Atopijski dermatitis - Vse o njem in Zavajanje!

nedelja, 09 januar 2022

Atopijski dermatitis (atopični ekcem oz. atopijski dermatitis) je najpogostejša oblika ekcema, stanje, zaradi katerega koža postane srbeča, suha in razpokana. Atopični ekcem je pogostejši pri otrocih, pogosto se razvije pred prvim rojstnim dnem otroka. Lahko pa se prvič razvije tudi pri odraslih. Vse in še več v prispevku.Dermatitis in atopijski dermatitisVzroki dermatitisa | Simptomi | Zdravljenje dermatitisa | Preprečevanje | Atopijski dermatitis - ekcem | Vzroki atopičnega dermatitisa | Faze atopijskega dermatitisa | Simptomi atopijskega dermatitisa | Preprečevanje | Atopični dermatitis (strokovno) | Vprašanja in odgovori Viri/reference

Zavajanja1. zavajanje | 2. zavajanje | 3. zavajanjeDermatitis preprosto pomeni vnetje kože, vendar zajema celo vrsto tegob. Večina primerov se v zgodnjih stopnjah začne z značilno suho, rdečo in srbečo kožo, lahko pa se akutni zagoni kažejo tudi s krastastimi luskami ali mehurji na koži, iz katerih mezi tekočina.

Ker lahko kožo draži veliko različnih snovi, bo zdravnik poskušal, kolikor je mogoče, diagnozo omejiti na neko specifično vrsto dermatitisa, čeprav je zdravljenje pri večini oblik precej podobno.Atopijski dermatitis ali ekcem

V ožjem pomenu besede je ekcem oblika dermatitisa, za katero je značilna kronično srbeča in vneta koža. Za prizadeto področje je značilno, da postane suho, koža se luskasto lušči in včasih nastanejo mehurji. Kadar se ekcem pojavlja pri svetlopoltih ljudeh, je za prizadeta področja značilno, da se spremenijo v rjavkasto sivo barvo, pri ljudeh s temnejšo poltjo pa ekcem spremeni njihovo naravno pigmentacijo tako, da postane prizadeto področje svetlejše ali temnejše. Ekcem se najpogosteje pojavlja na obrazu, na zapestjih, na komolcih in na kolenih, vendar ni omejen le na te predele. 

Ekcem - znan tudi kot atopični dermatitis - prizadene do neke mere okoli 3 do 7% prebivalstva, v več kot 70% primerov pa se pojavlja v družinah. Najpogostejši je pri dojenčkih, ki se ga večinoma znebijo do svojega drugega rojstnega dne. Če pa se pojavlja še po tem starostnem obdobju, obstaja velika verjetnost, da bo otrok imel kronično obliko ekcema. Na mestu, kjer je izbruh ekcema najpogostejši, se mu lahko pojavijo razločni, zadebeljeni, rjavkasto sivi predeli kože. Ekcem pogosto spremlja astma, kar pomeni, da imajo otroci z astmo več možnosti za nastanek težav s kožo. Ker je lahko ekcem del notranjega odgovora na zunanji stres, je začetno zdravljenje usmerjeno predvsem v prepoznavanje in zmanjševanje možnega vzroka.Vzroki za nastanek atopijskega dermatitisa

Mnogi primeri ekcema so povezani z alergijo. Pri občutljivih ljudeh lahko izbruhe povzroči zaužitje različne hrane - kakršna so kravje mleko, jajca, pšenica in orehi - ali vdihavanje z zrakom prenosljivih dražečih snovi, kot so pršice in pelodi.

Video: kaj povzroča nastajanje ekcema oziroma atopijskega dermatitisa?

Ekcem lahko nastane tudi po stiku z dražilnimi snovmi v običajnih sredstvih, kot so volneni in sintetični izdelki, lateks, določeni detergenti, izdelki na osnovi klora, mineral nikelj, ki je v ponikljanih uhanih in drugem nakitu, in kemične snovi, kot je formaldehid, ki je sestavni del tkanin, ki jih ni treba likati, loščil, preprog, penastega izolirnega materiala in vezanih plošč.

Pri ljudeh, nagnjenih k ekcemu, naj bi izbruhe povzročala sprememba načina, s katerim človekov imunski sistem odgovori na določene telesno, kemično ali čustveno povzročene strese. Poleg stika z nevarnimi alergeni lahko vsak čustveno prenapet dogodek - od selitve do nove službe - sproži zagon ekcema. Face atopijskega dermatitisa

Poznamo dve fazi atopijskega dermatitisa in sicer Akutna faza ter Neakutna faza. Akutna faza

Akutna faza je poimenovana tudi kot aktivna faza - to je namreč faza, ko atopijski dermatitis doseže svoj vrhunec, koža pa je tedaj najbolj razdražena. 

 • koža je v akutni fazi vidno razdražena in vneta in pekoča na dotik. 
 • koža je na videz luskasta, pordela in suha - lahko je celo otečena in od časa do časa lahko celo zakrvavi. Neakutna faza

Ta faza je faza med samimi akutnimi izbruhi - predstavlja obdobja, ko je koža na videz bolj pomirjena in je definirana kot obdobje med posamičnimi izbruhi, saj je le-teh lahko več. 

 • koža je med akutnimi fazami atopijskega dermatitisa vidno bolj pomirjena, brez rdečice. 
 • koža je na pogled in otip vidno manj iritirana. 
 • opazne so razpoke, ki se celijo. Diagnostični postopki

Za ugotavljanje, ali je osnovni vzrok vnetja alergija, prosite zdravnika, da vam opravi radioalergosorbentni test (RAST).Simptomi atopijskega dermatitisa

 • Predeli kronično srbeče, suhe in odebeljene kože, ponavadi na zapestjih, obrazu in notranjih pregibnih mestih kolen in komolcev.
 • Okvarjena koža, predeli rdeče in luščeče se kože in - pri temneje pigmentiranih ljudeh - spremembe barve kože; včasih majhne grče ali mehurji, iz katerih mezi tekočina.POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE

 • se vam pojavi izpuščaj, ki si ga ne znate razložiti, in če imate družinsko anamnezo o ekcemu ali o astmi. Postaviti morajo zdravniško diagnozo tega stanja.
 • se vam po tednu dni zdravljenja z mazili na osnovi premogovega katrana ali steroidov, ki ste jih dobili brez recepta, stanje ne umiri. Zdravnik vam bo morda predlagal intenzivnejše oblike zdravljenja.
 • se vam na že prej prisotnih predelih ekcema pojavijo rumenkaste ali svetlorjavkaste kraste ali z gnojem napolnjeni mehurji. To je lahko stafilokokna ali druga okužba, ki jo je treba zdraviti z antibiotiki.
 • ste med zagonom ekcema izpostavljeni osebam, ki imajo virusno kožno bolezen, kot so herpes, genitalne bradavice ali genitalni herpes. Če imate ekcem, je tveganje, da se okužite z virusom, veliko večje.
 • se vam pojavijo številni, majhni, z gnojem napolnjeni mehurčki. Morda imate herpetični ekcem, sicer redek, a lahko zelo nevaren zaplet, ki ga povzroča virus herpes simpleks II. Zdravljenje atopijskega dermatitisa

Ker je ekcem večinoma benigna motnja in ker se osnovni vzroki pri posameznikih razlikujejo, je primarno zdravljenje usmerjeno v lajšanje simptomov.

Video: nasveti kako pozdraviti atopični dermatitis.

