Aloe Vera - Vir Zdravja in Vitalnosti

sobota, 25 marec 2023

Aloe vera je kaktusu podobna rastlina, ki raste predvsem v zelo vročih in precej suhih podnebjih. Najbolje raste v državah: Texas, Kalifornija, Arizona in New Mexico - ker so vsi našteti pogoji zagotovljeni. Aloe Vera ima številne pozitivne učinke in se pogosto uporablja za dermalne namene, specifična stanja kože, iritacije...ALOE VERA: Splošno o Aloji | Rastlina Aloe Vera | Učinkovine Aloe Vere | Delovanje in Uporaba | Neželeni učinki | Zaprtje in Aloe Vera | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceAloe Vero so dolgo pred Kleopatro odkrili že stari Egipčani in jo uporabljali kot hladilni, pomirjujoči gel iz njenih listov za zdravljenje opeklin in ran. Sam Aleksander Veliki naj bi po legendi iskal deželo, iz katere se je takrat razširjala aloja in jo je našel v arabskem kraju Sokrota. Slavna antična zdravnika - Dioskurid in Galen iz Pergama - sta že hvalila alojo kot posebno učinkovito odvajalno sredstvo.

Tudi samostansko zdravilstvo je že zelo zgodaj uporabilo rastlino kot sredstvo proti želodčnim in črevesnim problemom, kot to večkrat dokazuje »Lorscher Arzneibuch« iz časa Karla Velikega. V drugih delih, kot je »Macer floridus«, aloje ne priporočajo samo kot odvajalno sredstvo, temveč tudi za zdravljenje ran in čirov - uporaba, ki se je v preizkušenem zdravilstvu ohranila do danes. Hildegard iz Bingna navaja rastlino, zmešano s črno meto in sladkim korenom, kot sredstvo proti kašlju.

Video vsebina: Aloe Vera in koristi za zdravje

Od takrat, ko se je standardno delo farmacije v srednjem veku, »Circa instans«, izčrpno ukvarjalo z alojo, ji pripada stalno mesto v zakladnici zdravil stare medicine. Samostansko zdravilstvo obravnava alojo kot rastlino, ki greje in suši v drugi stopnji. Ker so v srednjem veku gledali na prebavo kot na proces kuhanja, so rastlinam, ki grejejo, kot je aloja, pripisovali odvajalni učinek.

Zdravilne lastnosti aloe vere: odvajalo in zdravilo za rane že tisočletja

»Če uživamo samo alojo, blago odvaja. Nasploh je želodcu primerna, medtem ko druga odvajala povzročajo bolečine v trebuhu.« Te navedbe najdemo v najbolj brani knjigi o zeliščih v srednjem veku, v »Macer floridus«, ki jo je napisal francoski menih-zdravnik Odo Magdu-nensis v 11. stoletju. Poleg tega navaja še: »Njen prašek obvaruje sveže rane pred zagnojitvijo, če ga posujemo po rani. Če ga raztopimo v vodi in ga damo na ustnice in v nos, to pomaga proti gnojnim čirom na ustnicah in v nosu, prav tako tudi na očeh.«

aloe-vera-lekarna

Iz aloe vere se pridobivata dva proizvoda in sicer: alojin gel, ki je širše poznan (se še posebej pogosto uporablja v kozmetične namene, za nego kožnih težav in v prehranske namene) ter tudi alojino smolo, ki deluje z odvajalnim učinkom.

Alojina smola, ki se je uveljavila pod imenom Aloja se je uveljavila šele v zadnjih desetletjih, pridobiva pa se že več tisoč let.Aloe Vera kot rastlina

Aloe Vera je rastlina, ki ni edina, poznamo jih več kot 150 različnih vrst - nekatere so celo zelo toksične.

Rastlina ima široke liste, ki so debeli in mesnati ter so na robovih običajno bodičasti. Listi se zberejo v gosto rozeto in se dvigajo iz trdega stebla, ki je različnih dolžin. Cvetovi so različnih barv, vključno z hibridnimi, ki so rdeče škrlatne barve. Ti so nameščeni na cvetnih pecljih, ki so pri tej hibridni aloji razvejani.

