x
Vse kategorije

Znebite se navlake v svojem umu!

nedelja, 17 december 2017

Vas skrbi, kaj bo jutri, obenem pa v mislih še predelujete včerajšnjo "dramo"? Se zavedate vseh svojih misli ali celo dejanj? Ali kdaj odkrijete kavo v hladilniku, pa ne veste, kako je prišla tja?

Da, živi ste. Toda, ali v resnici živite ali le obstajate?

Ko pa vas doleti presenečenje, kadar so čustva izjemno močna, dejansko vidite veliko več podrobnosti. Samodejnost se izklopi in čutite, kot da trenutek traja večno. Raziskovalci pravijo, da gre za intenzivnejše doživljanje jaza. 

Pozornost kot nasprotje raztresenosti pomeni zavedanje misli, čustev, občutkov telesa in okolja. Če vadite pozornost, se pretekle misli uskladijo s sedanjimi. Niste več zaposleni niti s preteklostjo niti s prihodnostjo.

Zavedanje sedanjosti pomaga pri umiritvi, kadar ste tik pred tem, da izbruhnete, obenem pa zmanjšuje negativna čustva in stres. 

Vaje iz pozornosti se uporabljajo pri zdravljenju stanj, kot so anksioznost, depresija, nizka samopodoba, panični napadi in motnje spanja. 

8. korakov do pospravljenega uma

1. Prekinite dnevno rutino. Bodite odprti za nove izkušnje. Ne delajte tistega kot običajno. Poiščite novo pot do delovnega mesta, sprehodite se v nasprotni strani kot po navadi, preizkusite novo dejavnost, hobi ali izobraževanje. 

2. Osredotočite se na trenutno opravilo. Opravljajte le eno nalogo. Ne hitite od naloge do naloge. Usmerite pozornost na nalogo, ki jo opravljate v določenem trenutku. 

3. Navdihujoč začetek dneva. Mogoče le nekajkrat globoko vdihnite. Poslušajte zvoke narave s svojega balkona. Uživajte v posebnem času, namenjenemu samo vam. 

4. Okusite najljubšo hrano. Bodite pozorni na teksturo, vonj, okus, hrustljavost... Okusno, kajne? 

5. Pozorno sprehajanje. Opazujte gibanje svojega telesa. Kaj se zgodi, ko se stopalo dotakne tal, kako se noga raztegne, opazujte pokrajino, poslušajte zvoke iz okolice. 

6. Za spremembo ne fotografirajte s fotoaparatom. V svojem umu raje ustvarite mentalno fotografijo. Bodite pozorni na podrobnosti in jih združite v enkratno mentalno umetnino. 

7. Ustvarjajte. Umetniško izražanje pozitivno učinkuje na psihično in telesno zdravje. 

8. Petminutna meditacija naj postane vaša navada. Udobno se namestite, zaprite oči in se osredotočite na dihanje. Vaš um bo taval, toda prepustite se mu kot reki ... Misli bodo prišle in odšle. Ponovno se boste osredotočili na dihanje. 

ZNANSTVENI VIDIK: Leta 2011 so v Splošni bolnišnici Massachusetts izvedli raziskavo, ki je prvič pokazala spremembe v možganski sivini, ki je posledica meditiranja. Po osemtedenskem programu meditacije je bilo pri udeležencih mogoče izmeriti spremembe na možganih, povezane s spominom, občutenjem samega sebe, sočutjem in stresom.

Vir: mojDOKTOR, www.mydoctor.si

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.