Glavobol

ponedeljek, 24 julij 2023

Čeprav so glavoboli boleči in hudo motijo, jih večina nima večjega pomena ter jih lahko preprosto ozdravimo z acetilsalicilno kislino ali drugim analgetikom. Če pa so glavoboli močni, se pogosto ponavljajo ali jih spremljajo še drugi simptomi, boste morali narediti nekaj dodatnih korakov in se posvetovati s svojim zdravnikom.Glavobol: Splošno | Simptomi | Vzroki | Diagnostični postopek | Zdravljenje | Konvencionalno zdravljenje | Alternativno zdravljenje | Zdravljenje doma | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceTenzijski glavobol, ki vsaj enkrat v življenju doleti skoraj vsakega človeka, je topa, trajna, neutripajoča bolečina, ki vam daje občutek, kot da imate okoli glave tesno zategnjen trak. V mišicah vratu imate občutek napetosti, določeni predeli glave in vratu so občutljivi za dotik. Glavni vzrok bolečine so živčni končiči na glavi in vratu, ki so jih vzdražile napete mišice. Tenzijski glavoboli so lahko kratki in redki ali pa trajajo dolgo in so kronični.

Migrena od vseh glavobolov bolnika najbolj izčrpa; lahko ga popolnoma onesposobi. Pri nekaterih - manjšini - se pred migreno pojavi opozorilni znak, imenovan avra; to so lahko motnje vida, npr. švigajoče svetlobne točke, črne točke ali cikcakaste črte ali redkeje omrtvelost okončine ali vonjanje čudnih vonjev. Če se opozorilni znaki pojavijo ali ne, se migrena ponavadi začne z močno, utripajočo bolečino na eni strani glave. Bolečina se lahko razširi, pogosto jo spremljata slabost in bruhanje. Traja lahko od nekaj ur do tri dni. Bolnik je preobčutljiv za svetlobo, vonjave in zvoke.

Slika: Glavobole razdelimo glede na vzrok nastanka.

glavobol.jpg

Vsi simptomi migrene so povezani s spremembo v premeru svetline krvnih žil v lobanji: med začetno fazo se žile skrčijo, razširijo pa se, ko se začne bolečina. Te spremembe nastanejo, ker snov, imenovana serotonin, v možganih ni uravnotežena. Vlogo imajo tudi hormoni; obstaja trdna povezava med spremembami v koncentraciji estrogenov in migrenami.

Glavoboli v napadih se pojavljajo v sklopih. Običajno se začnejo več ur po tem, ko človek zaspi, včasih se pred njimi pojavi občutek blage bolečine na eni strani glave. Zelo hudo, prebadajočo bolečino čuti običajno okoli enega očesa, ki je rdeče in se solzi -večinoma jo spremljata zamašen nos in pordel obraz. Traja od 30 minut do dve uri, nato pa se zmanjša ali popolnoma izgine, vendar se čez približno en dan spet pojavi.

V enem dnevu se lahko pojavijo zapovrstjo štirje napadi ali več. Glavoboli se lahko pojavljajo vsak dan tedne ali mesece, preden nastopijo dolga obdobja izboljšanja. Velika večina bolnikov je moških.

Video vsebina: Kaj povzroča vaše glavobole?

Za sinusni glavobol je značilna bolečina v čelu, na področju nosu, oči in včasih na vrhu glave; včasih povzroča tudi občutek napetosti za obrazom. Vzroka teh glavobolov je vnetje ali okužba sluznic, ki obdajajo obnosne votline. Bolečina lahko nastane tudi zaradi vleka sinusnih sluznic, ki se pojavi, ko zamašen nos v obnosnih votlinah ustvari podtlak.Simptomi

Glavobole razdelimo glede na vzrok nastanka. Mišična bolečina ali tenzijski glavobol sestavlja prvo pogosto skupino. Vaskularni (žilni) glavoboli so druga običajna kategorija; vključujejo migreno in glavobol v napadih. Tretjo skupino sestavljajo glavoboli zaradi težav z obnosnimi votlinami (sinusi).

