Železo, HEMOGLOBIN, pomanjkanje železa in ANEMIJE

nedelja, 23 september 2018

Organi in tkiva človeškega telesa potrebujejo za zdravje stalno dobavo kisika. Anemija ali slabokrvnost, pri kateri telesna tkiva ne dobijo dovolj kisika, nastane zaradi premajhnega števila rdečih krvničk v obtoku ali zaradi pomanjkanja neizogibno potrebne beljakovine, ki jo imenujemo hemoglobin. Anemija je lahko blaga ali pa tako resna, da ogroža življenje.Zakaj železo? | Dodatki in železoSrce in krvni obtokAnemijaVzroki anemijZdravljenjePreprečevanjePogosta vprašanjaV normalnih okoliščinah srce črpa kri z malo kisika v pljuča, kjer hemoglobin, ki je v rdečih krvničkah, veže kisik, ki se tam nabira; kri, bogata s kisikom, potem potuje po obtočilih v vse telesne organe.

Pomanjkanje kisika pa nastopi, ko ima telo na voljo premajhno število rdečih krvničk, ki živijo le okoli 120 dni in se morajo zato nenehno nadomeščali.

eritrociti_železo_kri

Anemija se lahko pojavi, če se izgubljajo večje količine krvi ali če nekaj moti njihovo nastajanje oziroma pospešuje njihov predčasen razpad. Ker je hemoglobin glavna sestavina rdečih krvničk in nosilec kisikovih molekul, se anemija pojavi tudi, če je zaloga hemoglobina premajhna ali je funkcijsko nepravilen.

Vseh poznanih različnih vrst anemij je več kot 400, nekatere izmed njih pa so precej redke. Slabokrven človek je pogosto videti bled in slaboten, včasih je precej zadihan, večkrat omedleva ali pa se preveč zaveda izrazitega bitja srca. Motnja lahko nastane zaradi mnogih drugih bolezni, od katerih so nekatere dedne, v velikem številu primerov pa je za anemijo kriva slaba prehrana. Čeprav nekatere vrste anemije terjajo stalen zdravniški nadzor, pa lahko tiste, katerih vzrok je nepravilna prehrana, po tem, ko je ta vzrok potrdil zdravnik, odlično zdravimo kar doma.

 

 

Danes uživamo hrano, ki je večinoma predelana, organsko pridelana in polna aditivov.

Taka hrana ne le da povzroča poškodbe črevesne sluznice, ampak je tudi osiromašena s hranili, kar vodi do različnih pomanjkanj. Najpogostejše pomanjkanje je pomanjkanje železa, za kar naj bi po oceni Svetovne zdravstvene organizacije trpelo kar 30% celotnega prebivalstva.  Zakaj je železo pomembno?

Železo je eden od najpomembnejših mineralov v telesu, ki obenem igra ključno vlogo pri našem počutju. Železo je ključno za nastanek hemogiobina, ki domuje v rdečih krvničkah in skrbi za prenašanje kisika po telesu.

Več o železu in njegovi vlogi v sledečem video prispevku:

Na katere simptome moramo biti pozorni pri pomanjkanju železa?  

Najprej bomo opazili povečano utrudliivost in utrujenost že ob najmanjšem naporu, slabo počutje, zmanjšano odpornost, zasoplost, hitrejše ali neenakomerno bitje srca, in celo vrtoglavice oziroma glavobole. Pri hudih primerih, ko je raven železa izredno nizka se lahko pojavijo bolečine v prsih in nogah. Pride lahko do zmanjšane koncentracije in pogostosti glavobolov, nanjo pa je treba pomisliti tudi ob nespečnosti, mišičnih motnjah, razjedah v kotičkih ust, spremembah okusa in pekočem jeziku pa tudi ob pojavi krhkih nohtov in las.  Koliko železa potrebujemo na dan?  

