BD Micro-Fine Plus igle, 100 igel

Kanile za inzulinsko pero. Kanile za inzulinsko pero.
941077 1138

Ocene in mnenja

Opis

100 kanil za inzulinsko pero, dolžine 8 mm in debeline 0,3 mm.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Srčno-žilni sistem, krogotok življenja

Ženske so drugačne
Dolgo časa je vladalo prepričanje, da je srčni infarkt tipičen le za moške, toda ti časi so že davno mimo, saj ženske z velikanskimi koraki to razliko dohitevajo. Leta 1998 je bil delež žensk, ki so umrle za posledicami srčnega infarkta 40-odstoten, leta 2003 pa že 45-odstoten. Srčni infarkt je tako postal bolezen moških in žensk.

Glavni vzrok je vedno priljubljenejše kajenje.

Deklice in mlade ženske so svoje vrstnike že prehitele; v kombinaciji s kontracepcijskimi tabletami in zaradi pogostokrat omejenega gibanja bo to pomenilo največ čez od 10 do 15 let povečano tveganje. Zavedanje težav je zelo slabo. Med anketo, ki so jo izvajali med tisoč Avstrijkami, je bilo 56 odstotkov prepričanih, da bodo nekoč umrle za posledico raka, čeprav je dejanska verjetnost za to le 21-odstotna. Nasprotno pa je bilo le 21 odstotkov žensk prepričanih, da jim bo srce nekoč lahko delalo težave - dejansko je delež žensk, ki letno umrejo za posledicami srčnega infarkta, danes že 45 odstotkov.

Ko se infarkt dejansko zgodi, od štiri od petih žensk ne pokliče pomoči. Eden od razlogov za to je, da so simptomi pri ženskah pogosto neznačilni in popolnoma različni od tako imenovanih »klasičnih« simptomov, ki nastanejo pri moških: pogosto nastopajo med več let nepojasnjenimi težavami v prsnem košu in v zgornjem delu trebuha, slabost, omotica, bolečine v spodnji čeljusti, edemi v nogah (otečene noge) in težave z dihanjem. Tudi zdravniki redko pomislijo na možnost infarkta, kadar se kakšna ženska pritožuje z zgoraj omenjenimi simptomi. Kot prepoznana »psihosomatska slika bolezni« se ne postavi prave diagnoze - preden pride do nje, preteče veliko časa. Poleg tega je značilno tudi to, da so ženske v primerjavi z moškimi pozneje in nezadostno zdravstveno oskrbovane. Zaradi tega preživijo redkeje prve štiri tedne po srčnem napadu (preživi le 36 odstotkov žensk, moških pa 44 odstotkov). Ženske se morajo začeti zavedati, da sta utrujenost in slabotnost lahko prva znaka za infarkt.

Pravilo NRP (nos, roke, popek) je bilo razvito na pobudo organizacije Žensko srce. Kot nenadno nastajajoči simptomi med nosno konico, dlanmi in popkom, ki ne izginejo v petnajstih minutah, lahko nakažejo, da obstaja nevarnost infarkta. V tem primeru je potrebna takojšnja zdravniška pomoč.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Neopredeljen Neopredeljen
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Tanja

Ključne besede