Sečna kislina

četrtek, 11 januar 2024Vprašanje stranke:

Kaj je sečna kislina? Vprašanje anonimne strankeOdgovor farmacevta:

Sečna kislina je naravna snov, ki nastaja med presnovo purinov. Purini so spojine, ki se nahajajo v številnih živilih, kot so meso, ribe in določene vrste zelenjave. Ko telo razgrajuje purine, nastane sečna kislina kot stranski produkt.

Sečna kislina je topna v vodi in se iz telesa odstrani predvsem preko ledvic, ki jo filtrirajo iz krvi in izločijo z urinom. Normalne ravni sečne kisline so pomembne za vzdrževanje ravnovesja v telesu. Vendar pa lahko pride do težav, če sečna kislina ni učinkovito odstranjena ali če je njena proizvodnja povečana.

Prekomerno kopičenje sečne kisline v telesu lahko vodi do tvorbe kristalov, ki se lahko nalagajo v sklepih in tkivih, kar lahko povzroči bolečine in vnetja. Povišane ravni sečne kisline so povezane tudi z razvojem bolezni, imenovane putika.

Poleg tega so povišane ravni sečne kisline lahko povezane tudi z drugimi zdravstvenimi težavami, kot so ledvični kamni in ledvično boleznijo. Zato je pomembno, da sečno kislino v telesu vzdržujemo v uravnoteženih ravneh in spremljamo v povezavi z drugimi dejavniki zdravja.Kaj povzroča povišane ravni sečne kisline v telesu?

Povišane ravni sečne kisline v telesu lahko nastanejo iz več razlogov. Ključni dejavniki, ki prispevajo k povišanim ravni sečne kisline, vključujejo:

 • Prekomeren vnos purinov: Purini so snovi, ki se nahajajo v nekaterih živilih, kot so meso, ribe, rdeče meso in določene vrste zelenjave. Prekomeren vnos purinov lahko posledično poveča proizvodnjo sečne kisline v telesu.
 • Motnje presnove: Nekateri ljudje imajo genetsko predispozicijo za motnje presnove purinov, kar lahko pripelje do povišanih ravni sečne kisline.
 • Slaba ledvična funkcija: Ledvice igrajo ključno vlogo pri odstranjevanju sečne kisline iz telesa. Če ledvice ne delujejo učinkovito, se sečna kislina lahko kopiči v krvi.
 • Dehidracija: Pomanjkanje tekočine lahko vodi do koncentriranja seča in povečanja ravni sečne kisline v krvi.
 • Določena zdravila: Nekatera zdravila, kot so diuretiki, nekatera protivnetna zdravila in kemoterapevtska zdravila, lahko vplivajo na ravni sečne kisline.

Povišane ravni sečne kisline same po sebi ponavadi ne povzročijo simptomov, vendar lahko prispevajo k razvoju bolezni, kot je putika, ali povečajo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Če imate pomisleke glede ravni sečne kisline v telesu, se posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravnik bo lahko ugotovil vzrok povišanih ravni sečne kisline in predlagal ustrezne ukrepe za nadzor.Ali ribe povzročajo povečano raven sečne kisline v telesu?

Ribe niso znane kot glavni vir purinov, ki so snovi, iz katerih se tvori sečna kislina v telesu. V splošnem velja, da imajo ribe nižjo vsebnost purinov v primerjavi z nekaterimi drugimi živili, kot so rdeče meso in drobovina. Vendar pa vsebnost purinov v ribah ni enaka za vse vrste rib. Mastne ribe, kot so losos, sled, postrv in skuša, so običajno nizke v purinih. Po drugi strani pa nekatere vrste drobnih rib, kot so sardine in sardele, vsebujejo nekoliko več purinov.

V primeru povišane ravni sečne kisline ali putike je ključno upoštevati celoten prehranski vzorec in ne samo eno vrsto hrane. Poleg tega sečna kislina ni prisotna samo v hrani, ampak jo telo tvori tudi med presnovo. Če imate skrbi glede ravni sečne kisline ali putike, se posvetujte s svojim zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom. Zdravnik vam lahko svetuje glede prilagoditev prehrane in življenjskega sloga ter vam pomaga razviti prehranski načrt, ki ustreza vašim individualnim potrebam.Zanimivo branjePovišan urat v krviStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte
Iskanje po vsebinah

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.