OMELA, BELA - krvni tlak, KALKULATOR tlaka

četrtek, 11 februar 2010

Na tem mestu predstavljamo vse, kar ste kadarkoli želeli vedeti o BELI OMELI ali latinsko Viscum Album L. Želimo vam zanimivo branje.Izgled | Uporaba | Geografija | Stranski učinki | Odmerjanje | Posebna opozorila | KALKULATOR krvnega tlaka | Učinkovitost | Interakcije | Visok krvni tlakEna najbolj znanih zimzelenih rastlin - bela omela (lat. Viscum Album L.) je skozi zgodovino navdihovala številne, saj je kot rastlina cenjena zaradi svojih zdravilnih in zaznanih "čarobnih" lastnosti.

bela_omelaAli poznate angleško besedo "mistletoe"? Preverite o čem je govora v krajšem video prispevku.

Če odgovor ni pritrdilen naj obrazložimo, da je govora ravno o beli omeli.

Ta delno parazitska vrsta je znana po voskastih belih jagodah, raste predvsem v Evropi, kjer je močno povezana z božičnim časom. Bela omela je zelo iskana kot zimska dekoracija, v tem času pa obstaja tudi dolgoletna tradicija poljubljanja pod šopki te čarobne rastline.

V Združenem kraljestvu omela najpogosteje raste na jablanah, lipah in topolih, najdemo pa jo tudi na rastlinah kot denimo: glog, oreh in vrba, oziroma je razpršenost vrste odvisna tudi od ptic, ki razpršijo njena semena. Njeni beli plodovi vsebujejo lepljivo kašasto snov, ki se lahko prilepi na ptičja peresa ali pa kot nepoškodovani prehajajo skozi črevo ptic.

Ko so semena razprejo oziroma ptice prenesejo zdrizasto vsebino plodov na površino vej, se prične razvoj nove bele omele.Kako izgleda bela omela?

Največ uporabnih učinkov ima prav evropska bela omela, zato naj v video prispevku prikažemo izgled prav te.Uporaba, učinki bele omele

Omela ima v ljudski medicini dolgo zgodovino uporabe.

Druidi (pripadniki duhovniškega razreda, ki so v predkrščanski dobi deloval v Galiji) so imeli belo omelo za vrhunsko in cenjeno rastlino, ki raste na hrastu.

Nekatere sestavine omele naj bi po njihovem trdnem prepričanju vplivale na imunski, cirkulacijski in srčni sistem. Omela je bila predvsem v tem času uporabljana kot antiseptik, antispazmodik, adstringent, diuretik, med drugim pa s verjeli, da pripomore pri zdravljenju številnih bolezni - kot denimo: epilepsija, kožne razjede, visok krvni tlak, revmatizem in nekatere vrste raka. Dandanes se do tovrstnih učinkov bele omele opredeljumemo povsem drugače.

Druidi so rastlino uporabljali celo kot afrodiziak, v skandinavskih pravljicah pa simbolizira mir in ljubezen. Do prihoda božičnih drevesc v devetnajstem stoletju je bi šopek vejic omele v središču pozornosti božičnega časa, ko so jagode šopka bele omele ob vsakem poljubu trgali, vse dokler jih ni povsem zmanjkalo. Tudi dandanes je bela omela še vedno najljubši božični okras.Kako je z uporabo dandanes?

Kljub eksperimentalnim protitumorskim učinkom še vedno potekajo raziskave za ugotavljanje klinične vloge ekstrakta bele omele, čeprav so komercialno že dostopni izvlečki omele, kot sta Iscador in Helixor. Pogosto se ju uporablja kot onkološka zdravila, zlasti v Nemčiji, kjer tovrstne terapije zelo pogosto izvajajo.

Evropska omela se že od dvajsetih let prejšnjega stoletja uporablja za namene onkoloških zdravljenj, zlasti v Evropi. V Europi je na voljo več izvlečkov omele: Iscador, Eurixor, Helixor, Isorel, Vysorel in ABNOBAviscum.

Evropska omela se uporablja kot podporna terapija ob boleznih srca in ožilja, ter ob terapiji hipertenzije (visok krvni tlak), za namen utrjevanja arterij (ateroskleroza).