Dnevne potrebe po železu, ki ga je treba zaužiti v obliki, ki jo človeški organizem najlažje absorbira (fero oblika železa), so odvisne od starosti in fizioloških pogojev: od 5mg/dan v zgodnjem otroštvu do 10 mg/dan v odrasli dobi in celo 27 mg/dan med nosečnostjo.  Kateri so optimalni dodatki železu? 

Vitamin C  

Je nujno potreben za hemopoezo: spodbuja vezavo železa v hemoglobin in njegov transport s transferinom. Različne študije potrjujejo, da je absorpcija železa ob dodatku vitamina C tudi za tretjino boljša kot brez njega.  železo_dodatki

Baker  

Je pomemben kofaktor pri različnih encimih, ki sodelujejo pri presnovi železa, skupaj z vitaminom C delujeta sinergistično in skrbita za optimalen vnos železa.  

Baobab  

Študije dokazujejo, da visoka vsebnost vitaminov, mineralov in oligoelementov v pulpi baobaba pripomore k zmanjševanju anemije, ob tem pa ima pulpa baobaba tudi številne druge dobrobiti (spodbuja črevesno evbiozo, zavira drisko idr.)  Srce, kri in krvni obtok

Človek potrebuje za življenje živila, bogata z energijo, kot so beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati, iz katerih organizem s pomočjo kisika pridobiva potrebno energijo za vseživljenjske procese. Pri tem nastanejo voda, energijsko reven ogljikov dioksid in različni odpadni produkti, ki jih telo izloči preko ledvic, blata in izdihanega zraka.

Energijsko bogate snovi se s krvjo prenašajo do telesnih celic, kjer poteka izmenjava snovi. Srce črpa z levim prekatom kri, bogato skisikom, preko arterijskih krvnih žil do tankih lasnic (kapilar). V kapilarah se kisik prenese v tkivne celice.Kri, revna s kisikom, potem prevzame nastali ogljikov dioksid in ga prenaša po venah nazaj v desni preddvor srca (veliki krvni obtok). Od tu teče kri v desni prekat, kjer se začne mali krvni obtok: desno srce črpa kri, bogato z ogljikovim dioksidom v pljuča. Tu se ogljikov dioksid prekopljučnih mehurčkov izdiha in tako odstrani iz telesa.

Z vdihom dovedeni kisik iz zraka preide preko sten pljučnih mehurčkov v kri in se prilepi na rdeča krvna telesca. Iz temno rdeče venozne krvi nastane svetlo rdeča, s kisikom bogata arterijska kri.

Slika: železo je posredno pomembno za človeško fizično sposobnost.

življenska energija

Kri izpolnjuje tudi še druge naloge: poleg rdečih krvnih telesc - eritrocitov - so v krvi tudi bela krvna telesca - levkociti in limfociti.

Limfociti pripadajo lastnemu telesnemu obrambnemu sistemu, »patruljirajo« preko limfnih vozlov, limfnih poti in žilnega sistema, zasledujejo povzročitelje bolezni in se borijo proti njim. Če v tem zapletenem sistemu srca, krvi in limfnih žil kateri organ ne deluje dobro, lahko pride do obolenj. Pri zmanjšani črpalni moči srčne mišice ali če ostanejo luknje v predelni steni, ki pregrajuje srce ali če se srčne zaklopke ne zapirajo popolnoma, zastaja kri v organih (jetra in pljuča). Zaradi tega je mote-na oskrba telesa s kisikom. Srčne napake pri otrocih so velikokrat prirojene.Anemija in hemoglobin

Najpogostejši simptomi anemij:

 • blede ustnice in nohti, bleda očesna veznica
 • utrujenost
 • težko dihanje ob naporih

Video: simptomi pomanjkanja železa in vzoki za anemije

Anemija je pomanjkanje rdečih krvnih telesc (eritrocitov) in/ali rdečega krvnega barvila (hemoglobina). Hemoglobin prenaša življenjsko pomemben kisik in daje rdečim krvnim telescem barvo. Anemija lahko nastane zaradi izgube krvi pri poškodbah ali zaradi podedovane motnje v strjevanju krvi (hemofilija).