Če je glavobol:

 • topa, stalna bolečina, občutek, da imate okoli glave zategnjen trak, imate tenzijski glavobol.
 • pulzirajoč, se začne na eni strani in ga spremlja slabost, imate migreno. Pred začetkom glavobola se lahko pojavijo motnje vida, kot so švigajoče svetlobne točke.
 • utripajoča bolečina okoli enega, rdečega očesa, ki jo spremljata solzenje in zamašen nos na tisti strani obraza, imate glavobol v napadih.
 • enakomerna bolečina v področju tik za obrazom, ki se poslabša ob predklonu in jo spremlja zamašen nos, imate sinusni glavobol.Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • hud glavobol spremljajo bruhanje, nemoč v okončinah, dvojni vid, nerazločen govor ali težave pri požiranju; možno je, da imate možgansko krvavitev ali anevrizmo. Takoj poiščite zdravniško pomoč!
 • je glavobol take vrste, kot še ni bil nikoli prej, in se pojavi takoj zjutraj, ne preneha, povzroča bruhanje in se zmanjša čez dan; lahko imate visok krvni tlak ali v zelo redkih primerih možganski tumor. Brez odlašanja se posvetujte z zdravnikom!
 • imate visoko vročino in vam svetloba povzroča bolečine v očeh, bolečina pa je huda in jo spremljata slabost in otrdel tilnik; vzrok je lahko meningitis. Takoj poiščite zdravniško pomoč!
 • ste po poškodbi glave omotični, imate vrtoglavico, vam je slabo ali bruhate; možno je, da imate pretres možganov. Brez odlašanja se posvetujte z zdravnikom!Vzroki

Glavobol nastane zaradi mnogih vzrokov. Sinusni glavobol običajno nastane zaradi senenega nahoda ali drugih sezonskih alergij ali pa zaradi prehlada oz. gripe. Pri tenzijskih glavobolih je najpogostejši sprožitelj stres; nastane lahko zaradi napetosti doma ali v službi ali pa zaradi fizikalnega razloga, npr. stalnega hrupa. Povzročajo ga lahko tudi napenjanje oči, slaba drža, uživanje pretiranih količin kofeina ter škrtanje z zobmi ali stiskanje zob v spanju.

Slika: Nekateri raziskovalci menijo, da so glavoboli prvotno nevrološkega izvora.

nevrologija.jpg

Migrena je bolj nerazložena. Čeprav večina dokazov kaže, da je vpleteno krčenje in širjenje krvnih žil, nekateri raziskovalci menijo, da so glavoboli prvotno nevrološkega izvora. Migrena se pogosto pojavlja v družinah, zato je verjetno, da igra vlogo tudi dednost.

Veliko število različnih dejavnikov lahko sproži napad, npr. preveč kofeina, različna živila ali vonji, suh veter, dremež, sprememba nadmorske višine ali letnega časa, hormonska nihanja ali kontracepcijske tablete, izpuščen obrok ali zatohla soba. Pojavi se lahko tudi po intenzivnih čustvih, kot sta jeza ali razburjenje. Tudi telovadba, spolna aktivnost ali zelo hladna hrana lahko pospešijo ali sprožijo nastanek migrene.Glavobol v napadih

Glavoboli v napadih so med vsemi najbolj zapleteni. Pri težkih kadilcih so pogostejši kot pri nekadilcih, v nekaterih primerih sta vpletena uživanje alkohola in določena hrana, vendar osnovni vzrok ni poznan.

Natančen vzrok ni znan, morda glavobol v napadih izvira iz pritiska na živce okoli oči. Otečeno tkivo obnosnih votlin lahko pritiska na dele teh živcev, s tem povzroči kratki stik električnih poti in oddajanje bolečinskih signalov.Tenzijski glavobol

Med različnimi tipi tenzijskega glavobola naj bi bil eden povezan z motnjami v določenih mišicah glave in vratu. Bolečina se lahko pojavi v bližini teh mišic ali se razširi preko večjega dela lasišča.Sinusni glavobol

Pri sinusnem glavobolu vnetje v obnosnih votlinah povzroča oteklino, ki pritiska na okolišna tkiva in živce. To povzroča bolečino, ki izžareva preko obraza.Diagnostični postopek

Zdravnik bo hotel izključiti možne organske vzroke glavobola, npr. anevrizmo, tumor ali strukturno nepravilnost, zato bo uporabil preiskave vida, rentgenske preiskave, računalniško tomografijo, lumbalno punkcijo ali elektroence- falografijo (EEG).Zdravljenje

Pri zdravljenju glavobola sta lahko uspešni konvencionalna in alternativna medicina, oba pristopa lahko tudi kombinirate. Skoraj vsi terapevti npr. menijo, da pri tenzijskem glavobolu in migreni koristi sproščanje.Konvencialna medicina

Pri večini tenzijskih glavobolov-gomagajo analgetiki, kot so acetilsalicilna kislina, paracetamol ali ibuprofen; pri kroničnih primerih lahko pomagajo antidepresivi. Sinusni glavobol lahko olajšamo z antibiotiki in dekongestivi.

