Zdravje oči in COVID-19!

torek, 27 april 2021

Pomen vzdrževanja zdravja oči v Luči epidemije COVID19 življenjski slog in dejavniki, ki vplivajo na zdravje oči.

Vzdrževanje zdravja oči predstavlja širši aspekt celovite higiene očesnih vek in področja okoli oči kot tudi zaščite in vlaženja oči. Življenjski slog, ki obsega pretežno delo za računalnikom, pod umetno svetlobo različnih vrst luči in vedno večjo izpostavljenost onesnaženemu zraku, od nas zahteva, da zdravju oči posvetimo več pozornosti.

Če omenjenim vsakodnevnim obremenjujočim dejavnikom prištejemo še nošnjo kontaktnih leč, alergije, virusne in bakterijske okužbe, ki prizadenejo tudi oči. dolgotrajno uporabo določenih zdravil in pogosto uporabo ličil okrog oči, je na mestu, da naše neprecenljivo čutilo za vid umestimo v enega izmed fokusov preventive v skrbi za nase zdravje.

HIGIENA OČESNIH VEK

Pogosto predpisana prva linija zdravljenja blefaritisa (vnetja robov vek), konjunktivitisa (vnetja očesne veznice) m zdravljenja vek pri bolezni suhega očesa je HIGIENA. Vsakodnevno temeljito in hkrati nežno čiščenje predela okrog oči je bistvenega pomena tako pri pacientih ki trpijo za katero izmed pogostih očesnih bolezni kol tudi za zdrave posameznike ki želijo delovati preventivno


Komplianca pri izvajanju higiene očesnih vek
Za higieno očesnih vek se danes namesto uporabe otroškega šampona razredčenega z vodo priporočajo krpice, ki so posebej razvite za čiščenje predela okrog oči. V študiji kompliance 188 pacientov s povprečno starostjo 69 let. ki so bili 6 tednov sami doma podvrženi protokolu za izvedbo higiene očesnih vek z vodo in otroškim šamponom, jih je predpisanemu protokolu sledilo le 25%, 30% pa jih je namesto predpisanega protokola uporabljajo samo vodo. Kot razloge za nekomplianco so navedli nepraktičnost uporabe otroškega šampona, pozabljivost na vsakodnevni protokol in občutek, da same higiene niti ne potrebujejo.

Podatki osvetlijo pomembnost praktičnosti uporabe izdelkov pri higieni očesnih vek kot tudi pomen svetovanja in izobraževanja o pomenu in koristi konsistentnega izvajanja protokola Uspeh zdravljenja namreč v veliki meri zavisi od discipliniranosti pri izvajanju higiene očesnih vek pacientov v domačem okolju Z dolgotrajnim zdravljenjem ki lahko traja tudi doživljenjsko, se lahko pacientom bistveno izboljša življenje s kroničnimi boleznimi oči.

ZAŠČITA IN VLAŽENJE OČESNE POVRŠINE

Poleg redne higiene je pri dlje trajajočem nelagodju v očeh pomembno, da se v vsakodnevno rutino vzdrževanja zdravih oči vključi tudi vlaženje in zaščita očesne površine.

V te namene se uporabljajo raztopine (umetne solze), geli in mazila. Farmacevtsko obliko pripravka za vlaženje oči lahko izbiramo glede na specifike posameznega izdelka, priporočljivo paje izberemo tisto vrsto izdelka, ki ga bomo najlažje umestili v vsakodnevno rutino Pri bolezni suhega očesa, za katero e značilna izguba ravnovesja solznega filma. je priporočljivo, da izdelek vsebu tudi lipidne komponente kot sta naprimer vitamin A in vitamin E.

OKO: POTENCIALNI REZERVOAR ZA COVID-19

Higiena očesnih vek in vzdrževanje zdravih oči v trenutnem obdobju epide COVID-19 pridobiva na pomenu. Naše higienske navade so se po izbruhu epidemije spremenile. Na pragu drugega vala koronavirusne bolezni 19 velja poudariti, da pogosto pozabljamo na prenos virusnih obolenj preko očesnih izločkov.

Kaj vemo o vlogi očesnega tkiva pri prenosu koronavirusa SARS-CoV-2
Znano je. da se nov koronavirus imenovan SARSCOV2. ki povzroča bolezen COVID19. nahaja v različnih predelih telesa. Poleg dihal ga najdemo tudi v črevesju in očesnih tkivih prenos virusa je med ljudmi večinoma kapljičen, je pa možen prenos bolezni tudi z očesnimi izločki.

Večina raziskav o COVID19 se seveda zaradi najpogostejšega življenjsko ogrožajočega kapljičnega prenosa osredoto ča na dihala, kljub temu pa ne gre zanemariti prisotnost koronavirusa v drugih organskih sistemih. Oči tako predstavljajo pomembno mesto prenosa okužbe s COVID19. kije vsekakor ne gre podcenjevati.

