Astma in nosečnost!

petek, 10 november 2017

Vprašanje:

Stara sem 25 let in bi v bližnji prihodnosti rada zanosila. Že od otroštva pa se spopadam z astmo. Jemljem zdravila z glukokortikoidom, ob poslabšanju Ventolin. Že ob manjšem naporu mi piska v pljučih, zato morebitna opustitev zdravil zaradi nosečnosti ne bi bila prava rešitev. Pred dvema letoma sem začasno opustila zdravila, ker sem menila, da mi ni nič, in doživela hudo poslabšanje astme. Specialist mi je na pregledu zatrdil, da lahko brez težav jemljem zdravila, ker je za plod slabše, če nima dovolj kisika, kot pršila, ki jih uporabljam, saj ta ostanejo na sluznici pljuč in sploh ne prodrejo v kri. Prosim, svetujte mi, kako uravnati astmo in nosečnost?

Odgovor:

V času nosečnosti pri 1/3 pacientk astma poteka normalno naprej, pri 1/3 se poslabša, pri 1/3 pa je vodenje lažje. Kakor koli, nikoli se vnaprej ne ve, v katero skupino spada posameznikova astma. Med nosečnostjo se zdravil nikakor ne sme opuščati. Najslabše za plod je, da se inhalacijska terapija opusti in pride do tolikšnega poslabšanja, da začne primanjkovati kisika pri materi. Plod nima veliko rezerve kisika, tako da lahko ob hipoksiji - padcu kisika v krvi - pride do možganskih okvar otroka. Zdravilo, ki je od inhalacijskih glukokortikoidov najdlje na trgu in se kot prvi priporoča od inhalacijskih glukokortikoidov, je budezonid, vendar pa pulmologi vztrajamo, da terapije, ki je bila predhodno uvedena in deluje, ne spreminjamo. Obenem ni dovolj dokazov, da je biološka terapija med nosečnostjo varna. Nosečnost v času zdravljenja z biološkimi zdravili odsvetujemo oziroma biološka zdravila pred tem opustimo. Za zdaj namreč ni dovolj varnih priporočil, da bi z njimi nadaljevali.

Doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med., specialistka pulmologije in interne medicine

Vir: mojDOKTOR v Evropi, www.mydoctor.si

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.