Vulvovaginitis - vnetje spolovila/nožnice!

nedelja, 26 marec 2017

Vulvovaginitis je vnetje oz. okužba zunanjega spolovila in nožnice.

Je zelo pogost pojav, ki prizadene ženske in dekleta vseh starosti in ima različne vzroke. Kje, kako in zakaj se križajo poti žensk, ginekologa in farmacevta, pa smo se pogovarjali z asist. dr. Mijo Blaganje, dr. med. spec. ginek. in porod.

• Katere so najpogostejše težave, ki jih obravnavate v ginekoloških ambulantah?

Izcedek iz nožnice je najpogostejši simptom, ki ženske v rodni dobi privede k zdravniku. Bodisi so zaskrbljene zaradi barve in količine izcedka bodisi zaradi spremljajočih pojavov, kot so zaudarjajoč vonj, srbečica, razdraženost sluznice spolovila ali bolečina. Čeprav se nožnični izcedek od ženske do ženske razlikuje in se njegova količina, barva in viskoznost med mesečnim ciklusom spreminjajo, pridruženi simptomi kažejo na vnetje nožnice in zunanjega spolovila, ki potrebuje zdravljenje. Večina žensk takšno vnetje izkusi vsaj enkrat v življenju

• Kakšno možnost obiskati svojega ginekologa ima ženska z akutnim vnetjem nožnice glede na pomanjkanje ginekologov v Sloveniji?

Čeprav je dostopnost ginekologov ob resnih težavah pri nas dobra, je ta po mnenju naših uporabnic slaba glede na naravo nožničnega vnetja, ki se običajno pojavi nenadno, kar je za žensko izrazito neprijetno, vendar hkrati ne pomeni resnega tveganja za njeno zdravje, Mnoge si zato, pravilno, pomagajo s samozdravljenjem in se težave znebijo brez obiska pri ginekologu. Pri tem imata pomembno vlogo dostopnost preparatov in zdravil brez recepta v lekarnah in nasvet farmacevta.

• Katere napake so po vaših izkušnjah najpogostejše pri samozdravljenju vnetja nožnice?

Najpogostejši razlogi za vnetje nožnice in zunanjega spolovila so v različnih življenjskih obdobjih različni. Čeprav z uporabo preparatov za uravnoteženje vaginalne flore, kot so sredstva za vzpostavitev fiziološke kislosti nožnice in probiotiki ne moremo zgrešiti, je najpogostejša napaka čezmerna uporaba antimikotikov, predvsem pri ženskah v življenjskih obdobjih, ko okužb z glivami kvasovkami običajno ne pričakujemo. Vsako vnetje nožnice in zunanjega spolovila ni nujno glivična okužba.

Pred puberteto je večina vnetij povzročena s slabo higieno in izzveni z izboljšanlm higienskim režimom. Od mikrobov so v primeru okužbe prisotne anaerobne bakterije, okužb s kvasovkami ni. V rodnem obdobju sta najpogostejša vzroka bakterijska vaginoza in glivično vnetje. Za prvo je značilen izrazito zaudarjajoč vonj nožničnega izcedka, za drugo srbečica spolovila in skutast izcedek. V obdobju po menopavzi so simptomi, ki kažejo na vnetje zunanjega spolovila in nožnice, najpogosteje posledica atrofije in suhosti sluznice ter njenega draženja. Okužb s kandidio praktično ni, prav tako ne bakterijske vaginoze.

• Se strinjate, da je vloga farmacevta pri svetovanju ženskam zelo pomembna, a v katerih primerih je bolje svetovati obisk pri ginekologu?

Farmacevt ima izjemno pomembno vlogo pri pravilnem svetovanju, še posebno, odkar so poleg intimnih higienskih preparatov, vaginalnih probiotikov, antiseptikov in sredstev za vzpostavitev fiziološke kislosti nožnice brez recepta v lekarnah dostopni tudi antimikotiki. Poleg starosti ženske je v največjo pomoč pri svetovanju vodilni simptom. Deklicam pred puberteto bomo najbolje svetovali z napotki o pravilnem higienskem režimu, umivanju z vodo ali blagim sredstvom za intimno higieno in uporabo hladilnega mazila v primeru pordelega spolovila. Pri ženskah v rodnem obdobju se bomo najlažje orientirali po vodilnem simptomu. Ob izraziti srbečici ali skutastem izcedku bo pravilno svetovati antimikotik, ob izrazito zaudarjajočem izcedku bo najverjetneje potrebno zdravljenie bakterijske vaginoze z lokalnim antibiotikom. V obeh primerih bodo, predvsem pri začetnih simptomih zadoščali že antiseptik za nožnično uporabo ali sredstvo za vzpostavitev fiziološke kislosti nožnice in vaginalni probiotiki. Ti so pomembni tudi po zaključenem zdravljenju z antimikotikom ali antibiotikom za ponovno vzpostavitev ravnovesja nožnične flore in preprečitev ponovnih težav. Pri ženskah po menopavzi so najpogostejši simptomi posledica atrofije in suhosti sluznice ter njenega draženja zaradi pomanjkanja estrogena. Zaradi slabše prekrvavitve in drugačnega metabolizma tkivo atrofira, nožnična sluznica postane tanjša, manj elastična, nožnica krajša, bolj suha, spolni odnosi so lahko boleči. Njim bodo poleg vaginalnih estrogenov najbolj pomagali pripravki za vlaženje atrofične nožnične sluznice.

Seveda je pomembno, da ob simptomih, ki so jim pridruženi bolečina, izcedek izrazitih barv, sistemski znaki okužbe, krvavitev, razjede sluznice, simptomih, ki ob samozdravljenju ne minejo, in ob morebitni nosečnosti ženska s težavami odpravi na pregled k zdravniku.

• Kaj svetujete ženskam, ki se večkrat na leto oglasijo pri vas zaradi ponovitve vnetja?

Kot sem že omenila, je pri preprečevanju ponovitev vnetja pomembna vzpostavitev normalnega ravnovesja vaginalne flore s probiotikom takoj po zaključenem zdravljenju in po naslednjem mesečnem perilu, ko menstrualna kri znova zmanjša kislost okolja nožnice. V redkih primerih so potrebni dolgotrajnejše zdravljenje z antimikotikom, ponovljeno zdravljenie z antibiotikom ali usmerjeno odkrivanje povzročitelja.

• Mlade ženske se velikokrat odločijo za drastične higienske ukrepe in kozmetične tretmaje. Ali lahko tudi ti (brazilska depilacija, vaginalne prhe, čezmerno umivanje) doprinesejo k težavam v intimnem predelu?

Lahko, medtem ko različne oblike depilacije lahko povzročijo predvsem vnetje dlačnih foliklov in vraščanje dlak na poraščenem delu spolovila, lahko uporaba mil, kopeli, vaginalnih prh in dišav poruši nožnični mikrobiom. V njem so v največjem deležu prisotni laktobacili, ki s presnovo glikogena v mlečno kislino vzdržujejo kislo mikrookolje nožnice, tvorijo zaščitni biofilm in tako preprečujejo čezmeren razrast drugih mikroorganizmov.


Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.