Ponavadi zadoščajo domača zdravila in zdravila, ki jih kupimo brez recepta. Pri kroničnem ekcemu se zdravnik osredotoči na ugotavljanje alergenov, krepitev imunskega sistema in sproščanje bolnika. Konvencionalna medicina

Za omilitev srbenja večina zdravnikov najprej predlaga osnovno zdravljenje, kot je topla kopel, ki prispeva k odstranjevanju krast, in nato mazanje z vazelino ali zelenjavnim maslom, ki pomaga ohranjati naravno vlažnost kože. Prav tako so za lokalno uporabo uspešni pripravki iz premogovega katrana, a so lahko precej neprijetni, ker mažejo obleko in smrdijo. Nosečnice pa jih ne smejo uporabljati. Dolgotrajnejša raba mazila pa lahko celo zveča tveganje za nastanek kožnega raka.

Če simptomi trajajo še naprej, bo zdravnik morda priporočil kremo na osnovi steroidov, ki jo lahko kupite brez recepta - hidrokortizonsko mazilo. Za zmanjšanje srbenja, ki spremlja ekcem, je lahko učinkovita tudi doksepinska krema. Predele ekcema mažite s kremo osem dni štirikrat dnevno; nanesite jo v tankem sloju. Večina bolnikov ne navaja nobenih stranskih učinkov, vendar pa lahko v redkih primerih krema sproži pekoč občutek.

dermatitis-zdravnik

Če je ekcem povezan z alergijo, lahko pomaga, če hkrati jemljete antihistaminike. V zelo hudih primerih vam bo morda zdravnik predpisal jemanje kortikosteroidnih zdravil; kortikosteroide je treba vedno jemati previdno in nikoli brez zdravniškega nadzora.

V skrajno hudih primerih ekcema, zlasti pri otrocih, lahko pri vračanju vlažnosti koži učinkovito pomaga ovijanje telesa v vlažen ovoj. Pri tem postopku naj bolnik spi v vlažni pižami, pokrit s suhimi odejami ali zavit v najlonsko prevleko. Nekateri zdravniki priporočajo, da obraz prekrijemo z mokro gazo, ki jo povijemo z elastičnim povojem, na roke in noge pa najprej nadenemo par mokrih nogavic, čeznje pa še par suhih. Bolnikova soba mora biti topla.Alternativni načini

Alternativno zdravljenje je usmerjeno tako v zdravljenje simptomov ekcema kot v odpravljanje osnovnih vzrokov. Bolniki pa se morajo vendarle zavedati, da lahko nekatera zeliščna zdravljenja povzročijo alergijske reakcije in da lahko določena kitajska zelišča strupeno učinkujejo na jetra in imunski sistem. Za dolgotrajno zdravljenje z zelišči se lahko odločimo le po natančnem poznavanju možnih nevarnih učinkov in pod nadzorom izkušenega terapevta.

OPOZORILO!

Čeprav so lahko steroldna mazila ali celo uživanje steroidov pri akutnih zagonih ali pri hudih oblikah ekcema ustrezno zdravljenje, pa dolgotrajna uporaba zaradi precejšnjega tveganja za stranske učinke ni priporočljiva. Lokalne steroidne kreme lahko povzročajo stanjšanje kože in madeže na koži, akne in trajne strije. Če uporabljamo lokalna steroidna mazila okoli oči, lahko, resda v redkih primerih, povzročijo glavkom. Bolniki z ekcemom, ki steroide uživajo dlje od običajnega dvotedenskega cikla in jih potem prenehajo jemati, še dodatno tvegajo, da se jim bo pojavil hud relaps bolezni. Zaradi vseh teh razlogov je steroidno zdravljenje priporočljivo le pod zdravnikovim nadzorom.

Posebna previdnost je potrebna pri dajanju zelišč otrokom, nosečnicam in starejšim ljudem.1) Akupresura

Akupresura ni namenjena zdravljenju ekcema, vendar lahko z globokim pritiskom večkrat tedensko na točki Jetra 3, na vrhu noge, in Želodec 36, pod kolenom, sprostimo napetost, ki povzroča zagone vnetja.

Video: tehnike akupresure, ki pripomorejo k izboljšanju stanja dermatitisa2) Aromaterapija

Eterična olja sivke (Lavandula officinalis), timijana (Thymus vulgaris), jasmina (jasminum officinale) in kamilice (Matricaria recutita) so lahko učinkovita za umirjanje ekcema, ki je povezan z alergijo. Nekaj kapljic enega izmed teh olj dajte v skledo vroče vode, ki bo izhlapevala v zrak.3) Delo s teleson

Za zmanjševanje napetosti sta izmed številnih oblik alternativnega zdravljenja najbolj uporabljani tehniki dela s telesom šiatsu in refleksologija. O ustreznem zdravljenju vašega stanja se posvetujte z izkušenim praktikom.4) Kitajska zelišča

Nekatere študije dokazujejo, da lahko posebne mešanice tradicionalnih kitajskih čajev koristijo določenim bolnikom z ekcemom. Med ta zelišča sodijo kitajski naprstec (Rehmannia glutinosa) in sladki koren (Glycyrrhiza uralensis), ki naj bi delovala protivnetno, in potonika (Paeonia lactiflora), ki naj bi učinkovala na imunski sistem. Raziskovalci svarijo pred dolgotrajno uporabo tovrstnih mešanic, ker lahko strupeno učinkujejo na jetra in ker se lahko stanje na koži, ko nehate uživati te čaje, spet povrne. Zaradi velike in raznovrstne izbire kitajskih zeliščnih izdelkov, mora vsako dolgotrajnejšo uporabo teh čajev nadzirati strokovnjak z licenco.5) Zelišča

Obstajajo dokazi, da svetlinovo olje (Oenothera biennis) zelo učinkovito omili srbečico, ki spremlja ekcem. Nekateri praktiki menijo, da je celo tako učinkovito kot kortikosteroidi, nima pa nobenih stranskih učinkov. Vendar pa se morajo ljudje z boleznimi jeter ali visokim holesterolom z njim zdraviti le pod zdravnikovim nadzorom, nosečnice pa ga sploh ne smejo jemati, ker vpliva na ravni estrogena in progesterona.

Video: kako zdraviti atopijski dermatitis na naraven način?

Pri zdravljenju nekaterih oblik ekcema sta prav tako učinkoviti korenina navadnega repinca (Arctium lappa) in korenina regrata (Taraxacum officinale). Jemljite do eno in pol čajne žličke tekočinskega ekstrakta dnevno. Iz ene od teh korenik si lahko celo pripravite čaj: zavrite 1 jušno žlico posušene korenike v skodelici vroče vode, kuhajte 10 minut in precedite ter spijte do tri skodelice dnevno. Mazilo iz kamilice (Matricaria recutita) umirja suho in luskinasto kožo ter srbenje. Teh zelišč ne smete jemati dlje kot en mesec brez nadzora zeliščarja ali izkušenega praktika.Homeopatija

Homeopatsko zdravilo, ki ga lahko bolniki varno uporabljajo doma, je mazilo iz ognjiča za lokalno uporabo. Ekcema ne poskušajte zdraviti z drugimi homeopatskimi zdravili, ne da bi se posvetovali s homeopatom, ki ima licenco. Ker je ekcem kronična, sistemska težava, bo homeopat, preden se bo odločil za ukrepanje, skrbno preučil vse vaše simptome - vključno z vzorcem spanja, željami po določeni hrani, telesno temperaturo, razpoloženjem in družinsko anamnezo. Med homeopatskim zdravljenjem se lahko ekcem dejansko najprej poslabša, preden gre na bolje, zato je strokovni nadzor zelo pomemben.Prehrana

Ker imajo mnogi bolniki z ekcemom težave z alergijo, bi morali še posebej paziti na prehrano.

