Iskanje po vsebinah

Osteoartroza - prepoznavanje simptomov in iskanje rešitev

sreda, 24 januar 2024

Osteoartroza (osteoartritis, artroza, degenerativni artritis) je kronična bolezen sklepov, za katero je značilna degeneracija sklepnega hrustanca in okolišne kosti, kar povzroča bolečine in otrdele sklepe.OSTEOARTROZA: Splošno | Vzroki | Simptomi | Zdravljenje | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceOsteoartroza je najpogostnejša bolezen sklepov, ki v starosti 70 let vsaj deloma prizadene večino ljudi. Moški in ženske so prizadeti enako pogosto, vendar se pri moških bolezen pojavi v zgodnejših letih. Pojavlja se tudi pri skoraj vseh vretenčarjih - celo pri ribah, dvoživkah in pticah.

Razvije se pri živalih, ki živijo v vodi, npr. delfinih in kitih; pri živalskih vrstah, ki visijo z glavo navzdol, npr. pri netopirjih, pa se ne pojavlja. Ker je bolezen tako razširjena v živalskem svetu, nekateri strokovnjaki menijo, da se je razvila iz načina popravljanja hrustanca.

Slika: Ženske imajo večjo verjetnost, da bodo zbolele za osteoartrozo.

Osteoartroza.jpg

Osteoartrozo spremljajo razširjene zmote, npr. da je neizbežen del staranja tako kot sivi lasje in nagubana koža; da ne povzroča hude invalidnosti; da zdravljenje ni učinkovito. Čeprav je pogostejša v starosti, vzrok ni le preprosta obraba, ki je posledica staranja. Mnogi bolniki s to boleznijo, predvsem mlajši, imajo malo težav ali jih sploh nimajo; pri nekaterih starejših ljudeh pa povzroča hudo invalidnost.Vzroki

Trenje v sklepih je normalno tako majhno, da se obrabijo le, če jih pretirano obremenjujemo ali so poškodovani. Osteoartroza se najverjetneje začne z okvaro tistih celic, ki tvorijo sestavine hrustančnega tkiva, tj. kolagen (čvrsta, vlaknata beljakovina vezivnega tkiva) in proteoglikane (snovi, ki hrustancu zagotavljajo elastičnost).

Naslednja stopnja je, da začne hrustanec pretirano rasti, nato se stanjša in na površini se pojavijo razpoke. V kostnini pod hrustancem nastanejo votlinice, zaradi katerih je kost oslabljena. Kostnina pretirano raste ob robovih sklepa, nastanejo izrastki (osteofiti), ki jih lahko vidimo in otipamo. Izrastki onemogočajo normalno delovanje sklepov in povzročajo bolečine.

Gladka, spolzka površina hrustanca postane groba in porozna, tako da gladko gibanje v sklepu ni več mogoče. Funkcija vseh sestavin sklepa - kosti, sklepne ovojnice (tkiva, ki obdaja sklep), sinovije (notranje plasti sklepne ovojnice), vezi in hrustanca - na različne načine odpove, sklep se spremeni.

Slika: Pri nekaterih starejših ljudeh osteoartroza povzroča hudo invalidnost.

bolečkolk.jpg

Osteoartrozo razdelimo na primarno (idiopatično), kadar vzrok ni znan, in sekundarno, kadar jo povzroča druga osnovna bolezen, npr. Pagetova bolezen, okužba, deformacija, poškodba ali pretirano obremenjevanje sklepa.

Pogosto prizadene ljudi, ki ponavljajoče pretirano obremenjujejo določene sklepe, npr. livarje, rudarje in voznike avtobusov. Toda pri treniranih tekačih na dolge proge tveganje za nastanek bolezni ni nič večje. Eden izmed glavnih dejavnikov za nastanek bolezni je verjetno tudi debelost, vendar dokazi še niso zanesljivi.Simptomi

Simptomi osteoartroze se lahko razlikujejo glede na prizadet sklep. Bolečina v sklepu je eden najpogostejših simptomov osteoartroze. Bolečina je pogosto slabša po obremenitvi sklepa, kot so hoja ali dvigovanje predmetov, ter se lahko izboljša z počitkom. Osteoartroza lahko povzroči togost in omejeno gibljivost prizadetega sklepa, kar lahko oteži izvajanje vsakodnevnih aktivnosti.

Video vsebina: Razumevanje osteoartroze.

