Ginko - izboljšajte kvaliteto svojega življenja!

nedelja, 07 avgust 2022Ginko (Ginkgo biloba) je veliko drevo s pahljačastimi listi. Ekstrakti listov so običajno vključeni v prehranske dodatke in se pogosto jemljejo pri težavah povezanih s spominom. Drevo ginko velja za eno najstarejše živečih dreves, staro več kot 200 milijonov let.Ginko - drevo spomina | Antioksidant | Kognitivna funkcija | Zdravlje srca in ožilja | Kontraindikacije | Neželeni učinki | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceGinko, Ginkgo ali Ginkgo biloba, imenovan tudi kot drevo spomina ali živi fosil, je najstarejša živa vrsta drevesa na svetu.

Ime živi fosil je drevo dobilo po svoji zmožnosti preživetja čez ledeno dobo, saj so nekateri ginkovci stari že 290 milijonov let. Medtem ko večina drugih dreves ni imela te sreče, je Ginko biloba med nami ostal vse do danes. Prav tako je edini iz družine ginkovcev, ki so preživeli in zaradi svojih močnih sposobnosti samozaščite ter vzdržnosti. Nekatera ginko drevesa namreč živijo tudi do 1000 let.

Video vsebina: Dr. Berg razlaga, kakšne so prednosti in morebitne slabosti jemanja ekstrakta Ginko Bilobe. 

Uporaba posušenih listov ginka bilobe za namene zdravljenja, sega že več sto tisoč let v našo zgodovino, v tem času pa je bila zapisana zbirka zapisov o zeliščih, imenovana Materia Medica. Stare kitajske civilizacije so ustvarile tradicijo pridelovanja zdravilnih izdelkov iz tega mogočnega drevesa, najpogosteje iz njegovih posušenih listov in semen.

ginko

Medicinsko uporabo ginka je mogoče izslediti praktično že v antičnih zbirkah zelišč (Materia Medica), liste ginka pa so že takrat uporabljali pri možganskih motnjah, motnjah krvnega obtoka in boleznih dihal kot zelišče tradicionalne kitajske medicine.

Zaradi izjemnih učinkov tega izjemnega drevesa, se je uporaba v številne tudi zdravilne namene ohranila vse do danes.

Ginko se zelo pogosto v splošni farmaciji uporablja tudi dandanes kot visokokoncentriran suh izvleček (sredstvo za pripravo izvlečka je aceton). Standardizirani izvlečki iz listov ginka morajo vsebovati (še posebej pri zdravilih) točno določene količine učinkovin: 22-27 odstotkov flavonoidov in 5-7 odstotkov terpenlaktonov. Pri tovrstnih izvlečkih znaša priporočena dnevna količina 120-140 mg, ki jo razdelimo na 2-3 odmerke. Na trgu so na voljo izvlečki iz listov ginka v obliki tablet ali kapljic. Učinkovitost pri zdravljenju demence je potrebno preverjati v 12-tedenski poskusni dobi. Šele po tolikšnem času lahko ugotovite, ali ekstrakt ginka resnično deluje.Ginko je naraven antioksidant

Naravne antioksidativne lastnosti Ginka so verjetno tiste, ki prispevajo k tako učinkovitem delovanju tega naravnega ekstrakta. Listi ginka namreč vsebujejo bogato količino vitamina C ter različnih mineralov, kot so magnezij, natrij, kalcij, kalij, železo in drugi.

Ginko je naravno obogaten s flavonoidi in terpenoidi, ki so spojine, znane po svojih močnih antioksidativnih učinkih. Antioksidanti so snovi, ki se borijo proti škodljivim učinkom prostih radikalov, posledično zmanjšujejo tveganje za številne bolezni, vključno s srčnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka.

ginko 2

Antioksidanti mrežijo proste radikale iz telesnih celic in preprečujejo ali zmanjšujejo škodo, ki jo povzroča oksidacija.