Drugi vzroki so lahko: nezadostna tvorba rdečih krvnih telesc v kostnem mozgu ali prekratka življenjska doba eritrocitov pri tako imenovani hemolitični anemiji, ki je ločimo v veliko oblik. Najpogostejša anemija predvsem v otroški dobi je anemija zaradi pomanjkanja železa, zaradi česar je motena tvorba hemoglobina.

Za anemijo je značilna bleda koža, posebej pod nohti, na ustnicah in na veznici očesa. Ob utrujenosti, slabi koncentraciji, zaspanosti in izgubi apetita morate obiskati zdravnika. Anemijo lahko odkrije samo krvna slika!

Pomembno: veliko otrok, ki so videti bledi in utrujeni, ni slabokrvnih. Imajo samo prirojeno debelo povrhnjico, skozi katero se ne vidijo krvne žile.Ali je potrebno iti k zdravniku?

Pri sumu na anemijo morate iti vedno kzdravniku. Anemija je lahko samo simptom za kakšno drugo obolenje.Kako pomagate pri anemiji?

 • Uživajte živila, bogata z železom. Posebej primerni so meso, rumenjak in beljak. Veliko železa vsebujejo tudi temno zelena listnata ze-lenjava in orehi.
 • Vitamin C poskrbi za vsrkavanje železa v črevesju, zato uživanje s C vitaminom obogatena prehrana (denimo sveže stisnjen pomarančni sok) resnično pripomore k lajšanju anemičnega stanja.

Tako pomaga zdravnik

 • Na podlagi krvne slike lahko zdravnik ugotovi, ali ste anemični. Morda bo potrebna tudi natančna preiskava v bolnišnici.
 • V primem anemije zaradi pomanjkanja železa predpiše zdravnik dajanje železa v obliki kapljic, soka ali tablet.
 • Pri prezgodaj rojenih in polnodojenih otrocih lahko skrbno dajanje kapljic železa prepreči anemijo zaradi pomanjkanja železa.Vzroki in tipi anemij

Anemijo lahko povzroči kronična izguba krvi, morda zaradi želodčne razjede ali hemoroidov ali tumorjev prebavil. Lahko jo povzroči tudi kronični alkoholizem. Pogosteje pa se anemija pojavlja pri prehranskih pomanjkanjih; res pa je, da se slabokrvnost pri alkoholikih pojavlja predvsem zato, ker raje srkajo pijačo, kot uživajo hrano, in ker se pogosto neprimerno prehranjujejo. Anemija se pojavi tudi, kadar prebavila izgubijo zmožnost vsrkavanja ključnih vitaminov in rudnin.

Anemija zaradi pomanjkanja železa je po vsem svetu vodilna oblika anemije. Pojavi se, kadar telo ne more shraniti dovolj železa, glavne surovine, potrebne za tvorbo hemoglobina. Pomanjkanje železa je ponavadi prehranska težava, vendar lahko to sliko v mnogih primerih druga stanja še bolj zapletejo. Tak primer so ženske, ki izgubljajo velike količine krvi zaradi obilnih menstruacij, zaradi česar imajo lahko raven železa pod normalnimi vrednostmi. Prav tako imajo lahko nižje* ravni železa nosečnice ali doječe matere, ker železo izgubljajo na račun račun razvijajočega so ploda oziroma z mlekom. Anemija zaradi pomanjkanja železa se lahko pojavlja tudi pri bolnikih po kirurških posegih, pri katerih so jim odstranili del želodca, zaradi česar se sposobnost vsrkavanja železa zmanjša.

Megaloblastna anemija pri kateri izostanejo rdeče krvničke nenavadno velike, nastane, kadar telesu primanjkuje bodisi folne kisline ali vitamina B12, oba sta namreč bistvena za tvorbo celic.

