Gonoreja

četrtek, 10 avgust 2023

Gonoreja je ena najbolj razširjenih spolno prenosljivih bolezni. Gre za bakterijsko okužbo sečil in spolovil, včasih pa tudi danke, žrela in oči. V Sloveniji je letno prijavljenih od 150 do 200 primerov gonoreje, vendar je zelo mogoče, da je dejanska številka večja.GONOREJA: Splošno | Simptomi | Vzroki | Diagnostični postopek | Zdravljenje | Preprečevanje | Možni zapleti | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceČe ste ženska in imate gonorejo, obstaja velika verjetnost, da tega sploh ne boste vedeli; ženske pogosto nimajo nikakršnih simptomov, dokler bolezen ne naredi hude škode. Po drugi strani pa dobi kar 95 % moških simptome v nekaj dneh ali tednih po okužbi. Če ima vaš partner simptome, morata iti k zdravniku in se zdraviti oba.

Ker je bolezen zelo nalezljiva, morajo zdravniki bolezen obvezno prijavljati področnemu uradu za varovanje zdravja. Pripravljeni morate biti na to, da boste odgovorili na vprašanja, povezana z nedavnimi spolnimi stiki. Če gonoreje ne zdravimo, se lahko razširi in poškoduje srce ali povzroči gonokokni artritis.

Pri moškem lahko vodi v prostatitis, uretritis ali epididimitis, vnetje nadmodka. Pri ženskah se lahko okužba razširi na maternico in jajcevoda in povzroči vnetje v mali medenici, ki lahko pušča brazgotine na jajcevodih in povzroča neplodnost.

Slika: Če gonoreje ne zdravimo, se lahko razširi in poškoduje srce.

gonoreja.jpg

Tudi če nimate simptomov, prosite zdravnika, da vam naredi teste za gonorejo, če načrtujete nosečnost ali ste zanosili; novorojenčki so lahko zaradi stika z bakterijo ob rojstvu trajno slepi.Simptomi

Pomembno je razumeti, da mnogi ljudje z gonorejo morda ne bodo imeli nobenih simptomov. Ko pa se simptomi pojavijo, se lahko razlikujejo glede na mesto okužbe. Če gonoreje ne zdravimo, lahko povzroči resne zdravstvene težave, vključno z neplodnostjo pri moških in ženskah ter povečano tveganje za okužbo z drugimi SPO, vključno z virusom HIV. Poleg tega lahko nosečnice z gonorejo prenesejo okužbo na svojega otroka med porodom, kar lahko povzroči resne zdravstvene zaplete za dojenčka.Simptomi pri moških:

 • Uretritis: To lahko povzroči pekoč občutek pri uriniranju.
 • Izcedek: Bel, rumen ali zelen izcedek iz sečnice se lahko pojavi 1 do 14 dni po okužbi.
 • Bolečine v modih: Moški lahko občutijo bolečino ali oteklino v modih.
 • Rektalne okužbe: To lahko povzroči izcedek, srbenje, bolečino, krvavitev ali boleče odvajanje blata. Nekateri moški lahko občutijo tudi boleče ali otekle žleze v analnem predelu.Simptomi pri ženskah:

 • Povečan izcedek iz nožnice: To se lahko razlikuje od običajnega izcedka v smislu količine, barve ali vonja.
 • Dizurija: pekoč občutek ali bolečina pri uriniranju.
 • Vaginalna krvavitev: To se lahko pojavi med menstruacijami.
 • Bolečina v medenici ali spodnjem delu trebuha: to je lahko znak medenične vnetne bolezni, ki je resen zaplet gonoreje.
 • Rektalni simptomi: Podobno kot moški imajo lahko tudi ženske rektalni izcedek, srbenje, bolečino, krvavitev ali boleče odvajanje blata. V analnem predelu so lahko tudi boleče ali otekle žleze.Skupni simptomi:

 • Okužba grla: če je prizadeto grlo (kar se lahko zgodi po oralnem seksu z okuženim partnerjem), lahko posameznik občuti vneto grlo. Vendar pa je veliko okužb žrela z gonorejo asimptomatskih.
 • Simptomi sklepov in kože: V redkih primerih lahko gonoreja povzroči kožne rane, bolečine v sklepih, zvišano telesno temperaturo in togost, ki so simptomi bolezni, imenovane diseminirana gonokokna okužba (DGI).
 • Okužba oči: to je manj pogosto, vendar lahko povzroči bolečine v očesu, občutljivost na svetlobo in gnoju podoben izcedek iz enega ali obeh očes.Slika: Moški lahko občutijo bolečino ali oteklino v modih.

gonorejasimptomi.jpg

Posvetujte se z zdravnikom, če imate kakršnega koli od zgornjih simptomov. Gonoreja je zelo resna nalezljiva bolezen, ki lahko vodi do hudih zapletov.Vzroki

Gonorejo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae. To je spolno prenosljiva okužba (SPO), ki lahko okuži moške in ženske.

