Garje

sreda, 19 julij 2023

Nalezljiva kožna bolezen, znana kot garje (skabies), je posledica potuhnjenega delovanja pršice Sarcoptes scabiei, srbca. Osnovni simptom - izredno srbeče, rdeče kožne spremembe - se pojavi, ko se samica zarije v kožo in odloži jajčeca in iztrebke.GARJE: SplošnoSkorjaste (norveške) garje | SimptomiVzrokiDiagnostični postopek | Zdravljenje | Preprečevanje | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceGarje so dolgo veljale le za težavo umazanih in revnih, v resnici pa so pogoste v vseh družbenih plasteh. Zaprto okolje, npr. domovi za starejše ali vrtci, predstavlja idealno gojišče za zajedalca, ki za preživetje potrebuje človeškega gostitelja. Ocenjujejo, da se na svetu vsako leto pojavi 300 milijonov novih primerov. Število primerov se marsikje povečuje, verjetno zato, ker je več otrok pred petim letom starosti vključenih v vrtce kot nekdaj.

Garje so zelo nalezljivo stanje, ki prehaja z neposrednim stikom s kožo. Prepoznavanje garjastih ugrizov in značilnega izpuščaja vam lahko pomaga hitreje najti zdravljenje. Splošno vnetje, ki ga povzročajo garje, je lahko rdeče na svetlejših tenih kože in sivo na temnejših tenih kože.

Slika: Prepoznavanje garjastih ugrizov in značilnega izpuščaja vam lahko pomaga hitreje najti zdravljenje.

garja.jpg

Garje so nalezljive in se lahko hitro razširijo s tesnim stikom med osebami v družini, skupini za varstvo otrok, šolskem razredu, domu za ostarele ali zaporu. Ker se garje tako zlahka širijo, zdravstveni delavci pogosto priporočajo zdravljenje celotne družine ali tesnih stikov.Kaj so skorjaste (norveške) garje?

Kraste garje so huda oblika garij, ki se lahko pojavi pri nekaterih osebah z oslabljenim imunskim sistemom, starejših osebah, invalidih ali oslabelih. Imenujejo jo tudi norveške garje. Osebe s krastami imajo debele kožne skorje, ki vsebujejo veliko število garij in jajčec.

Slika: Kraste garje so huda oblika garij.

skorjastagarja.jpg

Osebe s skorjo garje so zelo nalezljive za druge osebe in lahko zlahka širijo okužbo tako z neposrednim stikom s kožo na kožo kot s kontaminacijo predmetov, kot so njihova oblačila, posteljnina in pohištvo. Osebe s skorjo garje morda ne bodo kazale običajnih znakov in simptomov garje, kot je značilen izpuščaj ali srbenje (pruritus). Osebe s krastastimi garjami bi morale prejeti hitro in agresivno zdravljenje okužbe.Simptomi

Ko se garje zakopljejo v kožo, je potreben čas, da se razvijejo znaki in simptomi. Če ste že imeli garje, se srbenje običajno začne v enem do štirih dneh. Če oseba ni imela garij, telo potrebuje čas, da razvije reakcijo na pršico. Za razvoj simptomov lahko traja dva do šest tednov.

Simptomi so naslednji:

 • Močno srbeč izpuščaj z rdečimi lisami, običajno med prsti na rokah, na zapestjih, okrog komolcev, popka, prsnih bradavic, na spodnjem delu trebuha in spolovilih. Obraz in lasišče sta redko prizadeta.
 • Za svinčnikovo konico široke spremembe, kjer so se pršice zarile v kožo; vidne so le v približno 25% primerov.
 • Srbenje, ki je najmočnejše ponoči.
 • Kraste, ki se pogosto pojavijo na razpraskanih predelih.Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • sumite, da imate garje; vi sami in vsak, ki bi prišel v neposredni telesni stikz vami, potrebujete zdravljenje s pedikulicidom (insekticidom, ki uniči pršice in uši).
 • so kožne spremembe vlažne ali kažejo kakšne druge znake okužbe; glavni zaplet garij so drugotne bakterijske okužbe, zlasti streptokokne in stafilokokne.
 • se med zdravljenjem z lindanom (gamabenzenovim heksakloridom) pojavijo dodatni izpuščaji ali drugi stranski učinki. V redkih primerih je ta pedikulicid, zlasti pri čezmerni uporabi, škodoval osrednjemu živčevju in celo povzročil smrt.Vzroki

Srbci lahko brez človeškega gostitelja preživijo le dva do tri dni, če pa se pojavi okužba, utegne biti njeno odpravljanje zelo težavno. Garje se skoraj vedno prenašajo z neposrednim stikom s človeka na človeka. Izdajalske rdeče, srbeče, za svinčnikovo konico široke kožne spremembe se ponavadi pojavijo dva do tri tedne po okužbi; vnetje je posledica telesne alergijske reakcije na pršice ali na njihove iztrebke.

