Faktor H za daljše življenje

Ste že slišali za homocistein? Po besedah ameriškega nutricionista Patricka Holforda in zdravnika Jamesa Bralyja, ki sta tudi avtorja knjige The H factor, gre za izredno pomembno aminokislino z močnim vplivom na naše zdravje. Raziskave kažejo, da lahko zmanjšanje njegove količine vpliva na to, da bomo dočakali kar 20 let več!  

 

Ni čudno, da so raziskave homo cisteina po mnenju številnih eno največjih znanstvenih odkritij v zadnjem stoletju. Najboljše pa je, da imamo povsem preprosto rešitev za težave, ki jih povzroča homocistein: učinkovito pomagajo vitamini skupine B.  

Kaj je homocistein?

Homocistein je aminokislina, ki sodeluje pri gradnji naših tkiv in nastaja pri presnovi aminokislin v našem telesu. Metionin, ki je v živalskih beljakovinah, se s procesom metilacije pretvori v vitalno kemijsko spojino. Za metilacijo potrebujemo B-vitamine (folat, B6 in B12); če jih ni dovolj, homocistein ostaja v krvi. Za sklenjen krog se mora homocistein pretvoriti v cistein ali nazaj v metionin, ti aminokislini sta za telo bistveni in zelo koristni, v nasprotju s homocisteinom, ki je v večjih koncentracijah za zdravje zelo nevaren.

Povezava med povečano vrednostjo homocisteina in srčnimi boleznimi je bila potrjena že pred 40 leti. Takrat je Kilmer McCully proučeval redko gensko spremembo pri dveletnem otroku, ki je umrl zaradi srčne kapi, čeprav je bil seveda premlad za kajenje, za nezdrav življenjski slog in podobno. Tako je znanstvenik spoznal, da je bila za otrokovo stanje arterij, ki so bile  bolj podobne kakšnemu res staremu pacientu na srčnem oddelku, ključna previsoka raven homocisteina, ki je bil posledica prirojene bolezni. Njegovo delo je bilo prelomno, vendar so to kolegi spoznali šele čez čas, ko je bilo narejenih še več raziskav, ki so potrdile njegove ugotovitve. ln ne samo to! Danes strokovnjaki pravijo, da je več kot 100 bolezni povezanih s homocisteinom. Med drugim se ve, da jemanje vitamina B12, ki vpliva na vrednosti te aminokisline v krvi, pomaga celo pri depresiji, visoko vsebnost homocisteina imajo bolniki z alzheimerjevo boleznijo, tako da vse kaže, da je za zdravje zelo pomembno, da ga v krvi nimamo preveč.  

Kako se zaščitimo?

Vzroki za povišanje ravni homocisteina so povezani predvsem s slabo prehrano z veliko sladkorja in ogljikovih hidratov, ki vpliva na pomanjkanje ključnih B-vitaminov, magnezija in cinka. Na absorpcijo folatov in drugih kofaktorjev, ki so potrebni za metilacijo, pa vplivata tudi neustrezna prebava in neuravnoteženost črevesnih bakterij.

Tudi pri nas testiranje homocisteina še ni stalna praksa, je pa znano, kaj pomaga: že z jemanjem vitaminov B6, Bg (folat) in B12 pomagamo pri presnovi in se zaščitimo, da homocistein ne bo ostal v krvi, kjer je zdravju nevaren. Raziskave so namreč pokazale, da se že po treh mesecih jemanja vitaminov skupine B občutno zniža vsebnost homocisteina v krvi. 

Dobra novica je, da vitamine skupine B - če jih je v telesu preveč - izločimo z urinom, tako da jih ne moremo jemati v prevelikih količinah. Po drugi strani pa ni vseeno, kakšni so ti vitamini. Če jemljemo prehranske dodatke, morajo biti v metilni obliki, da jih telo lažje in učinkoviteje uporabi. Terranova prehranska dopolnila so ena od tistih, ki imajo vitamine skupine B prav v taki obliki, zato so tudi rezultati jemanja zelo spodbudni. 

Seveda pa si lahko pomagamo tudi tako, da izboljšamo in prilagodimo prehrano. Visoko raven homocisteina bodo namreč znižali česen, šparglji, brokoli, razno sadje, integralni riž, kurkuma, orehasti plodovi, gobe, zdrava olja ...

Kako vemo, da smo v nevarnosti?

Ker testi za ugotavljanje ravni homocisteina še niso splošno v uporabi, lahko njegovo povišanje ugotovimo po različnih simptomih, čeprav se pogosto zgodi, da se ljudje nevarnosti zavejo šele ob kapi. Rizična skupina so alkoholiki, saj alkohol vpliva na pomanjkanje vitamina B12. Najvarnejše so nosečnice - raven homocisteina med nosečnostjo navadno pade, z izjemo začetka nosečnosti, ko so povečane vrednosti izredno nevarne, saj so lahko povezane z nenormalnostmi pri razvoju fetusa in povečujejo nevarnost spontanega splava.

Komentarji