Listna epiderma z debelo kutikulo znotraj vsebuje klorofil in škrob, ter v sredinskem delu poliedrskih celic s sluzjo. Med temi je še žilni pletež z vidnim periciklom in endodermo. Sok aloe vsebuje celice pericikla, ki iz prečno prerezanih listov priteče spontano. Iz prerezanih listov lahko zberemo tudi gel, ki ga dobimo z odstranitvijo zunanjih delov lista. Ko zgostimo sok z vrenjem pa dobimo temnorjavo maso, ponekod z zelenim izgledom.Izvor in pridelava

Aloja je sicer podobna kaktusu, vendar spada v družino lilijevk (Liliaceea). Prvotno izhaja iz Afrike (iz Rta dobrega upanja) in Madagaskarja in je tako  prispela preko vzhodnega Sredozemlja v Evropo. CuraCo-Aloe (Aloe barbadensis) gojijo tudi na obalnem področju Venezuele in v subtropskih področjih ZDA. V Srednji Evropi dajemo prednost kap-aloe (Aloe capensis).Aloe vera iz knjig

Aloja je bila omenjena v nekaterih sicer dobro poznanih knjigah, ki jih gotovo poznate.

Biblija: tam je bila Aloja kot rastlina omenjena kar trikrat, obstajajo verzije prevodov, kjer je ta rastlina omenjena celo večkrat.

Video vsebina: izvor Aloe Vere in zgodovina

Primeri zapisov v povezavi z aloe vero:

Stara zaveza (odlomek Preg 7,17) - tukaj vidimo, kako so si v tistem času ženske z miro, alojo in cimetom prijetno dišavile posteljo, da bi vanjo privabile mladeniče: »S prevlekami sem opremila svojo posteljo, s pisanimi odejami iz egiptovskega platna, svoje ležišče sem odišavila z miro, alojo in cimetom. Pridi, uživajva ljubezen do jutra, razveseljujva se z ljubkovanjem!

Visoka pesmi (odlomek Vp 4,14) - tukaj je aloja prispodoba žlahtnosti: »Tvoji poganjki so vrt granatovcev z najžlahtnejšim sadjem, ciprovo cvetje z nardami, narda in žafran, kolmež in cimet z vsakršnim kadilnim drevjem, mira in aloja z vsemi žlahtnimi balzam.«

Nova zaveza - Janezov evangelij (odlomek19: 39-40) tukaj lahko preberemo: »Pa tudi Nikodem, ki je bil prvič ponoči prišel k Jezusu, je prišel in prinesel zmesi mire in aloje, približno sto funtov (33 kg). Vzela sta torej Jezusovo telo in ga z dišavami vred povila s povoji, kakor imajo Judje navado pokopavati.« Zanimivo pa je, da rastlina, ki jo dandanes poznamo pod imenom aloja, ne vsebuje eteričnih olj ali kakšne druge dišeče snovi. Zato lahko domnevamo, da se vse te omembe aloje v bibliji morda v resnici nanašajo na kakšno drugo rastlino, verjetno vrsto Aguilaria malaccensis.Učinkovine Aloe Vere

Aloe Vera je obogatena s številnimi učinkovinami - najbolje so zastopani hidroksiantrakinonski derivati in sicer v deležu okrog 30 %.

V aloji lahko najdemo še več različnih snovi, vključno z aloinom, barbaloinom, hidroksialoinom in aloinozidom B.

Aloin je glavna sestavina, ki je najpogosteje diastereoizomerna zmes aloina A in B, medtem ko je aloinozid B vezan na 3-hidroksimetilni skupini.

Hidroksialoin je značilen predvsem za vrsti Aloe barbadensis in Aloe ferox, saj prva vsebuje 7-hidroksialoina A in B ter njuna 8-O-metilirana homologa, druga pa samo 5-hidroksialoin A.

Sok aloje vsebuje tudi 2-acetonil-7-hidroksi-5-metilkromone in aloezin, alo-erezin A

Prosta ali glikozilirana tetralin ter fe-roksidin - pogosoto najdemo v hibridni aloji.

Vitamini B2, B6, C, holin, folna kislina, a-tokoferol in p-karoten - so pogosti vitamini, ki jih prav tako najdemo v aloji.Delovanje in uporaba aloe vere

V zdravilstvu se uporablja zgoščen in posušen sok iz listov aloje. Ta ekstrakt sodi med najmočnejša odvajalna sredstva zeliščnega zdravilstva. Pomembne učinkovine so antranoidi, ki naj bi vzpodbujali črevesje.

Video vsebina: čemu uporabljati Aloe Vero?

Za kozmetično industrijo so bistveni polisaharidi in salicilna kislina, ki se nahajajo v gelu aloje in blažijo dermalne neprijetnosti ter zavirajo vnetja.Področja uporabe

Znanstveniki še raziskujejo natančne mehanizme delovanja aloje, čeprav so identificirali že veliko njenih aktivnih sestavin. Priznana je notranja uporaba zgoščenega soka rastline pri zaprtju.

