Težave z želodcem

četrtek, 14 oktober 2021

Težave z želodcem so v sodobnem svetu izjemno pogoste težave, s katerimi se srečuje vedno več ljudi. Čudni občutki tiščanja, pekoč občutek ali spahovanje in slabost so pri nekaterih kar dnevna stalnica ali pa se pojavijo vsakokrat, ko zaužijete kakšno hrano, ki vam ne ustreza. Če vaš želodec deluje normalno, do težav ne bi smelo prihajati. V prispevku pa vam razkrijemo, kaj je lahko vzrok za vaše težave ter tudi, kako jih lahko odpravite in tudi kako jih lahko preprečite. O želodcu | Vzroki težav | Najpogostejše težave | Zdravljenje | Preprečevanje težav | Zaključek | Vprašanja in odgovori Viri/reference

 

Mnogi trpijo zaradi težav, ki so povezane z želodcem. Večina jih zazna zaradi bolečin in nelagodja v zgornjem delu trebuha oziroma v spodnjem delu prsnega koša. Verjetno ste že kdaj začutili težak občutek zaradi polnega želodca ali pa neprijetno spahovanje, slabost ter zgago. Preberite zakaj pride do želodčnih težav in mogoče najdete tudi kakšen nasvet, kako se jim izogniti.

 O ŽELODCU

POUDAREK

Želodec je mišični organ, ki se nahaja na levi strani zgornjega dela trebuha.

Ima tri glavne funkcije:

 • začasno shranjevanje hrane, ki prehaja iz požiralnika v želodec, kjer se zadrži 2 uri ali dlje
 • mešanje in razgradnja hrane s krčenjem in sproščanjem mišičnih plasti v želodcu
 • prebava hrane

Ta organ je nujno potreben za prebavo.

POUDAREK

Prebava je poseben proces, ki se odvija v našem telesu, ki poskrbi za razgradnjo hrane na manjše delce.

Poteka vse od ust do anusa. Verjetno ob uživanju v hrani nikoli zares ne pomislite kako dolga pot čaka hrano, da se bo s pomočjo presnove lahko pretvorila v energijo.prebavni_sistem_clovek

Slika: prebavni sistem ima pomembno vlogo v našem telesu Predno zares ugriznete v okusno pripravljene jedi, slina usta zaradi prijetnih vonjev pripravi na delo. Z žvečenjem hrano zmehčate in razmočite s slino. Ko jo pogoltnete, pa se prične pot proti želodcu.

V procesu prebave se dogaja več različnih aktivnosti, od mešanja hrane, do gibanja skozi prebavni trakt ter kemično razgradnjo velikih molekul na manjše molekule hrane. Prebava se prične v ustih, kjer zobje vsak grižljaj še dodatno razbijejo na manjše delce. Encimi, ki so prisotni v vaši slini pričnejo razgrajevati škrob in druge preproste sladkorje. Nato pa se prebava nadaljuje v vašem želodcu.Video: kako deluje prebavni vaš sistem 

POUDAREK

To je votel organ v naši trebušni votlini, ki ga nimajo zgolj ljudje. Želodec je pomemben del prebavnega trakta tudi pri živalih, celo nevretenčarji.

Želodec je vitalni prebavni organ z razširjeno strukturo. Vključen je v drugo fazo prebave, po žvečenju. Pri ljudeh in tudi mnogih živalih, je želodec med požiralnikom in tankim črevesjem. Gre za zelo pomemben organ našega telesa, ki prejema hrano iz požiralnika. V trenutku, ko hrana doseže konec požiralnika vstopi v želodec skozi mišično zaklopko, ki jo poimenujemo spodnji požiralniški sfinkter.zelodec_prebavila_clovek

Slika: želodec je izredno pomemben organ v prebavnem traktu 

Naš želodec izloča tako kislino kot tudi encime, ki so izredno pomembni za prebavljanje hrane. Gre za postopek kemične razgradnje, pri kateri sodeluje tudi klorovodikova kislina. Tvorjenje kisline se dogaja v zgornjem predelu želodca.

Po želodcu je razporejenega veliko mišičnega tkiva, ki je razporejen v vidne grebene. Želodčne mišice se občasno krčijo in s tem omogočajo mešanje hrane, prebava pa je zato veliko boljša.