Video vsebina: Garje - vzroki, znaki in simptomi, diagnoza ter zdravljenje.

Ker se značilne črte zaradi kožnih rovov pojavijo samo pri 25% bolnikov, se je za prepoznavo okužbe pogosto treba opreti na druge znake. Če vas posamezni telesni predeli silno srbijo, zlasti ponoči, se posvetujte z zdravnikom. Posebno pozorni morajo biti ljudje z luskastimi kožnimi boleznimi, npr. ekcemom ali luskavico. Ker imajo običajno že sicer srbečo in pordelo kožo, se kaj lahko zgodi, da bodo opazili simptome šele, ko so se garje že razširile.

V nasprotju z razširjenim prepričanjem je skrajno neverjetno, da bi se garij nalezli od domače živali. Pršice, kakršne pogosto imajo psi, na človeški koži ne preživijo, mozoljast izpuščaj, ki ga lahko povzročijo, pa ni le manj srbeč, ampak pogosto celo sam izgine.Diagnostični postopek

Da bi diagnosticiral garje, vaš zdravnik pregleda vašo kožo glede simptomov pršic. Lahko vam vzame tudi vzorec kože, da ga pogleda pod mikroskopom. To zdravniku omogoča, da vidi, ali so prisotne pršice ali jajčeca. Oseba z diagnozo garje in vsi, ki so bili v tesnem stiku s to osebo, potrebujejo zdravljenje. Tudi ljudi, ki nimajo nobenih znakov ali simptomov, je treba zdraviti.Zdravljenje

Da bi garje odpravili, je treba hkrati zdraviti okužene posameznike in vse, ki so prišli z njimi v stik. Ker lahko srbci dva ali tri dni preživijo na skoraj vsaki površini, vključno z mizami, pulti, igračami in posteljnino, je treba vse površine skrbno posesati in oprati. Predmete, ki jih je težko očistiti oz. oprati, npr. igrače iz blaga, pa je treba zapreti v plastične vreče in shraniti za en teden.

O nevarnih stranskih učinkih posameznih pedikulicidov, ki uničujejo pršice in uši, je bilo več polemik. Za tiste, ki si želijo blažjo (čeprav verjetno tudi manj učinkovito) možnost, obstaja več alternativ, vključno z zeliščnimi zdravili.Konvencionalna medicina

Kopel z milom in vročo vodo bo izmila del pršic in njihovih ostankov, vendar ne boste zgolj s tem ukrepom odstranili vseh srbcev. Večina zdravnikov predpiše pedikulicid, ki ga je treba nanesti na kožo od vratu navzdol. Pri tem utegne biti potrebne nekaj pomoči, ker moramo z zdravilom zanesljivo prekriti vso kožno površino. Losjon pustimo na koži od 8 do 12 ur, nato ga izmijemo.

Brez zdravnikovega dovoljenja oz. nasveta ga ne smemo ponovno nanašati.

Video vsebina: Kako zdraviti garje - zdravljenje garij doma.

Lindan je bil eden najpogosteje predpisova- nih pedikulicidov, ki pa pri nepravilni uporabi lahko prizadene in trajno poškoduje osrednje živčevje. Večkratni nanos je zlasti pri majhnih otrocih povzročil možgansko okvaro, ohromitve in napade krčev. Permetrin je drugo zdravilo, ki v obliki kreme učinkovito deluje proti srbcem, nima pa izrazitih stranskih učinkov; med dermatologi seje uveljavil kot prva izbira za zdravljenje garij.

Po zatrtju srbcev je mogoče uživati antihistaminik proti srbenju (ki lahko zaradi iztrebkov v kožnih rovih traja še več dni po zdravljenju) in uporabiti kortikosteroide v mazilu za ublažitev vnetja.Alternativni načini

odobno kot konvencionalna so tudi številna al- emativna zdravila proti garjam močna in celo strupena, če jih zaužijemo. Mnoga zelišča pa ponujajo varno odpravo srbenja in vnetja. Če se srbci po uporabi zeliščnih pripravkov spet pojavijo, utegnejo biti potrebna bolj konvencionalna zdravila. Čim dlje ostanejo srbci v koži, tem večja je nevarnost drugotne okužbe.Zelišča

Za zdravljenje garij lahko uporabite tudi kajenski poper, tigrovo meliso, semena janeža, pa tudi olje neema, nageljnovih žbic, rožmarina in čajevca. Glede zdravljenja se posvetujte z zeliščarjem. Permetrin ali poljski ostrožnik (Consolida regalis) je zdravilo izbire za zdravljenje garij in je najučinkovitejše zeliščno sredstvo proti zajedalcem. Morate pa vedeti, da je strupen, če ga zaužijemo.