Gonoreja se prenaša na naslednje načine:

 • Spolni stik: Gonoreja se primarno širi z nezaščitenim vaginalnim, analnim ali oralnim spolnim stikom z okuženo osebo. To vključuje tako penetrativni seks kot spolne aktivnosti, pri katerih pride do izmenjave telesnih tekočin.
 • Od matere do otroka: Noseče ženske z gonorejo lahko med porodom prenesejo okužbo na otroka, kar lahko povzroči resne zdravstvene težave za otroka.
 • Deljenje spolnih igračk: če med uporabo spolne igračke niso pravilno očiščene in razkužene, lahko širijo gonorejo med partnerjema.
 • Oči: Možno je, čeprav manj pogosto, da dobite gonorejne okužbe oči, če se dotaknete oči s prsti, ki so bili okuženi z bakterijo, na primer z dotikom genitalnih tekočin in nato oči.
 • Grlo: oralni seks z okuženim partnerjem lahko povzroči gonorejno okužbo žrela.

Gonoreje ni mogoče prenesti z naključnim stikom, kot je objemanje, poljubljanje, delitev hrane ali pijače, ali z dotikanjem neživih predmetov, kot je straniščna školjka. Tudi če je bila oseba z gonorejo zdravljena in je bila prvotna okužba ozdravljena, se lahko znova okuži, če ima nezaščiten spolni odnos z osebo z gonorejo. Mnogi ljudje z gonorejo nimajo nobenih opaznih simptomov, vendar lahko vseeno prenesejo bakterijo na druge.

Video vsebina: Kaj gonoreja naredi vašemu telesu?

Dosledna in pravilna uporaba kondomov in/ali medsebojno monogamno razmerje s partnerjem, ki je bil testiran in za katerega je znano, da ni okužen, sta načina za zmanjšanje tveganja za gonorejo in druge SPO. Redni pregledi za spolno prenosljive bolezni so ključnega pomena za spolno aktivne posameznike, zlasti ker je gonoreja lahko asimptomatska in lahko povzroči resne zaplete, če je ne zdravimo.Diagnostični postopki

Ginekolog bo morda odkril gonorejo med rutinskim ginekološkim pregledom. Če imate rdeče maternično ustje in iz njegove sredine izteka izcedek, bo zdravnik vzel bris izcedka iz okuženega področja — materničnega ustja, sečnice, žrela ali danke. Obarvajo ga s posebnim barvilom in pregledajo pod mikroskopom.Zdravljenje

Ker je gonoreja nalezljiva bolezen, ki povzroča hude posledice, morate vsekakor najprej poiskati konvencionalno zdravljenje.Konvencialna medicina

Zdravnik vam bo zaradi bolečine predpisal analgetike, za uničenje bakterij pa antibiotike, kot so ceftriakson, doksiciklin, ampicilin ali eritromicin. Zaradi pojava novih sevov, odpornih na zdravila, vas bo morda zdravil s probenecidom, zdravilom, ki antibiotikom omogoča, da ostanejo v telesu dlje aktivni. Če se okužba razširi na druge organe, \fes bo morda zdravil z amoksicilinom.Alternativni načini

Poleg konvencionalnega zdravljenja obstaja vrsta alternativnih zdravil, ki lahko pospešijo okrevanje.Akupresura

V kitajski medicini velja, da je bel izcedek znak pomanjkanja čija ali energije. Za očiščenje sistema in povečanje energije poskusite masirati akupunkturni točki Jetra 3, na vrhu noge med palcem in kazalcem, in Jetra 8, na notranji strani noge nad kolenom. Poskusite tudi gnesti točko Ledvica 3, na notranji strani noge med gleženjsko kostjo in Ahilovo tetivo.Kitajska zelišča

Za očiščenje telesnega sistema vam bo morda zdravnik kitajske medicine predpisal zeliščno formulo, skladno z vašimi potrebami. Med zelišči bodo morda košutnik (Gentiana scabra), kitajski naprstec (Rehmannia glutinosa), kitajski gozdni koren (Angelica sinensis), kitajska prerast (Bupleurum chinense) in uralski sladki koren (Glycyrrhiza uralensis).