Celoten želodec je obdan s parasimpatičnim (stimulativnim) ter simpatičnim (zaviralnim) pleksusom. Gre za mrežo krvnih žil in živcev v sprednjem delu, zadaj, zgoraj in spodaj. Tako se uravnava sekretorna aktivnost želodca in aktivnost njegovih mišic.sloji_zelodec_tezave

Slika: želodec ima več slojev 

Nekoliko bolj mišičast je spodnji del želodca, ki poskrbim da se hrana meša s prebavnimi tekočinami. Ko je vsebina želodca popolnoma premešana in s spremeni zgolj v tekočino, začne zapuščati želodec.

Želodec je sestavljen iz več plasti tkiva.

  • Sluznica je popolnoma notranja plast želodca. Ko se želodec izprazni ima sluznica rahlo grebenast videz. Ko je v želodcu hrana, pa se ti grebeni sprostijo.
  • Submukoza je plast, ki pokriva sluznico. V tej plasti se skriva vezivno tkivo, ki vsebuje večje krvne in limfne žile ter živčne celice in tudi vlakna.
  • Muscularis propria je naslednja plast, ki pokriva plast submukoze. Gre za glavno mišico vašega želodca, ki je sestavljena kar iz treh plasti mišic.
  • Seroza je posebna vlaknasta membrana, ki pokriva zunanji del vašega želodca. Drugo poimenovanje za serozo je visceralni peritoneum.

POUDAREK

Želodec je raztegljiv organ.

Osnovna velikost želodca se razlikuje od posameznika do posameznika. Običajno se razširi toliko, da lahko zadrži približno en liter hrane.

POUDAREK

Za primerjavo lahko povemo, da želodec novorojenčka lahko obdrži približno le 30 mililitrov. Pri odraslih je največji volumen želodca med 2 in 4 litre.

Ko je vaš želodec prazen, je videti kot ne razširjen balon v obliki črke J. Sposoben je postati tako manjši kot večji zato, da lahko sprejme karkoli od prigrizka do velike večerje.

Video: preprosta razlaga želodca in njegove strukture 

Da hrana lahko zapusti želodec, poskrbi pilorični sfinkter. To je mišični ventil, ki se odpre in omogoči, da gre prebavljena hrana iz želodca v dvanajsternik, kjer peristaltika prevzame nalogo gibanja skozi preostanek črevesja, tanko črevo in nato še debelo črevo.

V tankem črevesju se še vedno dogaja absorpcija posameznih hranil iz hrane. Ko pa hrana vstopi v debelo črevo, se prebava zaključuje in hranila bi se morala v večini že absorbirati. V debelem črevesu se nato izčrpa še nekaj vode in nekaterih drugih snovi, ostanki pa začno tvoriti blato.VZROKI TEŽAV Z ŽELODCEM

Najpogosteje do želodčnih težav pride zaradi notranjih agresivnih dejavnikov. To so:

   • želodčna kislina,
   • želodčni encimi
   • kislina iz dvanajsternika
   • počasno praznjenje želodca
   • zmanjšana odpornost sluznice.

Želodec je izjemno dovzeten za vaše doživljanje okolice in čustvovanje. Pri mnogih se namreč želodčne težave pojavijo kot posledica stresa, razburjenja in jeze ter strahu. To so zunanji dejavniki, ki brez težav porušijo ravnovesje.stres_clovek_tezave

Slika: stres je velikokrat povzročitelj želodčnih težav 

Vzrok za težave se lahko skriva tudi v neravnovesju izločanja želodčne kisline ali zaradi neustrezne pH vrednosti v želodcu. Vzrok za težave je lahko tudi drugje, recimo v prisotnosti bakterije Helicobacter pylori.

Seveda pa med vzroke za težave z želodcem prištevamo še

 • nepravilno izbiro živil,
 • napačen način prehranjevanja.

Slabo na želodec vpliva tudi prevelika količina zaužite kave ali čaja. Prav tako pa so strokovnjaki ugotovili, da lahko kajenje škoduje želodcu.

Video: kaj vse povzroča težave z želodcem? 

Različne kombinacije vzrokov lahko pripeljejo do blažjih ali celo resnejših težav.

