Iskanje po vsebinah

GINGIVITIS: Vzroki, Simptomi in možnosti Zdravljenja

nedelja, 11 februar 2024

Parodontalne bolezni - med drugim tudi gingivitisk, povzročijo vnetje in uničenje tkiv, ki obdajajo in podpirajo zob. To so predvsem dlesen, kost in cement na zobni korenini.GINGIVITIS: Splošno | Simptomi / Vzroki | Preprečevanje / Zdravljenje | Plaut-Vincentova angina | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceParodontalne bolezni so predvsem posledica bakterijskega delovanja, včasih pa k samemu razvoju bolezni pripomorejo še nekatere bolezni oziroma dejavniki, npr. sladkorna bolezen, slaba prehrana, levkemija, aids in kajenje.Gingivitis

Gingivitis je vnetje dlesni (gingive). Vnete dlesni so rdeče, nabrekle in zlahka zakrvavijo.

Gingivitis je izredno razširjeno stanje in se lahko pojavi kadarkoli po izrastu zob.Vzroki in simptomi

Gingivitis je skoraj vedno posledica nezadostnega čiščenja zob, zaradi česar se obloge zadržujejo ob robu dlesni. Obloge so mehke in lepljive in so v glavnem sestavljene iz bakterij. Običajno jih najdemo v predelu poškodovanih plomb, zob nosilcev, slabo očiščenih delnih zobnih protez, mostov in ortodontskih pripomočkov.

Video vsebina: Gingivitis in vnete dlesni

Če ostanejo obloge na zobeh več kot 72 ur, otrdijo v zobni kamen. Tega samo s ščetkanjem in uporabo zobne nitke ne moremo popolnoma odstraniti. Obloge so sicer glavni vzrok gingivitisa, vendar lahko k poslabšanju vnetja prispevajo tudi določena stanja, zlasti nosečnost, puberteta in kontracepcijski pripravki.

Nekatera zdravila povzročijo povečano rast dlesni, kar otežuje odstranjevanje oblog in pogosto se razvije gingivitis. Fenitoin (za preprečevanje epileptičnih napadov), ciklosporin (jemljejo ga ljudje s presajenimi organi) in kalcijevi blokatorji, npr. nifedipin (za uravnavanje krvnega tlaka in motenj srčnega ritma), lahko povzročijo čezmerno rast dlesni. Gingivitis lahko poslabšajo tudi kontracepcijske tablete ali injekcije.

Pri enostavnem gingivitisu so dlesni rdeče, otečene in odstopajo, namesto da bi bile čvrste, rožnate barve in tesno ob zobeh. Med ščetkanjem in hranjenjem pogosto krvavijo. Pri močnejšem gingivitisu so zjutraj možni krvavi madeži na blazini, posebej če med spanjem dihamo skozi usta.

Zaraidi pomanjkanje vitaminov lahko vodi v gingivitis, vendar je to danes redkost. Posledica pomanjkanja vitamina C (skorbut) so vnete in krvaveče dlesni. Pomanjkanje niacina (pelagra) prav tako povzroča vnetje in krvavenje in je lahko izhodiščno stanje za nekatere okužbe v ustih.

Akutni herpetični gingivostomatitis je boleča virusna okužba dlesni in drugih predelov v ustih. Dlesni postanejo živo rdeče in v ustih vidimo veliko število majhnih razjed bele ali rumene barve.

Video vsebina: Akutni herpetični gingivostomatitis - več o njem.

Nosečnostni gingivitis je v glavnem posledica hormonskih sprememb med nosečnostjo in se kaže kot poslabšanje sicer blage oblike gingivitisa. Nekatere nosečnice so same odgovorne za njegov razvoj, ker zaradi slabega počutja zanemarjajo ustno higieno. Med nosečnostjo lahko že manjše draženje, na primer zobni kamen, povzroči tumorozno raščo na dlesni, imenovano nosečniški tumor. Dobro prekrvljeno tkivo ob poškodbi hitro zakrvavi, poleg tega pa moti prehranjevanje.

Deskvamacijski gingivitis je boleče, slabo raziskano stanje, ki se najpogosteje pojavi pri ženskah po menopavzi. Zunanji sloj gingive se odlušči od spodaj ležečih plasti in razgali živčne končiče. Dlesni postanejo tako občutljive, da se zunanja plast odlušči že ob rahlem dotiku z bombažno krpico ali če zobozdravnik puhne zrak skozi puhalko.