Video: pogosti povzročitelji nastanka dermatitisa.

Poleg izogibanja klasično nevarnim snovem - kravjemu mleku, jajcem, pšenični moki in orehom - bi morali paziti, da ne uživajo preveč rdečega mesa, ker živalske maščobe vsebujejo maščobne kisline, ki pospešujejo vnetni odziv telesa.

Skušino, slanikovo in lososovo olje vsebujejo veliko eikozapentanoične kisline (EPA), ki zmanjšuje vnetje kože in srbečico. Ker bi morali, da bi dobili potrebno količino EPA, dnevno pojesti kilogram svežih rib, je prikladnejše, če dnevno vzamete 1 kavno žličko olja iz polenovkinih jeter ali štiri kapsule po 1000 mg. 

VARUJTE SE SEKUNDARNIH OKUŽB

Ranice zaradi ekcema lahko naredijo v koži majhne odprtinice, skozi katere se izgublja vlažnost, in skoznje lahko vstopajo bakterije in virusi. Praskanje kože, ki je zaradi ekcema že itak prizadeta, lahko ustvarja še več odprtinic. To je še posebna težava pri dojenčkih, ki se jim ekcem pojavlja na licih in čelu. Če ima dojenček ekcem, mu redno strizite nohte - in če se hoče po ranicah praskati, mu na roke nataknite narobe obrnjene palčnike, zlasti med spanjem.

Odprte ranice ekcema lahko povečajo dovzetnost za zelo nalezljive virusne bolezni kože. Vsak, ki ima ekcem, se mora varovati pred izpostavljanjem in stikom z ljudmi, ki imajo herpes, bradavice ali kakšno drugo bolezen, ki jo povzročajo virusi. Zlasti virus herpes simpleks II lahko povzroča herpetični ekcem, redek, a skrajno nevaren zaplet ekcema pri odraslem ali otroku. Spoznamo ga po številnih, majhnih, z gnojem napolnjenih mehurčkih, ki terjajo takojšnjo zdravniško oskrbo.

Zdravnik vam bo morda svetoval tudi jemanje vitamina A, ki je prav tako v ribjem olju in je bistven za obnovo kože. Jemljete ga lahko v odmerkih do 25 000 IE dnevno. Da se izognete prekoračitvi odmerkov, zlasti odmerkov v maščobah topnih vitaminov, prosite zdravnika, da nadzira vaše zdravljenje.

Bolnikom lahko koristi tudi dnevni dodatek 50 mg cinka, mnogim ljudjem, ki trpijo zaradi pomanjkanja tega minerala.MEDICINA DUHA IN TELESA

Ob vseh možnih vzrokih ekcema mnogi bolniki spregledajo ključno sestavino, čustveni ali telesni stres. Neka švedska študija o odraslih bolnikih z ekcemom je dokazala, da so tisti, ki so ob rednem predpisanem lokalnem zdravljenju uporabljali tudi sprostitvene tehnike, hitreje okrevali.Domača zdravila

 • Za omilitev srbenja in za ohranjanje vlažnosti kože poskusite s toplo kopeljo, nato pa si na ekcem nanesite lokalno mazilo. Uporabite preprosta mazila brez vsebnosti zdravil, npr. vazelino ali cinkovo mast. Uporabite lahko tudi kremo iz kamilice ali ognjiča, ki nima dodatkov, konzervansov, olj ali parfumov.
 • Sprostite se. Proti stresu in za izboljšanje obtoka si redno privoščite kratek sprehod ali telesne vaje. Ko pridete domov, si privoščite toplo kopel z nekaj kapljicami eteričnega olja iz sivke.
 • Kožo pomirite in ponovno navlažite tako, da ponoči spite v vlažni pižami, pokriti z najlonsko prevleko ali dežnim plaščem. Poskrbite, da bo soba topla.
 • Jejte malo ali nič rdečega mesa. Pazite na zelo alergijsko hrano, kot so kravje mleko, pšenica in jajca. Dnevno jemljite dodatek ribjega olja, vitamina A in cinka.
 • Če ima ekcem dojenček, mu preprečite praskanje in mu, ko gre spat, nadenite na roke palčnike. Da bi se izognili morebitnim odtrganim nitkam, ki se lahko zadrgnejo okoli dojenčkovih zapestij ali prstkov in prekinejo obtok, palčnike vedno obrnite od znotraj navzven.

Video: splošna navodila v primeru, da trpite za atopičnim dermatitisom. 

Video: na kaj je potrebno še paziti, da ne izbruhne dermatitis ali ekcem. Preprečevanja nastanka atopijskega dermatitisa

Ker se ekcem pogosto pojavlja v družinah, bodo starši verjetno vedeli, ali je njihov otrok ogrožen. Seveda pa lahko, čeprav je otrok podedoval to nagnjenost, zmanjšate njegove možnosti za nastanek kronične motnje. Ena od študij je pokazala, da dojenčki, ki jih matere prenehajo dojiti pred četrtim mesecem življenja, skoraj trikrat pogosteje dobijo ponavljajoče se zagone ekcema kot tisti, ki so dojeni dlje. Če je le mogoče, naj dojenčki prve tri mesece življenja uživajo le materino mleko, zdravniki pa priporočajo dojenje še vsaj do šestega meseca starosti, ko je primerno, da začnete svojega dojenčka počasi navajati na gostejšo hrano.

Da bi se izognili sprožilcem alergij, ki lahko povzročajo zagone ekcema, dojenčku do prvega leta starosti ne dajajte jajc ali ribjega mesa. Dojenčke moramo tudi zaščititi pred pogojnimi alergeni, kot sta tobačni dim in živalska dlaka, in pred dražilnimi snovmi v zraku, kot sta pršica in plesen. 

vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje Atopični dermatitis v ambulanti pediatra (strokovno)

Matej Slivnik dr. med. spec. pediater in spec. šolske medicine (več: https://novice.si/page/dr-matej-slivnik-opravljam-poklic-ki-mi-je-v-izziv-in-zadovoljstvo/)

Atopični dermatitis je med otroci pogosta (do 20 %) in vsekakor ne zanemarljiva težava. Na srečo je le redko težko potekajoča bolezen, vendar staršem predstavlja zoprno nadlogo zaradi katere večina, vsaj na začetku, težko sprejme otrokove probleme. To lahko pomembno vpliva na kakovost družinskega življenja.

Seveda nastane temeljna »zmeda« že v opredelitvi bolezni, ker se starši, ki z internetno (samo)diagnostiko določajo bolezen pri otroku in ji sledijo, srečujejo z različnimi pojmi: Atopični dermatitis, atopični ekcem, nevrodermitis, ki jih ne zmorejo pravilno opredeliti niti ne razlikovati, kaj šele razumeti. Se hujša pa je »demokracija« v ponudbi zdravljenja - praktično karkoli najdeš na spletu, ima svojo skupino čvrstih zagovornikov.