 NAJPOGOSTEJŠE TEŽAVE

Tiščanje in bolečine v želodcu so za nekatere s stresnim in hitrim tempom življenja že povsem običajne in vsakdanjega. To pa mnoge posameznike odvrne od posvečanja pozornosti tej bolečini.

POUDAREK

Vendar to početje nikakor ni smiselno in ni dobro za vaše zdravje.

V primeru, da se vzroku bolečin ne začnemo posvečati pravočasno, lahko vse skupaj vodi v dolg in zapleten začaran krog in zapletov ter težav bo vedno več.zelodec_bolecina_tezave

Slika: želodčne težave so lahko zelo neprijetne 

Želodčne težave so si izjemno različne medseboj. Poznamo različne občutke, ki nas opozarjajo na težave. Spremljajo jih namreč splošno slabo počutje, občutek teže in pritiska v trebuhu ali želodcu, bolečina ali pekoč občutek, pretirano spahovanje, obložen jezik in celo neprijeten zadah. Takšni simptomi vas morajo opozoriti na želodčne težave, ki jih ne smete spregledati in pomesti pod preprogo.

POUDAREK

Če pride do težav z želodcem, lahko to vpliva tudi na druge dele telesa in to lahko povzroči tudi druge zdravstvene težave.

V nadaljevanju vam bomo razložili in opisali nekaj težav, da se boste lažje odločili za nadaljnje korake pri odpravljanju težav.

Dispepsija:

spremlja jo občasna ali kar stalna bolečina v zgornjem predelu trebuha in spodnjem delu prsnega koša. Gre za posledico neravnovesja tako med agresivnimi kot obrambnimi dejavniki v sluznici požiralnika, želodca in tudi dvanajsternika. To težavo boste zaznali zaradi bolečine v žlički ali občutka polnosti po jedi. Mogoče je tudi, da boste izjemno hitro imeli občutek sitosti. Pogosto je obolelim slabo in jih sili na bruhanje, močno pa se jim zmanjša tudi apetit. Pride lahko do spahovanja in zatekanja želodčne vsebine v usta – refluks.bolecine_tezave_zelodec

Slika: težave z želodcem pogosto spremlja bolečina 

Dispepsija je pogosto posledica nepravilne prehrane ali prevelike duševne in/ali telesne obremenitve. Do nje pa lahko pride tudi zaradi bolezni. Zaznanih primerov dispepsije je v zadnjem obdobju vedno več. Enkrat v šestih mesecih naj bi se z njo soočila več kot polovica populacije

Z dispepsijo se lahko srečajo tako mlajših kot starejši, vendar je pri mlajših nekoliko bolj pogosta. Prav tako se z njo pogosteje soočajo ženske kot moški. Za obisk zdravnika ob takšnih težavah se odloči zelo malo ljudi, saj načeloma bolečine izginejo v nekaj dneh in so tudi na splošno v bolj blagi obliki.

V primerih ko se ne da poiskati neposrednega vzroka za pojav dispepsije, govorimo o funkcionalni motnji.

Zgaga:

je med bolj znanimi težavami. Z njo se srečuje kar velik odstotek prebivalstva. Gre za neprijeten pekoč in praskajoč občutek v žlički, ki pa se lahko razširi tudi postopno navzgor za prsnico.

Zaužita hrana pri zdravem človeku iz želodca zateka nazaj v požiralnik le ob obrokih, saj v ostalih primerih požiralna mišica načeloma ostaja zaprta. Ko se staramo, se preveč zredimo, prehitro uživamo hrano ali moramo jemati zdravila, ta mišica lahko popusti in ostaja odprta večino časa ali kar ves čas. Tako ima hrana odprto pot, da zateka nazaj v požiralnik in lahko pride do neprijetnega draženja živčnih končičev v steni požiralnika. To se občuti kot neprijeten pekoč občutek, ki se postopoma širi navzgor do grla.zelodec_zgaga_tezave

Slika: zgaga je vedno bolj pogosta želodčna težava 

Zgaga se lahko pojavi kot posledica prekomernega izločanja želodčne kisline. Najpogosteje se pojavi po hranjenju, pri nekaterih pa celo neodvisno od hranjena ali ponoči. Ker hrana zateka nazaj, se pojavi neprijetno draženje živčnih končičev v steni požiralnika. To razvije neprijeten pekoč občutek, ki se lahko širi navzgor do grla.