Slika: Vlažilni učinki aloje lahko pomagajo ublažiti suho, srbečo kožo, povezano z garjami.

alojagel.jpg

Gel aloe vere ima pomirjujoč, zdravilen učinek na opečeno kožo. Prav tako lahko ublaži srbenje in blaži znake garij. Kot že vemo, ima aloe vera moč za zmanjšanje rdečice in boj proti reaktivnosti kože. Vlažilni učinki aloje lahko pomagajo ublažiti suho, srbečo kožo, povezano z garjami.Homeopatija

Za odpravo srbenja poskusite jemati sulphur (6x) vsakih osem ur do tri dni.Domača zdravila

 • Da boste odpravili srbenje, dodajte kopeli skodelico ovsene moke ali žitnega škroba ali ščepec navadne zvezdice; namočite se v vroči vodi in odrgnite z milom, vendar se izogibajte čezmernemu drgnjenju, ki lahko povzroči kožni odziv, imenovan ekcemaste garje.
 • Natiranje vnetih predelov z oljem sivke (Lavandula officinalis) tudi lahko pomaga proti srbenju.Preprečevanje

Najboljši način za preprečitev garij je izogibanje stiku s srbcem. Nekaterim ljudem, zlasti zaposlenim v bolnišnicah, varstvenih ustanovah in v drugih natrpanih okoljih, utegne biti to težavno. Če se okužite z zajedalcem, upoštevajte temeljne ukrepe, da boste preprečili ponovno okužbo in okužbo drugih:

 • Od vratu navzdol nanesite pedikulicid in ga pustite na koži vsaj osem ur; poskrbite, da ga bodo uporabili tudi vsi, ki so bili z vami v telesnem stiku, čeprav nimajo simptomov.
 • Operite vso posteljnino, brisače in oblačila v vroči vodi; igrače iz blaga in druge predmete, ki jih je težko prati, zaprite v plastične vreče in jih pustite tako vsaj teden dni.
 • Umijte vse mize, stole in tla ter posesajte vse preproge.Vprašanja in odgovoriKaj povzroča garije?

Garje se običajno širijo z neposrednim, dolgotrajnim stikom koža na kožo z osebo, ki ima garje. Stik mora biti na splošno dolgotrajen; hiter stisk roke ali objem običajno ne bo razširil garij. Garje se zlahka prenašajo na spolne partnerje in člane gospodinjstva. Pri odraslih so pogosto spolno pridobljene. Garje se pojavljajo po vsem svetu, vendar so najpogostejše v tropskih območjih z nizkimi dohodki[1].Ali so garje lahko nevarne?

Garje lahko povzročijo kožne rane in resne zaplete, kot so septikemija (okužba krvi), bolezni srca in težave z ledvicami[2].Kako dolgo poteka zdravljenje garij?

Prvih nekaj dni do enega tedna se lahko izpuščaj in srbečica med zdravljenjem poslabšata. V štirih tednih bi se morala vaša koža zaceliti. Če se vaša koža ne zaceli v 4 tednih, imate morda še vedno pršice. Znamenja na koži običajno izginejo v 1 do 2 tednih, včasih pa traja nekaj mesecev, da izginejo[3].Ali se garje lahko zdravi z domačimi zdravili?

Ljudje z garjami potrebujejo zdravljenje, da se znebijo pršic, vendar lahko domača zdravila – kot so olje čajevca, neem in olje nageljnovih žbic – pomagajo obvladovati srbenje in nelagodje[4].

Slika: Iz permetrina je mogoče pridobiti zelo učinkovito zdravilo proti kožnim zajedavcem.

Permetrin.jpg

Za zdravljenje garij lahko uporabite tudi kajenski poper, tigrovo meliso, semena janeža, pa tudi olje neema, nageljnovih žbic, rožmarina in čajevca. Glede zdravljenja se posvetujte z zeliščarjem. Permetrin ali poljski ostrožnik (Consolida regalis) je zdravilo izbire za zdravljenje garij in je najučinkovitejše zeliščno sredstvo proti zajedalcem. Morate pa vedeti, da je strupen, če ga zaužijemo.Kateri so simptomi garij?

Simptomi so naslednji:

 • Močno srbeč izpuščaj z rdečimi lisami, običajno med prsti na rokah, na zapestjih, okrog komolcev, popka, prsnih bradavic, na spodnjem delu trebuha in spolovilih. Obraz in lasišče sta redko prizadeta.
 • Za svinčnikovo konico široke spremembe, kjer so se pršice zarile v kožo; vidne so le v približno 25% primerov.
 • Srbenje, ki je najmočnejše ponoči.
 • Kraste, ki se pogosto pojavijo na razpraskanih predelih.Viri in reference

 1. Scabies Frequently Asked Questions (FAQs) - https://www.cdc.gov
 2. Scabies - https://www.who.int
 3. Scabies - https://www.cedars-sinai.org
 4. What is the best way to treat scabies at home? - https://www.medicalnewstoday.comStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.