Anatomija

četrtek, 02 maj 2024

Biologija obsega proučevanje anatomije in fiziologije živih bitij. Anatomija je proučevanje zgradbe, fiziologija pa proučevanje delovanja.ANATOMIJA TELESA: Splošno | Celice | Tkiva in organi | Organski sistemi | Zunanje in notranje pregrade | Anatomija in bolezni | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceKer je zgradba živih bitij zapletena, se anatomija deli po ravneh, od najmanjših celičnih sestavin do največjih organov in njihovih odnosov z drugimi organi. Makroanatomija je raziskovanje telesnih organov, kot jih vidimo s prostim očesom med pregledovanjem in raztelešenjem. Celična anatomija (mikroanatomija) je raziskovanje celic in njihovih sestavin, ki zahteva posebne instrumente, npr. mikroskope, in posebne načine opazovanja.Celice

Pogosto celice obravnavamo kot najmanjše enote Živih bitij, vendar so tudi celice zgrajene iz še manjših sestavin, od katerih ima vsaka svojo nalogo. Velikost različnih človeških celic se sicer razlikuje, vendar so vse zelo majhne. Tildi oplojeno jajčece, največje med njimi, je premajhno, da bi ga videli s prostim očesom.

anatomija

Človeške celice imajo ovojnico, ki zadržuje njihovo vsebino skupaj. Vendar ovojnica (membrana) ni samo vrečka. Na njej so receptorji, ki omogočajo prepoznavo celice drugim celicam. Receptorji se odzivajo tudi na snovi, ki nastajajo v telesu, in na zdravila, vnesena v telo, ter vsem tem snovem selektivno omogočajo, da vstopajo v celico in izstopajo iz nje. Reakcije, ki potekajo na receptorjih, pogosto spreminjajo in uravnavajo celične funkcije.

Video vsebina: biologija - anatomija celic

V celični ovojnici sta dva glavna razdelka: citoplazma in jedro. V citoplazmi so strukture, ki porabljajo in pretvarjajo energijo ter opravljajo celične funkcije. V jedru so genski material celice in strukture, ki nadzorujejo njeno delovanje in razmnoževanje.

Telo sestavljajo številne različne vrste celic; vsaka vrsta ima lastno zgradbo in delovanje. Nekatere, npr. bele krvne celice (levkociti), se gibljejo prosto, nevezane na druge celice. Druge, npr. mišične celice, so med seboj trdno povezane. Nekatere, npr. kožne celice, se hitro delijo in razmnožujejo, živčne celice pa se npr. sploh ne razmnožujejo. Temeljna naloga nekaterih, zlasti žleznih celic je tvorba zapletenih snovi, npr. hormonov ali encimov. Celice v dojkah npr. izdelujejo mleko, v trebušni slinavki insulin, v pljučni sluznici sluz in vV celici

Čeprav obstajajo različne vrste celic, ima večina enake sestavne dele. Celica je sestavljena iz jedra in citoplazme. Obdaja jo celična ovojnica (membrana), ki uravnava, kaj v celico vstopa in iz nje izstopa.

Jedro nadzira nastajanje beljakovin. Vsebuje kromosome, ki so genski material celice, in nukleol, ki tvori ribosome. Citoplazma je sestavljena iz tekočega dela in organel, ki jih lahko obravnavamo kot celične organe. Endoplazemski retikulum prenaša snovi po celici. Ribosomi tvorijo beljakovine, ki jih shranjuje Golgijev aparat, da lahko zapustijo celico. Mitohondriji pridobivajo energijo za celična dogajanja. Lizosomi vsebujejo encime; ti lahko razgradijo delce, ki pridejo v celico. Nekatere bete krvne celice npr. pogoltnejo bakterije, ki jih potem razgradijo encimi v lizosomih. Centrioli sodelujejo pri celični delitvi.

ustih slino. Temeljna naloga drugih celic ni povezana s tvorbo snovi - mišične in srčne celice se npr. krčijo. Živčne celice prevajajo električne impulze in tako omogočajo komuniciranje med osrednjim živčevjem (možgani in hrbtni mozeg) in preostalimi deli telesa.Tkiva in organi

Sorodne celice, ki so združene, imenujemo tkivo. Celice v tkivu niso povsem enake, vendar delujejo skupaj, da opravljajo določeno funkcijo. Tkivni vzorec, ki ga zdravnik vzame za pregled pod mikroskopom (biopsija), vsebuje več vrst celic, čeprav ga morda zanima samo ena specifična vrsta.