Osebe z zgago imajo v ustih pogosto kiselkast ali grenak okus. Mnogi se soočajo tudi s slabim zadahom, razjedah v ustih in pekočim jezikom. Mnogi, ki trpijo zaradi zgage, imajo lahko tudi močne glavobole, otečeno nosno sluznico in tudi močno kašljajo.

Gastroezofagealna refluksna bolezen:

se razvije iz ponavljajoče se zgage. Ob težavah z zgago ter regurgitacije kisline, imajo lahko posamezniki s to boleznijo simptome tudi izven požiralnika. Nekateri se srečujejo z motnjami spanja, druge prizadenejo težave z zobmi, kot je zobna erozija. Pogosto se pojavi tudi vnetje grla, bolečina v prsih in nekateri drugi respiratorni simptomi.

Video: kaj se dogaja v prebavnem traktu, da pride do refluksa? 

Pomanjkanje ali presežek želodčne kisline:

gre za težavo, ki je definitivno ne smete diagnosticirati sami, vendar mora to opraviti zdravnik. Mnogo pacientov namreč pomanjkanje želodčne kisline vrednoti oziroma določa kot prevelike količine želodčne kisline.zelodec_kislina_tezave

Slika: želodčna kislina je nujno potrebna za delovanje želodca, vendar lahko povzroča tudi težave 

Simptomi pomanjkanja ali prevelikega izločanja želodčne kisline so si namreč lahko izredno podobni. Tudi zdravniki s težavo določijo, kaj se dogaja in za kakšne želodčne težave gre. Izločanje želodčne kisline je namreč pogojeno z našim počutjem, stopnjo stresa, zaužito hrano in tudi samim dnevnim ritmom.

Helicobacter pylori:

bakterija, ki povzroča mnoge preglavice. Njena posebnost je, da je navajena oziroma prilagojena na življenje v izredno kislem okolju, kar naš želodec definitivno je. Bakterija Helicobacter pylori se zato izredno rada zadržuje v oblogah sluznice želodca in pa tudi dvanajsternika. Mnogokrat pa se kopiči tudi v celicah, ki obdajajo želodec.helipobacter_pylori_zelodec

Slika: Helicobacter pylori je bakterija, ki povzroča številne težave

Okužba s to bakterijo lahko povzroči vnetje sluznic in razjede. Težave zaradi okužbe s Helicobacter pylori so lahko dolgoročne. Vodi lahko celo v gastritis, rane ter ulkuse tako na želodcu kot tudi dvanajsterniku. Posebno pozornost simptomov za okužbo s Helicobacter pylori je potrebno posvetiti tudi zaradi dejstva, ker je lahko ta okužba dejavnik tveganja za nastanek raka želodca.zelodec_Helicobacter_pylori

Slika: Helicobacter pylori je navajen na izredno kislo okolje želodca

POUDAREK

Zanimivo je, da je okužba s to bakterijo med najbolj pogostimi kroničnimi okužbami na svetu.

Po nekaterih ocenah strokovnjakov, naj bi bilo s to bakterijo okuženih kar 50 odstotkov vseh ljudi. Nekateri celo že od otroštva, vendar ne razvijejo simptomov. Kazalo naj bi jih le 10% okuženih.

Video: kaj povzroči bakterija Helicobacter pylori v vašem želodcu

Če želite preprečiti težave zaradi okužbe s Helicobacter pylori morate biti pozorni na naslednje znake:

   • napenjanje
   • občutljivost želodca
   • napihnjenost
   • pekoč želodec

V primeru da jih opazite, se posvetujte z zdravnikom, ki bo diagnozo postavil s pomočjo urea dihalnim testom, testom blata ali pa gastroskopijo.

Želodčna razjeda ali ulkus:

če ste imeli vnetje, ki ga niste pozdravili, se lahko na steni želodčne sluznice pojavi ranica. Obstajajo pa tudi primeri, ko se ta pojavi takoj ob vnetju. Znak, da se je pojavila razjeda je bolečina v predelu želodca, ki se pojavi v roku ene ure po zaužitem obroku. Ostali simptomi so precej podobni tistim, ki jih občutite ob vnetju želodčne sluznice.