V nekaterih primerih se lahko pojavi oteklina okoli prizadetega sklepa, kar je lahko posledica vnetja ali kopičenja tekočine v sklepu. Včasih se lahko pojavijo krči v prizadetem sklepu, kar lahko povzroči dodatno nelagodje. Pri napredovanju osteoartroze se lahko sklep deformira, kar lahko privede do vidnih sprememb v strukturi sklepa. Zaradi bolečine, omejene gibljivosti ali deformacije sklepa se lahko pojavi šepanje pri hoji.Zdravljenje

Pogosto je koristna fizikalna terapija, ki lahko vključuje zdravljenje s toploto. Proti bolečinam v prstih npr. priporočajo tople ali vroče obkladke ali parafinske kopeli, tj. namakanje roke v vročem parafinskem vosku, ogretem na temperaturo 45 do 50 °C. Opornice in zaščitni povoji zaščitijo sklepe med bolečimi dejavnostmi. Pri osteoartrotičnih okvarah vratne hrbtenice pomagajo masaža, ki jo izvaja usposobljen fizioterapevt, trakcija in globoko toplotno zdravljenje z diatermijo ali ultrazvokom.

Zdravila so najmanj pomemben del celotnega zdravljenja. Ponavadi je potreben le analgetik, npr. paracetamol. Bolečino in oteklino ublaži tudi nesteroidno protivnetno zdravilo, npr. acetilsalicilna kislina (Aspirin) ali ibuprofen. Če se sklep nenadoma vname, oteče in boli, lahko zdravnik neposredno v sklep vbrizga kortikosteroide. To prinese le kratkotrajno izboljšanje.

Kadar težav ne izboljša noben drug način zdravljenja, pride v poštev operacija. Nekatere sklepe lahko zamenjajo z umetnimi, npr. kolk ali koleno; zamenjava je ponavadi uspešna, gibljivost se skoraj vedno izboljša, bolečina pa se dramatično zmanjša. Ko bolezen napreduje tako daleč, da je delovanje sklepa omejeno, je vredno razmisliti o zamenjavi sklepa.

Slika: Pri osteoartrozi hrbtenice včasih pomagajo specifične vaje.

vaje.jpg

Boleči sklepi naj bi počivali, čeprav imobilizacija prizadetih sklepov osteoartrozo prej poslabša kot izboljša. Ob uporabi pretirano mehkih stolov, naslanjačev, žimnic in avtomobilskih sedežev se težave poslabšajo, zato strokovnjaki priporočajo stole z ravnim naslonjalom, trde žimnice ali posteljne deske. Pri osteoartrozi hrbtenice včasih pomagajo specifične vaje; kadar so težave hude, pa lahko zdravnik predpiše opornico za hrbet. Pomembno je, da bolnik nadaljuje z dnevnimi aktivnostmi in da zadrži aktivno, neodvisno vlogo v družini in službi.Vprašanja in odgovori

Kaj povzroča osteoartrozo?

Osteoartroza se pojavi, ko hrustanec, ki blaži konce kosti v vaših sklepih, postopoma propada. Sčasoma, če se hrustanec popolnoma obrabi, bo kost drgnila ob kost. Dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za osteoartritis, vključujejo starost, spol, debelost, poškodbe sklepov, ponavljajoče se obremenitve sklepov, genetika, deformacije kosti in nekatere presnovne bolezni[1].Kako prepoznamo osteoartrozo?

Znaki in simptomi vključujejo:

 • bolečina
 • togost
 • občutljivost
 • izguba prožnosti
 • občutek škripanja
 • otekanje[1]Kdo najpogosteje dobi osteoartrozo?

Ženske imajo večjo verjetnost, da bodo zbolele za osteoartrozo kot moški, zlasti po 50. letu[2].Ali je osteoartroza ozdravljiva?

Za osteoartrozo ni zdravila, ni pa nujno, da se stanje sčasoma poslabša. Obstajajo številna zdravljenja, ki pomagajo pri lajšanju simptomov. Glavna zdravila za zdravljenje simptomov vključujejo ukrepe glede življenjskega sloga[3].Viri in reference

Veliki zdravstveni priročnik za domačo uporabo, Založba mladinska knjiga

 1. Osteoarthritis - https://www.mayoclinic.org
 2. Osteoarthritis - https://www.cdc.gov
 3. Osteoarthritis - https://www.nhs.ukStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.