A pri vseh naštetih diagnozah velja, da so kožne spremembe:

 • kronične ali kronične s ponavljajočimi se poslabšanji;
 • srbeče;
 • vnetno pogojene;
 • razporejene na precej značilnih mestih (odvisno od starosti otroka). Dojenčki in otroci do 2. leta - lica, glava, zapestja, gležnji, zunanje strani okončin. Večji predšolski otroci in šolarji - upogibni predeli udov (komolci, kolena) in vrat. Najstniki in odrasli - upogibni predeli udov, predel okrog oči, roke in stopala;
 • povezane so z različnimi vzroki (med katerimi so alergije res pogoste, radi bi jih imeli pa vsi). Pri nevrodermitisu alergij nikoli ne dokažemo.

V več kot polovici primerov se atopični dermatitis pojavi že v 1. letu življenja in se pri veliki večini otrok izrazi do 6. leta starosti. Težave sicer z leti izzvenijo (pri odraslih so izražene v manj kot 10 %) ali pa se izgubijo v zgodbi alergijskega marša. 

Menim, da sodi velika večina otrok z atopični dermatitisom v skupino bolnikov z blagimi težavami oz. z blago-zmernimi težavami, ki jih, z malo dobre volje, lahko dobro obvladujemo na primarnem nivoju. Le malo otrok (manj kot 10 %) potrebuje intenzivno obravnavo več strokovnjakov (izbrani pediater dermatolog - imunolog - alergolog,...).

Postavitev diagnoze atopični dermatitis je načeloma preprosta. Še zmeraj predstavlja njeno osnovo temeljit pogovor s starši/otroci, bolj ali manj značilna klinična slika za določeno starostno obdobje (Hanifin-Rajka kombinacija majhnih in velikih znakov atopičnega dermatitisa) ter za določeno skupino otrok še dodatna alergološka diagnostična testiranja.

Pri postavljanju diagnoze obstaja bistvena razlika med primarnim in sekundarnim nivojem. V specialističnih ambulantah je potrebno v slabi polovici ure sestaviti že izraženo sliko atopičnega dermatitisa ter hkrati zastaviti zdravljenje vsaj do naslednje kontrole, medtem ko se v ambulanti izbranega pediatra sestavljajo diagnostične ploščice mozaika atopičnega dermatitisa kar nekaj mesecev ali pa celo več let, odvisno od poteka bolezni in »zaskrbljenosti« staršev.

Po obravnavi v sekundarni ambulanti pa predstavljajo trd oreh vse dileme staršev in stroke, vezane na obravnavo (ne)predvidenih poslabšanj bolezni, kar bi vsekakor bolj sodilo nazaj na sekundarni nivo, kot pa v ambulanto.

Zaradi zelo pogostih problemov z alergijami, s katerimi se srečujejo pediatri na primarnem nivoju, mi je z dodatnim znanjem alergologije (podiplomski tečaj) uspelo del obravnave atopikov uspešno prenesti na primarni nivo.

Začetek dela na primarnem nivoju

Prvi stik izbranega pediatra z otrokom in njegovo družino je največkrat vezan na sistematični pregled ob prvem mesecu otrokove starosti. V našem dispanzerju pomeni to vsaj 30 minut planiranega obiska, na katerem postavljamo temelje medsebojnega sodelovanja v prihodnosti. Poleg ostalega obravnavanega na tem srečanju (dojenje, rast/razvoj, rokovanje in komunikacija z otrokom, itd) so, z vidika atopičnega dermatitisa in drugih atopij, najpomembnejši naslednji izsledki:

1. DRUŽINSKA ANAMNEZA - pozitivna na atopijske bolezni

 • visoko rizična skupina otrok, ki ima kar 70-80 % možnosti za razvoj atopij, ima v družini oba starša in/ali sorojence z izraženimi atopijskimi boleznimi. To je vsekakor podatek, ob katerem bi morali vsakemu izbranemu pediatru »zacingljati« alarmni zvončki in bi, poleg splošnih nasvetov, moral imeti že zastavljen preventivni plan obravnave in se o njem pogovoriti s starši (dojenje, okolje, kajenje, nega)
 • 20-40 % verjetnosti za razvoj atopij imajo otroci, ki imajo v anamnezi enega od staršev/sorojenca z atopijo (splošni nasveti in, no, nekaj malega o atopijah bi bilo pa že treba reči zraven)
 • 3-7 % verjetnosti za razvoj atopij imajo otroci kljub negativni družinski anamnezi za atopije (splošni nasveti)

2.IZGLED KOŽE OTROKA - za kožo otrok z atopični dermatitisom je značilno, da ima okvarjeno pregradno funkcijo in zaradi tega izgublja več tekočine.

Tako postaja suha, se lušči, srbi in je bolj dovzetna za vplive iz okolja in na mehanske dražljaje. Za izraženo sliko atopičnega dermatitisa so značilne srbeče, vnetne kožne spremembe na značilnih mestih, ki pa se ponavadi začnejo pojavljati postopoma, skozi daljše obdobje.

 • Cave koža! - je moja oznaka v kartonu, s katero si označim tip in izgled kože, ki mi predstavljata enega od prvih opozorilnih znakov prihajajočih sprememb. Seveda sledijo temu kratka navodila staršem za nego »suhe-občutljive« kože, ki pa jih rad poenostavim. Kljub izrazito široki paleti različnih emolientnih krem, ki so na voljo v lekarnah, menim, da v tej fazi zadošča že pogosta uporaba belega hladilnega mazila (BHM - enakega, kot ga uporabljajo za nego ritke), ki naj ga starši z dlanjo namažejo na še nekoliko vlažno otrokovo kožo. Poseben problem so lahko še temenca, vendar zdaleč ne tako pereč kot nekoč (pene, olja ...).
 • Minor - major znaki po Hanifin - Rajka kriterijih so marsikje še zmeraj zlati standard klinične postavitve diagnoze atopičnega dermatitisa. Kadar so veliki znaki že izraženi, predstavljajo alarm za vsakega izbranega pediatra.

3. KOLIKE

 • So sicer pogosta težava dojenčkov, vendar opažam, da so pri bodočih atopikih pogosto intenzivnejše in da izzvenijo kasneje kot običajno.
 • Rdeče (krvave) nitke v blatu bodo starše prestrašile tako močno, da bodo iskali dodatno pomoč ne glede na termin pregleda v dispanzerju. Mnogi od teh dojenčkov bodo zaključili na dodatni diagnostični obravnavi v bolnišnici. Podatek o takšnih težavah lahko izbranemu pediatru predstavlja novo mozaično ploščico v sliki razvoja atopij.Na poti k diagnozi

Če čisto poenostavim: prej, kot se bodo težave začele in močneje, kot bodo izražene, več problemov bomo imeli. Večinoma pa se težave otrok razvijajo postopoma, skozi nekaj mesecev, izjemoma celo nekaj let. Hkrati pa nam mora klinična slika atopičnega dermatitisa predstavljati opozorilni znak prihajajočega alergijskega marša.

Za naš dispanzer je značilno, da smo zelo zelo obremenjeni. Vendar, kadar težave otrok prerastejo v probleme oz. v predvideno ponavljanje (npr: prirojene okvare, obporodne težave, vročinski krči, epilepsija, anafilaksija-Epipen, astma, atopični dermatitis, akutni laringitis, mandlji-žrelnica, enureza, uroinfekt, osebnostne težave, družinski problemi, razvrstitev otroka), imamo rezerviran čas za problemsko obravnavo (do štirideset minut), na kateri skupaj s starši sestavimo plan obravnave, zdravljenja in hkrati tudi predvideno časovnico dela in diagnostičnih ter terapevtskih postopkov.