Razjeda se lahko pojavi tudi na dvanajsterniku in zgornjem delu tankega črevesja, vendar pacient sam ne more določiti mesta, kjer je prišlo do ranice. Zato je izredno pomembno, da se ob dlje trajajočih težavah odločite za obisk zdravnika.

Gastritis ali akutno vnetje želodčne sluznice:

je ena najpogostejših in najbolj razširjenih želodčnih težav. Vzrokov zakaj se pojavi je mnogo. Med drugi tudi že zgoraj večkrat omenjeni:

 • uživanje težke nezdrave hrane,
 • preveč začinjene jedi,
 • premalo ali preveč želodčne kisline,
 • pretirano uživanje alkohola ter kave in
 • kajenje.

Prav tako je gastritis lahko posledica uživanja osiromašene prehrane, ki ne vsebuje dovolj vitaminov in mineralov.

Če se pri vas začenja gastritis, je eden od znakov splošno slabo počutje, ki ga spremlja neprijeten občutek v trebuhu in predvsem na območju želodca. Prav tako se lahko pojavi pekoč občutek ali zgaga.

Pri akutnem stanju vnetega želodca se pri nekaterih pojavi tudi slabost in celo krči. Ti so pogosti predvsem takrat, ko je želodec prazen. Dodaten spremljevalni pojav gastritisa je tudi kisli refluks. Večina obolelih pa se za obisk in zdravniško pomoč odloči prav takrat, ko se pojavi refluks in bolečine postanejo nevzdržne.ZDRAVLJENJE TEŽAV

Seveda boste ob hudih bolečinah v želodcu želeli poiskati pomoč. Sploh če se vam težave pojavljajo pogosto in se jih komaj dobro znebite, ko te spet nastopijo. Zdravljenje lahko poteka na več različnih načinov.

Če boste obiskali zdravnika, vas bo najprej temeljito pregledal. Zgolj z opisanimi simptomi bo namreč težko postavil točno diagnozo in vam predpisal ustrezna zdravila. Po diagnostiki se bo odločil, kaj je za vas in vašo težavo najbolj primerno.

Obisk zdravnika je nujen v primeru:

   • da se pojavi nenadna huda bolečina, kjer se pojavi bruhanje
   • če se pojavi bolečina in je trebuh otekel ali občutljiv
   • v primerih ko bruhate kri ali se pojavi kri na blatu
   • če brez namernega hujšanja izgubite apetit in hkrati tudi telesno težo
   • če se vam težave z želodcem kronično pojavljajo

POUDAREK

Obstaja kar nekaj možnosti, med njimi pa se zdravniki najpogosteje odločijo za predpisovanje zdravil zaviralcev protonske črpalke.

Zaviralci protonske črpalke so učinkovine kot so: esomeprazol, lanzoprazol, omeprazol in pantoprazol. Njihov učinek je, da zmanjšajo izločanje želodčne kisline z zaviranjem protonske črpalke. Posamezna učinkovina deluje do 24ur, kar pomeni, da moramo takšna zdravila uživati enkrat dnevno. Ta zdravila se najpogosteje predpisujejo tistim bolnikom, ki jih želodčne težave doletijo pogostokrat.

Zdravnik se lahko odloči tudi za antagonisti histaminskih H2 receptorjev. Na tržišču sta na voljo dve učinkovini: ranitidin in famotidin. Antagonisti histaminskih H2 receptorjev z vezavo histaminske receptorje v želodčni sluznici vplivajo na izločanje želodčne kisline, ki se prične zmanjševati. Začetek delovanja teh učinkovin je nekoliko bolj pozen, vendar pa je njihovo učinkovanje kljub temu dolgotrajno, kar do 12 ur. Zato jih je po navodili zdravnika ali farmacevta potrebno uživati enkrat ali dvakrat dnevno.zdravila_antibiotik_tablete