Prosti radikali so visoko reaktivne kemijske snovi, ki jih proizvajajo celice, ko je telo v procesu metaboliziranja hrane. Če telo samo ni zmožno učinkovito predelati in odstraniti prostih radikalov, lahko pride v določeni situaciji do tako imenovanega oksidativnega stresa. Oksidativni stres pa lahko nadalje poškoduje celice in negativno vpliva na delovanje celotnega organizma.Procesi, ki lahko vodijo do oksidativnega stresa:

 • prekomerna telesna vadba
 • okvara tkiva zaradi vnetja ali drugih poškodb
 • ishemija in reperfuzijska poškodba
 • uživanje nekaterih živil, zlasti visoko procesiranih živil, transmaščob, umetnih sladil ter nekaterih barvil in aditivov
 • kajenje
 • onesnaženost okolja
 • sevanje
 • izpostavljenost kemikalijam, kot so pesticidi in zdravila, vključno s kemoterapijo
 • izpostavljenost industrijskim topilom
 • ozon

 Ima Ginko sposobnost izboljšanja kognitivnih funkcij?

Kognitivna funkcija se nanaša na mentalne procese, ki so vključeni v proces pridobivanje znanja, zaznavanja okolja, kakovost spomina in učenja ter druge možganske spretnosti ohranjanja in predelovanja informacij.

Ginko in njegov izvleček lahko pripomore k izboljšanju teh funkcij zaradi svoje zmožnosti pozitivnega vplivanja na mikrocirkulacijo krvnega sistema v telesu in v možganih ter nam pomaga pri vsakdanjem predelovanju informacij, kar lahko posledično izboljša kakovost pomnjenja, učenja ter gibanja.

ginko 3

Ginkgo je bil že mnogokrat ovrednoten zaradi njegove sposobnosti zmanjšanja občutkov tesnobe, stresa in preventivnega odpravljanja simptomov, povezanih celo z Alzheimerjevo boleznijo ter kognitivnim upadom. Prav tako ima blagodejne vplive na preventivno odpravlljanje znakov, povezanih s staranjem, kot so: zmanjšana sposobnost samooskrbe, slabši spomin in senilna demenca.Z ginkom do zdravja srca in ožilja

Ginko ima prav tako pozitivne učinke na procese, ki se dogajajo po našem ožilju in na delovanje našega srca. Ena od študij, ki je vključevala uživanje ginka pri ljudeh z srčnimi boleznimi, je pokazala sorazmerno hitro povečanje pretoka krvi v več delih telesa.

Prav tako ginko oziroma njegov izvleček deluje sproščujoče na žile ter zavira agregacijo trombocitov, zato zmanjšuje možnost nastanka strdkov in deluje proti otekanju. To učinkovito prispeva k ohranjanju zdravega srca.

Ker izboljšuje cirkulacijo, je uporaben pri izboljševanju stanj intermitentne klavdikacije. Intermitentna klavdikacija ali arterijska bolezen nog je stanje, kjer se pojavlja bolečina nog pri dejavnostih, kot so hoja na določene razdalje, zaradi ogroženega krvnega obtoka, demence žilnega izvora, kapi, vrtoglavice in tinitusa žilnega izvora.Uporaba v ljudskem zdravilstvu

V Evropi ni tradicionalne uporabe. V kitajskem zdravilstvu pri astmi, visokem krvnem tlaku in boleznih srca, pa tudi pri motnjah arterijske prekrvitve.Kdaj uživanje ginka ni priporočeno?Nosečnost in laktacija

Zaradi antitrombocitnega delovanja ginka, se ga je smiselno izogibati v obdobju nosečnosti, zlasti med porodom, kjer je čas krvavitve daljši, saj ginko zavira trombocitno aktivnost v krvi, kar nadalje pripelje do težav pri krvavenju ali izgubljanju krvi. Prav tako ni veliko znanega o njegovi varnosti med dojenjem, zato se mu je treba v tem času preventivno izogniti. 


Video vsebina: Ginko Bilobo sem jemal 3 mesece, tukaj je rezultat. 

