x
Vse kategorije

Ali res potrebujete antibiotik?

petek, 24 marec 2017

 

V zimskem času se število prehladnih obolenj znatno poveča. Posledično se napolnijo tudi čakalnice v zdravstvenih ustanovah. Splošno bi rekli, da se ob prehladu pogosto obrnemo na zdravnika in zmotno pričakujemo zdravljenje z antibiotiki.

Antibiotiki so zdravila za zdravljenie bakteriiskih okužb. Antibiotične učinkovine izvirajo iz gliv, bakterij, lišajev ali višjih rastlin. Najboli znan antibiotik, penicilin, je produkt plesni. Nekatere antibiotike danes proizvajajo polsintetično in sintetično. Farmacevtska industrija je doslej razvila antibiotike širokega spektra, ki delujejo na mnogo različnih vrst bakterij ter antibiotike ozkega spektra, ki delujejo samo na specifično vrsto bakterij.

Antibiotiki uničijo ali pa zavrejo razmnoževanje mikroorganizma, ki v telesu povzroči okužbo. Velikokrat pa so povzročitelji vnetja žrela in dihalnih poti ravno virusi na katere pa antibiotiki nimajo nobenega učinka oziroma naredilo več škode kot koristi.

Nepotrebno zdravljenje z antibiotiki povečuje tveganje za kasnejši pojav okužb z odpornimi baktertiami. Bakterije odporne na antibiotik pa lahko povzročjo okužbe tudi pri drugih liudeh, ne le pri osebi, ki je (po nepotrebnem) jemala antibiotik, saj se bakterije širijo med ljudmi, živalmi in v okolju. Več antibiotikov se uporablja, več bakterij razvije odpornost proti njim. Virusno obolenje dihal, kamor spada prehlad zdravimo simptomatsko: počitek, hrana, bogata z vitamini, uživanje zadostnih količin tekočine, zdravila za zbijanje vročine ob povišani telesni temperaturi, nosni dekongestivi ob zamašenem nosu (za izboljšanje prehodnosti nosu) ter analgetiki ob glavobolu

Virusna obolenja lahko zdravimo sami simptomatsko in nikoli z antibiotiki

V lekarnah ahko kupite teste za samotestiranie. S testi dobite prvi rezultat kar doma. Test za samotestiranje Veroval »Potrebujete antibiotik?« je prvi kazatelj, v katero smer napreduje vaša bolezen.  

Hitri testi za samotestiranje tudi v primeru prehlada

S testom v 5 minutah izveste, če je vaš prehlad odraz bakterijske ali virusne okužbe. Test temelji na merjenju koncentracile C-reaktivnega proteina (CRP) v krvi. CRP je protein akutne faze in je pri zdravih osebah prisoten v zelo nizkih koncentracijah. Je pokazatelj bakterijske okužbe. Pri virusnih okužbah praviloma ni povišanja koncentracije CRP. Hiter padec koncentracije CRP ob okrevanju omogoča spremljanje poteka bolezni in uspešnost zdravljenja z antibiotiki. Hitri test olajša vaše spremljanje v udobju doma, saj je zanesljivost testa 95%. 

Pozitiven rezultat testa pomeni, da gre verjetno za bakterijsko okužbo in posledično možnost za pravilno uporabo antibiotikov. Nikar si diagnoze ne postavljajte sami! Ob pozitivnih rezultatih testiranja in ob dolgotrajnih simptomih morate obvezno stopiti do vašega osebnega zdravnika.

Pravo diagnozo vam postavi vaš zdravnik

Ko nastopi sezona gripe in prehlada. je smiseLno upoštevati tudi preventivne ukrepe. To pomeni, pogosto umivanje rok, uporaba razkužila, izogibanje dotikanju ust, oči in nosu. Poleg higienskih priporočil pa je najbolj učinkovito cepljenje proti gripi.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.