Slika: Kitajska zelišča so pomembna sestavina celostne terapije.

kitajskazelišča.jpg

Zelišča, kot je coptis (Coptis chinensis), krepijo sečila in spolne organe, in so še zlasti primerna, ko imate težave zaradi vnetij v mali medenici.Zelišča

Ognjič (Calendula officinalis), mira (Commiphora molmol) in ameriški klek (Thuja occidentalis) lahko zmanjšajo vnetje in izcedek, ki spremljata gonorejo; ta zelišča lahko uporabite kot čaj ali za prhanje. Prav tako lahko pomagajo kobulasti zelenček (Chimaphila umbellata), divja gozdna cvetlica, ki so jo včasih uporabljali kot dodatek za okus pri brezalkoholnih pijačah, pa tudi zimzeleni gornik (Arctostaphylos uva-ursi), hidrastis (Hydrastis canadensis) in navadni repinec (Arctium lappa).Homeopatija

Homeopatski zdravnik se bo morda odločil napasti bakterije gonoreje z antibiotiki, nato pa vam bo predpisal zdravilo za krepitev imunskega sistema in preprečitev ponovitve.Prehrana

Če vam zdravnik dovoli, poskusite vsaj en dan do tri dni stradati, da očistite svoje telo. Da sperete strupe iz sečil, pijte sokove granatnega jabolka in brusnic ali mešanice zelene, peteršilja in kumaric. Ker antibiotiki skupaj s patogenimi bakterijami uničijo tudi bakterije v prebavilih, jejte jogurt, ki vsebuje žive kulture, ali jemljite dodatek acidofilusa.Domača zdravila

 • Da zmanjšate bolečino in vnetje, se kopajte v vročih kopelih.
 • Jejte uravnovešeno prehrano, vključno z jogurtom, ki vsebuje živo kulturo.
 • Poleg antibiotikov uživajte kot dodatek še zelišča, ki so navedena zgoraj.
 • Da ublažite bolečino pri gonokoknem artritisu, si dajajte na vnete sklepe vlažno toploto.
 • Za ublažitev bolečine uporabite ledene vrečke.Preprečevanje

Vedno uporabljajte kondom. Če vaš partner dobi simptome gonoreje, bosta morala iti na pregled in se zdraviti oba. Preprečevanje gonoreje, tako kot drugih spolno prenosljivih okužb, vključuje predvsem sprejemanje ukrepov za zmanjšanje tveganja med spolno aktivnostjo in vzdrževanje rednih zdravstvenih pregledov.

Tukaj je nekaj strategij za preprečevanje gonoreje:

 • Kondomi: Pri vsakem vaginalnem ali analnem spolnem odnosu vedno uporabite nov kondom iz lateksa ali poliuretana.
 • Omejite število spolnih partnerjev: več kot imate partnerjev, večje je tveganje, da naletite na nekoga z gonorejo ali drugo spolno prenosljivo okužbo.
 • Opravljajte redne preglede za SPO: tudi če uporabljate zaščito, so redni pregledi bistveni. Okužbe lahko ujamejo, preden postanejo simptomatske, in zmanjšajo tveganje zapletov in prenosa na druge.
 • Bodite obveščeni: če ste v novem razmerju, se s partnerjem pogovorite o SPO. Pred kakršno koli spolno aktivnostjo se morata oba partnerja testirati na SPO.
 • Izogibajte se zlorabi drog ali alkohola: zloraba substanc lahko povzroči zmanjšane zavore in tvegano spolno vedenje, kar poveča tveganje za okužbo s SPO.
 • Zdravljenje za oba partnerja: Če imate vi ali vaš partner diagnozo gonoreja, morata oba prejeti zdravljenje, da preprečite ponovno okužbo.
 • Izogibajte se spolnosti, če vaš partner kaže simptome: Če ima vaš partner kakršne koli simptome gonoreje (ali katere koli druge spolno prenosljive bolezni), kot so nenavaden izcedek, pekoč občutek med uriniranjem ali, pri ženskah, krvavitve med menstruacijami, se izogibajte kakršni koli spolni aktivnosti in poiščite zdravniško pomoč.
 • Očistite spolne igrače: če uporabljate spolne igrače, poskrbite, da bodo med uporabo očiščene v skladu s priporočili proizvajalca ali pa jih ob vsaki uporabi zamenjajte z novim kondomom.
 • Vzajemna monogamija: biti v dolgotrajnem, vzajemno monogamnem razmerju s partnerjem, ki je bil testiran in nima gonoreje (ali drugih spolno prenosljivih bolezni), je eden od načinov za zmanjšanje tveganja.

