnih membranah

Celične membrane so kot tekoči mozaik. Sestavljene so iz beljakovin, holesterola in maščob, ki zajemajo kar tretjino membranske mase.

Prožnost membran in dobro vzajemno delovanje med celicami omogočajo večkrat nenasičene maščobne kisline, od katerih v prehrani najpogosteje primanjkujejo nenasičene maščobne kisline omega-3.

Sodobne raziskave in nasprotujoči si izidi.  

Absorpcija maščobnih kislin omega-3 je odvisna od številnih dejavnikov, kaže pa, da je pri običajnih oljih za absorpcijo najbolj pomemben vnos maščobnih kislin omega-3 skupaj s hrano. V kliničnih študijah teh okoliščin ne preverjajo, zato ni nujno, da se pri jemanju ribjega olja te maščobne kisline uspešno absorbirajo, kar posledično vpliva tudi na izide raziskav. Ne glede na izide raziskav so maščobne kisline omega-3 esencialne maščobe, kar pomeni, da jih telo ne zna tvoriti in jih moramo vnesti s hrano, tako kot vitamine.

Preskrbljenost nosečnic in doječih mamic z DHK je majhna.

V zgodnjem otroštvu, ko se strukture membran še oblikujejo, otrok prejema hranila in DHK z materinim mlekom ali mlečnimi formulami. Zaradi onesnaženosti morskih rib s težkimi kovinami je pretirano uživanje rib v nosečnosti in času dojenja odsvetovano in tako žal dobro preskrbo z njimi najlažje zagotovimo s kakovostnimi prehranskimi do polnili z DHK, v katerih naj bo po neka terih tujih priporočilih vsaj 200 mg DHK, po slovenskih priporočilih pa celo 300 mg. Varen odmerek DHK v nosečnosti in pri dojenju je 1 g DHK ali 2.7 g EPK in DHK skupaj. Nedavno so v doktorski disertaciji slovenskega raziskovalca ugotovili, da dovolj DHK s prehrano pridobi le 12 % slovenskih nosečnic in 16 % doječih mamic.

Večina nosečnic zaužije dovolj hrane za svoje in otrokove energijske potrebe. Mnoge raziskave* kažejo, daje vnos esencialnih maščob, kot je maščobna kislina omega-3 DHK, pomembno premajhen za zdrav razvoj plodovega živčevja in očesne mrežnice.  Najbolj pomemben vnos maščobnih kislin omega-3 je skupaj s hrano. Njihovo vlogo v možganih dokazujejo številne raziskave*, med njimi je tudi nekaj kakovostnih, v katerih so dokazali, da so otroci mater, ki so v zadnjem tri mesečju uživale 400 mg DHK na dan, bolj osredotočeni in lahko dlje časa ohranjajo pozornost. Vnos DHK s hrano ali dopolnili poleg zdravega domačega okolja pripomore k boljšim kognitivnim sposobnostim otrok. Koristi večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3 so navedene v mnogih znanstvenih raziskavah* in jih je potrdila celo evropska agencija za varnost hrane (EFSA). So protivnetno hranilo, ki je pomembno za zdravje membran srca, živčevja in vida tudi zunaj otrokovega nežnega obdobja. 

Koristi maščobne kisline omega-3 DHK za razvoj oči

V očesni mrežnici, predelu, kjer nastaja središčni vid, se svetlobna energija pretvarja v električne signale. Ta proces je delno podoben sončnim celicam. Pomembna sestavina plasti, v katerih potekajo ti procesi, je DHK, ki je strukturna maščobna kislina in izjemno pomembna za ostrino vida.

Koristi maščobne kisline omega-3 DHK za razvoj živčevja

DHK je glavna sestavina maščobe možganskih ovojnic in možganskih stikal sinaps. Celice jo lahko delno sintetizirajo iz predstopnje EPK, ki jo tako kot DHK vnašamo z ribami. Njihovo vlogo v možganih dokazujejo šte vilne raziskave*, med njimi je tudi nekaj kakovostnih, v katerih so dokazali, da so otroci mater, ki so v zadnjem tri mesečju uživale 400 mg DHK na dan, bolj osredotočeni in lahko dlje časa ohranjajo pozornost. Vnos DHK s hrano ali dopolnili poleg zdravega domačega okolja pripomore k boljšim kognitivnim sposobnostim otrok.

Koristi večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3 so navedene v mnogih znanstvenih raziskavah* in jih je potrdila celo evropska agencija za varnost hrane (EFSA). So protivnetno hranilo, ki je pomembno za zdravje membran srca, živčevja in vida tudi zunaj otrokovega nežnega obdobja.

mag. Urška Strlekar, mag. farm.

Komentarji