x
Vse kategorije

Veganska prehrana - ali je prihodnost v njej?

torek, 27 junij 2017

veganstvo_da_ali_ne

Jelena Dimitrijevič, certificirana nutricionistka, holistična svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano meni, da se svet počasi spreminja in da se je treba zavedati, da smo tudi mi sami tisti, ki določamo hitrost teh sprememb. Naše osebne odločitve, kot je tudi naš način prehranjevanja, zelo močno vplivajo na zdravje in življenje na tem planetu. Pravi, da če nam je vsaj malo mar za boljše življenje tukaj in zdaj ter prihodnost naših otrok in naslednjih generacij, bomo že danes pogledali v naš krožnik in se zavesno odločili, da je čas za korak naprej.

Nam prosim najprej razložite razliko med vegetarijanskim in veganskim načinom prehranjevanja ...  

Veganstvo je način življenja in ne le način prehranjevanja, ki teži k izključitvi (kolikor je mogoče in izvedljivo) vseh oblik krutosti in izkoriščanj živali za hrano, obleke in druge namene. Vegani ne konzumira]o mesa, mleka, jajc, rib, medu ali kakršnihkoli živil živalskega izvora. Vegetarijanci, za razliko od veganov, pa uživajo mleko in mlečne izdelke, jajca ali oboje.

Mnogi strokovnjaki zagovarjajo, da se ne bi smeli odpovedovati določeni hrani in da bi morali jesti vsega po malem, po drugi strani pa je kar nekaj tudi športnikov, ki kljub veganstvu dosegajo odlične rezultate. Kaj menite o tem?

Strokovnjaki, ki zagovarjajo vsejedstvo očitno niso dovolj izobraženi in ne spremljajo sodobnih raziskav uglednih mednarodnih prehranskih organizacij, ki že veliko časa zagovarjajo popolnoma rastlinski način prehranjevanja. (AND (Academy of Nucrition and Dieretlcs), DC (Dietitians of Canada), NHMRC (Australian National Healch and Medical Research Council), BDA (British Dietetic Association), BNF (British Nucrition Foundation)), saj je le-ta povezan z zmanjšanjem številnih kroničnih bolezni (srčno - žilne bolezni, sladkorna bolezen tipa 2, rak, debelost ... ). Veganska prehrana je po njihovih ugotovitvah, ki se jasno kažejo tudi v praksi, primerna za ljudi v vseh življenjskih obdobjih, tudi za dojenčke, otroke, najstnike, nosečnice, doječe matere in športnike. Seveda govorim o zdravi in polnovredni rastlinski prehrani, ki je bazirana na zadostnem in pravilno kombiniranem vnosu sadja, zelenjave, žit, stročnic, semen in oreščkov ter prilagojena vsakemu posamezniku glede na starost, zdravstveno stanje in aktivnosti.

Kadar se nekdo odloči za veganski način prehranjevanja, kje ima običajno največ težav? Vztrajati pri odločitvi, morda pri sestavi jedilnika, da začne jesti preveč enolično?

Prva težava, ki jo osebno opažam pri ljudeh, ki želijo narediti spremembo in se začeti prehranjevati bolj rastlinsko, je kako se navaditi na nove okuse, ki so prvinski in brez stimulativnega učinka, ki je sicer prisoten v živilih živalskega izvora in povzroča zasvojenost (živalske maščobe, opiatni učinek na telo, ko zaužijemo meso, kazornorhni v mleku in mlečnih izdelkih, ki tudi delujejo kot opiati itd.). Čeprav je na trgu veliko literature, receptov in informacij, se marsikdo ne znajde najboljše in je zaradi tega prepričan, da ta način prehranjevanja ni primeren zanj. lz tega razloga je pomembno, da se dobro informiramo, obiščemo kakšno delavnico, se posvetujemo z nutricionistom za rastlinsko prehrano, ki nam lahko pomaga pri sestavi jedilnikov in izbiri živil ter vztrajamo dlje časa na polnovredni rastlinski prehrani, da se tudi brbončice navadijo na nove okuse. To je proces, ki traja le nekaj tednov.  

So vegani običajno vsi vitki ali se lahko kdo tudi zredi s tako prehrano?

Vitka postava je lahko posledica rasrlinojedsrva, ampak samo v primeru, če uživamo polnovredno rastlinsko prehrano, z malo ali nič predelane hrane. Rastlinski obrok je lahko tudi pečen krompirček in veganski burger ter sladica narejena iz bele moke, sladkorja in predelanih rastlinskih maščob, ampak to ne pomeni, da je to zdrava hrana, ki nam bo omogočila vitko postavo. Zaradi tega seveda obstajajo tudi vegani, ki imajo težave s prekomerno telesno težo, ker pojejo ogromno količino predelanih ogljikovih hidratov in maščob, kar lahko povzroči tudi zdravstvene težave.

Mnogi menijo, da gre za pomanjkanje kalcija, cinka, železa, joda, lizina, vitaminov D, B12, B2 ... Kako naj vegani poskrbijo, da bodo dobili vsega naštetega dovolj?  