V izkustvenem zdravilstvu alojo uporabljamo zunanje pri težavah s kožo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da se opekline na koži, prve in druge stopnje, zdravijo hitreje, če jih mažemo z gelom aloje. Vlažilni gel se pogosto dodaja kremam in preparatom za po sončenju. Znanstveno pa je dokazana predvsem učinkovitost svežega gela iz aloje.Odvajalno delovanje

Za odvajalno delovanje aloje so odgovorne predvsem sestavine pod imenom antranoidni glikozidi.

Svež gel iz aloje

Za prvo pomoč pri lažjih opeklinah in manjših ranah enostavno zarežemo v list aloje in sveži gel na debelo nanesemo na prizadeto mesto kože, najbolje dvakrat dnevno.

Antranoidni glikozidi se v področju debelega črevesa ob zaužitju pretvorijo ob prisotnosti encimov do aktivnih oblik, ki jim pravimo antroni. Odvajalno delovanje in odvajalni učinek Aloje je posledica povečane gibljivosti debelega črevesa in povečanega izločanja vode v lumen črevesa.

V raziskavi na podganah so živalim peroralno dajali alojo v odmerkih 5 g/kg in 10 g/kg. Driska se je pojavila pri 20 % živali, ki so prejele nižji odmerek droge, in pri vseh živalih, ki so prejele odmerek 10 g/kg.

Video vsebina: pridelava Aloe Vere v industrijskem merilu

Aloja je precej učinkovito odvajalno sredstvo, primerja se lahko celo z učinki delovanja krhlike in sene. Jemljemo jo izključno pri akutni zaprtosti, torej le krajši čas. Drogo uporabljamo kot že izdelan pripravek, navadno v obliki posušenega soka. Priporočen dnevni odmerek za odrasle in otroke, starejše od deset let, je 10 do 30 mg hidroksiantracenskih derivatov, preračunano na barbaloin. Pripravek zaužijemo navadno ponoči.

Kot odvajalno sredstvo aloje ne smemo uporabljati dlje kot 2 tedna, ker se lahko pojavijo simptomi pomanjkanja in ker trajna uporaba lahko vodi v povečanje lenosti črevesja. Uporaba preparatov aloje se priporoča samo v primeru, ko blažja rastlinska sredstva, kot je trpotčevo seme, niso dovolj učinkovita.

Toksični odmerki povzročijo hemoragično drisko in poškodbe ledvic, lahko tudi smrtne. Aloe vera - učinek na razgradnjo etanola

Učinek Aloe Vere je širokospektralen, ko so raziskovali podgane, je bilo moč priti do zanimivih odkritij in ugotovitev, med drugim predvsem to, da je dodatek Aloe Vere pospešil oksidacijsko razgradnjo zaužitega etanola.

Testiranje je potekalo pri koncentracijah 300 mg aloe vere na kilogram telesne teže.

Zaužitje 12 ur pred zaužitjem etanola v koncentraciji 3 g na kilogram telesne teže: signifikantno znižanje koncentracije etanola v krvi.

Apliciranje odmerka aloe emodin-a v trebušno votlino 2 uri pred zaužitjem etanola v koncentraciji 3 g na kilogram telesne teže: sledi prav tako signifikantno znižanje koncentracije etanola v krvi.

Posledica teh dognanj je bila predvsem identifikacija dveh sestavin, ki sta zaslužni za tako hitro znižanje krvnih koncentracij alkohola v krvi.Neželeni učinki aloe vere

Daljša uporaba aloje pogosto privede do motenj elektrolitskega ravnovesja, predvsem hipo-kaliemije. Pomanjkanje kalijevih ionov posledično vodi do nadaljnje oslabitve delovanja črevesne muskulature in posledično odvajalo izgubi svoje učinke. Pogosta uporaba odvajal, ki bazirajo na aloji povzroči poškodbe membran črevesnih epitelijskih celic in luščenje sluznice. Toksični odmerki povzročijo hemoragično drisko in poškodbe ledvic, lahko tudi smrtne.

Video vsebina: pri nekaterih stanjih Aloe Vere ne uporabljajte. 

Pri črevesni zapori in akutnih vnetnih obolenjih črevesja, ter pri otrocih mlajših od 12 let, aloje ne smemo uživati.Opozorila

Uporaba Aloe Vere je prepovedana pri nosečnicah kot tudi pri doječih materah ter bolnikih, ki trpijo za srčnimi in ledvičnimi zapleti.

