Z naravnimi zdravili nad nespečnost in živčno napetost

ponedeljek, 28 maj 2012

Glavna sestavina zdravil naravnega izvora za lajšanje nespečnosti je izvleček iz korenine zdravilne špajke (baldrijana). Smiselna je tudi uporaba zdravilne špajke z ostalimi hipnotiki in sedativi rastlinskega izvora, kot so hmelj, melisa, poprova meta in pasijonka. Imena zdravil: zdravilna špajka (Baldrimed), zdravilna špajka, navadni hmelj (Hova), zdravilna špajka, navadna meslisa, poprova meta (Persen, Persen Forte), zdravilna špajka, zdravilna pasijonka (Neopersen).

passiflora

Tokrat bolj podrobno predstavljamo zdravilno špajko in pasijonko, ki se uporabljata pri blagih stresno povzročenih stanjih nemira in napetosti ter za lažje uspavanje. Časovne omejitve zdravljenja ni, saj se po koncu dolgotrajnega jemanja zdravila znaki odvisnosti oziroma odtegnitveni sindrom ne pojavijo.

Zdravilna špajka, baldrijan (Valeriana officinalis) Izvlečki zdravilne špajke naj bi imeli afiniteto za GABA-receptorje (GABA-A), delno zaradi vsebujoče relativno visoke koncentracije gama-aminomaslene kisline (GABA). Valerenska kislina in acetilvalerenska kislina naj bi inhibirali razgradnjo GABA, učinkovina hidroksipinorezinal pa bi naj imela afiniteto za vezavo na serotoninske receptorje. Izvlečki zdravilne špajke naj bi delovali tudi na adenozinske receptorje. Študije na živalih so pokazale anksiolitično, centralno relaksantno, antikonvulzivno, koronarodilatativno in antiaritmično delovanje zdravilne špajke.

Neželeni učinki so relativno redki, predvsem gastrointestinalno draženje, kontaktne alergije, glavobol, nemirno spanje in široke zenice. V primerih čezmernih odmerkov je relativno varna, glavni učinek je depresija osrednjega živčnega sistema. Varnosti v času dojenja in nosečnosti niso ugotavljali. Sedativni učinki zdravilne špajke lahko okrepijo učinke drugih inhibitorjev osrednjega živčnega sistema, zaradi česar je ob sočasni uporabi potrebna previdnost. Številne klinične raziskave opisujejo baldrijanov pomirjevalni in blag uspavaini učinek tako za ljudi, ki dobro spijo, kot za tiste, ki trpijo za nespečnostjo. Izboljšali so se različni subjektivni kazalniki spal nih motenj, na primer spaina odzivnost, pogostost prebujanja, nočna trzavost, notranji nemir in napetost ter kakovost spanja, niso pa se spremenili objektivni spaini kazalniki, na primer možganska električna dejavnost, prav tako ne jutranja zaspanost in spominjanje sanj.
Velikokrat so posledica živčne razburjenosti tudi težave s srcem, krči v prebavilih ter razni glavoboli. Baldrijan nam lahko pomaga tudi v teh primerih.

Pasijonka (Passifiora incarnata)

Izhaja iz Severne, Srednje in Južne Amerike. Uporablja se zel, ki vsebuje flavonoide, odvisno od stopnje rastlinske dozorelosti različni delež harmanovih alkaloidov, malo maltola in še kemično neznane farmakološko učinkovite spojine. Pripisujejo ji pomirjevalne, uspavalne, protikrčne in blažiIne lastnosti. Poparek in drugi farmacevtski pripravki se po tradiciji uporabljajo za uravnavo srčnega utripa sicer zdravega srca pri odraslih in za zdravljenje živčnosti pri odraslih in otrocih, še posebno blažje nespečnosti. Zdravi tudi prebavne motnje živčnega izvora. Je pogosto zdravilo v homeopatiji.
Čezmerni odmerki lahko zvečajo učinek antidepresivov. Harmanovi alkaloidi spodbudijo maternično dejavnost na poskusnih živalih, zato je med nosečnostjo in dojenjem tvegana čezmerna raba.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.