Veliko znanstvenih študij se izvaja tudi na sledečih področjih - učinki bele omele ob notranjih krvavitvah in ob hemoroidih; epilepsija in otroški krči; protin; psihiatrična stanja, kot je depresija; motnje spanja; glavobol; odsotnost menstruacije; pomirjevala; oslovski kašelj, astma, omotica, driska, bolezni jeter in žolčnika, simptomi menopavze; in  "čiščenje krvi".

Po potrebii se evropsko omelo lahko uporablja tudi kot podporna terapija ob zdravljenju duševne in telesne izčrpanosti; za zmanjšanje stranskih učinkov kemoterapije in radioterapije, učinki pa so pogosto vprašljivi.

Injekcije evropske omele se uporabljajo za onkološke namene in za okvarjene sklepe.Geografija - kje bela omela raste?

Omela raste od Severne Afrike do južne Anglije in južne Skandinavije, razrašča se po Srednji Evropi, pa vse do jugozahodne in vzhodne Azije ter do Japonske. V Evropi so poznane tri podvrste bele omele, ki rastejo na različnih vrstah gostiteljskih dreves:

  • Viscum album ssp. album - raste na trdem lesu, 
  • Viscum album ssp. abietis - raste na jelkah (Abies) in
  • Viscum album ssp. laxum, ki raste na borovcih in smrekah. 

Vzhodneje so znane oblike V. album-aa, ki imajo obarvane plodove. V Veliki Britaniji se album V. pojavlja od vzhodnega Devon-a do Yorkshira in je še posebej pogost v osrednji in južni Angliji ter v okoli Londona.

Slika: prikaz področij, kjer raste parazitska bela omela.

bela_omela_kje_raste?

Omela je delno parazitska rastlna, raste predvsem na številnih gozdnatih gostiteljih (drevesih in grmovnicah) v različnih gozdnatih habitatih, ki segajo od tropov (tipičen V. album je opažen celo na predelih Chin Hills v Burmi) v zmerna območja. 

V Veliki Britaniji so drevesa kot denimo: topol, limeta, jablana in glog pogosti gostitelji te poznane zimzelene rastline. Omela na domačih evropskih hrastih je redka.Poljub smrti? 

Omela vsebuje mešanico strupenih beljakovin, viskotoksinov in lektinov omele. 

Zaužitje plodov ali katerega koli dela bele omele ni priporočljivo. Poznano je, da so listi in stebla bele omele bolj strupeni kot sami plodovi, toksičnost pa je odvisna tudi od vrste drevesa, na katerem omela raste. 

Večina težav oziroma zastrupitev se bo pojavila v primeru, da omelo odrežemo ter jo prinesemo v svoje domove (na primer v času božiča). Običajno se pojavi problem pri  pogosto radovednih otrocih, ki so pojedli plod ali list bele omele.

Reakcije po zaužitju omele so različne in so odvisne od starosti otroka in števila zaužitih plodov. Že tri ali štiri jagode lahko namreč povzročijo blage bolečine v želodcu; če se zaužije večje število jagod, lahko pride do gastroenteritisa in driske. 

Zastrupitev je redko resna, vendar je najbolje, da kljub temu poiščete zdravniško pomoč. Hišni ljubljenčki so lahko v primeru zaužitja ogroženi; nekateri primeri zastrupitve psov so lahko usodni.Stranski učinki uživanja bele omele

Evropska omela je za uporabo varna, če se uporablja peroralno ali pa se vbrizga pod kožo v ustreznih količinah (zgolj pod zdravniškim nadzorom).

Zdi se, da jemanje do treh jagod ali do dveh listov ali manj ne povzroči resnih stranskih učinkov. Večje količine pa so lahko izjemno nevarne in povzročijo resne stranske učinke. Evropska omela ob predoziranju povzroči bruhanje, drisko, krče in druge neprijetne stranske učinke. Kratkoročna, pogosta uporaba evropske omele lahko povzroči poškodbe jeter.

Vbrizgavanje evropske omele pod kožo lahko povzroči zvišano telesno temperaturo, mrzlico, alergijske reakcije in druge stranske učinke.

Ker je včasih težko določiti pravilen odmerek ekstrakta omele, ne jemljite omele brez nasveta svojega zdravnika.Odmerjanje ekstrakta bele omele

Ustrezni odmerek evropske omele je odvisen od več dejavnikov, kot so starost uporabnika, zdravje in številni drugi zdravstveni vidiki.