Slika: Če ste v novem razmerju, se s partnerjem pogovorite o SPO.

spolnost.jpg

Redni pregledi in odprta komunikacija s partnerji sta bistveni sestavini preprečevanja SPO. Če menite, da ste ogroženi ali ste bili izpostavljeni gonoreji, obiščite ponudnika zdravstvenih storitev za testiranje in nasvet.Možni zapleti

Pri ženskah lahko nezdravljena gonoreja povzroči medenično vnetno bolezen (PID). To je okužba jajcevodov, maternice in materničnega vratu. Če se PID ne zdravi, lahko povzroči trajne poškodbe reproduktivnega trakta, kar lahko povzroči neplodnost. Lahko povzroči tudi dolgotrajne bolečine v medenici.

Moški z nezdravljeno gonorejo lahko razvijejo stanje, imenovano epididimitis. Za to stanje je značilno vnetje cevk v bližini mod, ki prenašajo seme. Simptomi lahko vključujejo zvišano telesno temperaturo, bolečino v skrotumu in otekanje.

Video vsebina: Top 4: Ozdravljive spolno prenosljive bolezni in kako jih preprečiti!

V redkih primerih lahko Neisseria gonorrhoeae vstopi v krvni obtok in okuži druge dele telesa, kot so koža, sklepi ali notranji organi. Simptomi lahko vključujejo zvišano telesno temperaturo, otekanje, bolečine in okorelost sklepov, izpuščaj in kožne rane.Vprašanja in odgovori

Ali je gonoreja smrtno nevarna bolezen?

Če se gonoreja ne zdravi, se lahko razširi tudi v kri in povzroči diseminirano gonokokno okužbo (DGI). DGI je običajno značilen za artritis, tenosinovitis in/ali dermatitis 15. To stanje je lahko smrtno nevarno[1].Ali je gonoreja spolno prenosljiva bolezen?

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhea[2].Na katere načine se prenaša gonoreja?

Gonoreja se prenaša s spolnim stikom s penisom, vagino, usti ali anusom okuženega partnerja. Za prenos ali pridobitev gonoreje ni nujno, da pride do ejakulacije. Gonoreja se lahko prenaša tudi perinatalno z matere na otroka med porodom[1].Kako preprečiti okužbo z gonorejo?

Vzdrževanje od spolnosti je najzanesljivejši način za preprečevanje gonoreje. Toda če se odločite za spolne odnose, uporabite kondom med katero koli vrsto spolnega stika, vključno z analnim seksom, oralnim seksom ali vaginalnim seksom. Prav tako omejite število spolnih partnerjev[3].Kako se kažejo simptomi gonoreje?

Simptomi pri moških:

 • Uretritis: To lahko povzroči pekoč občutek pri uriniranju.
 • Izcedek: Bel, rumen ali zelen izcedek iz sečnice se lahko pojavi 1 do 14 dni po okužbi.
 • Bolečine v modih: Moški lahko občutijo bolečino ali oteklino v modih.
 • Rektalne okužbe: To lahko povzroči izcedek, srbenje, bolečino, krvavitev ali boleče odvajanje blata. Nekateri moški lahko občutijo tudi boleče ali otekle žleze v analnem predelu.

Slika: Biti v monogamnem razmerju je eden od načinov za zmanjšanje tveganja.

ljubezenskipar.jpg

Simptomi pri ženskah:

 • Povečan izcedek iz nožnice: To se lahko razlikuje od običajnega izcedka v smislu količine, barve ali vonja.
 • Dizurija: pekoč občutek ali bolečina pri uriniranju.
 • Vaginalna krvavitev: To se lahko pojavi med menstruacijami.
 • Bolečina v medenici ali spodnjem delu trebuha: to je lahko znak medenične vnetne bolezni, ki je resen zaplet gonoreje.
 • Rektalni simptomi: Podobno kot moški imajo lahko tudi ženske rektalni izcedek, srbenje, bolečino, krvavitev ali boleče odvajanje blata. V analnem predelu so lahko tudi boleče ali otekle žleze.

Skupni simptomi:

 • Okužba grla: če je prizadeto grlo (kar se lahko zgodi po oralnem seksu z okuženim partnerjem), lahko posameznik občuti vneto grlo. Vendar pa je veliko okužb žrela z gonorejo asimptomatskih.
 • Simptomi sklepov in kože: V redkih primerih lahko gonoreja povzroči kožne rane, bolečine v sklepih, zvišano telesno temperaturo in togost, ki so simptomi bolezni, imenovane diseminirana gonokokna okužba (DGI).
 • Okužba oči: to je manj pogosto, vendar lahko povzroči bolečine v očesu, občutljivost na svetlobo in gnoju podoben izcedek iz enega ali obeh očes.Viri in reference

 1. Gonorrhea – CDC Detailed Fact Sheet - https://www.cdc.gov
 2. Everything You Need to Know About Gonorrhea - https://www.healthline.com
 3. Gonorrhea - https://www.mayoclinic.orgStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.