PROBLEMSKA OBRAVNAVA ATOPIČNEGA DERMATITISA ZAJEMA:

1. Posvet o družinski obremenjenosti.
2. Posvet o vplivih okolja in načrt ureditve (brez kajenja v bivalnih prostorih, urejena spalnica po proti-alergijskih načelih, pomen domačih živali v okolju otroka).
3. Posvet o oblačilih, umivanju, kopanju (negovalna kozmetika, kopeli, tuširanja, materiali).
4. Posvet o prehrani (brez samo-predpisanih strogih izločevalnih diet doječih mam, izogibanje dokazanim alergenom, čas uvajanja goste hrane pri otroku).
5. Posvet o temeljni negi kože - emolientne kreme in emolientne plus kreme (zelo dober izbor negovalnih pripravkov, ki vsebujejo sodobne vlažilce kože).
6. Posvet o potrebni dodatni diagnostični obravnavi (skoraj 90 % staršev je prepričanih, da bodo s pozitivnim alergijskim testom rešili vse svoje težave in težave otrok):

 • laboratorij (celokupni in specifični igE)
 • kožni testi (alergolog - interpretacija izvidov je naša, senzibilizacija še ne pomeni alergije!)

7. Posvet o celostnem pristopu k zdrav-ljenju (slikovni plan):

 • zdravljenje nastalih sprememb (pomen lokalnih kortikosteroidov (TCS) in lokalnih zaviralcev kalcineurina (TCI))
 • vzdrževalno zdravljenje
 • zdravljenje (ne)pričakovanih poslabšanj

8. Posvet o sodelovanju z dermatologi/alergologi/imunologi (časovnica je odvisna od stopnje otrokovih težav in odzivnosti na zdravljenje). Naslednje težave vsekakor zahtevajo interdisciplinarni pristop in specifična znanja, ki so vezana na sekundarni in terciarni nivo.

 • Težko ali neobvladljiv atopični dermatitis - nekatere oblike blagega do zmernega atopičnega dermatitisa so težko ali celo neobvladljive (okolje, komplianca, kortiko-fobija).
 • Težke oblike atopičnega dermatitisa.
 • Sistemsko zdravljenje (oralni glukokortikoidi; ciklosporin; azatioprin; metotreksat; biološka zdravila).Zdravljenje blagega do zmerno težkega atopičnega dermatitisa

Z zdravljenjem poskušamo doseči hitro kontrolo simptomov bolezni, izboljšati parametre kvalitete življenja (QoL) in zmanjšati število poslabšanj atopičnega dermatitisa ter porabe TCS. S tem lahko dosežemo boljše sodelovanje pacientov v procesu zdravljenja. Priporočila odražajo temelje našega dela v dispanzerju in so usklajena z zadnjimi smernicami/konsenzom - EU guidelines for treatment of atopic-eczema (2018).

 • Pimekrolimus 1 % je zdravilo izbora za lokalno zdravljenje novonastalih sprememb in za vzdrževalno zdravljenje pacientov z atopičnim dermatitisom.
  • Ne povzroča epidermalne pregradne disfunkcije kože, niti ne tanjša kože.
  • Uporaben je lahko tudi na občutljivih delih lica, okrog oči, na pregibih. Ne zvišuje možnosti dodatnih infekcij kože. Ima varnejši profil kot TCS in je pri pacientih bolj priljubljen kot TCS.
  • Zmanjšuje uporabo TCS (kar je pomembno zlasti pri komorbidnih stanjih, npr. astma, alergijski rinitis)
  • Srbenje kot eden najbolj motečih dejavnikov, ki vplivajo na kvaliteto življenja otroka in družine, se izrazito zmanjša že po dveh do štirih dneh intenzivne uporabe.
  • Uporabljamo ga:
   • za zdravljenje blagih do zmernih poslabšanj atopičnega dermatitisa
   • za dodatno/nadaljnje zdravljenje hudih poslabšanj atopičnega dermatitisa, potem, ko smo težave že umirili z uporabo TCS
   • za vzdrževalno zdravljenje.
 • Antihistaminiki - pomen in vloga tradicionalne uporabe antihistaminikov se zmanjšuje.
 • Vloga vitamina E in vitamina D bi lahko bila koristna.
 • Mnoga nova zdravila se še niso prebila v uporabo, ki bi jo zagovarjal konsenz.
 • Alternativna zdravljenja (bioresonanca, akupunktura, homeopatija) v zadnjem konsenzu niso priporočena.
 • Fototerapija naj bo v domeni dermatologov (razmišljanja o škodljivosti obsevanja).
 • Sistemsko zdravljenje naj bo v domeni dermatologov in/ali imunologov/alergologov sekundarnega in terciarnega nivoja.
 • Cepljenje naj bo normalno, skladno s Cepilnim programom RS. Priporočeno je dodatno cepljenje proti varičela zoster virusu (VZV).

Lokalno zdravljenje atopičnega dermatitisa je odvisno od stopnje prizadetosti kože, časa, ki je pretekel od nastanka teh sprememb do začetka zdravljenja in od morebitnih dodatnih infekcij na koži.

Tako je možno vstopiti v spodaj opisano shemo zdravljenja na različnih stopnjah, odvisno od izgleda kože in trajanja nastalih sprememb - ob tem pa je pomembno zavedanje zdravnika in staršev, da je brez temeljne nege kože vsako zdravljenje manj uspešno in da nič od predlaganih rešitev ne pozdravi kože za zmeraj. Klinično izkustvo in dosegljivost terapevta ter odzivnost pacientov lahko bistveno vplivajo na čas trajanja posameznega terapevtskega koraka.

Hitra odzivnost pogosto zmanjšuje količino uporabljenih zdravil.


1. ZAČETNO ZDRAVLJENJE MOČNO IZRAŽENIH SPREMEMB

 • Umivanje in čiščenje kože, da odstranimo vse kraste in/ali naslage (obloge, kopeli).
 • Topični kortikosteroidi (TCS) / dvakrat dnevno / dva do štiri dni, tj. vse do izboljšanja.
 • Nato še nekaj dni izmenoma TCS enkrat dnevno in l-% pimekrolimus enkrat dnevno (vse skupaj približno dober teden dni), ali l-% pimekrolimus dvakrat dnevno.
 • Emolientne kreme - sodobne ves čas, kolikor je pač potrebno.

2. PO IZBOLJŠANJU EKCEMATOIDNE FAZE IN ZMANJŠANJU SRBENJA

 • i-% pimekrolimus, dvakrat dnevno - na vsa prej prizadeta mesta, vse dokler spremembe ne izginejo popolnoma (tudi mesec, dva ali več).
 • Emolientne kreme - sodobne, kolikor je pač potrebno.

3. VZDRŽEVALNO ZDRAVLJENJE, PO POPOLNEM IZGINOTJU KOŽNIH SPREMEMB (za preprečevanje poslabšanj in za manjšo uporabo TCS)

 • l-% pimekrolimus, vsak dan enkrat, en do tri mesece (po presoji lahko tudi manj pogosto npr. dvakrat tedensko ali krajši čas) na vseh predilekcijskih mestih.
 • Nato prenehanje dajanja i-% pimek- rolimusa
 • Emolientne kreme - sodobne, kolikor je pač potrebno.
  Na tej stopnji se ne strinjam z pulznim zdravljenjem s TCS - dvakrat tedensko. Menim, da bi morali biti namenjeni zgolj uporabi za hitro izboljšanje morebitnih poslabšanj.

