x
Vse kategorije

Zdravo prehranjevanje nosečnice

četrtek, 17 november 2011

Pravilna in uravnotežena prehrana med nosečnostjo je odločilnega pomena za zdrav razvoj zarodka in za poznejše dojenje. Človeški zarodek potrebuje za rast in pravilen razvoj zadostno količino beljakovin. Prav tako pa so povečajo energijske potrebe nosečnice (za približno 15 %).

Kaj se smatra za najboljšo prehrano nosečnice?

Nesporno v pravilni prehrani je uživanje zadostne količine svežega sadja in zelenjave. Od tega predvsem temnozelena zelenjava, od sadja pa citrusi. Sadje in zelenjavo sta glavna vira vitaminov in mineralov, prav tako pa vlaknin. Ogljikovi hidrati so prav tako nepogrešljivi. Predvsem polnovredne žitarice, testenine in krompir. Kruh iz polnovredne moke se priporoča bolj kot iz navadne bele moke. Ta vsebuje več naravnih prehranskih vlaknin, naravnih vitaminov in celo železa. Potrebno je uživati tudi mleko in mlečne izdelke, sir in jogurt poskrbita za zadostno količino kalcija, ki je tvorec močnih kosti in zob. Kar se tiče stročnic, so v prehrani nepogrešljive grah, čičerika, leča in fižol. Od mesa sta najboljša rdeče in belo meso, predvsem pa ribe. Ribe so vir neprecenljivih esencialnih maščobnih kislin, ki so nujno potrebne pri ravoju otrokovih možganov in oči. Dejstvo je, da železo nosečnicam pogosto primanjkuje, zato ga je potrebno vnašati z uživanjem rdečega mesa.

Katera hrana v nosečnosti ni priporočljiva?

To so predvsem paštete vseh vrst, surova in premalo kuhana jajca, jetra, surovi morski sadeži, nepasterizirani mlečni izdelki, surovo meso, mehki siri s plesnijo ter oreščki, če je nosečnica na njih celo alergična.

Pitje kave ni priporočljivo, predvsem se je potrebno izogibati preveliki količini kofeina, ki je pristoten tudi v poplavi raznih energijskih pijač. Kofein lahko povzroči celo splav, negativno pa vpliva tudi na celoten razvoj zarodka, saj mu niža telesno maso.

Pomanjkanje vitamina D v telesu lahko poveča tveganje za nastanek raka dojk, širokega črevesa, jajčnikov in prostate. Nekajkrat na teden se izpostavimo sončni svetobi, vsaj 15 minut pred deseto uro dopolne in popoldne po petnajsti uri. Skratka najpomembnejši vir vitamina D je nastajanje vitamina v koži, ki je izpostavljena sončni svetlobi.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.