Pri bolnikih, ki jemljejo antikoagulante in zdravila proti trombocitom

V tem primeru je nujno potrebno spremljati mednarodno normalizirano razmerje in čas krvavitve, saj obstaja tveganje za pojav prekomerne krvavitve.

 

 Pri bolnikih, ki jemljejo zdravila, ki jih presnavlja encime CYP-450

Pri omenjenih bolnikih bo to povzročilo neuspešno zdravljenje, saj se bo koncentracija zdravil, ki se presnavljajo preko encimatskega sistema CYP-450, znižala. Ta zdravila so npr. midazolam, cimetidin itd.Pri bolnikih s povišanim sladkorjem v krvi in diabetiki

Med jemanjem ginka spremljajte raven sladkorja v krvi, saj ginko zviša raven sladkorja, kar lahko pripelje do neučinkovitega delovanja zdravil za sladkorno.Pri bolnikih, ki bodo podvrženi operaciji v roku enega meseca

Zaradi nevarnosti krvavitve je uživanje ginka potrebno ustaviti 2 do 3 tedne pred najavljenim kirurškim posegom.Pri osebah, ki redno jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, antitrombocitna zdravila, zdravila s citokromom P450.Možni neželeni učinki jemanja ginka

 • težave s krvavitvami, saj zavira delovanje trombocitov
 • glavoboli, palpitacije, želodčne težave, zaprtje in kožne alergije
 • povzroča krčenje maternice, zato lahko med nosečnostjo povzroči splav ali celo prezgodnji porod
 • bruhanje, izguba zavesti in epileptični napadi, o katerih običajno poročajo na Kitajskem in Japonskem, saj semena že več let uživajo kot običajno hrano
 • povzroča indukcijo encimov CYP-450, kar povzroči številne interakcije med zdravili. CYP-450 je skupina encimov, ki razgrajujejo številna zdravila v telesnih jetrih
 • poročali so tudi o primerih ventrikularnih aritmij, ki so izginile po prekinitvi jemanja ginka

ginko 4

Jemanje ekstraktov ginka vsekakor lahko povzroči nekatere stranske učinke, kot so želodčne težave, glavobol, omotica in alergijske kožne reakcije. 

Video vsebina: ginko biloba ter njegovi stranski učinki. 

Na mestu je tudi skrb, da lahko izvleček listov ginka poveča tveganje za morebitne podplutbe in podkožne krvavitve ali pa v primeru predoziranja povzroči celo srčne aritmije. Pražena ginko semena ali surovi listi drevesa ginko pogosto niso varna izbira, še posebej, če jih jemljete peroralno.Vprašanja in odgovori

Kaj ginko naredi v vašemu telesu?

Znanstveniki verjamejo, da so najbolj koristne sestavine ginka flavonoidi, ki imajo močne antioksidativne lastnosti, in terpenoidi, ki pomagajo izboljšati cirkulacijo s širjenjem krvnih žil in zmanjšanjem "lepljivosti" trombocitov.[1].

Kateri je najboljši način jemanja ginka bilobe?

Standardni odmerek izvlečka ginka bilobe za izboljšanje mentalne koncentracije je 120 do 240 mg, 1 do 4 ure pred ključnim trenutkom (npr. pred testom). Ginko se v obliki izvlečkov nahaja v prehranskih dopolnilih ali zdravilih - za doseganje drugih terapevtskih ciljev je standardni odmerek 40 do 120 mg, 3-krat na dan.[2].

Ali ginko biloba deluje takoj?

Ne pozabite, da lahko traja tudi do šest tednov, preden začnete opažati kakršne koli učinke jemanja ekstraktov ginka. Ginkgo je na voljo v različnih oblikah in zdi se, da je najučinkovitejši, če ga vzamemo v več odmerkih čez dan, ki skupaj znašajo 120–240 mg.[3].

 Viri in reference

1. Ginkgo - https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032

2. Ginkgo Biloba: Benefits, Side Effects & How to Take It: https://www.tuasaude.com/en/ginkgo-biloba/

3. 12 Benefits of Ginkgo Biloba (Plus Side Effects & Dosage) - https://www.healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefitsStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.