Krepitev imunskega sistema z naravnimi imunomodulatorji!

torek, 27 april 2021

Okužbe zgornjih dihal so ena izmed najpogostejših diagnoz v ambulantah pediatrov in družinskih zdravnikov ter posledično vzrok obiska lekarn. Okužbe dihal so najpogostejši razlog za odsotnost iz šole, službe in pogost vzrok za sprejem v bolnišnico.

Ponavljajoče se okužbe dihal so prisotne pri kar 6 % otrok. Pri otrocih do 6. leta se pojavljajo okužbe dihal kar 6 do 8-krat na leto (večina pri otrocih, ki hodijo v vrtec). Večinoma gre za okužbe zgornjih dihal vnetje srednjega ušesa, vnetje obnosnih votlin, angine, vnetje žrela, obstruktivni laringitis in vnetje zgornjega dela sapnika. V 10-30 % so lahko prizadeta tudi spodnja dihala, bolj pogosto pri dojenčkih.

Okužbe dihal večinoma potekajo blago in takšne lahko obravnavamo ambulantno.

Kar 80 do 90 % okužb dihal je virusnega porekla.

Zdravljenje je večinoma simptomatsko. Za lajšanje simptomov se svetujejo zdravila za zniževanje temperature, nosna razpršila, tablete za grlo; vsekakor pa je smiselna tudi podpora imunskega sistema z mineralno-vitaminskimi dopolnili, probiotiki, aminokislinami, rastlinskimi izvlečki ter drugimi izdelki. Le nekateri od teh izdelkov so podprti s kakovostno izvedenimi kliničnimi študijami, ki potrjujejo klinično učinkovitost pri zmanjševanju števila okužb dihal. Antibiotiki so indicirani le pri s preiskavami potrjeni bakterijski okužbi.

Glavna naloga imunskega sistema je prepoznavati in odstranjevati tujke, zlasti mikrobe, ki vdrejo v človeški organizem. Z imunomodulacijo uravnavamo delovanje imunskega sistema in tako poskrbimo, da telo samo lažje premaga mikrobe in s tem se zmanjša pogostost okužb. Zaradi kompleksnosti imunskega sistema in njegovega postopnega dozorevanja v otroštvu je pomembno, da za podporo delovanju imunskega sistema izberemo snovi, ki nimajo vzpodbujevalnega učinka na en del imunskega sistema, hkrati pa zaviralno delujejo na drug del.

NARAVNI IMUNOMODULATORJI!

Biološko aktivni polisaharidi (npr. beta-glukani) so eni izmed najbolj raziskanih naravnih imunomodulatorjev s pluripotentnim načinom delovanja.

Študije potrjujejo, da imajo imunomodulatorno, protivnetno in antiinfektivno delovanje ter se svetujejo kot učinkovita terapija pri preprečevanju in obvladovanju okužb dihal. 
Najpogosteje so izolirani iz gliv ali žit. Večji imunomodulatorni učinek imajo tisti beta-glukani, ki so izolirani z gliv. Kemično gre za homopolimere glukoze, na katere so linearno ali razvejano prek (1-3) BetaD ali (1-6)-BetaD glikozidne vezi vezani ligandi. Imajo zelo malo znanih neželenih učinkov in so varni za uporabo tudi pri otrocih od 1. leta staroati in posameznikih z različnimi vrstami alergij.

Imunoglukan je izolat glive bukovega ostrigarja (Pleurotus ostreatus) in je kompleks iz naravnih, netopnih, biološko aktivnih polisaharidov. Skupaj z dodatkom vitamina C se je pokazal kot učinkovita metoda za preprečevanje virusnih okužb zgornjih dihal pri otrocih, odraslih in tud pri športnikih po večjih fizičnih obremenitvah.

Imunomodulatoren učinek doseže s sposobnostjo aktivacije receptorjev v Peyerjevih ploščicah, ki prepoznajo to molekulo beta-glukana kot tujek. Imunoglukan deluje tako na nespecifično imunost z aktivacijo nevtrofilcev, monocitov, naravnih celic ubijalk ter makrofagov kot tudi na specifično imunost kjer aktivira specifične limfocite T in B in spodbuja tvorbo specifičnih protiteles. To je potrdil tudi Jesenak s sodelavci v dvojno slepi randomizirani raziskavi je pokazal popolno odsotnost respiratornih okužb pri 36 % otrok, ki so šest mesečev redno jemali Imunoglukan P4H (za 71 % več je bilo zdravih otrok v primerjavi s placebom). Hkrati so v obdobju trajanje raziskave (6 mesecev terapije in 6 mesecev dodatnega spremljanja) pri otrocih, ki so jemali Imunoglukan P4H žili za 52 % manjšo pogostost okužb spodnjih dihal kot pri otrocih, ki so prejemali placebo (vitamin C)

Vitamin C, k so ga prejemali otroci v kontrolni skupini, ni imel pomembnega imunomodulatornega učinka, so pa raziskovalci mnenja, da ima kombinacija Imunoglukana z vitaminom C ugoden vpliv na prevencijo respiratornih okužb.

Podobno ugotavlja Jesenak v pregledni raziskavi iz leta 2017.

Povzeti klinični dokazi podpirajo uporabo beta glukana kot terapevtski in preventivni pristop pri preprečevanju in obvladovanju ponavljajočih se okužb dihal pri otrocih in odraslih.

Za močan imunski sistem je pomembna aktivna skrb za zdravje s prehrano, telesno aktivnostjo, spanjem in uporabo preverjenih prehranskih dopolnil. Preventivna uporaba izdelkov Imunoglukan P4H se odraža v zmanjšani pojavnosti infekcij dihal ter posledično večjem številu zdravih otrok, manjši uporabi antibiotikov ter manjši odsotnosti iz službe, šole ali vrtca.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.