Slika: prikaz rdeče krvničke, nenormalne megaloblastne morfologije

megaloblastna_anemijaHemolitične anemije se pojavijo, kadar imajo rdeče krvničke poodedovano okvaro, ki jim povzroča predčasno propadanje, včasih je to v zvezi z okužbami. V nekaterih primerih pa krvničke uničuje telesu lasten imunski sistem. Nekatere hemolitične anemije so podedovane, druge pa pridobljene. Talasemija je podedovana oblika hemolitične anemij*, ki izvira iz nezmožnosti telesa proizvajati zadostne količine hemoglobina. Za eno od oblik talasemije, ki je pogosta med ljudmi Sredozemlja, Afrike in Bližnjega vzhoda, je značilno nastajanje rdečih krvničk, ki so manjše in bolj krhke od normalnih. Ta oblika prizadene le tiste ljudi, ki podedujejo za to odgovoren gen po obeh starših.

Anemija srpastih celic je podedovana bolezen, ki neenakomerno prizadene ljudi z afriškimi potomci ali pootomci iz sredozemskih dežel. Telo proizvaja krvničke v obliki polmeseca ali srpa, ne pa v normalni, ovalni obliki. Take nepravilne celice ne morejo nositi dovolj hemoglobina in se ne morejo zlahka stisniti skozi ozke krvne žilice. S takimi nenormalnimi rdečimi krvničkami se lahko zamašijo kapilare, kar včasih vodi v življenje ogrožajoča stanja, ki jih imenujemo kriza srpastih celic.

Med megaloblastnimi anemijamiji je napogostejša oblika, ki nastane zaradi pomanjkanja folne kisline. Ljudje s to obliko anemije ponavadi ne dobivajo zadostnih količin folne kisline s prehrano. Čeprav zadošča že skodelica špinače, da dobimo dnevni priporočeni odmerek folne kisline, je to vitaminsko pomanjkanje še vedno zelo pogosto. Pri nekaterih ljudeh pa vzrok ni v pomanjkljivi prehrani, ampak v nezmožnosti vsrkanja zadostnih količin folne kisline. Presnovo folne kisline lahko motijo nekatere motnje v prebavilih, kot so nekatere vnetne bolezni in Crohnova bolezen, nekatera zdravila, vključno s sulfasalazinom (ki ga uporabljamo za zdravljenje ulcerativnega kolitisa). Prav tako lahko raven folne kisline v krvi zmanjša pretirano uživanje alkoholnih pijač, za katero sta značilna nepravilna prehrana in zaviranje zmožnosti prebavil, da vsrkajo ta vitamin.

Ker dobi večina ljudi, zlasti tistih, ki uživajo jajca in meso, dovolj vitamina B12 s prehrano, je slabokrvnost, povezana s pomanjkanjem vitamina B12, ponavadi posledica nezmožnosti telesa, da bi ta vitamin vsrkalo. Ta oblika anemije se lahko pojavi pri ljudeh po operaciji na prebavilih. Najpogostejša oblika anemije zaradi pomanjkanja tega vitamina pa je perniciozna anemija, ki se pojavi, ker želodec ne tvori neke kemične snovi, ki se ponavadi veže z vitaminom B12 zato, da se izboljša absorbcija v tankem črevesu. Perniciozna anemija je redka bolezen, ki najpogo-steje prizadene stare ljudi.

DIAGNOSTIČNI POSTOPKI

Preden začnete s programom zdravljenja, morate ugotoviti, katero vrsto anemije imate. Edini način, da to natančno ugotovite, je, da zdravnik opravi nekatere preiskave vaše krvi. Rezultati teh testov hitro razodenejo, ali je vaša anemija povezana s prehranskim pomanjkanjem ali pa je vzrok zanjo kje drugje.Zdravljenje anemij

Konvencionalna zdravila za anemijo vključujejo vse od preprostih sprememb v prehrani in dodatkov vitaminov do hormonskega zdravljenja in, v hudih primerih, kirurškega zdravljenja. Nekateri praktiki alternativnega zdravljenja pa se motnji približajo najprej s spremembo prehranskega režima, spet drugi pa raje uporabljajo tehnike za izboljšanje krvnega obtoka in prebave.KONVENCIONALNA MEDICINA

