Prehladna obolenja - zamašen nos in druge tegobe!

torek, 27 april 2021

Prehlad je akutno virusno obolenje zgornjih dihal, predvsem sluznice žrela, nosu in obnosnih votlin.

Povzroča ga več kot 200 vrst virusov, od katerih so najpogostejši povzročitelji rinovirusi. Prehladna obolenja se pojavljajo čez vse leto. Najpogosteje v jesenskem in zimskem času. ko je nosna sluznica bolj suha in tako bolj dovzetna za virusne okužbe. Na pogostost zbolevanja vplivata imunska odpornost in izpostavljenost okužbam.

Znaki prehlada se pojavijo 1-3 dni po okužbi in trajajo 7-10 dni. Kako hitro nastopijo bolezenski znaki je odvisno od hitrosti razmnoževanja virusov v našem telesu. Značilni znaki so vneto, boleče žrelo, voden izcedek iz nosu, zamašen nos. kihanje, solzenje oči in suh kašelj, ki preide v kašelj z izmečkom. Lahko se pojavijo tudi glavobol, blage bolečine v mišicah in sklepih ter rahlo povišana telesna temperatura.

Znaki prehlada so lahko podobni gripi.

Gripo ločimo od prehlada po izrazito povišani temperaturi (39-40°C) in trdovratnem kašlju. Pojav simptomov je intenzivnejši in hitrejši kot pri prehladu.

Pri prehladu je pomemben počitek, pitje večje količine tekočine in ustrezna higiena rok. Svetuje se vlaženje zraka v prostoru, izpiranje nosu s fiziološko raztopino ter njeno inhaliranje in grgranje. Fiziološka raztopina razrahlja sprijeto sluz in pomirja vzdraženo sluznico. Pomembno je tudi, da krepimo imunski sistem.

Zdravila, ki bi pozdravilo prehlad, zaenkrat še ni na voljo, zato znake prehlada lajšamo z različnimi zdravili in izdelki za samozdravljenje, s katerimi zmanjšamo intenzivnost in skrajšamo trajanje prehlada ter zmanjšamo možnost zapletov. Na voljo imamo veliko zdravil in izdelkov rastlinskega ali kemijskega izvora. Pri zamašenem nosu si po potrebi pomagamo z nazalnim dekongestivom. ki zmanjša oteklo nosno sluznico in s tem olajša dihanje. Pri vnetem in bolečem žrelu uporabimo zdravila z lokalnim antiseptikom, ki mu je pogosto dodan tudi lokalni anestetik. Pri povišani telesni temperaturi, glavobolu in bolečinah v sklepih ter mišicah si pomagamo z zdravili, ki delujejo antipiretično in analgetično. Pri suhem in dražečem kašlju si pomagamo z izdelki, ki kašelj pomirijo in odpravijo, pri produktivnem oz. mokrem kašlju pa s takimi, ki pomagajo redčiti gosto sluz da jo lažje izkašljamo.

Izbira zdravila temelji na posameznih znakih prehlada. Različna zdravila lahko vsebujejo isto učinkovino, zato je pri jemanju zdravil za lajšanje prehlada treba biti vedno pozoren, da ne pride do podvajanja učinkovin Zdravila. ki vsebujejo več učinkovin, se priporoča samo takrat, ko so izraženi vsi znaki, proti katerim tako zdravilo deluje. Kljub temu da se zdravila za lajšanje znakov prehlada uporabljajo v samozdravljenju. je potrebno upoštevati navodila proizvajalca zdravila oz. nasvet lekarniškega farmacevta Posvet z lekarniškim farmacevtom se še posebej priporoča kroničnim bolnikom. ki redno jemljejo zdravila Če se znaki prehlada v 10 dneh ne izboljšajo, se svetuje obisk zdravnika.

Prehlad povzroča ga več hot 200 vrst virusov, od katerih so najpogostejši rinovirusi.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.