4. TAKOJ - OB PRVIH ZNAKIH POSLABŠANJA (celo že ob prvem srbenju ali še pred pojavom značilnih kožnih sprememb)

 • l-% pimekrolimus dvakrat dnevno do izginotja sprememb
 • TCS, ob izrazitejšem zagonu težav lahko pomagajo hitro, pomirijo vnetje, včasih že v dnevu ali dveh.Zdravljenje akutnega poslabšanja inficiranega AD (neprijeten vonj, rosenje, pustule)

 • Umivanje in čiščenje kože, tako da odstranimo vse kraste in naslage (obloge, kopeli), pri izrazitih spremembah uporabimo antibakterijsko/ antiseptično milo.
 • Pri blažjih spremembah kratkotrajna uporaba lokalnih antibiotikov.
 • Pri težjih spremembah uporaba sistemskih antibiotikov (le izjemoma).
 • TCS dokler znaki in simptomi ne izginejo. Vzdrževalno zdravljenje je enako, kot je opisano predhodno.Za zaključek

 • Atopijsko dermatitisna bolezen: ne sme postati zanemarljiva bolezen, čeprav poteka pri otrocih večinoma v obliki blagih do zmernih težav.
 • Atopijsko dermatitisna prognoza: pogosto spontano izzveni oz. se izgubi v alergijskem maršu.
 • Atopijsko dermatitisna diagnoza: pregled otroka, anamneza in opazovanje z nekaj dodatne diagnostike (LAB; KT) še zmeraj predstavljajo temelj za postavitev diagnoze.
 • Atopijsko dermatitisna nega kože: brez temeljne, dosledne in intenzivne nege kože je vsa ostala terapija manj uspešna.
 • Atopijsko dermatitisno vodenje: večino otrok z atopijskim dermatitisom lahko uspešno vodimo na primarnem nivoju.
 • Atopijsko dermatitisno lokalno zdravljenje: temelj lokalnega zdravljenja predstavljajo topični zaviralci kalcineurina (TCI). Intenzivno vnetje oz. začetno poslabšanje zdravimo z lokalnimi glukokortikoidi (TCS).
 • Atopijsko dermatitisno sistemsko zdravljenje/sodelovanje: Pri vseh težje obvladljivih oblikah atopijskega dermatitisa (ne glede na vzrok) in pri Atopijskem dermatitisu, kjer bo potrebno sistemsko zdravljenje, je potrebno interdisciplinarno sodelovanje izbranega pediatra z dermatologom, imunologom, alergologom, nutricionistom in včasih tudi psihologom.

Z malo dobre volje in pozitivne naravnanosti je možno blage do zmerno težke oblike atopijskega dermatitisa uspešno diagnosticirati, zdraviti in tudi voditi v pediatrični ambulanti primarnega nivoja.

Seveda je to odvisno od strokovne naravnanosti in interesa izbranega pediatra, ki se bo ob takšnem načinu dela srečal s številnimi problemi in težavami (vodstvo, stroka, ZZZS), kar pa mu ne bi smelo odvzeti veselja in ponosa ob uspešno opravljenem delu in zadovoljstvu pacientov.Vzroki za nastanek dermatitisa (splošno)

Med najbolj splošne oblike dermatitisa in njihove značilne vzroke štejemo:

 • Kontaktni dermatitis, za katerega je značilno, da povzroča rožnat ali rdeč izpuščaj, ki lahko srbi ali pa tudi ne. Vzrok za kontaktni dermatitis je včasih težko natančno opredeliti. Med rastlinami so glavni krivci večinoma strupeni bršljan, strupeni hrast in strupeni ruj, čeprav lahko nekatere ljudi draži tudi stik z nekaterimi cvetlicami, zelišči, sadjem in zelenjavo. 

 • Video: kaj je kontaktni dermatitis?

   

 • Med najpogostejše kemične dražilne snovi pa sodijo detergenti, mila, klor, nekatera sintetična vlakna, odstranjevalci laka za nohte, sredstva proti potenju in formaldehid (ki se nahaja v tkaninah, ki se ne likajo, loščilih, lepilih za umetne nohte, drobcih opaža in penastih izolacijskih snoveh). Kontaktni dermatitis se lahko pojavi tudi, če nosimo gumijaste rokavice, neoprana nova oblačila ali ponikljan nakit. Vnetje pogosto sprožijo tudi kozmetika in preparati za nego kože.

 • Za numularni dermatitis so značilna razpoznavna, kot kovanec oblikovana rdeča področja kože, ki se najpogosteje pojavijo na nogah, zadnjici, dlaneh in rokah pri ljudeh, starejših od 55 let. numularni-dermatitis

To stanje lahko povzroči bivanje v zelo suhih področjih ali prhanje z zelo vročo vodo, prav tako pa tudi stres in druge kožne bolezni.

 • Seboroični dermatitis se kaže kot mastne in rumene luske na lasišču in drugih poraščenih predelih telesa ter na obrazu ali spolovilih in v kožnih gubah vzdolž nosu, pod dojkami in drugod. Ta tegoba je lahko pri dojenčkih povezana s pomanjkanjem biotina - in se imenuje temenca - ali pa s čezmernim nastajanjem in zaprtjem lojnih žlez pri odraslih. Poslabša ga lahko stres in je pogost pri bolnikih, ki imajo aids.seboreični dermatitis
 • Dermatitis zaradi zastoja pozroča slab obtok. Vene v spodnjih delih nog ne morejo dovolj učinkovito vračati krvi, zaradi česar se kri kopiči in ustvarja tekočina. To povzroča nezdravo rast kože in draženje, zlasti okoli gležnjev.
 • Atopijski dermatitis ali ekcem povzroča, da koža srbi, se lušči, oteka in včasih tvori mehurje. Ekcem se ponavadi pojavlja v določenih družinah in je povezan z alergijami, astmo in s stresom.
 • Video: animacija atopijskega dermatitisa

   Druge kožne nevšečnosti pa so še: koprivnica, impetigo, luskavica, izpuščaji in pasovec.Simptomi dermatitisa

Suha, rdečkasta in srbeča koža je znak neke vrste dermatitisa ali vnetja kože, ki pa jih je več vrst.

dermatitis - simptomi

Slika: prikaz simptomov dermatitisa in tretma

 • Rdeč izpuščaj, omejen le na področje kože, ki je izpostavljeno neki dražilni snovi, je najverjetneje kontaktni dermatitis, neke vrste alergijska reakcija
 • Rdeči, srbeči in okroglasti predeli kože, iz katere se cedi, koža se lušči ali pa na njej nastajajo kraste, je verjetno numularni dermatitis. Pogost je pri starejših ljudeh, ki imajo suho kožo ali živijo v suhih področjih.1. ZAVAJANJE: Rdečica je dejansko atopijski dermatitis!

Žal vsaka rdečica ni atopijski dermatitis. 