Slika: ustrezna zdravila vam bo predpisal zdravnik 

Zadnja skupina zdravil, ki jih lahko dobite po predpisu zdravnika so antacidi. Gre za kombinirane pripravke soli: aluminijevih, magnezijevih ter kalcijevih. Brez težav pa nevtralizirajo želodčno kislino. Njihovo delovanje se prične izredno hitro, vendar pa učinek ne traja dolgo. Ker olajšanje nudijo le nekaj ur na dan, je potrebno na dnevni ravni zaužiti zdravilo večkrat, od 4- do 5- krat. Najpogosteje se predpiše uživanje eno do dve uri po jedi. Prav tako se lahko uživajo pred spanjem ali pa ko se pojavijo želodčne težave. Problem pri antacidih lahko predstavljajo medsebojni vplivi z mnogimi zdravili. Prav zato je potrebno biti izredno pozoren pri uživanju, da se naredi razmik dveh ur glede na ostala zdravila. Zdravniki anacide predpišejo predvsem tistim bolnikom, ki imajo zgolj blage simptome želodčnih težav.

POUDAREK

Zdravljenja in lajšanja tegob se lahko lotite tudi na bolj naraven način.

Če vaše želodčne težave nimajo prepoznanega organskega vzroka: okužba z bakterijo, rane na sluznici dvanajsternika ali želodca, lahko olajšanje težav pričnete s hrano.

Video: preverite katera živila vam lahko pomagajo ob nastopu želodčnih težav 

Svetujemo vam, da ob težavah uživate nekoliko več sadja, da bo telo lažje odplaknilo ostanke neprebavljene hrane. Dobro vam bo dela tudi zelenjava. Kot prigrizek bo odlična izbira korenje, za prilogo pri kosilu pa si pripravite rahli dušeno zelenjavo. Priporoča se tudi uživanje sirotke, jogurta in skute.

Pri začimbah morate biti nekoliko previdni, da ne boste z njimi povzročili dodatnih težav. Strokovnjaki pravijo, da je smiselno hrano začiniti z

 • ingverjem,
 • koriandrom 
 • kurkumo.

Dodatnih težav v želodcu pa ne bi smela povzročati poper, rožmarin in tudi ne kumina.

Že naše babice so bile navdušene nad učinki kamiličnih cvetov. Najbolj priljubljeni in učinkoviti naj bi bilo ob težavah, ki jih spremljajo krči v predelu želodca ter tudi črevesja. Predlagamo, da si iz cvetov kamilice pripravite okusen topel čaj in ga postopoma uživate skozi celoten dan.kamilice_cvetovi_zelodec

Slika: kamilice lahko delujejo izredno pomirjujoče 

Pri vnetju želodčne sluznice ali če trpite zaradi želodčne razjede, se lahko poslužite različnih pripravkov iz golostebelnega sladkega korena. V pripravkih se namreč skriva posebna učinkovina glicirizin, ki pomembno zavira širjenje vnetji ter hrkati ščiti sluznične membrane. Flavonoidi pa so tudi izjemno učinkoviti proti krčem.

Korenine sleza se priporočajo predvsem takrat, ko imate zgolj blaga vnetja želodčne sluznice. Zaradi sluzi, ki so prisotne, lahko v žrelu ter tudi želodcu naredijo učinkovito zaščitno plast. Ta pa potem ščiti sluznico želodca pred agresivno želodčno kislino.

Da bi bili učinki narave kar se da dobri in bi vam hitro nudili olajšanje, vam priporočamo čaj, ki vsebuje tako korenino sladkega korena, kot tudi kamilične cvetove in še liste poprove mete. Ta kombinacija je med uporabniki priljubljena predvsem pri vnetju želodčne sluznice in se odlično odnese tudi kot dodatna terapija pri želodčni razjedi.caj_cajna_mesanica

Priljubljena čajna mešanica je tudi kombinacija

 • listov poprove mete,
 • listov navadne melise,
 • cvetov gozdnega slezenovca in
 • cvetov prave kamilice.

Sinergija naravnih učinkovin poskrbi za hitro pomiritev vašega razdraženega želodca. Ta kombinacija se priporoča tudi vsem, ki imajo rahlo vneto želodčno sluznico. O njenih učinkih pa so poročali tudi tisti, ki so imeli težave z napihnjenostjo in pa celo napenjanjem.

Obstajajo seveda tudi druge učinkovite čajne mešanice. Nekaj jih najdete tudi v naši ponudbi.

