Betadine dermalna raztopina, 100 mL
Betadine dermalna raztopina, 100 mL
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Betadine dermalna raztopina, 100 mL

Proizvajalec: Alkaloid
Učinkovit neselektiven antiseptik in dezinficient proti bakterijam, glivicam, virusom in praživalim.
Cena: 4,84 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo

Opis

Kaj vsebuje

Zdravilna učinkovina:
100 ml dermalne raztopine vsebuje 10 g povidon-joda, kar ustreza 1 g aktivnega joda.
Pomožne snovi: kalijev jodat, glicerol, nonoksinol 9, natrijev hidroksid, natrijev hidrogenfosfat dihidrat, citronska kislina monohidrat, prečiščena voda.

Kako deluje

Zdravilo BETADINE® 10 g/100 ml dermalna raztopina vsebuje kompleks joda in povidona.
Povidon omogoča prenos joda in topnost pripravka v vodi. Po dotiku s kožo ali sluznico se iz kompleksa počasi sprošča jod, ki je učinkovit neselektiven antiseptik in dezinficient proti bakterijam, glivicam, virusom in praživalim. Povidon-jod je proti zgoraj naštetim mikroorganizmom najbolj učinkovit v koncentracijah od 0,1 do 1 g/100 ml. Sistemska absorpcija joda je možna, če zdravilo BETADINE® 10g/100 ml dermalna raztopina uporabljamo dolgo časa, pogosto in v velikih koncentracijah, na velikih površinah, na odprtih ranah ter opeklinah.

Kdaj uporabiti

Zdravilo BETADINE® 10 g/100 ml dermalna raztopina se uporablja za:
- dezinfekcijo inficirane kože;
- preprečevanje okužbe kože in sluznic po poškodbah, opeklinah, pri kirurških posegih, incizijah in odstranjevanju tujkov;
- za izpiranje očesne veznice pred operacijami katarakte;
- izpiranje ust in žrela pred operacijami;
- zdravljenje okuženih ran pri kirurških posegih, poškodbah, preležaninah, razjedah, piodermiji, sekundarno okuženih dermatozah ter opeklinah druge in tretje stopnje;
- izpiranje (terapevtsko in preventivno) sečnega mehurja ob prostatektomiji, debelega črevesa, plevralnega prostora, peritoneja in nožnice.

Odmerjanje

Ravnajte se po naslednjih navodilih, razen če vam je zdravnik svetoval drugače!
Zdravilo BETADINE® 10 g/100 ml dermalna raztopina se nanese na prizadeto kožo ali sluznico za 2 do 3 minute in pusti da se posuši. Uporaba se po potrebi ponavlja, dokler traja okužba.
Večinoma se uporablja dodatno razredčeno raztopino. Zdravilo se lahko redči z vodo, vodo za injekcije, sterilno fiziološko raztopino ali fosfatno raztopino s pH 8 (v okulistiki).
Kadar se zdravilo BETADINE® 10 g/100 ml dermalna raztopina uporablja za zdravljenje peritonitisa ali osteomielitisa, se mora vneto mesto prej sprati s fiziološko raztopino.
Raztopina ne sme zastajati pod bolnikovim telesom ali v kožnih gubah. Razredčene pripravke je treba uporabiti takoj, ker se njihova obstojnost hitro zmanjša.

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Ocene in mnenja

Priloge

Ali ste vedeli

Članki

Kupili so tudi

Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.