Tukaj navajamo 6 stanj, ki se pogosto zamenjujejo za atopijski dermatitis:

 • Alergijski kontaktni dermatitis
 • Polimorfna svetlobna erupcija
 • Kožna okužba
 • Kožni limfom
 • Psoriaza ali luskavica
 • Kožni lupus

Prav na račun sila podobnih simptomov, ki so posledica določenih stanj je smiselno izvesti dermatološki test. Le dobra diagnostika bo vodila do pravilne in uspešne rešitve problema.  • Mastne, rumenkaste luske na lasišču in obrveh, za ušesi in okoli nosu so znak seboroičnega dermatitisa, pri dojenčku pa ga imenujemo temenca.
 • Luskasta koža, mastnega videza - na kateri se včasih pojavijo čiri - na nogah in okoli gležnjev je lahko znak dermatitisa zaradi zastoja. 
 • Zelo hudo in stalno srbenje pa lahko oznanja atopijski dermatitis ali ekcem.POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE

 • se na koži pojavijo čiri, iz katerih se cedi, ali pa so prisotni drugi znaki okužbe. Morda potrebujete zdravljenje z antibiotiki ali kakšnimi drugimi zdravili.
 • se prizadetost kože, kljub uporabi mazil in krem ali zdravilnih šamponov, ki jih lahko dobite brez recepta, ne izboljšuje. Postaviti vam morajo zdravstveno diagnozo in predpisati ustrezno zdravljenje.
 • imate zagon ekcema, ste izpostavljeni komu, ki ima virusno bolezen kože, kakršni sta herpes ali bradavice. Zaradi tega je povečano tveganje, da staknete virusno bolezen.Diagnostični postopki

Večino vrst dermatitisa lahko zdravnik diagnosticira z opazovanjem razdražene kože. Včasih odvzamejo tudi košček kože za mikroskopsko ana-lizo. Za ugotovitev kontaktnega dermatitisa so potrebni kožni testi, pri katerih možne dražilne snovi nanašajo na kožo hrbta. Če se vnetje po dveh do štirih dneh ne pojavi, zdravnik na kožo nanese novo možno dražilno snov in s tem postopkom nadaljuje, dokler ne najde vzroka.Zdravljenje dermatitisa

Prvi korak v zdravljenju dermatitisa je ugotovitev vzroka in njegova odstranitev. Večina blagih vnetij kože dobro odgovori na tople kopeli, po katerih kožo namažemo z vazelino ali s kremo, ki vsebuje hidrokortizon. Pri seboroičnem dermatitsu včasih pomaga pranje s šamponom, izdelanim na osnovi premogovega katrana; prvih nekaj ur po uporabi šampona se izogibajte soncu, ker lahko povzroči morebitne sončne opekline lasišča. 

dermatitis-zdravljenje

Ko ugotovite, katere dražilne snovi povzročajo kontaktni dermatitis, bo zdravljenje temeljilo na izogibanju tem snovem, na zdravljenju proti alergiji ali na drugih mehanizmih obvladovanja pojava. Za posušitev čirov pri numularnem dermatitisu namakajte prizadeti predel kože v slani vodi, nato pa nanj nanesite kortikosteroidno mazilo. Če imate dermatitis zaradi zastoja, morate nositi nogavice, ki se tesno oprijemajo, in pogosto počivati z dvignjenimi nogami.Konvencionalna medicina

Za zmanjšanje vnetja in draženja večine oblik dermatitisa zdravniki ponavadi priporočajo kortikosteroidna mazila, ki se dobijo na recept ali kupijo brez njega. Za zmanjšanje hudega srbenja včasih predpišejo antihistaminske tablete in celo antibiotik, če se pojavi sekundarna okužba. Pri hudih oblikah seboroičnega dermatitisa je včasih treba uporabiti kortikosteroidne injekcije. Pri dermatitisu zaradi zastoja lahko včasih v zdravljenje vključijo katransko ali cinkovo pasto, ki jo morate pustiti na čirih celo dva tedna. Pri tem boste potrebovali strokovnjaka, ki je vešč posebne tehnike povijanja.Alternativni načini

Ker je veliko oblik dermatitisa kroničnih, je večina alternativnih oblik zdravljenja usmerjenih v lajšanje simptomov, 

OPOZORILO - POVEZAVA S KOZMETIKO

Če se vam izpuščaj pojavi na obrazu, vratu, ustnicah, lasišču ali robu lasišča, morate pozornost nameniti kozmetičnim sredstvom ali drugim pripomočkom za nego kože, vključno s parfumi, dezodoranti, sredstvi proti znojenju, šamponi, zobnimi pastami, ustnimi vodami ali losjoni za po britju.

Dražilna sestavina v ličilu ali proizvodih za nego kože je ponavadi dišava ali konzervans, vendar bodite pozorni tudi na »neodišavljena« sredstva; ta lahko vsebujejo kemične snovi, ki nevtralizirajo naravne vonje, in utegnejo prav tako dražiti kožo. 

Trditve, da je neko kozmetično sredstvo ali sredstvo za nego kože »hipoalergijsko«, »organsko« ali »nealergijsko«, so prav tako lahko zavajajoče, kajti noben proizvod ne more biti prav za vsakogar brez tveganja. Če imate občutljivo kožo, uporabljajte preprosto in neodišavljeno kozmetiko in proizvode za nego kože.

predvsem srbečice, pekočega občutka in otekanja.Zelišča

Že stoletja se uporabljajo številna zelišča za zdravljenje kožnih tegob. Najbolje je, če za nasvet vprašate izkušenega praktika.

Zeliščarji redno priporočajo:
Navadni repinec (Arctium lappa) okrepi imunski sistem in pomaga zmanjšati vnetje. Skuhajte čaj iz 1 do 3 kavnih žličk posušene korenine na skodelico vrele vode ali pa zaužijte največ do 1 in pol kavne žličke tinkture na dan.

dermatitis in zelišča

Slika: tri pomembne rastline, ki lajšajo potek dermatitisa. 

Nekateri praktiki verjamejo, da na srbečo kožo svetlinovo olje (Oenothera biennis) deluje prav tako dobro kot kortikosteroidi, ima pa manj možnih stranskih učinkov. Ker je priporočen odmerek 500 mg trikrat dnevno, je to lahko kar drago zdravljenje. Ljudje z jetrno boleznijo ali visokim holesterolom ga lahko uporabljajo le pod zdravniškim nadzorom. Nosečnice pa svetlinovega olja ne bi smele uporabljati, ker lahko vpliva na njihovo raven estrogena in progesterona.2. ZAVAJANJE: Dermalni vlažilni izdelki lajšajo kožne težave

Ne nujno. Žal je stanje na trgu vlažilnih izdelkov diametralno drugačno. 

Pregled številnih vlažilnih kozmetičnih izdelkov je pokazal, da večina izdelkov vsebuje vsaj 1 alergen, ki pa negativno deluje predvsem pri tistih ljudeh, ki trpijo za različnimi derlanimi težavami - tudi atopijskim dermatitisom. 

Sestavine, ki so še posebej problematične:

 • dišavne komponente
 • parabeni
 • tokoferoli

Od 153 testiranih proizvodov je večina proizvodov imela vsaj 1 potencialni alergen (pogosto pa do 3). 43 % izdelkov je vsebovalo 3 do 4 potencialne alergene in 13 % je vsebovalo 5 ali celo več potencialnih alergenov. 

(vir: https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2652353). Mazila za lokalno uporabo, pripravljena iz ognjiča (Calendula officinalis) ali kamilice (Matricaria recutita), so učinkovita za zdravljenje več vrst dermatitisa. Še eno zeliščno zdravilo lahko naredite, če zmešate enake dele tinkture velike koprive (Urtica dioica), lakote (Galium spp) in hidrastisa (Hydrastis canadensis) ali mire (Commiphora molmol).