POUDAREK

Če pa ste vešči nabiranja zdravilnih zelišč in rastlin in radi ustvarjate v kuhinji, si lahko mešanico pripravite tudi sami. Bodite pa pozorni na ustrezno recepturno razmerje.

Če vam čaji ne ustrezajo, lahko v naši bogati ponudbi poiščete tudi kapljice. Tudi te so pomagale že mnogim. Kapljice so prav tako učinkovit preparat rastlinskega izvora, ki pogosto vsebujejo izvlečke različnih zdravilnih rastlin. Najpogosteje se za želodčne težave združi obrečni grenik, krvavi mleček, zdravilni gozdni koren, prava kamilica, navadna melisa, navadna kumina, pegasti badelj, poprova meta, golostebelni sladki koren.kapljice_tinktura_zelodec

Slika: mnogi za olajšanje želodčnih težav uporabijo kapljice in tinkture

Kapljice se lahko uporabijo tudi kot dodatno zdravljenje pri vnetju želodčne sluznice. Prav tako dobro vplivajo na razjede na želodcu ali pa dvanajsterniku.

POUDAREK

Kapljice delujejo izredno hitro.

Nekateri bolniki poročajo o učinkovanju že v 10 do 15 minutah po zaužitju. Ko so bolečine in težave z želodcem res hude, je hitro učinkovanje izredno primerno.

Kljub temu, da smo vam predstavili več različnih pripravkov, težko trdimo, da je eden od njih najbolj učinkovit. Vsak pacient je zgodba zase, pri vsakem se nekoliko razlikuje vzrok težav z želodcem, prav tako pa se razlikuje moč bolečin in kako se težave stopnjujejo.

Tisti, ki imate blage težave bo verjetno zadoščal že rastlinski pripravek. Nekdo, ki ima hujše težave bo verjetno potreboval zdravilo na recept, ki ga bo moraj uživati dlje časa.

Tako zdravila kot dopolnila in rastlinski pripravki so učinkoviti, če jih uživate skladno z navodili in ob težavah, ki so jim kos. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, farmacevtom ali našo strokovno ekipo, ki vam bo s svojim znanjem z veseljem priskočila na pomoč. Individualna obravnava je pot do uspeha in življenja brez nadležnih želodčnih težav.PREPREČEVANJE TEŽAV

Verjetno vam je cilj, da do težav z želodcem sploh ne pride. Prav tako si verjetno želite, da bi jih popolnoma preprečili. Močno pa dvomimo, da že veste, kako se jim izogniti. Berite dalje in izvedite, kako jim lahko ubežite, za vedno!hrana_zdrava_nezdrava

Slika: odločite se za zdrav način prehranjevanja 

Prvi nasvet za preprečevanje težav z želodcem je urejena in zdrava prehrana. Verjetno veste, da je urejena in zdrava prehrana pomembna zaradi celostnega zdravja, dobrega počutja in odpornosti.

POUDAREK

Če boste prehranjevanje in vso dnevno zaužito hrano razdelili na 4 do pet obrokov, ki ne bodo preveliki.

Bo vaš želodec lahko kvalitetno in počasi predeloval hrano. Svetujemo, da vsakodnevno ne uživate mastnih obrokov, ki bi bili zelo začinjeni. Prav tako jejte počasi in hrano velikokrat prežvečite, predno jo dokončno pogoltnete. Tako želodec ne bo potreboval veliko časa, da hrano primerno pretvori v ustrezno za vas.

Video: kako se izogniti napadom refluksa? 

Pomembno je, da dnevno zaužijete dovolj tekočine. Tekočina je izredno pomembna za celoten prebavni trakt, saj olajša delo organom, ki sodelujejo v prebavi hrane.

Ob tem pa bi vam predlagali, da poskrbite za zdravo telesno težo. Normalna telesna teža je za telo ne obremenjujoča. Vaše telo se ne bo mučilo z odvečnimi kilogrami in bo imelo več moči in energije za normalno presnovo hrane.