Trenutno ni dovolj znanstvenih podatkov za natančnejšo določitev ustreznega odmerjanje za evropsko omelo. Ne pozabite, da naravni izdelki niso vedno varni in da so ustrezni odmerki izrednega pomena, saj lahko že malenkostno predoziranje povzroči izredno neprijetne posledice.

Video: prikaz proizvodnje proizvodov iz bele omele

Upoštevajte ustrezna navodila na nalepkah izdelkov, ki jih uporabljate in se pred uporabo posvetujte s farmacevtom, zdravnikom ali drugim zdravstvenim strokovnjakom.Posebna opozorila ob jemanju ekstraktov omele

Nosečnost in dojenje: evropska omela je v primeru nosečnosti izredno nevarna za plod, če jo jemljete peroralno ali si ekstrakt med nosečnostjo injicirate pod kožo. Lahko namreč stimulira maternico in povzroči splav.

Ni dovolj zanesljivih informacij o varnosti uživanja omele, če dojite. Ostanite na varni strani in se izogibajte uporabi.

Avtoimunske bolezni, kot so multipla skleroza (MS), lupus (sistemski eritematozni lupus, SLE), revmatoidni artritis (RA) ali druga stanja: evropska omela lahko povzroči večjo aktivnost imunskega sistema, kar lahko izredno poslabša stanje avtoimunskih bolezni. Če imate eno od naštetih težav, se je najbolje izogniti uporabi omele.

Bolezni srca in ožilja: obstajajo dokazi, da bi evropska omela lahko poslabšala stanje srčno žilne bolezn. Ne uporabljajte, če imate težave s sčno mišico.

Levkemija: Nekatere in-vitro študije so pokazale, da bi lahko evropska omela pozitivno delovala pri otroški levkemiji. Toda koristi pri ljudeh niso bile nikoli dokazane. Če imate levkemijo, ne jemljite evropske omele.Kalkulator krvnega tlaka

ENOSTAVNA REŠITEV - KULATOR KRVNEGA TLAKA

Ali ste vedeli, da se bela omela večinoma uporablja za prilagajanje krvnega tlaka. Ustrezno uravnan krvni tlak vodi do zdravega sistema srca in ožilja.

Izračunajte ali je vaš krvni tlak ustrezen, ali pa morda trpite za hipertenzijo? Pozor - povišan krvni tlak je pogosto dejavnik nastanka srčno žilnih bolezni in zapletov.

kalkulator_vlaknine

Naj vam bo uporaba kalkulatorja v užitek.Bolezni jeter: Obstaja indici, da bi uživanje omele lahko imelo negativne posledice na jetra. Teoretično bi evropska omela lahko poslabšala bolezni jeter, na primer hepatitis. Ljudje z boleznijo jeter ali anamnezo bolezni jeter se morajo izogibati evropski omeli.

Presaditev organov: Evropska omela ima močan vpliv na imunski sistem. To bi bil lahko problem predvsem za ljudi, ki so jim presadili organ. Bolj aktiven imunski sistem lahko poveča tveganje za zavrnitev organa. Če ste imeli nedavno presaditev organa, se izogibajte evropski omeli.

Operacije: Evropska omela lahko vpliva tudi na krvni tlak. Obstaja velika možnost, da bi ekstrakt omele lahko vplival na krvni tlak med samo operacijo in po njej. Nehajte jemati evropsko omelo vsaj 2 tedna pred načrtovanim kirurškim posegom.Učinkovitost bele omele

Zelo verjetna neučinkovitost pri:Raku glave in vratu.

Injiciranje ekstrakta evropske omele v kožo pred ali po operaciji ali obsevanje v primeru raka glave in vratu ne izboljša preživetja.Raku trebušne slinavke.

Izvleček evropske omele ne poveča stopnje remisije pri ljudeh z napredovalim rakom trebušne slinavke (stopnja IV).Nezadostni dokazi za oceno učinkovitosti v primeru ...Raka sečnega mehurja.

Nekatere raziskave nakazujejo, da bi lahko dajanje posebnega izvlečka evropske omele v mehur za 6 tednov zmanjšalo ponovitev raka na mehurju pri ljudeh, ki so imeli operacijo raka na mehurju. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Raka na dojki.

Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko vbrizgavanje nekaterih blagovnih znamk evropskega izvlečka omele (Iscador ali Helixor) v kožo zmanjšalo rast tumorja in izboljšalo preživetje pri ljudeh z rakom dojke.

rak_dojke_bela_omela

Doslej žal ni dovolj zanesljivih dokazov, ki bi podpirali uporabo evropske omele pri tej vrsti raka. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Raka debelega črevesa.

Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko izvlečki evropski omele (Iscador, Isorel ali Helixor), dani samo z injekcijo ali s konvencionalno terapijo, izboljšali preživetje pri ljudeh z rakom debelega črevesa. Doslej ni dovolj zanesljivih dokazov, ki bi podpirali uporabo evropske bele omele pri tej vrsti raka. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Prehlada.

Raziskave kažejo, da poseben evropski ekstrakt omele (Iscador P ali Iscador Qu), ki ga injiciramo 12 tednov najverjetneje ne zdravi ali preprečuje prehlada. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Raka želodca.

Raziskave kažejo, da bi lahko poseben evropski izvleček omele (Iscador), ki se daje z injekcijo, izboljšal preživetje pri ljudeh z rakom želodca. Doslej ni dovolj zanesljivih dokazov, ki bi podpirali uporabo evropske omele pri tej vrsti raka. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Hepatitisa C.

Raziskave o učinkovitosti evropske omele pri ljudeh s hepatitisom C so nasprotujoče. Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko vbrizgavanje posebnega izvlečka evropske omele (Iscador Qu) pomagalo v boju proti okužbi, ki povzroča hepatitis C, in izboljša kakovost življenja.

hepatitis-C-bela_omela

Spet druge raziskave kažejo, da injiciranje drugega evropskega proizvoda iz omele (Abnobaviscum Quercus) ne pomaga pri boju proti okužbi s hepatitisom C, lahko pa izboljša simptome hepatitisa C. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Levkemije.

Raziskave kažejo, da bi lahko vbrizgavanje posebnega ekstrakta evropske omele (Helixor) povečalo preživetje ljudi s kronično mieloično levkemijo za več kot 2 leti. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Raka jeter.

Raziskave kažejo, da lahko zdravljenje z nekaterimi posebnimi ekstrakti evropske omele (Iscador ali Helixor) izboljša preživetje pri ljudeh z rakom na jetrih. Doslej ni dovolj zanesljivih dokazov, ki bi podpirali uporabo evropske omele pri tej vrsti raka. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Raka pljuč.

Obstajajo nasprotujoči si dokazi o učinkovitosti evropske bele omele pri preživetju pri ljudeh s pljučnim rakom. Nekateri dokazi kažejo, da lahko injiciranje ekstrakta evropske omele (Iscador) izboljša splošno preživetje pri ljudeh s pljučnim rakom. Toda drugi dokazi kažejo, da to zdravljenje ne izboljša časa preživetja ali odziva raka. Doslej ni dovolj zanesljivih dokazov, ki bi podpirali uporabo evropske omele pri tej vrsti raka. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Raka tkivne plasti, ki pokriva pljuča.

Zgodnje raziskave kažejo, da dajanje posebnega ekstrakta evropske omele (Helixor) v plevralno tkivo zmanjša raka pri pacientih z rakom na tem območju. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravilMelanoma, vrste kožnega raka.

Zgodnje raziskave kažejo, da vbrizgavanje v kožo posebnega ekstrakta evropske omele (Iscador M) ne izboljša preživetja ali podaljša časovnega obdobja brez bolezni pri ljudeh z melanomom.

melanom_bela_omela

Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Kakovosti življenja.

Zgodnje raziskave kažejo, da bi lahko vbrizgavanje različnih evropskih izvlečkov omele (PS76A2, Helixor, Isorel in Eurixor) v kožo izboljšalo kakovost življenja in dobro počutje pri ljudeh z rakom, če so dani sami ali s kemoterapijo. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Izpostavljenosti sevanju.

Zgodnje raziskave kažejo, da bi lahko vbrizgavanje posebne vrste izvlečka omele (Iscador) v kožo v obdobju 5 tednov zmanjšalo pljučne okužbe in izboljšalo simptome, kot so utrujenost, znojenje, glavobol, bolečine v sklepih, čustvena nestabilnost in bolečine v mišicah pri otrocih s ponavljajočimi se boleznimi. Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Raka maternice.

