Betadine dermalna raztopina, 100 mL

Učinkovit neselektiven antiseptik in dezinficient proti bakterijam, glivicam, virusom in praživalim. Učinkovit neselektiven antiseptik in dezinficient proti bakterijam, glivicam, virusom in praživalim.
012416 314

Ocene in mnenja

Opis

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kaj vsebuje

Zdravilna učinkovina:
100 ml dermalne raztopine vsebuje 10 g povidon-joda, kar ustreza 1 g aktivnega joda.
Pomožne snovi: kalijev jodat, glicerol, nonoksinol 9, natrijev hidroksid, natrijev hidrogenfosfat dihidrat, citronska kislina monohidrat, prečiščena voda.

Kako deluje

Zdravilo BETADINE® 10 g/100 ml dermalna raztopina vsebuje kompleks joda in povidona.
Povidon omogoča prenos joda in topnost pripravka v vodi. Po dotiku s kožo ali sluznico se iz kompleksa počasi sprošča jod, ki je učinkovit neselektiven antiseptik in dezinficient proti bakterijam, glivicam, virusom in praživalim. Povidon-jod je proti zgoraj naštetim mikroorganizmom najbolj učinkovit v koncentracijah od 0,1 do 1 g/100 ml. Sistemska absorpcija joda je možna, če zdravilo BETADINE® 10g/100 ml dermalna raztopina uporabljamo dolgo časa, pogosto in v velikih koncentracijah, na velikih površinah, na odprtih ranah ter opeklinah.

Kdaj uporabiti

Zdravilo BETADINE® 10 g/100 ml dermalna raztopina se uporablja za:
- dezinfekcijo inficirane kože;
- preprečevanje okužbe kože in sluznic po poškodbah, opeklinah, pri kirurških posegih, incizijah in odstranjevanju tujkov;
- za izpiranje očesne veznice pred operacijami katarakte;
- izpiranje ust in žrela pred operacijami;
- zdravljenje okuženih ran pri kirurških posegih, poškodbah, preležaninah, razjedah, piodermiji, sekundarno okuženih dermatozah ter opeklinah druge in tretje stopnje;
- izpiranje (terapevtsko in preventivno) sečnega mehurja ob prostatektomiji, debelega črevesa, plevralnega prostora, peritoneja in nožnice.

Odmerjanje

Ravnajte se po naslednjih navodilih, razen če vam je zdravnik svetoval drugače!
Zdravilo BETADINE® 10 g/100 ml dermalna raztopina se nanese na prizadeto kožo ali sluznico za 2 do 3 minute in pusti da se posuši. Uporaba se po potrebi ponavlja, dokler traja okužba.
Večinoma se uporablja dodatno razredčeno raztopino. Zdravilo se lahko redči z vodo, vodo za injekcije, sterilno fiziološko raztopino ali fosfatno raztopino s pH 8 (v okulistiki).
Kadar se zdravilo BETADINE® 10 g/100 ml dermalna raztopina uporablja za zdravljenje peritonitisa ali osteomielitisa, se mora vneto mesto prej sprati s fiziološko raztopino.
Raztopina ne sme zastajati pod bolnikovim telesom ali v kožnih gubah. Razredčene pripravke je treba uporabiti takoj, ker se njihova obstojnost hitro zmanjša.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Rana

Rana (vulnus) je prekinitev zdravega tkiva zaradi delovanja sile. Ob tem se prekinejo tudi krvne žile, ki pričnejo krvaveti. Tik za tem se sprožijo v tkivu procesi v dolgem obdobju celjenja rane. Nevrogeni mehanizmi povzročijo zoženje širine poškodovanih žil, kar povzroči zmanjšan ali povsem prekinjen pretok krvi oz. iztok krvi iz poškodovanih žil. Nadaljnji mehanizmi žilo skrajšajo in jo potopijo v tkivo, kjer se dodatno skrči, nekoliko kasneje se skrči še notranja plast žile (intima). Vse to pripomore k zapiranju poškodovanih arterij. S tem preneha arterijska krvavitev, ne pa venska.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Alkaloid Alkaloid
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Tanja