Ko krvne preiskave razkrijejo osnovno težavo, so poti zdravljenja dobro začrtane. Za anemijo, ki jo povzroča pomanjkanje železa ali folne kisline, vam bo zdravnik zanesljivo priporočal spremembe v prehrani in morda tudi prehranski dodatek. Ker lahko dodatki železa škodljivo vplivajo na želodec, si morate priskrbeti pripravek, ki vsebuje železov glukonat, ki ga prebavila laže prebavijo kot železov sulfat. Na splošno velja, da preparati v obliki tekočin manj škodujejo želodcu kot preparati v obliki kapsul ali tablet. Izogibajte se tablet, ki vključujejo tudi zaščito črevesne sluznice, ker takega železa telo ne bo moglo absorbirati v zadostni meri.

OPOZORILO: Železo je v velikih odmerkih izrazito strupeno. Pretirana uporaba železovih dodatkov lahko povzroči zasičenost z železom, kar lahko povzroči bolečine v trebuhu, neravnovesja v prehrani, prebavne težave in celo smrt, zlasti pri otrocih. Ti dodatki pa so lahko še posebej nevarni pri ljudeh z vrojeno napako, hemokromatozo, pri kateri prebavila vsrkavajo večje količine železa kot običajno. Zato se, preden začnete jemati dodatke železa, vsekakor prej posvetujte z zdravnikom.

Ker je anemija vitamina B, skoraj vedno povezana z nezmožnostjo telesa, da bi vsrkalo ta vitamin iz prebavil, je redno jemanje vitamina B12 edina rešitev. Večina ljudi se nauči, da si sami dajejo injekcije tega vitamina kar doma.

V nekaterih primerih anemija nastane zaradi velikih izgub krvi. Tedaj je operacija edini možni izhod. Da bi ugotovil, ali je operacija res nujna, vam bo zdravnik naredil veliko preiskav, da bi odkril vzrok krvavitve. Nekatera stanja — krvavitve iz prebavil, ki so pogost vzrok anemije zaradi pomanjkanja železa pri moških — lahko popravijo z ustrezno operacijo. Zdravnik lahko odredi tudi transfuzijo rdečih krvničk ali pa vam da injekcijo hormonov za pospešitev tvorjenja rdečih krvničk. Dodatki hormonov naj bi se uporabljali kot skrajna možnost pri ženskah, ker lahko ta zdravila povzročijo škodljive stranske učinke. Hudi primeri talasemije ponavadi terjajo doživljenjsko dajanje transfuzij, medtem ko lahko zdravljenje drugih oblik hemolitičnih anemij vključuje tudi kirurško odstranitev vranice.ALTERNATIVNI NAČINI

Nekatera alternativna zdravila pomagajo pri anemiji s tem, da pospešujejo krvni obtok, spet druga povečajo absorpcijo železa, spodbujajo prebavo ali pa prikrojijo prehrano, da vključuje več hranil, bogatih z železom in vitamini.KITAJSKA MEDICINA

Po tradicionalni kitajski medicini je anemija znak slabotne vranice. Zdrava vranica vzdržuje povezavo med krvnimi žilami in prehranjuje samo kri, medtem ko slabotna vranica proizvaja slabo kri. Zato je značilno, da zdravljenje sestavljajo načini za spodbujanje delovanja vranice, vključno z akupunkturo in zeliščnim zdravljenjem. Znanstveniki na tem področju priporočajo azijski ginseng (Panax ginseng) kot koristen splošen tonik zoper utrujenost zaradi slabokrvnosti. Kitajski gozdni koren (Angelica sinensis) je še eno azijsko zelišče, ki ga ta medicina uporablja že tisoče let in ga priporoča ženskam, ki imajo obilne menstruacije. Za slabokrvne ljudi z bledikastim in rumenkastim videzom pa kitajski zeliščarji priporočajo kombinacijo kitajskega gozdnega korena in korenini kitajskega naprstca (Rehmannia glutinnsa). Bolnikom, ki imajo voščen izraz, pa lahko pomaga mešanica ginsenga in grahovca (Astragalus memhranai eus».ZELIŠČA