Zgodnje raziskave kažejo, da bi lahko vbrizgavanje posebne vrste ekstrakta evropske omele (Iscador) v kožo izboljšalo preživetje pri ljudeh z rakom maternice.

rak_maternice_bela_omela

Dokazi so nezadostni, držite se preverjenih zdravil.Neželenih učinkov kemoterapije in radioterapije.
Visokega krvnega pritiska.
Notranjih krvavitev.
Hemoroidov.
Visokega holesterola.
Protina.
Depresije.
Motenj spanja.
Glavobola.
Menstrualnih motenj.


Potrebnih je več dokazov za oceno učinkovitosti evropske omele za te naštete uporabe.Interakcije bele omele z drugimi zdravili

bela_omela_interakcije

Interakcije bele omele z zdravili so vedno mogoče, predvsem pa v spodaj naštetih primerih. Zdravila za visok krvni tlak (antihipertenzivi)

Ocena interakcije: Zmerna

Pri tej kombinaciji bodite previdni. Pogovorite se s svojim zdravnikom.
Zdi se, da evropska bela omela znižuje krvni tlak. Jemanje evropske omele skupaj z zdravili za zdravljenje visokega krvnega tlaka lahko povzroči prenizek krvni tlak.

Nekatera zdravila za hipertenzijo vključujejo:

kaptopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), amlodipin (Norvasc), hidroklorotiazid (HydroDiuril), furosemid (Lasix) in številna druga.Zdravila, ki lahko poškodujejo jetra (hepatotoksična zdravila)

Ocena interakcije: Zmerno

Pri tej kombinaciji bodite previdni. Pogovorite se s svojim zdravnikom.
Evropska bela omela lahko poškoduje jetra. Teoretično lahko jemanje evropske omele skupaj z nekaterimi zdravili za zdravljenje jeter, poveča tveganje za poškodbe jeter.

Zdravila, ki lahko v kombinaciji z belo omelo poškodujejo jetra, vključujejo:

akarbozo (Precose, Prandase), amiodaron (Cordarone), atorvastatin (Lipitor), azatioprin (Imuran), karbamazepin (Tegretol), cerivastatin (Baycol), diklofenak (Voltaren), felbamat (Felbatol), fenofibrat (Tricor), fluvastatin (Lescol), gemfibrozil (Lopid), izoniazid, itrakonazol, (Sporanox), ketokonazol (Nizoral), leflunomid (Arava), lovastatin (Mevacor), metotreksat (Rheumatrex), nevirapin, Vira, nitrofurantoin (Macrodantin), pioglitazon (Actos), pravastatin (Pravachol), pirazinamid, rifampin (Rifadin), ritonavir (Norvir), rosiglitazon (Avandia), simvastatin (Zocor), takrin (Cognex), tamoksifen, L, terbinafin, L, terbinafin kislina in zileuton (Zyflo).Zdravila, ki zmanjšujejo imunski sistem (imunosupresivi)

Ocena interakcije: Zmerno

Bodite previdni pri tej kombinaciji. Pogovorite se s svojim zdravnikom.

Zdi se, da evropska omela povečuje aktivnost imunskega sistema. S povečanjem delovanja imunskega sistema bi evropska omela lahko zmanjšala učinkovitost zdravil, katerih namen je zmanjševanje imunskega odziva.

Nekatera zdravila, ki zmanjšujejo aktivnost imunskega sistema, vključujejo:

azatioprin (Imuran), baziliksimab (Simulect), ciklosporin (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, ortoklon OKT3), mikofenolat (CellCept), takrolimat (CellCept), takrol FK506, Prograf), sirolimus (Rapamune), prednizon (Deltasone, Orasone), kortikosteroidi (glukokortikoidi) in drugi.Visok krvni tlak

Pri visokem krvnem tlaku je nevarno, ker se največkrat ne pojavijo nobeni simptomi - nasprotno: hipertoniki (to je človek, ki se hitro razjezi in tudi hitro razvedrijo) so veseli in poleg tega tudi izredno ustvarjalni. Glavobol, močno bitje srca in splošno slabo počutje se pojavijo samo takrat, ko je krvni tlak močno previsok. Vzroki za trajno povišanje krvnega tlaka so mnogoteri in jih mora ugotoviti zdravnik. Pogosto težko ugotovimo jasen vzrok; to se potem imenuje »esencialna hipertenzija«. Tudi to je povezano z neela stičnostjo žil (arteriosklerozo) ali z dolgotrajnim stresom. Pogosto je faktor tveganja debelost.Strategije zdravljenja

1. Preprečevanje visokega krvnega tlaka: Pri naprednem, močnem visokem tlaku ne moremo predlagati nobenih rastlin z dokazanimi učinki. Kljub temu pa lahko nekatere zdravilne rastline medicine pomagajo. Predvsem je njihova uporaba smiselna za preventivno preprečevanje visokega krvnega tlaka.