Slika: Za migreno predpisujejo širok spekter različnih zdravil.

protibolečinskazdravila.jpg

Za migreno predpisujejo širok spekter različnih zdravil. Če imate tri ali več hudih napadov migrene na mesec, vam zdravnik lahko svetuje trajno preventivno jemanje zdravil. Ta zdravila so propranolol iz skupine zaviralcev beta, ki zmanjšujejo krčenje krvnih žil, zaviralci kalcijevih kanalov, npr. verapamil, ali antidepresivi.

Če so napadi migrene blažji ali se pojavljajo manj kot trikrat na mesec, vam lahko zdravnik predpiše kombinirana zdravila, ki vsebujejo izometepten ali ergotamin (na voljo tudi v obliki svečk, če zaradi bruhanja zdravilo ne bi ostalo v telesu). Sumatriptan, na voljo kot tablete ali injekcije, je namenjen zdravljenju migrene in lahko dramatično olajša glavobol.

Nosni razpršilec, ki vsebuje inhibitor serotonina, dihidroergotamin, deluje hitro, tako da skrči krvne žile in zmanjša vnetje. Celo acetilsalicilna kislina v obliki šumečih tablet je lahko učinkovita, če jo vzamete ob prvih znakih napada. Popijte jo 10 minut po tem, ko ste vzeli metoklopramid, ki zmanjšuje slabost in izboljša absorpcijo ter tako skrajša napad.

OPOZORILO!

Čeprav so sredstva proti bolečinam pri redni uporabi proti glavobolu lahko učinkovita, jih ne smemo jemati daljše obdobje - posebej ne tistih, ki vsebujejo kofein ali kodein. Raziskave kažejo, da ima stalna uporaba sredstev proti bolečinam lahko ravno nasprotni učinek - pravzaprav povzroča glavobole, ali pa zavre delovanje drugih zdravil, ki jih npr. redno jemljete za preprečevanje napadov migrene. Odvisnost od sredstev proti bolečinam tudi zmanjšuje učinkovitost endorfinov, telesu lastnih snovi proti bolečinam, ter trajno spremeni bolečinske poti v možganih in hrbtenjači.

Pri glavobolu v napadih so preprosti analgetiki bolj slabo učinkoviti, ker ne delujejo dovolj hitro. Zdravniki pa so ugotovili, da je zelo učinkovito vdihavanje čistega kisika. Ublaži ga lahko tudi kratka kura s kortikosteroidi, metilsergidovim maleatom in litijevi karbonatom, prav tako nekateri zaviralci kalcijevih kanalov in vazokonstriktorji, ki jih uporabljamo za zdravljenje migrene.Alternativni načini

Večina alternativnih načinov zdravljenja se skuša lotiti osnovnega vzroka glavobola. Napetost in stres se pogosto kažeta z glavobolom, zato so tehnike sproščanja bistvo programov zdravljenja.Akupresura

Za določitev mesta akupresurnih točk, s katerimi olajšamo glavobol, si oglejte ilustracije na levi. Ta tehnika se pogosto uporablja v povezavi z enim od spodaj omenjenih olj pri aromaterapiji.

 1. Sinusni glavobol lahko olajšamo s pritiskom na točko "Želodec". Pred ogledalom postavite kazalca obeh rok na spodnji rob ličnih kosti, s konicama prstov neposredno pod zenicama. Močno pritiskajte eno minuto. Ponovite trikrat.
 2. Pritisk na točko "Glavna žila" lahko izboljša glavobol. Položite konico sredinca na vrh korena nosu med obrvi. Nežno pritiskajte dve minuti, dihajte globoko. Ponovite tri do petkrat, vsaj dvakrat dnevno.
 3. Za zmanjšanje napetosti vratnih mišic, ki je lahko povezana s tenzijskim glavobolom, poskusite pritisniti na točko "Žolčnik". Konici sredincev položitev vdolbini na bazi lobanje približno pet centimetrov narazen na vsaki strani hrbtenice. Močno pritiskajte eno minuto.
 4. Pritisk na točko "Debelo črevo" v prostoru med palcem in kazalcem roke lahko olajša sinusni glavobol. S palcem in kazalcem desne roke eno minuto stiskajte točko na levi roki. Ponovite na desni roki. Če ste noseči, ne uporabljajte točke "Debelo črevo".
 5. Glavobol lahko olajša tudi pritisk na točko "Jetra". Kazalca položite na hrbtišči obeh nog, konici prstov ob korenu palca med prvim in drugim prstom. Pritiskajte eno minuto, nato spustite. Ponovite dva- do trikrat na dan.Aromaterapija