Vezivo je trdno, pogosto vlaknasto (fibrozno) tkivo, ki povezuje telesne strukture med seboj in zagotavlja podporo. Najdemo ga v skoraj vseh organih in predstavlja velik del kože, tetiv in mišic. Značilnosti veziva in celičnih vrst, ki jih vsebuje, se razlikujejo, odvisno od tega, kje v telesu leži.

Video vsebina: organizacija živih bitij

Organi opravljajo telesne funkcije. Vsak organ je prepoznavna tvorba, ki opravlja določeno nalogo - npr. srce, pljuča, jetra, oči ali želodec. Organi so zgrajeni iz več vrst tkiv in torej iz več vrst celic. Srce npr. obsega mišično tkivo, ki se krči in tako črpa kri, vezivo, ki oblikuje srčne zaklopke, in posebne celice, ki ohranjajo hitrost in ritem srčnega utripa. V očesu so mišične celice, ki širijo in ožijo zenico, prozorne celice, ki oblikujejo lečo in rože-nico, celice, ki izločajo tekočino v očesu, celice, ki zaznavajo svetlobo, in živčne celice, ki vodijo dražljaje v možgane. Celo na videz tako preprost organ, kot je žolčnik, vsebuje različne vrste celic, npr. takšne, ki tvorijo proti dražečemu delovanju žolča odporno prevleko, mišične celice, ki s krčenjem iztisnejo žolč, in celice, ki oblikujejo vezivno zunanjo steno in držijo vrečko skupaj.Organski sistemi

čeprav ima vsak organ svoje posebne naloge, organi delujejo tudi kot del skupine. Takšne skupine imenujemo organski sistemi. Organski sistemi so organizacijske enote, po katerih se študira medicina, po katerih se praviloma razvrščajo bolezni in po katerih se načrtuje zdravljenje. Tudi ta knjiga je v veliki meri razčlenjena po organskih sistemih.

Zgled organskega sistema je srčnožilni (kardiovaskularni) sistem, ki obsega, kot pove že ime, srce in ožilje. Njegova naloga je črpanje in kroženje krvi. Prebavila, ki segajo od ust do zadnjika, so sistem, odgovoren za uživanje in prebavljanje hrane ter izločanje ostankov. Prebavila ne obsegajo le želodca in tankega in debelega črevesa, skozi katere se pomika hrana, ampak tudi pridružene organe, npr. trebušno slinavko, jetra in žolčnik, ki tvorijo prebavne encime, odstranjujejo toksine in shranjujejo snovi, potrebne za prebavo. Mišičnokostni (osteomuskularni) sistem obsega kosti, mišice, vezi, tetive in sklepe, ki podpirajo in premikajo telo.

Video vsebina: 11 organskih sistemov v le 3 minutah

Organski sistemi seveda ne delujejo v osami. Po zaužitju večjega obroka potrebujejo prebavila za opravljanje svojih nalog več krvi. Zato pritegnejo pomoč srčnožilnega sistema in živčevja. Žile v prebavilih se razširijo, da skoznje steče več krvi. Živčni dražljaji stečejo v možgane in jih obvestijo o povečanem delu. Prebavila celo neposredno spodbudijo srce z živčnimi dražljaji in snovmi, ki jih sprostijo v kri. Srce se odzove tako, da črpa več krvi, možgani pa tako, da se zmanjša občutek lakote, poveča občutek sitosti in nas manj privlači izrazita telesna dejavnost.

Komuniciranje med organi in organskimi sistemi je nujno. Telesu namreč omogoča, da prilagodi delovanje vsakega organa v skladu s potrebami celotnega telesa. Srce mora vedeti, kdaj telo miruje, da se lahko tedaj upočasni, ravno tako kot mora vedeti, kdaj telo potrebuje več krvi, da svoje delovanje pospeši. Ledvice morajo vedeti, kdaj je v telesu preveč tekočine, da izločijo več seča, in kdaj je telo izsušeno, da tedaj varčujejo z vodo.

S takšnim komuniciranjem telo ohranja notranje ravnovesje - homeostazo. S homeostazo organi ne delujejo niti preveč niti premalo in vsak organ olajšuje delovanje vseh preostalih.