Spijte do 1 in pol kavne žličke dnevno. Lahko si pripravite tudi čaj iz svežih kopriv ali smolca - 1 jušno žlico zelišča namakajte v skodelici vrele vode - in ga vsak dan spijte tri do štiri skodelice.

OPOZORILO: V nekaterih primerih bo alergija na koprivo poslabšala atopijski dermatitis (ekcem).Homeopatija

Pri benignih, kratkotrajnih težavah s kožo lahko krema iz ognjiča, ki jo dobite brez recepta, pomiri vnetje. Če jemljete rhus toxicodendron (12x) trikrat ali štirikrat dnevno, boste lahko ublažili srbenje zaradi kontaktnega dermatitisa. Če imate kronično obliko dermatitisa, bo homeopat, preden bo priporočil zdravilo, preučil vse, od vašega vzorca spanja do družinske anamneze.Zdravljenje s svetlobo

Če določene vrste kroničnega dermatitisa ne odgovorijo na konvencionalno zdravljenje s kortikosteroidi

MOŠKI NEKATERIH VRST IZPUŠČAJA PREPROSTO NE DOBIJO

Prav paradoksno je uniseks moda razkrila neko razliko med spoloma, na katero ni nihče mislil. Moški, ki nosijo uhane v uhljih, dobijo kontaktni dermatitis zaradi niklja v nakitu veliko redkeje kot ženske. Skupina znanstvenikov je ugotovila, da je bilo 12% 15-letnih deklic občutljivih za nikelj, medtem ko je imelo v neki kasnejši študiji tak problem le 2 % mlajših moških. Razlike v vrstah nakita, ki sta jih nosili ti skupini, bi lahko do neke mere vplivale na ta razkorak, vendar znanstveniki tudi predvidevajo, da imajo morda pri tem moški in ženski hormoni glavno, vendar še nedokazano vlogo.

je smiselno preizkusiti zdravljenje s svetlobo. Medicina duha in tele

Ker so nekateri primeri dermatitisa povezani s stresom, so lahko učinkovite sprostitvene tehnike, kakršna je joga, še zlasti za atopijski in seboroični dermatitis. Vodene predstave so prav tako lahko učinkovite: ustvarite si podobo, ki je prav nasprotna telesnemu videzu, ki ga povzroča vaša tegoba, in jo nadzirajte. Če imate rdeč in suh izpuščaj, si npr. zamislite, da nanašate blažilno modro mazilo na prizadeto področje. Ta tehnika najbolje deluje, če imate zaprte oči in ne slišite zunanjih spodbud ter vsa svoja čutila osredotočite na podobo v svojih mislih. Mazilo morate vonjati, videti zdravilni učinek in čutiti olajšanje.Prehrana

Ker za nekatere bolnike s seboroičnim dermati-tisom velja, da teže presnavljajo maščobne kisline, ki so potrebne za pospeševanje protivnetnega odgovora telesa, jim bo morda zdravnik predlagal, naj jemljejo 50 mg vitaminov B dvakrat dnevno. Vitamin A (25000 IE na dan) in cink (50 do 100 mg na dan) lahko pripomoreta k celjenju kože, medtem ko lahko vitamin E v obliki mazila ali kapsul (200 do 400 IE na dan) ublaži srbečico in suhost kože.

Video: prikazuje 3 vrste hrane, ki povzročajo nastanek dermatitisa, izogibajte se ji. 

Da se izognete tveganju prevelikega odmerka vitaminov, naj vam zdravnik natančno preveri odmerke in naj nadzira uspeh. Pediater mora oceniti sleherni odmerek vitaminov, ki jih dajemo otrokom.Domača zdravila

 • Ovsena moka ali koruzni škrob, ki ju zamešamo v toplo kopel, lahko blažilno delujeta na kožo in zmanjšata srbenje. Pazite, da ne boste predolgo ostali v kopeli, ker to lahko občutljivi koži odvzame esencialna olja.
 • Po kopeli suho kožo na prizadetih mestih natrite z vazelino ali uporabite lokalno mazilo, ki vsebuje alojo (Aloe barbadensis) ali cink.
 • Izogibajte se uživanju možnih alergenov, kakršni so mleko, jajca ali pšenica. Pomagajo pa vam lahko dodatki vitaminov A, skupine B kompleksa in E pa tudi dodatki cinka.
 • Če sumite na alergijo zaradi določene kemijske snovi ali kozmetike, opravite kožni test doma. Majhno količino sumljivega sredstva sedem dni nanašajte na del kože na roki ali na hrbtu. Če se bo pojavila reakcija, je to znak. da je sredstvo za vašo kožo verjetno dražilno.Preprečevanje dermatitisa 

Najboljši način, da preprečite izpuščaj zaradi stika s strupenimi rastlinami, kakršna je strupeni bršljan, je, da kožo, ki je bila izpostavljena stiku z njim, čimprej umijete z vodo in milom. Večina drugih primerov dermatitisa se pojavi pri ljudeh z občutljivejšo kožo. Preprečijo jih lahko z izogibanjem dražilnemu sredstvu. Če imate atopijski ali seboroični dermatitis, imate več kot povprečno možnost, da ste alergični na nikelj v nakitu ali da se vam bo suha koža pojavila pozimi. Ljudje s svetlejšo kožo so še zlasti dovzetni za kožne težave.3. ZAVAJANJE: Atopijski dermatitis ni pogost problem

Dejansko je atopijski dermatitis zelo pogost problem. 

pojavnost-atopični-dermatitis

Slika prikazuje prevalenco atopijskega dermatitisa leta 2015, pri čemer modri predeli prikazujejo 1200 obolelih na 100 000 prebivalcev in rdeče področje, ki predstavlja 6400 obolelih na 100 000 prebivalcev. Pogostost atopijskega dermatitisa se v globalni ravni iz leta v  leto tudi počasi povečuje. Če menite, da sodite v ogroženo skupino, potem razmislite o naslednjih možnih načinih preprečevanja:

 • Da preprečite pretirano suh zrak, uporabljajte doma in na delovnem mestu vlažilec zraka.
 • Nosite bolj ohlapna oblačila iz naravnih vlaken; najprimernejši je surovi bombaž.
 • Izogibajte se ponikljanemu nakitu, še zlasti v ušesih. Boljša izbira za uhane je kirurško jeklo ali 14-karatno zlato.
 • Ne nosite preveč zategnjenega pasu za uro predolgo časa; to lahko povzroči izpuščaj.
 • Prehrani dodajte vitamine A, skupine B kompleksa, E ter cink.
 • Po kopanju si kožo namažite z neodišavljenim losjonom ali mazilom brez konzervansov.

Vprašanja in odgovori

Kaj je glavni vzrok za atopijski dermatitis?

Ekcem (atopični dermatitis) je posledica kombinacije aktivacije imunskega sistema, genetike, okoljskih sprožilcev in stresa. Če imate ekcem, se vaš imunski sistem pretirano odziva na majhne dražilne snovi ali alergene. Ta pretirana reakcija lahko povzroči vnetje vaše kože. [1].

 

Kako se znebim atopičnega dermatitisa?

Zdravnik vam lahko predpiše steroidno kremo za zaustavitev srbenja - sledi odstranitev izpuščaja ali lokalne kreme, imenovane zaviralci kalcinevrina, kot sta pimekrolimus (Elidel) ali takrolimus (Protopic), ki ščitijo vašo kožo in preprečujejo izbruhe ekcema. [2].

 Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. Eczema - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9998-eczema

2. How to Live Better With Eczema - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/live-better-eczema

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.