Naslednja zeliščna olja lahko pomagajo pri sproščanju in olajšajo bolečino tenzijskega glavobola in migrene. Omočite prste z eno ali dvema kapljicama eteričnega olja sivke (Lavandula officinalis), zmešanega s t. i. nosilnim oljem, npr. sončničnim oljem; nato s krožnimi gibi nežno masirajte senca; isto napravite v vdolbinah ob straneh oči, za ušesi in nad vratom.

Video vsebina: Katera eterična olja so dobra za glavobole?

Pri sinusnem glavobolu poskusite isto tehniko, a z evkaliptusom (Eucalyptus globulus) ali zelenko (Gaultheria procumbens). Pri vseh oblikah glavobola lahko vdihujete mešanico sivke, rožmarina (Rosmarinus officinalis) in poprove mete (Mentha piperita). Olja lahko uporabite tudi za obkladke, ki jih položite na boleče predele, ali za kopel. S tem se mišice sprostijo in bolečina popusti.Kiropraktika

Nekatere tenzijske glavobole povzroča slaba drža, ki v mišicah ustvarja nepotrebno napetost. Kiropraktik lahko z manipulacijo in naravnavanjem hrbtenice in vratu napetost odstrani. V nekaterih raziskavah so dokazali, da ima manipulacija vratu manj stranskih učinkov in je dolgoročno bolj učinkovita kot konvencionalna uporaba zdravil.Zelišča

Najbolj široko priporočano zelišče za zdravljenje in preprečevanje migrene je bolhač (Chrysanthemum parthenium), ki zavira čezmerno izločanje nevrotransmiterja serotonina. Ko se v začetni fazi migrene krvne žile skrčijo, se sprosti serotonin; bolhač temu učinku nasprotuje in krvne žile razširi.

Napad preprečite tako, da žvečite en list ali dva na dan, kar pa lahko povzroči razjede v ustih; namesto listov lahko uporabite kapsule po 125 mg. Za prekinitev akutnega napada vzemite takoj 3 do 4 kapsule, nato vsake štiri ure enak odmerek; vendar ne več kot 12 kapsul na dan.

Pri migrenah, ki nastanejo zaradi stresa, lahko pomaga kombinacija enakih delov gloga (Crataegus oxyacantha), lipe (Tilia sppj, ušivca (Pedicularis canadensis), čeladnice (Scutellaria lateriflora) in brogovite (Viburnum opulus) v obliki čaja ali tinkture trikrat na dan.

Pri migreni, ki jo spremljata slabost in bruhanje, poskusite vzeti 500 mg posušenega ingverja (Zingiber officinale) z vodo takoj po začetku opozorilnih znakov, če imate pred začetkom glavobola avro; če je treba, ga lahko zaužijete vsaki 2 uri. Trije dnevni odmerki hidrastisa (Hydrastis canadensis) v obliki tinkture, čaja ali praška olajšajo bolečino pri sinusnem glavobolu.

Slika: Uporaba zelišč v aromaterapiji je pogosta za lajšanje glavobolov.

zeliščazaglavobole.jpg

Tenzijski glavobol se odzove na trikrat dnevno uživanje tinkture baldrijana (Valeriana officinalis) v kombinaciji s čeladnico in pasijonko (Passiflora incarnata). Glavoboli v napadih se hitro izboljšajo, če večkrat dnevno v nos nanesete mazilo, narejeno iz kajenske paprike (Capsicum frutescens). Isto mazilo je učinkovito tudi pri migreni, če ga nanesete na kožo. Ker je kajenska paprika pekoča in lahko povzroči boleče opekline, je najbolje, da zdravilo uporabljate pod zdravnikovim nadzorom.Homeopatija

Na voljo je velik izbor homeopatskih zdravil za zdravljenje različnih vrst glavobola. Pri utripajočem glavobolu na desni strani, ki se poslabša, če ležete, poskusite belladonno. Pri hudem in trgajočem glavobolu, ki je hujši ob gibanju, hrupu, svetlobi ali dotiku, poskusite bryonio. Za sinusno bolečino z gostim, zelenim izcedkom iz nosu lahko uporabite kali bichromicum. Za zdravljenje migrene ali drugih kroničnih glavobolov se posvetujte s strokovnjakom za homeopatijo.Način življenja

Redna telesna vadba sprošča endorfine, telesu lastne snovi proti bolečinam. Telovadba tudi širi krvne žile, kar zveča prekrvitev in preprečuje krčenje žil na začetku napada migrene.