2. Zdrav način življenja: Način življenja s primernim stresom, z dovolj sprostitve in utrjevanja (npr. z uporabo vode) so možnosti naravnega zdravilstva za učinkovito preprečevanje visokega krvnega tlaka - najbolje preventivno.

3. Razširjanje ožilja: V šolski medicini se za zniževanje visokega krvnega tlaka predpisujejo sredstva za razširjanje ožilja in vzpodbujanje ledvic, da se s tem zniža visok krvni tlak in tveganje infarkta in kapi. Nekoč so predvsem v samostanskem zdravilstvu za zniževanje visokega krvnega tlaka puščali kri ali pa predpisovali daljše kopeli, ki imajo isti učinek. Kopeli so se kot preizkušeno sredstvo ohranile do danes.Katere zdravilne rastline pomagajo?

Pri zdravljenju lažjih oblik visokega tlaka in za preventivo ima bela omela ugoden terapevtski učinek. Včasih so za zdravljenje visokega krvnega tlaka uporabljali tudi mlečkovke, ki pa jih danes ne uporabljamo več.Preizkušene uporabe

Za preventivno zdravljenje visokega krvnega tlaka se tudi danes prvenstveno uporabljajo kopeli.

Mešanica čaja proti visokemu krvnemu tlaku

Visok krvni tlak ne boli, ima pa lahko zelo resne posledice. Zato ga moramo čimprej zdraviti.

Receptura za pomirjanje visokega krvnega tlaka in za krepitev srčne moči: 20 g šentjanževke, 20 g rmana, 20 g cvetov gloga, 20 g zeli navadnega plešca in 20 g tavžentrože, kar lahko sestavijo v lekarni. Poleg tega potrebujemo zel bele omele, ki jo pripravimo kot hladen izvleček. V ta namen prelijemo 1 čajno žličko bele omele z 1 skodelico mrzle vode, pustimo 10 do 12 ur in precedimo. Čaj bele omele dodamo k čaju iz mešanice čaja in večkrat dnevno spijemo po 1 skodelico.Čaji

Bela omela

Priprava čaja: 2,5 g zeli bele omele prelijemo z 1 skodelico mrzle vode, pustimo preko noči in precedimo. Dnevno spijemo 1 do 2 skodelici.

Čajna mešanica

Ta čajna mešanica se priporoča pri visokem tlaku, ki je pogojen z nervozo. Pomirja, izravnava in sprošča.

Sestava: 40 g šetnjanževke, 25 g listov melise, 30 g rmana, 5 g cvetov arnike.

Uporaba: 1 jedilno žlico prelijemo z 1 skodelico vrele vode, pustimo 10 minut, precedimo. Večkrat dnevno spijemo po 1 skodelico.

Čajna mešanica

Ta čajna mešanica vzpodbuja delovanje ledvic, povečuje srčno moč in blago izpira.

Sestava: 20 g zeli rutice ter 30 g listov in cvetov gloga, 30 g zeli preslice, 20 g zeli navadnega plešca.

Uporaba: 1 do 2 jedilni žlici prelijemo z 1 skodelico vrele vode, pustimo 7 do 10 minut in precedimo. Večkrat dnevno spijemo po 1 skodelico.

Kopeli

Za zniževanje visokega krvnega tlaka se ravno tako priporočajo kopeli.

Uporaba: Kopamo se najmanj Vi ure pri 36 do 38 °C. Potem si noge takoj stuširamo z mrzlo vodo. Po želji lahko dodamo tudi eterična olja kot dodatek kopeli, meliso in sivko za pomiritev. Dodatke za kopel lahko kupimo.

Kdor pa želi, jih lahko sam pripravi: za polno kopel zmešamo 2 do 5 ml eteričnega olja z 1/4 L smetane (kot emulgator) in dodamo vodi za kopel.Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service)

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo.
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.