Možne so medsebojne interakcije Aloe Vere in nekaterih zdravil, predvsem s temi: srčnimi glikozidi, antiaritmiki, tiazidnimi diuretiki, steroidi nadledvične žleze in pripravki, ki vsebujejo sladki koren.Zaprtje in Aloe Vera

V knjigi »Causae et curae« Hildegard iz Bingna govori o tem, »da določene jedi v človeku otrdijo«. Pravzaprav bi morala namesto »otrdijo« reči, da se »zgostijo« in »posušijo«. Kajti ravno to se zgodi, če ostanek kaše jedi predolgo ostane v debelem črevesu, zaradi tega ker človek zadržuje blato ali ker pri daljših potovanjih sključeno sedi. Debelo črevo pri tem odvzame preostali kaši, feces, vedno več tekočine.

Video vsebina: ali ima Aloe Vera ugodne učinke na lajšanje zaprtja?

Ostane v »Elsassisches Arzneibuch« svari: »Kogar tišči na blato in ne gre, bo kmalu trpel za zaprtjem.« Isti rokopis pripoveduje staro basen o Hipokratu: Nekega dne je stal Hipokrat ob morju in je gledal ptiča, ki je imel zaprtje; ta ptič je nosil slano vodo s kljunom zadaj noter (podobno kot klistir). Iz tega opazovanja iz sveta živali je Hipokrat spoznal, da bi ljudem lahko pomagal s slano vodo.Vzroki in simptomi zaprtja

Veliko manj je bolezenskega zaprtja, kot večinoma mislimo. Pri zaprtju moramo razlikovati med preveč redkim in preveč trdim blatom. Izločanje blata vsak drugi ali vsak tretji dan dandanes še velja za normalno. Vsekakor pa je izločanje preveč trdega blata nadležno in boleče, še posebno, če poleg tega trpimo še za hemoroidi.

Obstipacija lahko nastopi tudi kot stranski učinek zdravil ali pa pri določenih boleznih. V primeru, da niso dokazljiva organska obolenja, govorimo o habitualni obstipaciji, to je samo funkcionalna motnja prebavnih organov. To zaprtje povzroča pomanjkanje gibanja, površno dihanje, prehrana z malo balastnimi snovmi ali močno potenje, brez dovajanja nadomestne tekočine (kot pri športu in savni). Predvsem se pojavlja pri starejših ljudeh, ki zaradi popuščanja občutka za žejo premalo pijejo.

Kronična obstipacija je nadležna. Pogosto je izločanje možno samo s kemičnimi odvajali ali klistirji. Pacienti s spastično obstipacijo so pogosto vitki in nervozni. Pri njih je zadrževanje blata simptom psihičnih težav. Za to obliko zaprtja trpijo pogosto pacienti z nevrozo strahu.Strategije zdravljenja zaprtosti1. Vlaknine: Preprosta in nenevarna metoda, ki pospešuje iztrebljanje blata, deluje po mehaničnem principu: vzamemo vlaknine, ki nabreknejo in balastne snovi z veliko tekočine. Mešanica ali gel, ki nastane pri tem prispe neprebavljena y debelo črevo, tako da je to z raztezanjem in povečanjem mase vzdraženo. Vlaknine, ki nabreknejo, razgradijo bakterije v debelem črevesu in sprostijo vezano vodo, pri tem za izločanje blata dosežemo podoben učinek, kot pri klistirju.2. Preprečevanje sušenja blata: Druga možnost je uporaba snovi, ki preprečujejo sušenje blata, kot so antranoidi. To je predvsem sestavina Aloe Vere.3. Izogibanje lenosti črevesja: pri napačnem zdravljenju zaprtja lahko hitro pridemo v začaran krog: močna odvajala lahko črevo še bolj polenijo in povzročajo odvisnost.Katere zdravilne rastline pomagajo?

 • Idealno naravno polnilo je laneno seme, ki dobro pomaga pri lažji kronični obsti-paciji. Redna uporaba se priporoča za profilakso pri črevesnih težavah.

Video vsebina: 4 načini dr. Berg-a pri zaprtju. 