Da v kali zatrete tenzijski glavobol, poskusite naslednje vaje, med katerimi globoko dihajte in mislite na kaj sproščajočega: sede globoko vdihnite in ob tem počasi nagnite glavo nazaj, dokler ne zagledate stropa (bodite previdni in ne nagibajte glave preveč nazaj, saj lahko to stisne vratno hrbtenico); izdihnite in glavo upognite naprej, dokler se brada ne dotakne prsi; dvakrat ponovite.

Vaša domišljija je včasih lahko najboljše zdravilo za glavobol. Poskusite tehniko, ki temelji na lastni moči vašega razuma, da premaga bolečino. Pomaga, če vas partner z govorjenjem usmerja skozi to vajo, sčasoma pa jo boste lahko opravljali tudi sami.

Zaprite oči in si predstavljajte, da je glavobol tekočina, ki napolnjuje posodo določene velikosti -bolj kot je boleč glavobol, večja naj bo posoda. Zdaj si predstavljajte, da prelivate svoj glavobol v malo manjšo posodo, a se ne bo nič tekočine razlilo. Nadaljujte prelivanje tekočine v vse manjše posode; počasi morate občutiti, kako se glavobol zmanjšuje.

Slika: Redna telesna vadba sprošča endorfine, telesu lastne snovi proti bolečinam.

telovadba.jpg

Vodite dnevnik glavobolov, tako boste lahko določili dejavnike, ki povzročajo določene težave.

Dnevnik naj vsebuje odgovore na 10 vprašanj:

 1. Kdaj so se pri vas prvič začeli glavoboli?
 2. Kako pogosto vas boli glava?
 3. Ali pred nastankom glavobola občutite kakšne simptome?
 4. Kje točno se nahaja bolečina?
 5. Kako dolgo traja?
 6. V katerem delu dneva se pojavljajo glavoboli?
 7. Ali pred nastopom glavobola jeste določeno vrsto hrane?
 8. Če ste ženska, v katerem delu mesečnega cikla se glavoboli pojavljajo?
 9. Ali glavobole sprožijo fizikalni dejavniki ali dejavniki iz okolja, npr. vonj, hrup ali določeno vreme?
 10. Katera beseda najbolj točno opiše obliko vašega glavobola: utripajoč, prebadajoč, oslepljujoč, tiščeč ...?Masaža

Masaža lahko prepreči glavobol, tako da zmanjša napetost v mišicah glave, vratu, ramen ali obraza. Poskusite 10-minutno samomasažo lasišča: oba sredinca položite na čelo ob lasni črti; z nežnimi pritiski ju počasi premikajte proti temenu; iste gibe ponovite ob lasni meji v razmikih 1 cm, dokler ne dosežete senc; nekaj minut krožite s prstoma fea obeh straneh; nato pojdite s palcema ob lasni meji na bazo lobanje in masirajte obe strani lobanje navzgor proti temenu, dokler povsem ne sprostite napetosti.Medicina duha in telesa

Tehnike meditacije in postopnega sproščanjaso učinkovite pri zmanjšanju stresa, ki lahko povzroča tenzijske glavobole. Tudi urjenje t. i. biofeedbacka je koristno pri manjšanju stresa. Z metodo, imenovano termalni biofeedback, zdravimo tudi migrenske glavobole; pri tej metodi se naučite zvišati temperaturo vaših rok in nog. Okončine se ogrejejo zaradi razširitve krvnih žil, ki jih prehranjujejo - ta proces zmanjša nenormalno zoženje krvnih žil v lobanji, zato so napadi migrene manj pogosti, milejši in krajši.Prehrana

Med živili, povezanimi z migrenskim glavobolom, so čokolada, zreli siri, agrumi, mesni izdelki, ki vsebujejo natrijev nitrat ali živilski dodatek mononatrijev glutamat, ter rdeče vino. Dnevnik prehranjevanja vam lahko pomaga prepoznati hrano, ki jo morate izločiti.