Komuniciranje za ohranjanje homeostaze lahko poteka prek živčevja ali s kemično stimulacijo.

id uravnava telesne funkcije, v veliki meri nadzoruje avtonomno živčevje. Ta del živčevja deluje, ne da bi posameznik na to mislil in tudi brez kaj dosti znakov, ki bi njegovo delovanje nakazovali. Snovi, ki služijo komuniciranju, imenujemo transmiterji. Transmiterje, id nastajajo v enem organu in potujejo do drugih organov po krvi, imenujemo hormoni, tiste, ki posredujejo sporočila med deli živčevja, pa nevrotransmiterji.

Eden najbolj znanih transmiterjev je hormon adrenalin. Ko se človek nenadoma znajde pod stresom ali se prestraši, možgani tisti hip pošljejo sporočilo nadledvičnim žlezam, ki hitro sprostijo adrenalin. V nekaj trenutkih ta snov celotno telo prestavi v stanje pripravljenosti; ta odziv včasih imenujemo pripravljenost za boj ali beg. Srce bije hitreje in močneje, zenici se razširita, da v oči pride več svetlobe, dihanje se pospeši, dejavnost prebavil pa se zmanjša, kar omogoči, da gre več krvi v mišice. Učinek je hiter in močan.

Druge kemične komunikacije so manj dramatične, a nič manj učinkovite. Če se npr. telo izsuši (dehidrira) in potrebuje več vode, se prostornina krvi, ki kroži v srčnožilnem sistemu, zmanjša. Zmanjšanje njene prostornine zaznajo receptorji v vratnih arterijah. Odzovejo se tako, da po živcih pošljejo dražljaje v hi- pofizo, žlezo na spodnji strani možganov, ki nato izloči antidiuretični hormon. Tk hormon ledvicam sporoči, naj tvorijo manj seča in zadržijo več vode. Hkrati možgani zaznajo žejo in človeka spodbudijo k pitju.

V telesu je tudi skupina organov - endokrini sistem - katere temeljna naloga je izdelava in sproščanje hormonov, ki uravnavajo delovanje drugih organov. Žleza ščitnica npr. izdeluje ščitnični hormon, ki uravnava hitrost presnove (hitrost telesnih kemičnih dogajanj), trebušna slinavka insulin, ki nadzoruje uporabo sladkorja, nadledvični žlezi pa adrenalin, ki številne organe spodbudi, da telo pripravijo na stres.Zunanje in notranje pregrade

Naj se zdi še tako čudno, je vendar res, da v telesu ni vedno preprosto opredeliti, kaj je zunaj in kaj znotraj, kajti telo ima več površin. Koža, ki je pravzaprav organski sistem, je ena od očitnih površin in oblikuje pregrado, ki številnim škodljivim snovem preprečuje vstop v telo. Čeprav je sluhovod prekrit s tenko plastjo kože, se nam po navadi zdi, da je znotraj telesa, ker sega globoko v glavo. Prebavila so dolga cev, ki se začne pri ustih, se vije skozi telo in se konča skozi zadnjik. Je hrana, ki se med prehodom skozi to cev deloma absorbira, znotraj telesa ali zunaj njega? Hranila in tekočina v resnici niso v telesu, dokler se ne absorbirajo v kri.

Video vsebina: koža in njena znanost. 

Zrak prehaja skozi nos in grlo v sapnik, po-tem pa v obširne, razvejane zračne poti v pljučih. Kdaj ta prehod ni več zunaj telesa, ampak v njegovi notranjosti? Kisika v pljučih telo ne 'more izkoristiti, dokler ne vstopi v kri. Da vanjo pride, mora preiti tenko celično plast, ki oblaga pljuča. Ta plast deluje kot pregrada za viruse in bakterije, npr. za bakterije tuberkuloze, ki lahko z zrakom pridejo v pljuča. Če klice ne vdrejo v celice ali ne pridejo v krvni obtok, ne povzročijo bolezni. Ker imajo pljuča veliko zaščitnih mehanizmov, npr. protitelesa za premagovanje okužb in čilije za odstranjevanje drobirja iz dihalnih poti, večina infekcijskih organizmov nikdar ne povzroči bolezni.