Video vsebina: Deskvamacijski gingivitis - več o njem.

Gingivitis pri levkemiji je prvi znak bolezni pri 25 odstotkih otrok z levkemijo. Infiltracija levkemičnih celic v dlesen povzroči gingivitis; stanje se še poslabša zaradi zmanjšane sposobnosti organizma za obrambo. Dlesen je rdeča in rahlo krvavi. Pogosto se dogaja, da krvavenje traja nekaj minut ali več, ker se kri pri ljudeh z levkemijo ne strjuje normalno.

Pri perikoronitisu nabreknejo dlesni. Nabreklina običajno pokriva spodnje, še neizrastle modrostne zobe. Del dlesni, ki pokriva delno izrastel zob, je zastoj no mesto za tekočine, hrano in bakterije. Če zgornji modrostni zob izraste pred spodnjim, potem pride zaradi ugrizov do poškodbe dlesni in okužbe, ki se lahko razširi v žrelo ali lice.Preprečevanje in zdravljenje

Z dobro ustno higieno (dnevno uporabo zobne ščetke in nitke) lahko preprečimo običajni gingivitis. Za ljudi, pri katerih zobni kamen pogosteje nastaja, je priporočljiva uporaba zobne paste s pirofosfati. Če je zobni kamen že nastal, ga lahko odstrani le zobozdravnik. Ljudje s slabo ustno higieno, bolniki z boleznimi, ki vodijo h gingivitisu, in tisti z nagnjenostjo k nastajanju oblog, potrebujejo pogostejše strokovno čiščenje. Glede na hitrost nastajanja kamna je čiščenje priporočljivo vsake tri mesece v letu. Ker so dlesni dobro preskrbljene s krvjo, kmalu po odstranitvi kamna in oblog spet ozdravijo. S ščetkanjem in uporabo nitke jih zlahka ohranjamo zdrave.

Video vsebina: kako pozdraviti bolezni dlesni?

Bolezni, ki lahko poslabšajo gingivitis, moramo zdraviti ali vsaj nadzorovati. Kadar povečano rast povzročajo zdravila, je potrebno odvečno tkivo kirurško odstraniti. Natančna ustna higiena in pogosta strokovno opravljena čiščenja upočasnijo stopnjo čezmerne rasti in tudi potrebo po operaciji.

Pomanjkanje vitamina C in niacina odpravimo z dodajanjem manjkajočih vitaminov in uravnoteženo prehrano.

Akutni herpetični gingivostomatitis mine običajno brez zdravil v dveh tednih. Močno čiščenje ne pomaga, potrebno pa je nežno ščetkanje bolečih okuženih mest. Zobozdravnik lahko predpiše raztopino z anestetikom za spiranje ust, ki olajša uživanje hrane in pitje pijač.

Če nosečnica zaradi jutranjih slabosti težko zagotavlja ustno higieno, ji lahko zobozdravnik pomaga z nasveti ohraniti čiste zobe in dlesni. Nosečniški tumor sicer lahko kirurško odstrani, vendar se v času nosečnosti rad ponavlja.

V primeru deskvamativnega gingivitisa v obdobju menopavze lahko pomaga nadomestno hormonsko zdravljenje. Zobozdravnik lahko predpiše tudi kortikosteroidne tablete oziroma paste, ki jih nanašamo direktno na dlesni.

Ljudje z levkemičnim gingivitisom naj za preprečitev krvavenja, namesto ščetkanja in uporabe zobne nitke, z gazico ali gobo nežno masirajo dlesni in zobe. Zobozdravnik predpiše tudi ustno vodo s klorheksidinom, ki preprečuje nastajanje oblog in okužb v ustih. Če je levkemija pod zdravnikovim nadzorom, lahko že dobra ustna higiena pripomore k zdravju dlesni.

Pri ljudeh s perikoronitisom zobozdravnik z močnim curkom odstrani ostanke hrane in bakterij izpod dlesni. Če rentgenska slika pokaže, da modrostni zobje ne bodo mogli izrasti, zobozdravnik odstrani najprej gornji modrostni zob, nato pa predpiše antibiotično zdravljenje in po nekaj dneh odstrani še spodnji zob. Včasih tudi spodnjega odstrani takoj.Plaut-Vincentova angina ali ulceronekrotični gingivitis

Vincentova infekcija (akutni ulcero-nekrotizirajoči gingivitis) je boleča, nenalezljiva okužba, ki prizadene dlesni in povzroča bolečino, zvišano temperaturo in izčrpanost.