 • Najučinkovitejše polnilo so semena indijskega trpotca, še močneje učinkujejo lupine semena indijskega trpotca. Semena trpotca pri zadostnem dovajanju vode nabreknejo tako, da se njihov volumen v želodcu deset do petnajstkrat poveča, pri lupinah semena indijskega trpotca pa do stokrat. Gel, ki pri tem nastane, lahko zadržuje resorpcijo holesterola in sladkorja, kar lahko koristi pacientom s povišanimi vrednostmi holesterola ali z nagnjenjem k sladkorni bolezni. Gel s svojim volumnom poveča pritisk polnosti in dražljaj za raztezanje v steni črevesa in s tem stimulira gibanje črevesa. V debelem črevesu potem bakterije razkrojijo gel in sprostijo vezano vodo; to zmehča blato in stimulira pritisk na blato. Seveda pri tem nastane tudi plin. Zanimivo je, da lahko semena trpotca pomagajo tudi pri driski, ker lahko sprejmejo zelo veliko tekočine.
 • Veliko rastlinskih odvajal vsebuje antranoide, ki zavirajo absorpcijo vode v debelem črevesu. To pomeni, da blato ostane mehko in ga lahko bistveno lažje izločimo. Aloja ima najvišji delež antranoidov, pa tudi korenina rabarbare, te snovi pa vsebuje tudi skorja krhlike ter listi in plodovi sene.Preizkušene uporabe

Za zdravljenje zaprtja se uporabljajo predvsem vlaknine, pa tudi zeliščni čaji. Če s spremembo prehrane ali z uporabo navedenih sredstev ne dosežemo učinkov, je naslednje sredstvo ekstrakt aloje.Vlaknine

 • Lanena semena

Uporaba: 1 do 2 jedilni žlici lanenih semen vzamemo, neobdelane ali samo rahlo zmečkane, z 1 skodelico vode, blagim zeliščnim čajem ali sadnim sokom med obroki. Ne smemo jih prej namočiti, ker morajo nabrekniti šele v črevesju.

Alternativno: Lanena semena lahko kupimo tudi v lekarni kot gotove produkte.

Opozorilo: Takoj, ko vstanemo, moramo nujno spiti kozarec vode. Pri jedi moramo paziti na to, da uživamo dovolj z balasti bogate hrane, kar se z jemanjem lanenih semen že zgodi. Poleg tega moramo poskrbeti za dovolj gibanja.Čaji in izvlečki s hladno vodo

 • Listi in plodovi sene

Izvleček s hladno vodo: 2 čajni žlički drobno narezanih listov in plodov sene damo v 1/2 mrzle ali mlačne vode, pustimo 6 do 12 ur in precedimo. Pijemo zvečer 1 do 2 skodelici.

Priprava čaja: 2 čajni žlički drobno narezanih listov in plodov šene prelijemo z 1 skodelico vroče vode, pustimo 5 minut in precedimo. Pijemo zvečer 1 do 2 skodelici toplega čaja.

Opozorilo: Listi in plodovi šene so stimulativna odvajalna sredstva in jih brez predhodnega posveta z zdravnikom ne smemoPogosta vprašanja in odgovoriAli lahko uživam Aloe Vero vsak dan?

Czerwony pravi, da je sok aloe vere varno piti vsak dan. Toda, če pretiravati in soka popijete preveč, lahko tovrstno početje povzroči krče ali drisko, kar pa lahko povzroči neravnovesje elektrolitov. Če imate nekatere od teh gastrointestinalnih simptomov, bi bilo bolj smotrno piti sok aloe vere vsak drugi ali vsak tretji dan[1].Ali lahko Aloe Vera okrepi spermo?

Ni dokazov, ki bi govorili v prid, da bi lahko aloja izboljša kakovost sperme. Pravzaprav je študija na živalih iz leta 2011 pokazala, da naj bi imel izvleček aloe ravno nasprotni učinek: zmanjšal je kakovost sperme in splošno plodnost[2].Ali lahko aloe vera očisti vašo kri?

Znano je, da sok aloe vere pomaga pri razstrupljanju telesa in čiščenju debelega črevesa. Razstrupljevalne lastnosti aloe verinega soka delujejo posledično tudi na kakovost krvi. Poznano je tudi, da bi sok aloe vere lahko koristil osebi s črevesnimi ali želodčnimi težavami[3].Ali lahko jem Aloe Vero v surovi obliki?

Uživanje čiste Aloe Vere je mogoče, prav tako je mogoče uživati tudi rumeni lateks v lističu. Gel ali "meso" Aloje ima številne koristi za zdravje, medtem ko se rumeni lateks, ki se nahaja med lupino lista in gelom - običajno uporablja za zaprtje. Čeprav so lističi običajno grenki in žilavi, se pogosto uživajo kot narezani[4].Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje, Dr. Jaro Lajovic, Založba Mladinska knjiga

1. The Benefits of Drinking Aloe Vera Juice - https://health.clevelandclinic.org

2. Does Aloe Vera Have Any Benefits Specific to Men? - https://www.healthline.com

3. Health Benefits of Drinking Aloe Vera Leaf Juice - https://www.totalhealthsystems.com

4. Can You Eat Aloe Vera? - https://www.allrecipes.comStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.