Slika: Temna čokolada naj bi bila pri zdravljenju migrene učinkovitejša od mlečne.

temnačokolada.jpg

Magnezij razširja zožene krvne žile; prenizka koncentracija magnezija lahko vpliva na nastanek migrene ali glavobola v napadih. Preventivno lahko dodajamo 200 mg magnezija trikrat dnevno. Če vzamete od 50 do 200 mg niacina (vitamina B3) in niacinamida ob prvi slutnji bolečine, ostanejo žile razširjene. S tem se zmanjša začetna konstrikcijska faza migrene in napad se lahko prepreči.Osteopatija

Osteopati mislijo, da izvira bolečina pri glavobolu iz pritiska na živce in krvne žile in se lahko olajša z živčno-mišično manipulacijo in masažo mehkih tkiv glave, vratu in zgornjega dela hrbta.Zdravljenje doma

 • Napad migrene lahko ustavite, če položite takoj ob nastopu bolečine na čelo vrečko ledu ali zmrznjene zelenjave, ob tem pa noge namakate v vroči vodi.
 • Ob prvih znakih glavobola popijte tri kozarce zelo mrzle vode, nato pa se s hladnimi obkladki umaknite v temno, mirno sobo in zaspite (brez vzglavnika).
 • Vdihavanje čistega kisika iz jeklenke, ki jo imate blizu postelje, lahko zadrži nočne napade glavobola v napadih. Nujno se posvetujte z zdravnikom o tem, kako lahko uporabljate kisik.Vprašanja in odgovori

Kaj povzroča migreno in kako pogosta je?

Znani sprožilci vključujejo določena zdravila, pitje alkohola, zlasti rdečega vina, prekomerno pitje kofeina in stres. Senzorna stimulacija, kot so močne luči ali močni vonji so prav tako povzročitelj, kot tudi spremembe spanja, spremembe vremena, preskakovanje obrokov ali celo določenih živil, kot so starani siri in predelana hrana[1].

Slika: Alkohol že dolgo povezujejo z nastankom glavobola.

glavoboli.jpg

Ocenjuje se, da migrena prizadene več kot 10 % ljudi po vsem svetu, najpogosteje se pojavi pri ljudeh, starih od 20 do 50 let, in je približno 3-krat pogostejša pri ženskah kot pri moških[2].Ali je migrena dedno stanje?

Genetika igra veliko vlogo pri migreni in se pogosto deduje v družinah. Ocenjuje se, da je do 60 % vzrokov za migreno posledica genov. Zaradi teh genov so ljudje bolj občutljivi na spremembe v okolju, kot so dejavniki življenjskega sloga in sprožilci, ki lahko povzročijo napad[3].Katere vrste glavobolov poznamo?

Glavobole razdelimo glede na vzrok nastanka. Mišična bolečina ali tenzijski glavobol sestavlja prvo pogosto skupino. Vaskularni (žilni) glavoboli so druga običajna kategorija; vključujejo migreno in glavobol v napadih. Tretjo skupino sestavljajo glavoboli zaradi težav z obnosnimi votlinami (sinusi).Kdaj moramo zaradi glavobola obiskati zdravnika?

Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • hud glavobol spremljajo bruhanje, nemoč v okončinah, dvojni vid, nerazločen govor ali težave pri požiranju; možno je, da imate možgansko krvavitev ali anevrizmo. Takoj poiščite zdravniško pomoč!
 • je glavobol take vrste, kot še ni bil nikoli prej, in se pojavi takoj zjutraj, ne preneha, povzroča bruhanje in se zmanjša čez dan; lahko imate visok krvni tlak ali v zelo redkih primerih možganski tumor. Brez odlašanja se posvetujte z zdravnikom!
 • imate visoko vročino in vam svetloba povzroča bolečine v očeh, bolečina pa je huda in jo spremljata slabost in otrdel tilnik; vzrok je lahko meningitis. Takoj poiščite zdravniško pomoč!
 • ste po poškodbi glave omotični, imate vrtoglavico, vam je slabo ali bruhate; možno je, da imate pretres možganov. Brez odlašanja se posvetujte z zdravnikom!Kaj pomaga proti močnemu glavobolu?

Vroči ali hladni obkladki za glavo ali vrat, masaža in majhne količine kofeina, zdravila brez recepta, kot so ibuprofen, acetaminofen in aspirin ter zdravila na recept, vključno s triptani, kot sta sumatriptan in zolmitriptan[4].Viri in reference

 1. Migraine - https://www.mayoclinic.org
 2. What Is Migraine? - https://jamanetwork.com
 3. Genetics and migraine - https://migrainetrust.org
 4. Headaches: Treatment depends on your diagnosis and symptoms - https://www.mayoclinic.orgStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.