V zgodovini ljudske medicino so grenke substance vedno veljale za koristne pri spodbujanju prebave in s tem tudi za boljše vsrkavanje pomembnejših hranil. V Evropi je grenčica encijan (Gentiana lutea) zelo priljubljeno zdravilo za številne tegobe, povezane s prebavo, vključno s slabokrvnostjo. Encijan lahko pripravite kot čaj ali pa ga pijete kot alkoholni izvleček, ki ga je mogoče kupiti na trgu. Prav tako naj bi ljudem z anemijo pomagal regrat (taraxacum officinale) preprosto zato, ker vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Med druga zelišča, bogata z železom, prištevamo peteršilj (Petroselinum crispum) in koprivo (Urtica dioica). Med zelišči, pri katerih so potrdili določene učinke na izboljšanje prebave, so še janež (Pinipinella anisum), kumina (Cuminum cyminum), lipa (Tilia spp.) in sladki koren (Glycyrrhiza glabra).HOMEOPATIJA

Homeopatija nudi veliko število zdravil, ki so lahko v pomoč pri zdravljenju anemije.

homeopatija_anemija

Posvetujte se s strokovnjakom iz homeopatije, ki naj določi, katere substance so za vašo težavo najprimernejše.

 

PREHRANA

Prikrojitev prehrane je najenostavnejši, najbolj zdrav in najbolj dolgoročen način bojevanja zoper anemijo, ki je posledica prehranskega pomanjkanja. Obstaja cela vrsta hranil, ki lahko povečajo vsebnost železa, vključno s posebnimi, obogatenimi vrstami kruhov in žitaricami, rižem, krompirjem, korenjem, brstičnim ohrovtom, paradižniki, posušenim fižolom, suhim rdečim mesom, jetri, perutnino, posušenim sadjem, mandlji in školjkami ter raki.

Raziskave kažejo, da se železo iz živalskih virov hitreje vsrka kot železo iz rastlin. Obstajajo tudi dokazi, da vitamin C in baker pomagata telesu vsrkavati železo, zato pri obrokih vedno pijte sok iz citronskega sadja in preverite, da vaš vsakodnevni odmerek multivitaminskega pripravka vsebuje tudi baker. Izogibajte se napitkov, ki vsebujejo kofein, penečih se pijač, antacidov. dodatkm kalcija in pravega čaja. kajti vsi vsebujejo snovi, ki motijo vsrkavanje železa.

Video predstavitev: reševanje pomanjkanja železa ali anemij 

Če imate premalo folne kisline, povečajte vnos citronskega sadja, gob, zelene zelenjave, jeter, jajc, mleka in balastnih snovi, kot so pšenični kalčki in pivski kvas. Poleg tega so odličen vir folata buče. Folat, ki je sol folne kisline, se nahaja v kompleksu vitaminov B. Toplota in svetloba razgradita folno kislino, zato uživajte sveže sadje in zelenjavo: ali vsaj čim manj kuhano.DOMAČA ZDRAVILA

 • Dieta naj vsebuje hranila, priporočena na teh straneh. Specifične diete pa je mogoče izbrati glede na vrsto anemije, ki jo imate.
 • Zapomnite si, kakšno hrano uživate, in poskušajte ugotoviti, ali je bogata z železom, folno kislino in vitaminom B12,. Morda boste prav presenečeni, ko boste ugotovili, da nekatere vrste hrane, ki jo uživate, preprečujejo absorbcijo potrebnih hranil.
 • Ob hrani ne pijte čaja, kave ali kole, ki vsebujejo kofein; kofein zavira vsrkavanje železa. Enak učinek ima tanin v pravem čaju. Seveda pa je koristno, da pijete čimveč sokov iz citronskega sadja, ker so bogati z vitaminom C, ki pospešuje vsrkavanje železa.
 • Razmislite o tem, da bi dnevno jemali multivitaminski pripravek. Seveda pa se, preden boste začeli jemati dodatek železa, vendarle posvetujte z zdravnikom; prevelike količine železa v organizmu so lahko škodljive.