Telesne površine ne ločujejo samo zunanjosti od notranjosti, ampak tudi ohranjajo strukture in snovi na njihovem mestu, da lahko te pravilno delujejo. Notranji organi npr. ne plavajo v krvi: kri je praviloma omejena v žilah, če začne teči iz žil v druge dele telesa (krvavitev ali hemoragija), tkivom ne more prinesti kisika in hranil, povrhu tega pa lahko povzroči veliko škodo. Primer: že zelo majhna krvavitev v možgane uniči možgansko tkivo, ker v omejenem lobanjskem prostoru ni prostora za umikanje oz. širjenje. Po drugi strani enaka količina krvi v trebuhu ne uniči tkiva.

Slina, ki je v ustih tako pomembna, lahko povzroči hudo okvaro, če jo vdihnemo v pljuča. Solna kislina, ki nastaja v želodcu, v njem redko škoduje. Lahko pa opeče in poškoduje požiralnik, če steče vanj, ali poškoduje druge organe, če pride skozi želodčno steno. Blato, neprebavljeni del hrane, ki se normalno izloči skozi zadnjik, lahko povzroči smrtno nevarno okužbo, če skozi črevesno steno pride v trebušno votlino.Anatomija in bolezni

Človeško telo je narejeno neverjetno dobro. Večina organov ima izdatno dodatno sposobnost ali rezervo: celo če so okvarjeni, lahko delujejo primerno. Preden se pojavijo resne posledice, mora biti uničenih več kot dve tretjini jeter; človek lahko preživi po odstranitvi celotnega pljučnega krila, če preostalo krilo deluje normalno. Drugi organi pa začnejo delovati slabo že, če doživijo majhno poškodbo. Če npr. možganska kap uniči le malo nujnega možganskega tkiva, se lahko zgodi, da bolnik ne more več govoriti, premikati okončine ali obdržati ravnotežja. Srčni infarkt, ki uniči del srčnega tkiva, lahko le rahlo okvari črpalno sposobnost srca, lahko pa povzroči smrt.

Bolezni vplivajo na anatomijo, anatomske spremembe pa lahko povzročijo bolezni. Nenormalne rašče, npr. rak, lahko neposredno uničijo normalno tkivo ali pa povzročijo pritisk, ki ga končno uniči. Če je prekrvitev tkiva ovirana ali pretrgana, tkivo odmre (to imenujemo infarkt), npr. pri srčnem infarktu ali možganski kapi (možganskem infarktu).

Zaradi povezanosti bolezni in anatomskih sprememb so postali načini, ki omogočajo vpogled v telo, glavni steber odkrivanja in zdravljenja bolezni. Prvi prelomni korak so bili rentgenski žarki, ki so zdravnikom omogočili, da so brez operacije pregledovali telesno notranjost Drug velik premik je bila računalniška tomografija (pogosto uporabljena kratica zanjo je CT), ki povezuje uporabo rentgenskih žarkov in računalnikov. Računalniško tomografska slika je podroben, dvodimenzijski prikaz telesne notranjosti. Med drugimi načini, ki omogočajo slikanje notranjih struktur, so ultrazvočni pregled (uporablja zvočne valove), magnetnoresonančno slikanje (MRS; izkorišča gibanje atomov v magnetnem polju) in nuklearnomedicinsko (radionuklidno) slikanje (opira se na vbrizganje radioaktivnih slednikov v telo). Vse to so neinvazivni načini za pregledovanje notranjosti telesa, v nasprotju s kirurgijo, ki je invazivna.Vprašanja in odgovori

Katerih je 5 delov anatomije?

Pet predelov telesa: glava, vrat, trup, zgornje okončine in spodnje okončine. Telo je razdeljeno tudi s tremi namišljenimi ravninami, znanimi kot sagitalna ravnina, koronalna ravnina in prečna ravnina. Sagitalna ravnina poteka navpično in deli telo na desni in levi del[1].Katere so 7 vrst anatomije?

Obstaja več vej ali vrst anatomije, vključno z grobo anatomijo, mikroskopsko anatomijo, človeško anatomijo, fitotomijo, zootomijo, embriologijo in primerjalno anatomijo. Vsaka veja je osredotočena na določen del študija anatomije. Anatomija ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj[2].Viri in reference

Veliki zdravstveni priročnik za domačo uporabo, Založba mladinska knjiga

  1. Anatomical Position - https://www.osmosis.org
  2. Anatomy | Definition, Types & Examples - https://study.comStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.