Odkritje SARSCoV2 v očesnem brisu pri prvem potrjenem pacientu s COVID19 v Italiji

Opazovalna študija, ki jo je izvedel Nacionalni inštitut za nalezljive bolezni Iazzaro Spallanzani v Rimu, je pokazala zgodnje odkritje nalezljivega koronavirus n SARSCoV2 v vzorcu brisa očesne veznice pri pacientki s prvim potrjenim primerom COVID19 v Italiji.

Baletna ženska, ki je 23. januarja 2020 potovala iz Vuhana na Kitajskem v Italijo, je bila sprejeta v bolnišnico Spallanzani 29. januarja 2020, en dan po pojavu simptomov.

Ob sprejemu je imela naslednje simptome:

  • neproduktivni kašelj,
  • vneto grlo,
  • rinitis in
  • konjunktivitis (vnetje očesne veznice) na obeh očeh.

Povišana telesna temperatura (38°C), slabost in bruhanje so se začeli četrti dan. Okužbo s SARSCOV2 so potrdili v vzorcih sputuma.

Tretji dan po sprejemu v bolnišnico so zaradi prisotnosti konjunktivitisa odvzeli tudi bris očesne veznice in v vzorcu odkrili virusno RNA SARSC0V2 vsi naslednji vzorci so bili pozitivni na koronavirus vse do 2.dneva, koncentracija virusne RNA pa seje postopoma zmanjševala. Pacientki se je konjunktivitis močno izboljšal na 15. dan. 20. dan pa so rezultati brisa nakazovali, da virus v očeh ni več prisoten.

Nekaj dni po tem, ko je kazalo, da koronavirusa v očesnih izločkih ni več mogoče zaznati, seje leta ponovno pojavil v vzorcu odvzetem na 27. dan, medtem ko na ta dan virus v brisu nosne votline ni bil več zaznaven.

Z odvzetimi pozitivnimi vzorci brisa očesne veznice na RNA SARSC0V2 so tako potrdili kontinuirano razmnoževanje virusa v očesni veznici.
Predstavljene ugotovitve vsekakor podkrepijo pomen preventivnih ukrepov za nadzor nad okužbo s COVID19. Med te sodijo že vsem poznano pogosto umivanje rok, izogibanje dotikanju oči, nosu in ust ter uporabo zaščitnih mask, nadaljnji korak pri preprečevanju širjenja okužbe pa bomo naredili tudi z vzdrževanjem higiene okrog oči, preprečevanjem kontaminacije pri uporabi zdravil in drugih izdelkov za oči ter s posebno pazljivostjo glede higiene pri uporabi kontaktnih leč.

V času, ko se epidemija nadaljuje, se poglablja razumevanje same bolezni. Pridobljeno znanje in zbrani podatki o bolezni bodo pripomogli ne le pri usmerjanju ukrepov za nadzor okužbe, ampak tudi pri možnostih uporabe očesnih tkiv ali celo solz kot medija za nadaljnjo diagnostiko.

Nina Zager. mag. farm.

VIRI:
1 Alghamdi YA. Čamp A. Feuer W Karp CL Wellik S. Galor A. Compliance and subjecti ve patient responses to eyelid hygiene Eye Contact Lens 2017. 43 (4) 213217
2 Zhang W. Li Weijing, Zhang C. Zhu C. Yi X Zhou Y. Lv Y Effects of Vitamin A on Expressi ons of Apoptosis Genes Bax and Bcl2 m Epithelial Celiš of Corneal Tissues Induced by Benzalkonium Chloride in Mice with Dry Eye Medical Science Monitor 2019. 25. 45834589
3 BenitezcielCastillo JM How to promote and preserve eyelid health Clinical Ophthalmo logy 2012. 6 16891698
4 https://nijz si/ (dostop julij 2020)
5 Celestina S Bolezen suhega očesa Sprednji očesni segment diagnostika in zdravljenje zbornik predavanj 2020 str 6569
6 Guan W. Ni Z. Hu Y. Liang W Ou C He J. Liu L Shan H. Lei C. Hui DSC Du B Li L. fort he China Medica Treatmenl Expert Group for Covid19 Clinical Characteristics of Coronavirus Disea se 2019 in China The Nev/ England Journal of Medicine. 2020. 382 17081720
7 Seah I. Agrav/al R Can the Coronavirus Dise ase 2019 (COVID19) Affect the Eyes9 A Revi ew of Coronaviruses and Oculai Implicalions m Humans and Ammals Oculai lmmunology And Inflammation 2020 15
8 Wu P Duan F. Luo C Characteristics of Oculai Fmdings of Patients With Coronavirus Disea se 2019 (COVID19) in Hubei Province China JAMA Ophtalmol 2020 138(5) 575 5/8
9 Colavita F Lapa D SARSCoV 2 Isolation From Oculai Secretions of a Patient With CO VID 19 m ltaly With Prolonged Viral RNA De tection Annalsof Internat Medicine 2020

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.