Preprečevanje anemij

 • Izogibajte se čezmernemu uživanju alkohola. Kronično pitje lahko ovira pravilno prehranjevanje in moti zmožnost prebavil, da vsrkajo folno kislino, potrebno za tvorbo rdečih krvničk.
 • Vsak dan uživajte multivitaminski pripravek, da ohranite ravnovesje med vitamini in minerali.Vprašanja in odgovori

 

Zakaj je železo pomembno za telo?

Železo je mineral, ki ga telo potrebuje za rast in razvoj. Človeško telo uporablja železo za izdelavo hemoglobina, beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik iz pljuč v vse dele telesa, in mioglobina, beljakovine, ki zagotavlja kisik mišicam. Organizem potrebuje železo tudi za proizvodnjo nekaterih hormonov.

 

Koliko železa naj zaužijem na dan?

Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) je dnevna priporočena količina železa za odrasle: 8 miligramov (mg) na dan za moške in 18 mg na dan za ženske v predmenopavzalnem obdobju

 

V kateri hrani je največ železa?

12 zdravih živil z visoko vsebnostjo železa:

Lupinarji. Školjke so okusne in hranljive. ...
Špinača.
Meso iz jeter in drugih organov.
Stročnice
Rdeče meso
Bučna semena
Kvinoja
Puran. 

Video: prehrana, obogatena z železom

 


Ali lahko jemljem vitamin D in železo skupaj?

Interakcije med vašimi zdravili.

Med železovim sulfatom in vitaminom D3 raziskovalci ugotovili interakcij. To ne pomeni nujno, da interakcije ne obstajajo. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom glede jemanja železa.

 

Kako veste, ali potrebujete železo?

Pogosti znaki in simptomi vključujejo utrujenost, kožo, ki je bolj bleda kot običajno, občutek kratke sape ter suhe in poškodovane lase in poškodovana koža. Če menite, da imate simptome pomanjkanja železa, se posvetujte z zdravnikom.

 

Ali vam železo daje energijo?

Železo igra ključno vlogo pri proizvodnji energije v človeškem telesu. Kot sestavni del rdečih krvnih celic se veže s kisikom, ki se absorbira skozi pljuča in nato se ta kisik prenaša do celic po telesu; da kisik nato postane del kemičnega procesa proizvodnje energije.

 

Kako vem, če trpim za anemijo?

Simptomi, ki so skupni številnim vrstam anemije, vključujejo sledeče pokazatelje:
Lahka utrujenost in izguba energije.
Nenavadno hiter srčni utrip, zlasti pri vadbi.
Zasoplost in glavobol, zlasti pri vadbi.
Težave s koncentracijo.
Omotičnost.
Bleda koža.
Krči v nogah.
Nespečnost.

 

Kaj se zgodi, ko ste anemični?

Če imate anemijo, bo tudi vaša raven hemoglobina nizka. Če je dovolj nizka, vaša tkiva ali organi morda ne bodo dobili dovolj kisika. Simptomi anemije – kot sta utrujenost ali kratka sapa – se pojavijo, ker vaši organi ne dobijo tistega, kar potrebujejo, da delujejo tako, kot bi morali.

 

Kaj se bo zgodilo, če se anemija ne zdravi?

Če se anemija dolgo ne zdravi, lahko povzroči resne zaplete. Ti vključujejo srčno popuščanje, hudo šibkost in slabo imuniteto. Anemija je zdravstveno stanje, pri katerem oseba nima dovolj rdečih krvnih celic ali eritrocitov.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.