Bolezen je iz časa prve svetovne vojne, ko se je okužilo mnogo vojakov v strelskih jarkih, znana tudi pod imenom rovovska usta. Poleg slabe ustne higiene pospešijo Vincentovo okužbo telesni in duševni stres, slaba hrana in pomanjkanje spanja. Pogosteje se pojavi pri ljudeh, ki že imajo gingivitis in so v stresni situaciji - opravljanje izpitov, menjavanje službe. Veliko pogosteje se pojavlja pri kadilcih kot pri nekadilcih.Simptomi

Bolezen se običajno začne z nenadnimi bolečinami v dlesnih, nelagodnostjo in utrujenostjo. Prisoten je ponavadi tudi neprijeten zadah. Na vrhovih medzobnih papil nastanejo razjede, pokrite s sivo plastjo mrtvine. Dlesni takoj zakrvavijo. Uživanje hrane in požiranje povzročata bolečine. Običajno zatečejo tudi podčeljustne bezgavke in pojavi se rahlo zvišana telesna temperatura.Zdravljenje

Zdravljenje se začne z nežnim in temeljitim čiščenjem, med katerim zobozdravnik najprej odstrani vse mrtvo tkivo in zobni kamen. Pri tem sme uporabiti lokalni anestetik, saj utegne biti čiščenje zelo boleče. Bolniku naroči, da naj si nekaj dni po zobozdravniškem posegu večkrat dnevno izpira usta s 3-odstotno raztopino vodikovega peroksida (zmešano z enako količino vode), namesto da bi si zobe ščetkal.

Bolnik mora v prvih 14 dneh na zobozdravniški pregled vsak dan ali vsaka dva dni. Strokovno čiščenje je potrebno do ozdravitve. Če se dlesni ne povrnejo v svoje normalno stanje, mora zobozdravnik kirurško preoblikovati obolela mesta in tako preprečiti ponovitev bolezni. Pri hujši obliki bolezni ali če zobozdravnikov poseg ni možen, je treba predpisati antibiotično zdravljenje.Vprašanja in odgovori

Kako se znebite vnetja dlesni?

 • izboljšsn življenjski slog in domača zdravila,
 • čiščenje zob dvakrat na dan ali še bolje po vsakem obroku ali prigrizku,
 • uporabljajte mehko zobno ščetko in jo zamenjajte na vsake tri mesece,
 • razmislite o uporabi električne zobne ščetke, ki bo morda bolje odstranila zobne obloge in zobni kamen kot navadna,
 • nitka za zobe,
  Uporabite tekočino za izpiranje ust, da zmanjšate zobne obloge med zobmi[1].Ali se lahko gingivitis pozdravi sam od sebe?

Blage primere gingivitisa je mogoče zdraviti z vsakodnevnim ščetkanjem in nitkanjem, krvavitev pa se ponavadi samodejno ustavi v približno enem tednu, ko se vnete dlesni umirijo. Če pa se zobne obloge strdijo (na način, da postanejo zobni kamen), bo moral zobozdravnik le-te odstraniti, preden boste lahko opazili bistveno razliko[2].Kateri so prvi 3-je simptomi gingivitisa?

 • Krvaveče dlesni - so eden od znakov gingivitisa, 
 • Slab zadah  je znan tudi kot halitoza, pogosto neprijetno stanje, lahko pa je tudi znak, da se razvija bolezen dlesni, 
 • Otekle dlesni - zdrave dlesni morajo biti čvrste na dotik, 
 • Dlesni, ki spremenijo barvo[3].Ali je gingivitis reverzibilen?

Gingivitis je mogoče odpraviti z odstranitvijo zobnega kamna, ki povzroča draženje dlesni. Vaš zobozdravnik bo začel s temeljitim čiščenjem vaših zob, da bo odstranil vse sledi zobnega kamna, zobnih oblog in vseh bakterij, ki so se nabrale v vaših ustih[4].Viri in reference

Veliki zdravstveni priročnik za domačo uporabo, Založba mladinska knjiga

 1. Gingivitis- https://www.mayoclinic.org
 2. Gingivitis - https://www.mayoclinic.org
 3. What Are the Symptoms of Gingivitis? - https://www.parodontax.com
 4. Is Gingivitis Reversible? - https://www.myidealdental.comStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.