Izredno priporočljivo je, da opustite življenjske navade, ki so pravzaprav razvade. Govorimo o

   • kajenju
   • pitju alkohola

Tako kajenje kot alkohol slabo vplivata na vaš želodec. Direktno težav ne povzročata, izredno pa povečata tveganje, da do težav pride.razvade_kajenje_kave

Slika: izognite se razvadam kot so kajenje, uživanje alkohola ter kofeina 

Težave z želodcem lahko preprečite tudi s spremembo življenjskega sloga, v smislu stopnje stresa, ki jo vsakodnevno doživljate. Stres je namreč izredno škodljiv za želodec. Veliko bolezni in težav se namreč prične zaradi stresa. S tem ko boste zmanjšali količino prisotnih stresorjev in na splošno stresnih situacij, lahko pričakujete manj pogoste želodčne težave.

Video: hiter nasvet kako preprečiti krče 

Definitivno pa vam bo pri obvladovanju želodčnih težav pomagalo gibanje. Z zadostno količino gibanja in čim manj časa, ki ga preživite v ležečem ali sedečem položaju, boste v prvi vrsti poskrbeli za celostno boljše počutje. Ob tem pa bo gibanje dobro vplivalo tudi na vašo prebavo in lahko pričakujete manj težav z želodcem kot tudi drugih težav, povezanih s prebavo.

Če veste, da ste se v dnevu pregrešili s hrano, ki vam pogosto povzroči želodčne težave, je eden izmed načinov, da poskušate preprečiti razvoj težav, da spite z dvignjenim vzglavjem. Tako bo tekočina v želodcu drugače razporejena in lahko pričakujete noč brez zbujanja zaradi želodčnih težav.

 ZAKLJUČEK

Kot ste lahko prebrali, se želodčne težave med seboj izjemno razlikujejo. Poznamo več različnih oblik in tudi vzrokov, zakaj do težav z želodcem sploh pride.

Želodčne težave so v novodobnem svetu preveč pogoste. Zaradi predelane hrane in obilice stresa, ki ga vsakodnevno doživljamo, se s težavami z želodcem sreča mnogo ljudi. Nekateri se vsako jutro zbudijo z neprijetnim občutkom v predelu želodca in se s to bolečino naučijo živeti. Vendar takšno početje dolgoročno ne bo imelo dobrih posledic.

Za svoje zdravje moramo poskrbeti. Četudi se simptomi želodčnih težav navzven ne vidijo in izgledamo popolnoma zdravi, nam težave z želodcem želijo nekaj sporočiti. Njihova kompleksnost naj vas ne prestraši. Po posvetu z zdravnikom in tudi farmacevtom boste lahko veliko težav z želodcem rešili na izredno preprost način. 

Verjetno ste prispevek poiskali in prebrali zato, ker ste se s podobnimi težavami že srečali ali pa vas ravnokar mučijo. Naj vas ne skrbi, težave se da odpraviti. Pri tem vam lahko pomagajo tudi naši strokovnjaki, ki vam bodo z veseljem svetovali, kateri prirpavki iz naše široke ponudbe bodo ustrezni za vas. V primeru premočnih bolečin in dolgotrajnih težav pa svetujemo, da obiščete zdravnika. Vprašanja in odgovori

Katerih 5 bolezni želodca poznaš?

Bolezni želodca in dvanajstnika:

 • Gastritis. O gastritisu govorimo, ko se želodčna sluznica vname ali oteče. ...
 • Gastroenteritis. Gastroenteritis je vnetje želodca in tankega črevesa. ...
 • Gastropareza. ...
 • Ne-ulkusna dispepsija. ...
 • Peptični ulkusi. ...
 • Rak želodca (želodca).[1]

 

Kako veste, če je kaj narobe z vašim želodcem?

Driska, bruhanje, slabost in bolečine v trebuhu so najpogostejši znaki trebušne viroze. Čeprav se imenuje trebušna gripa, ta virus nima nobene zveze z gripo. Te simptome povzročajo drugi virusi, najpogosteje norovirus. Vročina, glavobol in bolečine v telesu so drugi možni simptomi. [2]

 Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. Diseases of the Stomach & Duodenum - https://muschealth.org/medical-services/ddc/patients/digestive-diseases/stomach-and-duodenum

2. Symptoms of Common Digestive Problems - https://www.verywellhealth.com/what-is-wrong-with-my-stomach-4138111Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.