Pravilno sestavljen in raznovrsten rastlinski jedilnik, ki bo vseboval polnovredna žita (najboljše samo za zajtrk ali v manjši količini tudi za kosilo), stročnice (za kosilo in manjše količine za večerjo), sadje (le kot samostojen obrok ali malica v dopoldanskem času), zelenjavo (skoraj pri vsakem obroku) oreščke (samostojno ali z zelenjavo, v manjši količini), semena, kalčke, mikrozelenje, veliko zelene listnate zelenjave (delno lahko tudi kot sveže stisnjeni zelenjavni sokovi), bo zadovoljil vse potrebne hranilne snovi, razen vitamina B 12, ki ga je treba dodajati v obliki prehranskega dopolnila. Zemlja je zaradi agresivnega kmetijstva oropana (zaradi tega tudi živalim dodajajo vitamin B12 v hrano), živimo v sterilnem okolju, nismo v stiku z zemljo, hrano umivamo in razkužujemo, imamo težave s prebavo in presnovo in zaradi tega ne vnesemo dovolj vitamina B12.

Seveda se lahko pojavijo tudi druga pomanjkanja (posebej lahko pride do pomanjkanja vitamina D3, omega 3, joda, železa in cinka). Predelana hrana, veliko sladkorja, soli, stres, onesnaženje, jemanje zdravil, premalo spanja in gibanja, nezadostna izpostavljenost sončni svetlobi, so dejavniki zaradi katerih lahko pride do določenih primanjkljajev ne glede na način prehranjevanja. Pomanjkanje beljakovin je zelo redko (pojavi se le v primeru, ko ne zaužijemo dovolj kalorij, če zbolimo za anoreksijo in bulimijo ali če imamo presnovne motnje). Pomanjkanje kalcija, ki ga pogosto pripisujejo veganom, pa je bolj značilno za vsejede, saj močna zakisanost telesa, ki nastane predvsem zaradi pretiranega uživanja živil živalskega izvora, povzroča izgubo kalcija (kalcij veže nase kisline in jih na ta način telo izloči).

Kakšne so prednosti veganskega načina prehranjevanja? Morda lepša koža, ker ni toliko maščob?

Znanstvene raziskave povezujejo uživanje polnovredne rastlinske prehrane z zmanjšano možnostjo za nastanek srčno - žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2, raka, debelosti ter različnih avroirnunih boleznih. S pravilno in skrbno načrtovano rastlinsko prehrano pa bomo imeli več energije, lepšo kožo, lase in nohte, prijetnejši telesni vonj, urejeno prebavo, manj težav z alergijami, astmo, PMS-om, hitrejša bo regeneracija po športu ...

Kako je s prebavo pri veganstvu?

Ena od mnogih prednosti veganskega načina prehranjevanja je vsekakor urejena prebava in to predvsem zahvaljujoč visoki vsebnosti vlaknin in encimov (sveže sadje, zelenjava, kalčki). Rastlinska hrana je edini pomemben vir vlaknin, ki nas hitro nasitijo, poleg tega pa z vlakninami uravnavamo tudi krvni sladkor, zmanjšujemo možnost nastanka srčno-žilnih bolezni, kapi, hemoroidov, občutljivega črevesja, žolčnih in ledvičnih kamnov, presežka hormonov itd. Najbogatejši vir vlaknin so: stročnice, polnovredna žita, zelenjava in sadje. Naš cilj bi moral biti vsaj 40 g vlaknin na dan in to količino dosežemo le, če zaužijemo dovolj rastlinske hrane.

Kaj menite o tem, da starši, ki so vegani, vztrajajo, da se tako prehranjujejo tudi njihovi otroci?

Se popolnoma strinjam s to odločitvijo, saj je veganska prehrana primerna tudi za otroke, če je seveda skrbno načrtovana, tako da ne pride do pomanjkanja določenih nucriencov. Veliko otrok, ki so vsejedi ima zdravstvene težave, o katerih se premalo govori (podhranjenost, povišan holesterol, druge srčno-žilne težave, diabetes tipa 1 in 2 ... ), ki so rezultat nepravilne prehrane in zgodnjega uvajanja živil, ki niso najbolj primerna za otroka (mleko in mlečni izdelki, veliko sladkorja in predelane hrane, premalo zelenjave in sadja ter ostale rastlinske hrane, kar zmanjša tudi vsebnost vitaminov, mineralov in vlaknin).

Veganski starši se v večini primerov zelo dobro zavedajo pomembnosti pravilno sestavljenih obrokov, pogosteje tudi poiščejo strokovno pomoč in bolj skrbijo za kakovostno prehrano svojih otrok. Zaradi tega je nepravično izpostavljanje posameznih primerov staršev, ki mogoče niso najbolj skrbeli za zdravje svojih veganskih otrok in ustrahovanje z rastlinsko prehrano kot neprimerno za otroke.

 

Članek napisala: Sara Sočan, revija Bogastvo zdravja.

Več vsebin na voljo na spletni strani: www.bogastvozdravja.si. Tu boste mogoče tudi vi našli kakšen zanimiv članek!

 
Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.